Mikóczi Hús

Könnyű húsok diétához

2018. július 24. - Mikóczi Hús

Amikor a könnyű vagy diétás húsok kerülnek szóba neked is a csirkemell ugrik be elsőre? Vajon más húsfélét is lehet fogyasztani a diéta ideje alatt, mint a szárnyasokat? Miért gondoljuk, hogy a fogyókúra alatt egyhangúan kell étkeznünk?

konnyu_husok.jpg

Biztosra veszem, hogy az élete során szinte mindenki legalább egyszer nekiállt diétázni. Lehet önszántából, vagy a megromlott egészségi állapota miatt, de szükségesnek érezte, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegtől. A különböző diétákból és az étrendekből manapság Dunát lehetne rekeszteni. Az egyik szigorúan tiltja a húsevést, míg a másik erre alapoz... Szóval nagyon sokfélével találkozhatunk. Ami viszont mindegyikben közös, hogy egy idő után nagyon egyhangúvá válik az étrend.

Akkor mégis mit lehet enni?

Könnyű húsokról, akkor beszélünk, ha magának a húsfajtának alacsony a kalóriaértéke. Minél zsírosabb egy hús, annál kevésbé ajánlott diéta alatt enni. A fő fehérje forrásunk, így felmerül a kérdés, hogy diéta alatt melyiket lehet fogyasztani?

Gondolom senki számára nem új az információ, hogy egy jól megszerkesztett és hosszútávon tartható diétában, sőt még inkább az egészséges életformában kiemelkedő fontosságú a megfelelő fehérjebevitel.

A mai cikkemben összegyűjtök neked olyan könnyű húsokat, amelyeket bátran fogyaszthatsz a diéta ideje alatt, ha már nagyon unod a csirkemellet. A továbbiakban találni fogsz néhány olyan húst is, amire biztosan nem gondoltál a fogyózás alatt. Itt most nem a halakra és a tofura gondolok, ez a cikk nem róluk szól. Vágjunk bele!

Csirke

Mi mással is kezdhetném a felsorolást, mint a csirkével, ami talán a legjobb a diétás húsok közül. Nem csak azért mert könnyű beszerezni, olcsó, de kevés zsírt és sok fehérjét tartalmaz. A testépítők és diétázók kedvenc ételének számít. A mellen kívül, amely a legtöbb fehérjét tartalmazza, a többi részét is bátran fogyaszthatjuk.

A legjobb elkészítési mód, ha a húsokat natúron sütjük meg egy serpenyőben és, ha lehet ritkán vagy ne is panírozzuk. Sütőben is süthetjük egészben és a húslevesben is nagyon jó, mint főtt hús. Heti rendszeres fogyasztása ajánlott. Természetesen kerülendő a bőr, mint minden további ételnél, ha diétázik az ember.

1_2.jpg

Pulyka

Hasonlóan a csirkéhez csak ajánlani lehet a diétás húsok közül. Bár a csirkehús egy fokkal jobb a kalóriatartalomban, de elenyészően. Pulykahúst nyugodtan ehetünk, ha fogyni szeretnénk. Bár a töltött pulykával óvatosan kell bánni és csak mértékkel fogyasztani.

Az emberek gyakran megfeledkeznek róla, hogy a mellen kívül több része is van a pulykának, ilyenek például a comb és a nyak. Ráadásul a csontos húsoknak mindig finomabb az íze. Igazán finomak levesben vagy natúran megsütve.

Fácán

Az egyre ismertebb fácán már kezd betörni a hétköznapokban. A vadon élők közül az a legjobb, hogy kevés zsírt tartalmaznak, így csak mi magunk tudjuk elrontani a kedvező hatását. Hasonlóan is elkészíthetjük, mint a többi szárnyast.

Galamb

A galambot, mint ínyenc fogás, nehéz beszerezni, de annál érdemesebb. Személye tapasztalataim is vannak, mivel a nagyapám galambokkal foglalkozott. Így nem egyszer került a vasárnapi asztalra galambleves vagy galambpörkölt.

Nagyon kedvező a kalóriatartalma, akár csak a csirkéé. Ha kiakarunk törni az unalmas és hétköznapi ételek közül, de mellette folytatni is szeretnénk a diétánkat, azoknak nagyon jó választás lehet.

Sertés

Talán meglepő, hogy a sertéshús mit keres ezen a listán. A sertés az, amiből a legsokoldalúbb ételeket lehet készíteni, és könnyen hozzáférhető. Azonban itt már nagyon vigyázni kell, hogy mit eszünk meg belőle és csak akkor fogyasszuk, ha már nagyon vágyunk a hagyományos ízekre. Ebben az esetben mi a sertésszüzet vagy a karaj felső, sovány részét ajánljuk, ami kevés zsírt és sok fehérjét tartalmaz. Megint csak igaz, natúr és főtt hús az igazi. 

Viszont nem igazán engedélyezett a töltött húsok, hurkák, kolbászok, csontvelő, köröm, szalonna, tepertő és a zsírosabb sonka félék. Ezek már egyáltalán nem diétásak.

Vadak

Vadban gazdag országnak számítunk, valamiért mégis megfeledkezünk a vadhúsokról. Az előnyük az, hogy egész biztosan szabadon tartott sovány húst fogunk kapni, ami minimális mértékben tartalmaz csak hormonszármazékokat.

Békacomb

A végére egy igazi különlegességet tartogattam a számodra, ez pedig a békacomb. Az tudtad, hogy régen igen gyakori volt a magyar konyha berkein belül - különösen a folyóvidékek mentén? Viszont mára mondhatjuk, hogy kiment a divatból.

Ha valaki nekibátorodik és ki szeretné próbálni ezt az ételt, az egy nyúlhús állagú, csirke ízű húsfélére készüljön, ami különösen finom zöld fűszerekkel és fokhagymával párolva.

A könnyű húsok előnye egyértelműen a fehérje tartalma, ugyanis csak fehérjéből, kevés zsírból és vízből épül fel, ami diéta alatt nagyon kedvező. Mint sokan tudják, a túlzott szénhidrát fogyasztás vagy a rossz étkezési szokásoktól hízik el leginkább az ember.

121003_775x400.jpg

A rendszeres hús fogyasztás - természetesen mértékkel - nagyon kedvező, mert diéta alatt, sajnos nem csak zsírt veszítünk, hanem az izomzatunk is vele együtt leépül. Ennek elkerülése véget fontos, hogy az elvesztet izomzatunkat visszapótoljuk. Ezt rendszeres erősítő edzésekkel tehetjük meg. Ahhoz viszont, hogy hatással legyen az izomnövekedésünkre, fehérjét kell bevinni a szervezettünkbe.

A felsorolásból láthatod, hogy még egy kifejezetten diétás étrend esetén sem kell egyhangúan étkezned. Arra viszont figyelj, hogy tényleg csak hazai vagy háztáji tartású állatok húsát fogyaszd. Sajnos a külföldről, sokszor ellenőrizhetetlen forrásból származó nagyüzemi állatok húsában hormonszármazék illetve szermaradványok halmozódhatnak fel. Így, ha azt elfogyasztod bejuthat a szervezetbe.

Mi is arra törekszünk, hogy a vásárlóinknak asztalára olyan termékek kerüljenek, amelyek természetes forrásból származnak. Az üzleteinkben olyan húsokat és húskészítményeket forgalmazunk, amelyet mi is fogyasztunk a családommal. Ezért alaposan megválogatjuk, hogy milyen beszállítókkal dolgozunk.

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

Mit jelent a tudatos táplálkozás?

Naponta halljuk, hogy mennyire fontos a tudatos táplálkozás, de tudjuk mit is jelent pontosan? Tényleg az egészségünk megőrzésének a kulcsa? A mai cikkemben részletesebben is körüljárjuk a kiegyensúlyozott étkezés témakörét.

tudatos_tap.jpg

"A múltkor én tudatosan táplálkoztam egy edés sütemény féleséget. És végig tudtam, hogy eszek és egyszer sem haraptam mellé!" A mindent mindenkinél jobban tudó Besenyő István egyszerűen összefoglalta, a tudatos táplálkozás egyenlő azzal, tudjuk, hogy eszünk. Tehát meg is kaptuk a választ, én mára végeztem és köszönöm, hogy elolvastad a mély elemzéssel tarkított cikkemet...

Na de fordítsuk kicsit komolyra a szót, és térjünk vissza a témánkhoz. A tudatos táplálkozás a változatos, kiegyensúlyozott és egészséges étkezést jelenti. Ennek a fontosságáról hallunk a rádióból, tévéből, rengeteg cikket látunk róla a magazinokban vagy az online hírportálokon. A mindennapokban mégis kis hangsúlyt fektetünk a táplálkozás minőségére és mikéntjére, előszeretettel engedünk a finom, de egészségtelen ételek csábításának. Mindezek után pedig csodálkozunk, ha rossz közérzettel ébredünk, és így vágunk neki a napnak. Mindaddig nem is változtatunk, amíg nem következik be egy súlyos egészségügyi probléma.

Itt említhetném a saját példámat is.  Az egyik korábbi bejegyzésemben már szót ejtettem róla, hogy 2012-ig milyen életvitelt folytattam. Rendszertelenül táplálkoztam, úgy ittam a Red Bull-t, mintha kötelező lenne és vég nélküli munka mellett a sportolást is hanyagoltam. Én is addig feszítettem a húrt, amíg a szervezetem egy gyomorfekéllyel nem jelezte, hogy itt az ideje változtatni.

Miután megkaptam ezt kellemesnek egyáltalán nem mondható figyelmeztetést, változtattam az addigi életstílusomon. Ez időtájt kezdtem jobban megismerni a spirituális világgal, ezáltal más szemmel kezdtem látni magamat, a környezetemet és az egész világot. Tudatosítottam magamban, hogy ebben a testben csak egyszer élek. Ha nem törődöm vele, rövid időn belül felmondja a szolgálatot. Ezért megosztok veled pár fontos lépést, amit én is bevezettem a mindennapjaimba.

brainfood-gehirnnahrung-lebensmittel-997x563.jpg

Az egészséges táplálkozás bennünk kezdődik, azzal a belső elhatározással indul, hogy szeretnénk napjainkat jobb hangulatban és teljesebben megélni. Sokan azt hiszik, hogy ez számos lemondással jár, holott igazából csak kicsit át kell gondolnunk napi étkezési rutinunkat. Ennek fontos eleme, hogy változatosan táplálkozzunk.

Azt tudtad például, hogy szervezetünknek legalább 40 féle különböző tápanyagra van szüksége az egészséges működéshez? Ha belegondolsz, ennyi összetevőt egyetlen élelmiszer sem tartalmaz. Viszont a hiányuk akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. Emiatt fontos, hogy jó minőségű, változatos ételeket fogyasszunk.

Persze mindezt rendszeresen, ami szintén lényeges. Naponta 4-5 alkalommal vegyél magadhoz táplálékot, és lehetőleg egy főétkezést se hagyj ki. Sokan szándékosan - olyan kifogásokkal, hogy nincs idejük enni, esetleg fogyókúráznak - kihagyják a reggelit vagy a vacsorát. Ezzel viszont pont ellenkező hatást érnek el és megnehezítik a szervezetük optimális működését. Ebben az esetben a szervezet elkezd tartalékot felhalmozni - gyarapodik az úszógumi, mert abban a hiszemben lesz, hogy többé nem jut táplálékhozLehet, hogy soknak hangzik az ötszöri étkezés. Pedig csak annyi a titok, hogy ne edd magad degeszre.

A rendszeres evés mellett ugyanilyen fontos a megfelelő napi folyadékbevitel, ami nem Cola, Fanta vagy Red Bull. A legtöbb helyen azt lehet olvasni, hogy egy felnőtt napi vízfogyasztása 2-3 liter. Ennél viszont pontosabban meg tudjuk állapítani azt a mennyiséget, ami szervezetünk számára a megfelelő mennyiség. Ehhez annyit kell tudnunk, hogy nagyjából 10 kilogrammonként kell 4 dl folyadékkal számolnunk. Tehát egy 80 kilós embernek a vízszükséglete több mint 3 liter. Sportoláskor vagy a nyári hőségben még ennél is több.

A tudatos táplálkozásnak van még egy alappillére, ez pedig a rendszeres testmozgásA nagy mennyiségű kalória bevitel súlygyarapodáshoz vezet, míg a túl kevés pedig súlycsökkenéshez. Ez logikus. Mindkettőre jó megoldás lehet a rendszeresen testedzés. Ezzel jót teszünk a szívünknek és a vérkeringésünknek is. Emellett energia szintünket is megemelheti és a közérzetünkre is jó hatással van a rendszeres testmozgás.

Én ezeket a lépéseket mind bevezettem az életembe. Ennek köszönhetően lefogytam 20 kilót éhezés nélkül. Azóta energikusabb vagyok és sokkal jobban érzem magam a saját testemben. És néha-néha még egy kis "bűnözés" is belefér. Ma már vicces belegondolni, hogy régen nagyobb figyelmet fordítottam az autómra, mint a saját testemre.

mother-daughter-vegetables-1200-525.jpg

Az utolsó jó tanács, amit ma megosztok veled: a tudatos táplálkozás már a vásárlásnál kezdődik. Hiába fogsz változatosan és rendszeresen étkezni, ha egészségtelen, tartósítószerekkel és mesterséges adalékanyagokkal teletömött zöldséget és húst fogsz magadhoz venni. Ilyen élelmiszerekkel nem fogod megkapni a kívánt eredményt.

Ezt a részét a tudatos táplálkozásnak már az Átalakulásom előtt is jól csináltam, és az egész vállalkozásunkat erre építettük.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. További hasznos tippekért és receptekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és a kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. Friss, hazai húsokért és alapanyagokért látogasd el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

„Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen…”

Mikóczi Ferenc – Mikóczi Hús, ügyvezető

 

Finomságok a III. Életmód Táborban

Amikor a tábori ételekre gondolsz neked mi jut elsőként az eszedbe? Vajon lehetséges egyszerre finom és laktató ételek felszolgálni a gyerekeknek?

tabori_finomsagok.jpg

Gyerekkoromban többször vettem részt különböző táborokban, amit akkor mér "pioneer" táboroknak hívtak. Szerettem őket, sokat is tanultam belőlük. Viszont, ha a tábori menüre gondolok elsőként nem a finom ízek és laktató adagok jutnak az eszembe. Sokkal inkább az iskolai menza ugrik be róla. A tea finom volt, ezt elismerem. De hogyan is kapcsolódik ez a gondolatmenet a blogunkhoz?

Néhány korábbi bejegyzésemben már szóba került, hogy 2015-ben létrehoztunk egy alapítványt, a Vulkán - tehetséggondozó társulást, amely nem titkoltan azzal a céllal tört a felszínre, hogy segítse és támogassa a tehetséges, fejlődésre vágyó fiatalokat. A Vulkán Társulás legnagyobb éves rendezvényének az Életmód Tábor számít, amelyet ezen hétvégén harmadik alkalommal rendeztünk meg. Itt olyan tudást szerezhetnek meg a fiatalok, amely segítségével sokkal könnyebben tudnak majd sikereket elérni a felnőtt életben.

Persze, ahogy a régi mondás tartja - "ép testben, ép lélek" - egy boldog és kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy a testünket is karban tartsuk. Ehhez pedig a tudatos táplálkozás egy kulcsfontosságú tényező. Ezt szem előtt tartva készítettük el az ínycsiklandozó ételsort a kis táborozóink és az önkénteseink számára.

sequence_01_1.gif

Először is egészséges alapanyagokból készült ételeket akartunk felszolgálni, ami persze finom és ízleni fog a gyerkőcöknek. Viszont laktató is, hogy legyen energiájuk a napi programokhoz. Ez mennyire sikerült, kérdezheted?

A többszöri repetázás és az, hogy a nap végén külön kiemelték, hogy mennyire finomakat ettek szerintem megadja a választ a kérdésre. Öröm volt látni az arcukon, ahogy ették a helyszínen, frissen elkészített házi hamburgereinket, borjú húsból készült gulyást, és a kemencében sült hazai sertést. Olyan gusztusosan falatoztak, hogy le merem fogadni még egy vegetáriánus is besorakozott volna egy hambiért.

Arról nem is beszélve, hogy a szabadban még jobban ki tudjuk élvezni az ízeket. A friss levegőn jobban elengedjük magunkat és nem zavar, ha zsíros a kezünk vagy kicsit maszatos az arcunk. Ez mind hozzátartozik egy igazi tábori ebédhez.

kaja_2_1.jpg

Gyerekekről lévén szó, a tápláló ebéd és vacsora mellett egy kis édesség is belefért. Hiszen nem is igazi a tábori hangulat a finom palacsinta nélkül.

Egy kicsit összeszorul a szívem, ha belegondolok, hogy a következő Életmód Táborig még egy évet kell várnunk. Viszont szabadtéri programokat bármikor össze tudunk hozni a családunkkal, barátainkkal a nyár folyamán, ahol átélhetjük újra a gyerekkorunkat.

A szabadtéri sütögetéssel kapcsolatban az egyik legfontosabb dolgokról ne feledkezz meg, mégpedig az alapanyagok minőségéről és frissességéről. A rosszul megválasztott hozzávalók elronthatják az összhatást és úgy érezheted, hogy feleslegesen sürögtél forogtál a tűzhely körül

További receptekért és hasznos grillezési tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Az 5 legdrágább hús a világon

draga_hus.jpg

Már veled is megesett, hogy a pult előtt állva csóváltad a fejed, amikor megláttad egy-egy termék árát? Persze az, hogy kinek mi a drága, azt leginkább az ember pénztárcája határozza meg. Sokaknak már a libamáj és a lazac is a megfizethetetlen kategória, azonban vannak olyan húsfélék a világon, amelyek árától garantálom, hogy leesik az állad.

A lista összeállításából kihagytam azokat az ételeket, amelyek egy-egy étterem kínálatában találhatóak meg. Így például nem szerepel az összeállításban a Las Vegas-ban kapható 5 000,- Dolláros FleurBurger, vagy a 8 500,- €-s olasz Louis XIII. pizza sem.

Mivel húsételekről van szó, ezért főleg az alapanyagra helyezem a hangsúlyt. Ezért azokat az ételek sem kaptak helyet, amelyek egy-egy fűszer vagy a körítés miatt kerülnek csillagászati összegekben. Gondolok itt a sáfránnyal, szarvasgombával vagy az ehető arannyal kínált különlegességekre. Egyébként tudod, hogy a sáfrány után melyik a legdrágább fűszer a világon? Meg fogsz lepődni, a vanília.

Most pedig vágjunk bele és nézzük meg, hogy melyek a világ legdrágább húsai.

5. Ayam Cemani fekete csirke

A listát mindjárt egy különlegességgel kezdjük. Az Ayam Cemani fekete csirkét Indonéziában tenyésztik, de a madárinfluenza veszélye miatt az utóbbi években nem exportálják más országokba. Viszont még a tilalom előtt 1998-ban egy holland tenyésztő hozott néhány példányt Európába.

feketecsirke.jpeg

Ez a fajta baromfi nagyon ritka, egy csirke darabja 180,- € körül mozog, de Európában akár 2 500,- €-t is adnak érte. Érdekesség, hogy Malajziában ez a fajta csirke nem kerül többe, mint a közönséges baromfi.

A fekete csirke húsára pillantva az embernek az az érzése támad, hogy pár órával tovább felejtették a sütőben. Egyébként nem csak a hús színe teszi egyedivé és drágává ezt a szárnyast. Ugyanis nagyon nehezen szaporítható. A tyúk körülbelül 80 tojást rak évente, ám a fias tojásokból kevesebb, mint a fele kel csak ki. Összefoglalva, nem éppen a tenyésztők álma ez a fekete madárka.

4. Szárított ibériai sonka

Vegyük dél felé az irányt. A Jamón Ibéricót Spanyolországban készítik, ez a világ egyik legdrágább sonkája.

donde-comprar-jamon-iberico-de-bellota.jpg

A hús különlegességét az adja, hogy Spanyolországban az ibériai sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási területen legelhetnek. Egy kiló sonkáért 340,- €-t  is elkérnek.

3. Japán Wagyu steak

A rendszeres olvasóinknak ismerős lehet a Wagyu marha, mert januárban már szerepelt a blogunkon.

A Wagyu  a japán szarvasmarha és egyben a világ legdrágább marhahúsát adó fajta. Lassan érő típusról van szó, amit eredetileg igavonásra tenyésztettek ki. Japánban dús füvű legelőkön élnek és speciális takarmányt kapnak, ami gabonából, répából, burgonyából és csírából áll. Hormonkezelést, illetve antibiotikumokat egyáltalán nem használnak.

696662812.jpg

Japánban a fajtiszta Wagyu marhákat sörrel itatják, masszírozzák őket és klasszikus zenét játszanak nekik. A húsának a különlegessége a már már túlzásnak tűnő márványozottság. Ez biztosítja a hús kivételes ízét, ami a Wagyu steaket igazi konyhai különlegességé varázsolja.

Ha megszeretnéd kóstolni ezt a vajpuha húst, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ugyanis egy kiló hús ára 400,- €.

2. Eduardo Donato sonkája

Utazzunk vissza újra Dél-Európába. A dél-spanyolországi, Cortegana nevű faluban tevékenykedő Eduardo Donatónál nevelt Dehesa Maladúa fajtájú sertéseinek minden egyes combja körülbelül 4 100,- €-ba kerül az üzletekben.

237512.jpg

A tenyésztő évente csupán 80 darab sonkának való sertéscombot termel. Az ár azért ilyen magas, mert minden állatnál nagyjából három évet kell várni, míg kellően „érettek” lesznek, és nincs garancia arra, hogy a lábakból a megfelelő húst lehet előállítani.

Amikor Donatót a sikerének titkáról kérdezték, ő mindössze három szóval válaszolt: -- „Türelem, szenvedély és élvezet.”

1. Alexandre Polmard marhahúsok

Te fizetnél 3 000,- €-t egy 15 évvel ezelőtt levágott marha húsáért?

Egy francia hentes, Alexandre Polmard készíti jelenleg a legdrágább húsokat a világon. A férfi apja és nagyapja a kilencvenes években fejlesztette ki azt a speciális eljárást, mely során -43 fokon, 120 kilométeres sebességgel keringő levegővel tartósítják a húst, úgy, hogy ettől kezdve gyakorlatilag bármeddig eltartható.

031434e5bc62df58821428142bde2aad.jpg

Az így készült húsok értéke pedig az idő múlásával egyre csak nő. Egy 2000-es évjáratú tarja például 3 000,- €-ba kerül. A termék értékét a tartósítási eljáráson és a korán túl az adja, hogy egy különleges marhafajta, a Blonde d’Aquitaine húsából készül. A feldolgozásra kerülő állatokat a Polmard család maga tenyészti.

Ez volt az az 5 különleges húsféle, amik árához képest a libamáj és kaviár filléres apróságnak tűnik. Ha jobban megfigyeled, szinte mindegyik hús árának esetében az állatok tartása az egyik kulcstényező. Természetes körülmények között tartott, hormonkezelések és antibiotikumok használata nélkül nevelik az állatokat. Engem ez nagyon megragadott, mivel egyezik a vállalkozásunk látásmódjával.

Mi is arra törekszünk, hogy a vásárlóinknak asztalára olyan termékek kerüljenek, amelyek természetes forrásból származnak. Az üzleteinkben olyan húsokat és húskészítményeket forgalmazunk, amelyet mi is fogyasztunk a családommal. Ezért alaposan megválogatjuk, hogy milyen beszállítókkal dolgozunk. Kis pikantériája a dolognak, hogy ami régen teljesen természetes volt, már luxusnak számít.

Igaz, hogy a Mikóczi Hús üzleteinkben nem forgalmazzuk ezeket a különlegességeket, de igény esetében (emberi keretek között) akár még Wagyu steak vagy fekete csirke is kerülhet az ügyfeleink asztalára.

Ezúttal is köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

Gyerekkorunk, avagy így ettünk és éltünk hajdanán

Ki emlékszik még azokra az időkre, amikor az üzletek hétfőn zárva voltak? Hetente egyszer érkezett új árú a polcokra és általában minden termékből csak egy fajta? Valamiért mégsem estünk pánikba és egyszer sem éheztünk.

gyerekkorunk.jpg

A fenti pár sor és a cikkem további tartalma a harmadik X-et betöltők számára nem újdonság, hiszen mi ebben nőttünk fel. A mai fiatalokban lehet, hogy le fog esni az álluk, hogy mennyire más volt a rendszerváltás előtti fogyasztói kultúra. Jöjjön egy kis visszatekintés a gyermekkorunkba.

Én egy kis faluból származom, ezért gyerekként nem igazán tudtam elképzelni, hogy milyen lehet egy bevásárlóközpont. A pláza kifejezést akkor még teljesen ismeretlen volt. Nálunk volt két kis üzlet, és a kínálat is eléggé szegényes volt.

Ha valaki nem gondolkozott előre, és nem íratta fel napokkal korábban, hogy mit szeretne vásárolni, az nemegyszer hoppon maradt. Számunkra természetes volt, hogy a kenyeret, tejet, vajat napokkal előre meg kellett rendelni. Kicsit fura visszagondolni erre az időre most, mikor már bármikor bevásárolhatunk.

A választék is a töredéke volt a mainak, ezért amit tudtak, inkább otthon állították elő. Engem gyerekként már az is meglepett, hogy az egyik városi üzletben láttam a polcokon befőtteket és savanyúságot. Abban a hitben voltam, hogy ezt csak otthon lehet készíteni. Egy kicsit még ma is furán érzem magam, mikor lekvárt vásárolok. Eszembe jut, hogy mit kapnék ezért a fejemre a nagyszüleimtől.

merleg.jpgUgyanez igaz volt a húsokra is. Abban az időben szinte minden háznál tartottak haszonállatokat, a disznó, kacsa és csirkevágás pedig egy nagy családi programnak számított. Az üzletekben maximum szalámit és virslit vásároltunk. Viszont kolbászt vagy szalonnát boltból beszerezni súlyos szentségtörésnek számított.

A zöldség és a gyümölcs is frissen érkezett a kertből, nem pedig hajón és teherautón Chiléből. Igaz, hogy nem volt ekkora választék, de valamiért nem is hiányoltuk a papayát és az avokádót a tányérról. Főleg, mert az sem tudtuk, hogy mik azok.

Persze azért némi sejtésünk volt róla, hogy nyugaton és az USA-ban más világ van. Az amerikai filmekből és néhány sorozatból tudtuk, hogy mi az a hamburger és a hot-dog. Mi is szoktunk készíteni magunknak a barátaimmal. Annyi különbséggel, hogy nem gyors éttermi volt, és mi még a két szelet kenyér közé tett rántott húst is "hambinak" hívtuk. Coca Cola helyett pedig ott volt a hideg espresso tea.

Viszont gyors éttermek már abban az időben is léteztek, csak akkor nem tudtuk, hogy így hívják őket. Minden nagyobb buszállomáson és a városokban is sok helyen voltak kis büfék. A mai napig emlékszek dunaszerdahelyi főúti tejbüféjében kínált szalámis saláta és a szénsavas narancsos üdítő ízére. Ezeket sosem feledi az ember.

De még ezek az ízek sem tudtak vetekedni az igazi sláger étellel, a hagymás zsíros kenyérrel. Különösen tavasszal, amikor kezdett érni az újhagyma vagy a cserépből vágott snidling. Belegondolva ezen a területen is nagy változások történtek. Ennek oka, hogy a zsír lett feltüntetve sok egészségügyi probléma fő okaként. A zsíros kenyeret felváltotta a margarin, és a sütésnél a növényi olajok kerültek előtérbe. Ma már tudjuk, hogy az akkori állítások nem fedik teljes mértékben az igazságot – erről itt olvashatsz bővebben.

Ennek ellenére a XXI. század gyermekei mégis kerülik a zsírt. Nehezen tudom elképzelni a mai kor gyermekét, ahogy nagy mosollyal, fülig zsírosan falatozik. Pedig nem is tudják mit hagynak ki, igaz?

kenyer.jpg

Egy szó, mint száz, más idők jártak akkor. Más kultúra, más szokások és lehetőségek. Hogy jobb volt, vagy rosszabb? Ezt mindenki maga döntse el.  Ami biztos, hogy a változás az élet szerves része, és haladni kell a korral. Nem lehet megragadni a múltban, de a szívünkbe zárt kedves élményeket mindig jó érzés feleleveníteni. Jóleső érzéssel gondolok vissza a gyermekkorom ételeire és ízeire.

Biztosra veszem, hogy neked is eszedbe jutott néhány kellemes és megmosolyogtató emlék. Ezért kérlek a hozzászólások között oszd meg velünk, hogy neked mik voltak a gyerekkorod kedvenc ételei és mi hiányzik a legjobban ebből a korszakból.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál a kis időutazásra. További hasznos tippekért és receptekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és a kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. Friss, hazai húsokért és alapanyagokért látogasd el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

„Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen…”

Mikóczi Ferenc – Mikóczi Hús, ügyvezető

4+1 mennyei húsos saláta

husos_sali.jpg

Veled is megesett már, hogy este tanácstalanul álltál a hűtő előtt azon morfondírozva, hogy mit is vacsorázz? A hosszú és fárasztó nap után már nem volt kedved nekiállni sütni-főzni?

Már annyiszor hallottuk, hogy egy felgyorsult világban élünk és kevés figyelmet fordítunk magunkra. Ezt a trendet az étkezési szokásaink esetében is megfigyelhetjük. Szinte állandóan rohanásban vagyunk, gyakran a rendszeres étkezésekről is megfeledkezünk. Napközben bekapunk valamit a legközelebbi gyors étteremben este pedig már nincs kedvünk még egy órát a konyhában robotolni.

Általában mit teszünk ebben az esetben? Farkasszemet nézünk a hűtő tartalmával egy isteni csodára várva, hogy hirtelen ott terem egy sült csirke, vagy rendelünk egy pizzát. Az utóbbi esetben igaz, hogy jól lakva térünk nyugovóra, de egy idő után azt vesszük észre, hogy a ruháink kezdenek picit összemenni.

Én viszont most ajánlok egy harmadik utat, amivel gyorsan tudsz magadnak készíteni egy finom és egészséges vacsorát. Hoztam neked 4+1 mennyei húsos saláta receptet, amit akár fogyókúrázás közben is bátran fogyaszthatsz. Nem kell lemondanod a finom falatokról mégis tudsz vigyázni az alakodra és az egészségedre. Vágjunk bele!

1. Csirkés zöldsaláta

csirke_salata_grill.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 csomag salátakeverék
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet kenyér
  • sült csirke-fűszerkeverék
  • só, bors

Elkészítés:

A csirkemellet mossuk meg. Csíkozzuk fel, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd pici olajon pirítsuk meg.

A fokhagymát zúzzuk össze, és pici olajon azt is pirítsuk meg. Ha kész, a fokhagymadarabokat szedjük ki belőle, és az ízes olajon a kockára vágott kenyeret szintén süssük meg. Az olívaolajat a tejföllel és az apróra vágott petrezselyemmel keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A hozzávalókat öntsük össze egy tálba, majd locsoljuk meg a tejfölös öntettel. Hidegen tálaljuk.

2. Kelbimbós hússaláta

fall-shredded-brussels-sprouts-salad-iowagirleats-11.jpg

Hozzávalók:

  • 40 dkg kelbimbó
  • 40 dkg sárgarépa
  • 20 dkg sovány sertéshús
  • 20 dkg karfiol
  • 2 ek citromlé
  • 1 tyúkhúsleves kocka
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

Tegyünk fel vizet forrni, és dobjuk bele a tyúkhúsleves kockát, valamint a megtisztított sertéshúst. Tegyük bele a kelbimbót, a karikára vágott, megtisztított sárgarépát, és főzzük majdnem puhára.

A karfiolt moss meg, szedjük rózsákra, és tegyük oda a többi zöldséghez főni. Ha kész, a levet szűrjük le, a zöldségeket hagyjuk lecsepegni. A húst csíkozzuk fel, és a többi hozzávalóval együtt hagyjuk kihűlni.

A citromlevet az olívaolajjal keverjük össze, és ezzel locsoljuk meg a salátát.

3. Pulykasaláta

majonezes-pulykasalata.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell
  • 10 dkg sajt
  • 5 tojás
  • 4 paradicsom
  • 2 db paprika
  • 1 fej káposzta
  • 1 pohár joghurt
  • 1 sárgarépa
  • 1 lilahagyma
  • 1 karalábé
  • 1 kígyóuborka
  • 1 doboz joghurt
  • 1 kis csomag kapor

Elkészítés:

A répát és a karalábét pucoljuk meg, majd a káposztával, a sárgarépával, a lilahagymával, a karalábéval és a kígyóuborkával együtt reszeljük le.

Kockázzuk fel a paprikát és a paradicsomot, és azt is adjuk hozzá. A kaprot a joghurttal keverjük össze, és hagyjuk egy kicsit állni. Eközben a húst vágjuk kisebb csíkokra, és pici olajon süssük meg. A keményre főzött tojásokat szintén kockázzuk fel.

Keverjük össze a hozzávalókat, és locsoljuk meg a joghurttal, amibe előzőleg belekevertük a felaprított kaprot. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

4. Füstölt lazac saláta

lazac.jpg

Hozzávalók:

  • 4 közepes db salátalevél
  • 150 g uborka (fél uborka)
  • 200 g füstölt lazac
  • 4 db retek
  • 2 közepes db paradicsom
  • 2 ek almaecet

Elkészítés:

A salátát falatnyi darabokra vágjuk, két tányéron elosztjuk. Az uborkát felkockázzuk, a salátára szórjuk.

A füstölt lazacot falatnyi darabokra vágjuk, a zöldségeken elosztjuk. A retket felkockázzuk, a két tányéron elosztjuk. A paradicsomot is felkockázzuk a salátákra szórjuk. 

1-1 evőkanál almaecettel meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.

+1. Sajtos csirkesaláta

sajtos_csirkesalata_0.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg paradicsom
  • 10 dkg jégsaláta
  • 5 dkg sajt
  • csirke fűszersó ízlés szerint
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk 1x1 cm-es darabokra, majd beszórjuk a fűszersóval. Kevés olajat felhevítünk, és megsütjük rajta a csirkemell darabokat.

A paradicsomot és a sajtot felkockázzuk. 

A kisütött csirkemellet, a jégsalátát, a paradicsomot és a sajtot összeforgatjuk.

Sokan még ma is - csúnyán fogalmazva - úgy tekintenek a salátákra, mint a "nyúltápra". Pedig, ha jobban belegondolunk, egy nagyon változatos, könnyen elkészíthető és ízletes ételekről beszélünk. Ebből az 5 egyszerű receptből is láthatod, hogy a saláta fogyasztás nem jelenti azt, hogy zöld leveleket rágcsálsz. Ráadásul még a fogyókúrázás közben sem kell lemondanod a finom ízekről.

Persze sokat számít, hogy milyen alapanyagokat használunk az elkészítéshez. Nagyot tud rontani az élvezeti értéken, ha nem friss, vagy adalékanyagokkal telepumpált hozzávalókból készítjük el. Ezért ügyeljünk, hogy mindig friss, minőségi és ellenőrzött forrásból származó húsokat fogyasszunk. 

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért  és hasznos tanácsokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

3+1 egzotikus csirke recept

egzotikus_csirke.jpg

Szereted a csirkehúsból készült ételeket, de már unod a klasszikus recepteket? Szívesen kipróbálnál új ízeket, de eddig még nem találtál egy igazán jó receptet? Ha szeretnéd feldobni az egyhangú étkezéseket, akkor most hoztam neked 3+1 egzotikus receptet.

A csirkehúst szinte mindenki szereti. Legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki mást mondott volna. Nagyon sokféle képen felhasználható, ízletes és könnyen hozzáférhető. Viszont azt is be kell látni, hogy általában ugyanazokat az ételeket készítjük belőle, grillcsirke, rántott csirke esetleg szoté. Hiába ízlik, idővel az ember kicsit ráun. 

Ezért hoztam neked most 4 különleges csirke receptet, amik elkészítéséhez nem kell Gordon Ramsay-nek lenned, mégis te lehetsz az est sztárja. Vágjunk bele!

1. Ropogós mézes-fokhagymás csirke

A méz és fokhagyma keverékét a népi gyógyászatban megfázás és köhögés enyhítésére javasolják, én most egy sokkal finomabb verzióban mutatom be ezt a kombinációt. Mivel pácolt húsról van szó, ezért ajánlott, hogy még az előző nap pácold be, hogy az ízek alaposan átjárják a husit.

mezes_csirke_ok.jpg

Hozzávalók

  • 4 csirkecomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 citrom
  • fél dl olívaolaj
  • fél dl szójaszósz
  • kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés

A csirkecombokat mossuk meg és húzzuk le róluk a bőrt. A zúzott fokhagymát az olívaolajjal, a citromlével, a mézzel, a szójaszósszal és egy pici sóval keverjük össze. Forgassuk bele a lebőrözött csirkecombokat, és hűtőszekrényben hagyjuk őket pácolódni egy éjszakán át.

Tegyük a csirkecombokat előmelegített sütőbe, egy fóliával kibélelt tepsiben, és süssük közepes lángon 30 percig.

2. Currys zöldséges csirke

A következő recept az egzotikus Indiából származik. Ne aggódj, a hozzávalók könnyen beszerezhetőek nálunk is, és amilyen finom, annyira egyszerű az elkészítése is.

currys_csirke.jpg

Hozzávalók

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db közepes padlizsán
  • 2 dl víz
  • 3 tk curry por
  • 2 kk só
  • 1 darab fehérhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kókuszolaj

Elkészítés

A húst alaposan megmossuk. Felkockázzuk a csirkemellet, a paprikát, a padlizsánt, és besózzuk.

Egy serpenyőben olajat melegítünk, és az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Miután kész, beledobjuk a kockákra vágott csirkemellet, és fehéredésig sütjük, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és padlizsánt. Kicsit átforgatjuk, hogy a zöldségek kapjanak egy szép színt.

Végül felöntjük kevés vízzel, és rászórjuk a curryport, összeforraljuk és már tálalhatjuk is párolt rizzsel.

3. Barbecue csirkeszárny grillezett zöldségekkel

Egy igazi barbecue recept, ami egyaránt elkészíthető a konyhában, de a kerti sütögetések alkalmával is nagy sikert fogsz aratni vele.

chickenwings-wurzen-und-zubereiten.jpg

Hozzávalók

  • 8 db csirkeszárny
  • só ízlés szerint
  • 1 db leveskocka
  • chili ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek méz
  • 0.5 dl eperszörp
  • 20 ml ketchup
  • 40 dkg zöldségkeverék
  • szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj

Elkészítés

A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, besózzuk, és egy főzőedényben fél húsleveskockával, 1 gerezd fokhagymával előfőzzük, de nem teljesen omlósra. Közben a zöldségeket előkészítjük. A padlizsánt és a cukkinit felkarikázzuk, besózzuk, pihentetjük, majd lemossuk a levét. Beszórjuk a grillfűszerrel a felszeletelt, darabolt zöldségeket, és olajat öntünk rá.

A szósz elkészítéséhez, a serpenyőben a felaprított fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mézet, az eperszörpöt, sziruposítjuk, majd ketchuppal felöntjük, megszórjuk ízlés szerint chilivel, és tovább sziruposítjuk. A közben kihűlt csirkeszárnyakat egy tálban a szósszal összekeverjük.

Előmelegített sütőben rácson (alá tegyünk tepsit, amelyben ujjnyi víz van) 15 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük.

A zöldségeket grillserpenyőben megsütjük. Mindent frissen elkészítve tálalunk.

+1. Mandulával és mazsolával töltött csirke

Végül de nem utolsó sorban következzen egy isteni töltött csirke recept.

crop_201604141240_mandulaval_mazsolaval_toltott.jpg

Hozzávalók

  • 1 db konyhakész háztáji csirke
  • 2 db zsemle
  • 5 dkg mandula
  • 4 dkg mazsola
  • 1 db tojás
  • 0,4 dl tej
  • 6 dkg vaj

Elkészítés

A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd kívül-belül besózzuk és félretesszük. A zsemléket felkockázzuk, beletesszük egy tálba a felaprított mandulával, a mazsolával, a tojással, a tejjel és a vaj felével. Alaposan összedolgozzuk az egészet.

A csirke hasüregét megtöltjük a mandulás keverékkel, majd fehér cérnával összevarrjuk a nyílást. A megmaradt vajjal megkenegetjük, tepsibe tesszük, befedjük alufóliával, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.

50 percig sütjük, majd levesszük a fóliát. A csirkét ropogósra pirítjuk, ha szükséges, meglocsoljuk egy kevés vízzel.

Sült burgonyával, forrón tálaljuk.

Ezen receptek valamelyikének elkészítésével nagy sikert fogsz aratni a családod vagy a barátaid körében. A könnyen beszerezhető hozzávalókkal fel tudod dobni az egyhangú étkezéseket.

De sütés-főzéssel kapcsolatban az egyik legfontosabb dolgokról ne feledkezz meg, mégpedig az alapanyagok minőségéről és frissességéről. A rosszul megválasztott hozzávalók elronthatják az összhatást és úgy érezheted, hogy feleslegesen sürögtél forogtál a konyhában

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Vajon ki is a "buta paraszt"?

Szerinted az iskolai végzettség és az intelligencia kéz a kézben jár? Azt gondolod, hogy a paraszt buta, mert nem járt iskolába? Vajon ez az igazság vagy a valós kép árnyaltabb?

paraszt.jpg

A mostani bejegyzésem alapját "A Táltos oktatja fiát" Facebook oldalon található írás adta. Viszont mivel nagyon mély mondanivalóval rendelkezik, ezért úgy döntöttem, hogy megosztom veletek. 

2017. nyara. Állok a hivatalban, előttem egy idős házaspár. Amolyan eres kezű, picit görnyedt, hatvanas pár, szegényes ruhában. A férfi bal kezében a kalapját szorongatja. Hiszen belépett valahová, ott le kell venni, úgy illik.

Elmagyarázná még egyszer, melyik rubrikába mit kell ikszeljek? És hol is írjam alá?

Az ügyintéző "cicceg", látványosan unja az életét. Én már rég megtanultam: ha sorban kell állni, akkor sorban állok és igyekszem ezen nem forrongani, mert ha még forronganék is, azzal a sor nem halad jobban, csak én teszem tönkre az idegrendszeremet.

Az idős pár végül elköszön, a kijárat felé igyekszik. Én kerülök sorra. Az ügyintéző azt gondolja, cinkosra lelt bennem.

Buta parasztok, alig értették meg, mi a teendő. – mondja.

Nem szólok semmit, a tekintetem épp elég erős ahhoz, hogy rájöjjön, mégsem én vagyok az ő embere. Lehajtott szemmel “végez velem”.

A napokban olvastam egy elképesztően jó cikket a Facebookon és miután elolvastam (aztán elolvastam még egyszer), ez a fenti eset jutott eszembe.

Mutatom nektek, gondolkodjatok el rajta, kérlek:

Fiam, te azt mondod nekem, hogy csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? A tudósok és művészek? /…/ a paraszt buta volt, mert nem járt iskolába?

Akkor beszélgessünk, fiam!

Tudod, az a "buta paraszt" állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a "buta paraszt" több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen összevissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretette!

Az a "buta paraszt" ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. /…/ ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a "buta parasztnak" itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész… A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Ez a "buta paraszt" ezen kívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos ezért jár egy közgazdász diploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.

em171vem265.jpg

De itt még nincs vége, az állatok levágása, feldolgozása, tartósítása és a hús modern eszközök nélküli tárolása, a növények tárolása, feldolgozása, még egy hentes szakmunkás bizonyítványt, további konzervipari ismereteket is feltételez, és legalább egy élelmiszeripari technikusi bizonyítvány kiosztását is megköveteli.

Az állatokkal folyamatosan fellépő betegségeket is gyógyítani kellett valakinek. Egy személyes élmény: kisgyermekként láttam, hogy az egyik tehén benyelt egy almát, ami megakadt a torkán és fuldoklott. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy metsszék el a torkát és mérjék ki az állatot, mert menthetetlen. Nos, az egyik öreg tanulatlan "buta paraszt" amikor ezt meghallotta, megfogta a Dr. úr gallérját és kivágta az istállóból, kért egy kicsi kést, benyúlt az állat szájába és szétvágta az almát. Ez a tehén utána még számtalan borjút ellett. Tehát a "buta parasztnak" jár egy állatorvosi diploma is!

De régen csak nagyon indokolt esetben fordult orvoshoz is, ma ilyenkor megyünk kórházba. Mert a kisebb betegségeket odahaza kezelte, otthon szült, a kertben megtermelte /vagy a környéken begyűjtötte/ a gyógynövényeket. Szinte minden faluban volt egy bába, vagy egy javasember, javasasszony, aki gyógyított embert és állatot egyaránt. Tehát jár egy orvosi és egy gyógyszerészi diploma is ennek a "buta parasztnak".

Saját maguk készítették a mosó, mosdó, mosogatószerüket, ruha, fa, falfestékeiket. Talán ez megér egy vegyészmérnöki diplomát? Fiatal házasoknak, ha nem örököltek, pénzük sem volt a mesteremberekre, akkor a rokonság felépített egy házat. Hopp: építészmérnök, kőműves, téglakészítő, (vályogvető) ács, tetőfedő szakmák kerestetnek. Ma, ha valaki megtanulja a vályogvetést és a nádazás mesterségét, akkor művész úrnak szólíttatja magát és mutogatják a TV-ben, mint valami nagy tudású csodabogarat.

Gyermekkoromban nagyanyám felnézett az égre (nem az órájára!), és megmondta, mennyi az idő. Régen az öreg paraszt ránézett az égre és mondta: most kell vetni, most aratni, most kaszálni, most haza kell hajtani az állatot, most sietni kell, mert jön az eső, a jég, vagy a hó. Napszaktól függetlenül, arra van észak, arra dél és hogy mennyi az idő. Tehát ennek a "buta parasztnak" jár egy csillagász és egy meteorológus diploma is!

Míg napjainkban magukat művészeknek, celebeknek szólíttató emberek tucatjaival van teli a média, addig ezeket az embereket száz évvel korábban a legutolsó csárdából is elhajtották volna a zenészek, mint csepűrágó, tehetségtelen kontárokat! Ugyanis zeneművészeti főiskola nélkül is csodálatos zenészei voltak a vidéknek, akik nem gőgösen pöffeszkedtek, hanem szolgálták a művészetükkel a népet. Népünk zeneiségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a kétszázezer népdal, ami kinyomtatva is megtalálható, az olyan valóban tehetséges és elkötelezett művészeknek köszönhető, mint Kodály Zoltán. De soha ne felejtsük, ezek a remekművek a nép ajkán keletkeztek!

harom-parasztlany.jpg

De tudod fiam, ha /a most a tanultak valamelyike/ elvégzi a képzőművészeti főiskolát, és az ott elsajátított tudásával a kétszáz évvel korábban élt, férjhez menni szándékozó tizenhét éves „buta” parasztlány kelengyéjének csupán tizedrészét képes megcsinálni, akkor már művésznek nevezi magát, saját stílusirányzatot indít, a saját kreálmányait a divatbemutatók kifutóira viszi.

Mondd fiam, hol itt az igazság?

Mondd fiam, összeszámoltad, hogy hány diplomát és különböző végzettséget kellene szétosztanod minden egyes "buta paraszt" között, akiket te leszólsz, míg a te tanult, művelt embered csupán egyetlen tudományágban jeleskedik? Feltéve, ha tényleg jeleskedik és nem valami kókler, aki csak azért kapott valami tudományos címet, mert a családba tartozik és összehoztak neki is egyet, mert ugye „ő is megérdemli”.

Tudod fiam, az a "buta paraszt", aki nem járt iskolába, kisgyermekkorától járta az élet iskoláját a nap huszonnégy órájában, és mindent eltanult az öregektől. Így amikor Ő maga is öregember lett, többet tudott, mint száz egyetemi professzor, akik egymásnak jól hangzó titulusokat osztogatnak a felületes tudásukra és lenéznek mindenkit, akiknek nem jutott az ő szedett-vedett címeikből. Mert nem tartoznak az ő köreikbe! Ezek után, ugye elhiszed nekem, hogy a te tanult /embered/, aki a tudását az én "buta parasztomtól" lopta, sok ezerszer többel tartozik az én népemnek, mint amivel bármelyik magyar tartozna neki, vagy neked?”

fiatalgazda_2.png

Most kérlek olvasd el újra a cikkem elején szereplő kérdéseket és gondolt át a válaszaidat. Sajnos a ma emberének életében a külsőségek túlzott hangsúlyt kapnak. Ebbe beletartozik a diploma és a különböző egyetemi címek is. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valaki neve előtt ott díszeleg a Bc., Mgr., Ing., Judr. titulus, akkor ő többet ér és okosabb egy olyan embernél, aki csak az általános iskolát járta ki.

Természetesen ezzel nem az egyetemet végzett embereket kritizálom, hiszen komoly kitartást és alázat szükséges egy diploma megszerzéséhez. Mindössze arra akarok rámutatni, hogy ne a végzettsége alapján ítéljünk meg egy embert. Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire becsaphatja az embert. Én is találkoztam olyan két diplomás egyetemi professzorral, akire jobban illett a "buta paraszt" megnevezés, mint az iskolázatlan vidéki Józsi bácsira.

Tudom, hogy a világ megváltozott, a technika és a tudomány rohamosan fejlődik. De ne felejtsük el a gyökereinket, azt, hogy honnan érkeztünk és mit tanítanak nekünk az őseink. Bármit és bárhogyan figyeled a világot, azt mindig előítéletek nélkül tedd.

Bízom benne, hogy a mai, rendhagyó bejegyzésemmel is tudtam neked segíteni. Még ha most nem is konyhai tippeket osztottam meg veled. 

Ezúttal is köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Ínycsiklandozó ételek a Magyar Majálison

majalis_blog.jpg

Vajon létezik jobb program egy csodálatos május ünnepnapon, mint a szabadban a családoddal és barátaiddal finom ételek készíteni és látni a sok-sok mosolygós arcot?

20 évvel ezelőtt még nagy hagyománya volt a tavaszi összejöveteleknek, és a Majálisoknak. A falukban és a városokban az emberek a szabadban élvezték napsütést és egymás társaságát. A gyerekek lufikkal a kézben rohangálták, hatalmas mosollyal az arcukon játszottak. A felnőttek önfeledten beszélgettek, szórakoztak. Nem utolsósorban ápoltuk a hagyományokat. Szlovákiában élő magyarság tagjaként számomra ez különös fontossággal bír. Főleg ezekben az időkben, mikor fogy a magyarság és lassan elfelejtjük a gyökereinket.  

majalis_blog_2.jpg

Manapság sajnos ezek a rendezvények is kezdenek háttérbe szorulni. Gyakran halljuk az elcsépelt közhelyet, hogy rohanó világban élünk és az emberek kezdenek egymástól eltávolodni. Az az igazság, hogy ennek a kijelentésnek van alapja. Annyira benne ragadunk a mindennapokban, hogy nem vesszük észre milyen kevés időt fordítunk a tartalmas kikapcsolódásra. Ezalatt nem azt értem, hogy a szabadnapokon is bent ülünk a lakásban a tv előtt.

Ezért örültünk, mikor felkerestek minket, hogy támogassuk a 9 év után újjáélesztett dunaszerdahelyi Magyar Majálist. Az egész napos programra 600 fellépőt hívtak meg Magyarországról és a Felvidékről. A cél az volt, hogy összekovácsolják a magyarságot, felelevenítsék a hagyományokat. Nagy boldogság volt számunkra, hogy  a munkánkkal segíthettük a szervezők álmát megvalósítani és egy remek napon tudjunk együtt eltölteni.

majalis_blog_3.jpg

Május 8-án napsütéses napra ébredtünk. Már akkor tudtuk, hogy nagyszerű nap elé nézünk. Az egész csapattal hetekig készültünk, hogy ínycsiklandozó ételeket szolgáljunk fel a fellépőknek. Reggel hat órától sürgött-forgott a lelkes csapatunk, hogy délután mindenki tele pocival távozzon tőlünk.

Az üstökben készülő isteni gulyás és disznótor káposzta illata már a reggeli órákban körüllengte a sátrunkat, odavonzva a kíváncsi tekinteteket. Nem is meglepő, hiszen a legjobb hazai hozzávalók értek össze a tűz felett. Közben a sütőlapon sorban sültek a finom húspogácsák a hamburgerekhez. Ami, talán mondanom sem kell, hogy nem csak a gyermekek körében aratott osztatlan sikert.

dac.jpg

A délután folyamán még a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 három magyar labdarúgója Kalmár Zsolt, Mervó Bence és Vida Kristopher sem tudott ellenállni az igazi magyar gulyásnak és a házi hamburgereinknek. Lehet most furán hangzik, hogy élsportolók hamburgert esznek. Hiszen elsőre mindenkinek a gyorséttermekben kapható, tartósítószerekkel és alacsony hústartalommal készült hambik ugranak be. De miután megkóstolták a mi húspogácsáinkat, azonnal eloszlott minden kétely. Tudod, hogy miért? A válasz nagyon egyszerű, tartósítószerek nélkül, 90 százalék színhúsból készítettük a finom kis korongokat. A különbség pedig hatalmas.

Érdemes elgondolkozni azon, hogy hosszútávon mennyire kifizetődő előnyben részesíteni a mesterségesen előállított, felfújt élelmiszereket azzal ellentétben, hogy egészséges, de kicsit drágábban beszerezhető élelmiszereket fogyasztunk.

A nap végére megfáradtan, de büszkén húzhattuk ki magunkat, hogy zökkenőmentesen kiszolgáltunk a fellépőket. Hálásak vagyunk a szervezőknek, hogy részesei lehettünk a Magyar Majálisnak. A családomnak, barátaimnak és a csapatomnak szívből köszönöm, hogy a szabadidejüket feláldozva segítették a munkánkat. Ezen a napon is bizonyságot nyert, hogy mi több vagyunk, mint egy cég. Mi CSAPAT vagyunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - ügyvezető

 

Hogyan tudod gyorsan kiolvasztani a fagyasztott húsokat?

Veled is előfordult, hogy szerettél volna húst vacsorázni, de elfelejtetted időben kiolvasztani? Helyette inkább gyorsan összedobtál valamit a hűtőben talált hozzávalókból? Végül korgó gyomorral nézted a főzőcsatornákon a finomabbnál finomabb falatokat, miközben magadban morgolódtál.

kiolvasztas.jpg

Ha számodra is ismerős a helyzet, akkor most mutatok neked egy gyors megoldást, amivel elkerülheted a hasonló kellemetlen helyzeteket. Emellett két lassabb módszert is bemutatok, ha picit több időd van az előkészületekre. Ezeket a trükköket alkalmazva többé nem kell az isteni sült hús helyett vajas kenyeret vacsoráznod.

5 perces módszer

Vegyünk két fém edényt és tegyük a mosogató kagylóba. Az egyiket borítsuk szájával lefelé, tegyük rá a fagyos húst, a másikat pedig töltsük meg vízzel és helyezzük a húsra. A húsdarab vastagságától függően, 5-10 perc elég az olvasztáshoz. Hihetetlennek tűnhet, de működik.

És ennek van egy tudományos magyarázata is. A fémek nagyon jó hővezetők, ezért működik ez a trükk.

Kiolvasztás mikróban

Szintén egy gyors megoldás a mikróban való kiolvasztás, de ennek az a veszélye, hogy könnyen előfordulhat, hogy még olvasztás közben megfőzöd a húst. Ezért azt javaslom, hogy tartsd be a következő lépéseket:

A legalacsonyabb fokozatot használd. Ez általában 100 Watt, és lehetőleg akkor is ezt használed, ha a mikrónak van kiolvasztó funkciója.

Eleinte 10 perces időtartamra tedd be a húst. Nézd meg utána, hogy mennyire olvadt ki. Ha még mindig teljesen kemény, akkor tedd vissza ismét 10 percre. Általában 2x-3x 10 perc elég a következő fokozatig, de ez függ a fagyasztott hús mennyiségétől és a mikrótól is.

Amikor már a külseje kiolvadt, akkor legfeljebb 5 percre tedd, és ha több szeletben vagy darabban lett lefagyasztva a hús, akkor szedd szét, és úgy tedd vissza ismét legfeljebb 5 percre. A húsdarabok külseje kiolvad, azután akár elkezdhet megfőni, miközben a nagyobb darabok belseje még fagyott marad.

47a06b9800000578-0-image-a-12_1514885441487.jpg

Ha igazán tökéletesre akarod a húst kiengedni, akkor mielőtt teljesen kiolvadna, tedd ki szobahőmérsékletre még egy fél órára. Sajnos a mikró jellegéből adódóan szinte lehetetlen úgy kiolvasztani a húst, hogy sehol se főjön meg egy kicsit sem, és sehol se maradjon fagyott. Nem beszélve arról, saját tapasztalatból tudom, hogy a mikrohullámok roncsolják a hús fehérjemolekuláit. Ami azt idézi elő, hogy nem kapod meg a kellő tápértéket.

Hidegvizes módszer

Tegyük a fagyott húst egy simítózáras zacskóba, erre pedig vagy folyassunk folyamatosan hideg vizet vagy tegyük hideg vízbe, amit félóránként cserélünk.

Így gyorsabban olvad ki a hús, mint a hűtőben, az alacsony hőfok miatt pedig nem termelődnek rajta kórokozók, ráadásul nem is fog félig megfőni úgy a hús, ahogy a mikróban szokott, ha nem figyelünk oda eléggé. A hús ezzel a módszerrel egy óra alatt kiolvad.

Viszont sokkal jobban oda kell figyelni erre, mintha mikróznánk vagy a hűtőben olvasztanánk. A hidegvizes módszert használva vagy félóránként le kell cserélni a vizet vagy folyamatosan folyatni kell a a húsra - igaz, ezzel biztosítani tudjuk az állandó hőmérsékletet. Figyelni kell arra is, hogy a zacskó ne eresszen.

Egyébként mi is hasonló technikát használunk otthon. Annyi különbséggel, hogy már a lefagyasztás előtt vákuumos zacskóba, légmentesen lezárva csomagoljuk be a húsokat. Az elkészítés előtt a fagyott husikat langyos vízbe tesszük. A légmentes csomagolásnak köszönhetően a víz nem fog közvetlenül a hússal érintkezni. Ugyanis, ha a húst csomagolás nélkül teszed vízbe, akkor a kiolvadás alatt romlani fog a minősége.

family-eating-meal-123904319-small.jpg

Amit még nagyon fontos tudatosítani, hogy a kiolvasztott húst soha ne fagyasszuk újra! Ha túl soknak találjuk a kiolvasztott mennyiséget, készítsük el és megfőzve vagy sütve a hűtőben eláll néhány napig. Mert amikor lefagyasztjuk a hús, a baktériumok nem pusztulnak el, ezért nem romlik meg a hús. De a kiolvasztás során a baktériumok elszaporodhatnak a hús felületén, és ha így fagyasszuk le, az újra kiolvasztás során betegséget okozhat.

Bízom benne, hogy a mai bejegyzésemmel is segítségedre tudtam lenni. Ha pedig további kérdéseid lennének a húsok tárlásával, elkészítésével vagy egyéb konyhai trükkökkel kapcsolatban, akkor gyere el 2018. május 8-án a dunaszerdahelyi Magyar Majálisra. Ahol keress fel minket személyesen és örömmel válaszolunk a kérdéseidre.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

süti beállítások módosítása
Mobil