Mikóczi Hús

A háztáji a nyerő!

2019. május 24. - Mikóczi Hús

Ahogy telnek az egyre gyakrabban halljuk, hogy: "Kiskorom óta nem ettem ilyet. Pont olyan, ahogy a nagymamát készítette.". Akárcsak egy fotó vagy egy dallam, az ízek is képesek olyan emlékeket felidézni bennünk, amelyekről azt gondoltuk már rég elfelejtettük.

haztaji.jpg

Valóban megváltoztak az ételek ízei? Vagy csak a nosztalgia, a szép emlékek mondatják ezt velünk? Ismerjük be, az ételek íze valóban változott a gyermekkorunkhoz képest. Ez tény.

Az első és legkézenfekvőbb ok a húsok esetében azok beszerzésének helye. 20-30 évvel ezelőtt a fogyasztók nagy része vidékről, közvetlen a gazdáktól szerezte be a húst. Ha valaki falun lakott, akkor meg teljesen természetes volt, hogy minden háznál tartottak állatok, sertést, baromfikat, juhokat.

gyerekkor.jpg

Mára viszont ez a szokás nagy mértékben visszaesett. A falukon egyre ritkább, hogy az emberek állatokat nevelnek a házaknál. A leggyakoribb ok, amit hallunk, hogy "nem éri meg állatot nevelni". "Minek tartsak sertést, mikor olcsóbb egy szupermarketben megvenni a húst?"

Igaz, hogy olcsóbb és egyszerűbb így beszerezni a húst, viszont az íze már nem lesz ugyanolyan. Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az állat étrendje nagyban befolyásolja a hús és ezáltal az ételek ízét. Ez különösen igaz a külföldről, ismeretlen forrásokból behozott húsokra. Nem tudhatjuk mivel etették az állatot, milyen táplálék-kiegészítőket kapott.

Ez már nem olyan, mint a tyúkudvarban elszórni a magokat a csirkéknek, berakni a frissen kaszált a herét a tapsifüleseknek, vagy hajnalban megetetni a sertéseket. A világ változik.

Mindezek mellett megváltozott az ételek elkészítésének a módja is. Az egyik első bejegyzésünkben foglalkoztunk az olajban vagy zsírban sütés témájával, amely a mai napig megosztja a fogyasztókat.

Egy dolgot viszont kiemelnék, amivel nem lehet vitatkozni: a zsírban elkészített ételek finomabbak. Én még tisztán emlékszem a zsírban kisütött rántott hús ízére. Zamatosabb és ízletesebb volt, mint manapság, mikor szinte már csak növényi olajak használunk.

Az élet része a változás, a fejlődés, úgy az ételek, ízek területén, mint mondjuk tudományos-technikai téren. Mi viszont szeretnénk, ha a régi hagyományok nem vesznének el és megőriznénk az utókornak. Ez a szellemiség a vállalkozásunkat is jellemzi, üzleteinkben csakis ellenőrzött forrásból származó húsokat értékesítünk, olyanokat, amelyeket mi magunk is fogyasztunk

5_kep_zs.jpg

2019-ben mi is nagy segítséget kaptunk ahhoz, hogy megőrizzük gyerekkorunk ízvilágának. Vállalkozásunk új tagja, az ügyes kis zsírolvasztónk lelkesen vetette bele magát a munkába, hogy ínycsiklandó, szaftos töpörtyűvel és hazai alapanyagokból készült zsírral lepje meg kedves ügyfeleinket! Ez a beruházás nem valósulhatott volna meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül! Szívből köszönjük a segítségüket, amivel kis családi vállalkozásunkat támogatták!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr9514855616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportman89 2020.09.25. 14:30:08

Üdv, tetszik ez a bejegyzés a mikoczihus.blog.hu -n.
süti beállítások módosítása