Ismét egy elég megosztó és sok vitát kiváltó témát kezdünk el vizsgálni. Az ember valóban mindenevő vagy inkább ragadozó esetleg növényevő?
Mielőtt belekezdtem a bejegyzés szerkesztésébe nagyon sok oldalt kerestem fel, tanulmányokat néztem át. Ami már rögtön az elején szemet szúrt, hogy ez is egy olyan terület, ahol nagyon megosztott a társadalom. Kutatni kell az olyan források után, amelyek nem arról szólnak, hogy a vegetáriánusok/vegánok és a húsimádók gyakorlatilag egymás torkának esnek.
A két tábor vehemensen próbálja a másikat meggyőzni a saját igazáról. Kompromisszumot pedig nagyon nehezen hajlandóak kötni.
Pontosan mit is jelent a mindenevő?
A mindenevők kategóriájába olyan fajok tartoznak - mint a neve is mutatja - akik egyaránt esznek növényeket és állatokat is. Tehát az étrendjük nem specifikus és képesek mind a két forrásból származó ételekből tápanyagokat felfenni.
Az ember tehát mindenevő, hiszen normál esetben a növények és húsok együtt alkotják az étrendünket.
Szinte az összes vegetáriánus/vegán étrenddel foglalkozó oldalon találkoztam egy táblázattal, amiben a biológiai felépítésünk alapján a növényevő kategóriába próbálják sorolni az embert. De viszont a képlet messze nem ilyen egyszerű, mert igaz, hogy a fogazatunk és a bélrendszerünk közelebb áll az növényevőkhöz, mint a ragadozókhoz. Viszont a lábaink száma, a testtartásunk és az, hogy mekkorára tudjuk nyitni a szánk, szerintem nem releváns adatok ebben a témában.
Számomra egy nagyon fontos dolog kimaradt a táblázatból, mégpedig az a szervünk, ami kiemelt minket az állatok sorából, az agyunk. Az evolúciós fejlődésünk során döntő tényező volt, hogy az ősember a növények mellett elkezdett húst is enni, amit a jégkorszakbeli körülmények tettek szükségessé. A biológia változások mellett az ember szociális fejlődésében is jelentős fejlődést idézett elő a vadászatra való áttérés. Elkezdtek eszközöket gyártani és csoportokban, összehangolva, a feladatokat szétosztva vadászni.
"Igen ám, de már nem a vadonban élünk!"
Ez igaz, ezért most térjünk vissza a XXI. századba és nézzük miért fogyasztunk még mindig húst. A húsok teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, amelyek létfontosságúak a számunkra. Továbbá nagy mennyiségben tartalmaznak B1, B2, B6 és B12 vitaminokat. Valamint az általános vélekedéssel ellentétben az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a zsírfogyasztás, ugyanis fontos szerepet játszik a sejtépítésben, valamint az A és D vitaminok csak zsírban oldódnak.
De, mint korábban írtam, az ember nem ragadozó, tehát csak húson élni egészségtelen számunkra - ezt a húsimádóknak is kell fogadniuk. Az emésztésünk szempontjából nagyon fontos, hogy növényi rostok is bekerüljenek az étrendünkbe.
Épp ezért szervezet egészséges működéséhez szükségünk van a növényi és az állati eredetű tápanyagokra is. Mint mindenben az életben, a táplálkozásnál is próbáljuk megtalálni az egyensúlyt. Ha a két véglet valamelyikébe kerülünk, a táplálkozásunk egysíkúvá válik, ami egy idő után kihat az egészségre. Még a keleti filozófiák követői is belátták, hogy szükséges a hús fogyasztása.
A mi vállalkozásunk húsokkal foglalkozik, de tudatos és egészséges táplálkozást szem előtt tartva sok zöldséget, gyümölcsöt és halat is fogyasztunk.
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és kérlek oszd meg velünk a véleményed a témával kapcsolatban.
„Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen…”
Mikóczi Ferenc – Mikóczi Hús, ügyvezető