Ahogy telnek az egyre gyakrabban halljuk, hogy: "Kiskorom óta nem ettem ilyet. Pont olyan, ahogy a nagymamát készítette.". Akárcsak egy fotó vagy egy dallam, az ízek is képesek olyan emlékeket felidézni bennünk, amelyekről azt gondoltuk már rég elfelejtettük.
Valóban megváltoztak az ételek ízei? Vagy csak a nosztalgia, a szép emlékek mondatják ezt velünk? Ismerjük be, az ételek íze valóban változott a gyermekkorunkhoz képest. Ez tény.
Az első és legkézenfekvőbb ok a húsok esetében azok beszerzésének helye. 20-30 évvel ezelőtt a fogyasztók nagy része vidékről, közvetlen a gazdáktól szerezte be a húst. Ha valaki falun lakott, akkor meg teljesen természetes volt, hogy minden háznál tartottak állatok, sertést, baromfikat, juhokat.
Mára viszont ez a szokás nagy mértékben visszaesett. A falukon egyre ritkább, hogy az emberek állatokat nevelnek a házaknál. A leggyakoribb ok, amit hallunk, hogy "nem éri meg állatot nevelni". "Minek tartsak sertést, mikor olcsóbb egy szupermarketben megvenni a húst?"
Igaz, hogy olcsóbb és egyszerűbb így beszerezni a húst, viszont az íze már nem lesz ugyanolyan. Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az állat étrendje nagyban befolyásolja a hús és ezáltal az ételek ízét. Ez különösen igaz a külföldről, ismeretlen forrásokból behozott húsokra. Nem tudhatjuk mivel etették az állatot, milyen táplálék-kiegészítőket kapott.
Ez már nem olyan, mint a tyúkudvarban elszórni a magokat a csirkéknek, berakni a frissen kaszált a herét a tapsifüleseknek, vagy hajnalban megetetni a sertéseket. A világ változik.
Mindezek mellett megváltozott az ételek elkészítésének a módja is. Az egyik első bejegyzésünkben foglalkoztunk az olajban vagy zsírban sütés témájával, amely a mai napig megosztja a fogyasztókat.
Egy dolgot viszont kiemelnék, amivel nem lehet vitatkozni: a zsírban elkészített ételek finomabbak. Én még tisztán emlékszem a zsírban kisütött rántott hús ízére. Zamatosabb és ízletesebb volt, mint manapság, mikor szinte már csak növényi olajak használunk.
Az élet része a változás, a fejlődés, úgy az ételek, ízek területén, mint mondjuk tudományos-technikai téren. Mi viszont szeretnénk, ha a régi hagyományok nem vesznének el és megőriznénk az utókornak. Ez a szellemiség a vállalkozásunkat is jellemzi, üzleteinkben csakis ellenőrzött forrásból származó húsokat értékesítünk, olyanokat, amelyeket mi magunk is fogyasztunk
2019-ben mi is nagy segítséget kaptunk ahhoz, hogy megőrizzük gyerekkorunk ízvilágának. Vállalkozásunk új tagja, az ügyes kis zsírolvasztónk lelkesen vetette bele magát a munkába, hogy ínycsiklandó, szaftos töpörtyűvel és hazai alapanyagokból készült zsírral lepje meg kedves ügyfeleinket! Ez a beruházás nem valósulhatott volna meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül! Szívből köszönjük a segítségüket, amivel kis családi vállalkozásunkat támogatták!
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."