Mikóczi Hús

Mi a Wagyu?

2018. január 05. - Mikóczi Hús

wagyu.jpg

Úgy gondoltam az új évet kezdjük egy különleges blogbejegyzéssel, és látogassuk el a Távol-Keletre. Halottad már az a szót, hogy "Wagyu" (ejtsd: vag ju)? Az elején szögezzük le, hogy ez nem egy új japán küzdősport és nem is egy koreai pop énekes. 

A Wagyu nem más, mint a japán szarvasmarha és egyben a világ legdrágább marhahúsát adó fajta, amit most részletesebben is bemutatok neked. Európában még viszonylag szűk körben ismert, bár gasztronómiai berkekben nagy értéket képvisel, egy szinten van a szarvasgombával, vagy épp a libamájjal. 

De miért olyan különös ennek a fajtának a húsa?

Az igazi japán Wagyu, Tajima régió Hjógó tartományban kell, hogy a világra jöjjön és ott kerül a vágóhídra is, átlagosan harminc hónapos korában. Lassan érő típusról van szó, amit eredetileg igavonásra tenyésztettek ki. Japánban dús füvű legelőkön élnek és speciális takarmányt kapnak, ami gabonából, répából, burgonyából és csírából áll. Hormonkezelést, illetve antibiotikumokat egyáltalán nem használnak.

Az állatokat a lehető legtermészetesebb körülmények között, ridegen, vagy legalább szabadba nyíló kifutókban tartják. Óriási figyelmet szentelnek a fajta körültekintő tenyésztésre, melynek során az elsőrendű cél nem a szaporulat mennyisége, hanem a minőségi utódok biztosítása.

wagyu_1.jpg

A Wagyu marha húsának különlegessége a már már túlzásnak tűnő márványozottság. Ez a nagymértékű márványozottság biztosítja a hús kivételes ízét, ami a Wagyu steaket igazi konyhai különlegességé varázsolja. Ugyanis a japán szarvasmarha az évek során kialakította azt a genetikai tulajdonságát, hogy a munkavégzéshez zsírtartalékot képzett, amit egyenletesen raktározott el az izmaiban, és nagyobb igénybevétel után gyorsan mozgósította. Ettől lesz a húsa puha, hiszen a zsírja szépen, egyenletesen márványozza a húst.

Ráadásul nem csak finom, hanem még egészséges is. A kiemelten jó minőségét az egyszeresen telítetlen zsírsavak telített zsírsavakkal szembeni magas arányának köszönheti. Több egyetemi kutatás alátámasztja, hogy a Wagyu marha húsának fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.

p-2708-image-2-300x247.jpgA leírtak alapján nem csoda, hogy Japán nemzeti kincsnek minősítette a Wagyu marhát. De manapság már Ausztráliában, Chilében, az USA-ban és már Európában is folyik a japán szarvasmarha után-tenyésztése. Viszont igazi, tiszta Wagyu csak Japánban található, mivel nem exportálható.

Láthatod te is, hogy mennyire egyedi húsfajtáról van. Ami engem nagyon megragadott és egyezik a vállalkozásunk látásmódjával, hogy az állatot szabadon tartják és egyáltalán nem alkalmaznak hormonkezelést.

Igaz, hogy a Mikóczi Hús üzleteinkben egyelőre Wagyu marhát nem értékesítünk, de igény esetén, akár ilyen különlegességet is tudunk biztosítani. A 2018-as esztendőben is  nagy szeretettel várjuk ügyfeleinket a megszokott háztáji, minőségi termékeinkkel

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr6113551469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása