Mikóczi Hús

Könnyű húsok diétához

2018. július 24. - Mikóczi Hús

Amikor a könnyű vagy diétás húsok kerülnek szóba neked is a csirkemell ugrik be elsőre? Vajon más húsfélét is lehet fogyasztani a diéta ideje alatt, mint a szárnyasokat? Miért gondoljuk, hogy a fogyókúra alatt egyhangúan kell étkeznünk?

konnyu_husok.jpg

Biztosra veszem, hogy az élete során szinte mindenki legalább egyszer nekiállt diétázni. Lehet önszántából, vagy a megromlott egészségi állapota miatt, de szükségesnek érezte, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegtől. A különböző diétákból és az étrendekből manapság Dunát lehetne rekeszteni. Az egyik szigorúan tiltja a húsevést, míg a másik erre alapoz... Szóval nagyon sokfélével találkozhatunk. Ami viszont mindegyikben közös, hogy egy idő után nagyon egyhangúvá válik az étrend.

Akkor mégis mit lehet enni?

Könnyű húsokról, akkor beszélünk, ha magának a húsfajtának alacsony a kalóriaértéke. Minél zsírosabb egy hús, annál kevésbé ajánlott diéta alatt enni. A fő fehérje forrásunk, így felmerül a kérdés, hogy diéta alatt melyiket lehet fogyasztani?

Gondolom senki számára nem új az információ, hogy egy jól megszerkesztett és hosszútávon tartható diétában, sőt még inkább az egészséges életformában kiemelkedő fontosságú a megfelelő fehérjebevitel.

A mai cikkemben összegyűjtök neked olyan könnyű húsokat, amelyeket bátran fogyaszthatsz a diéta ideje alatt, ha már nagyon unod a csirkemellet. A továbbiakban találni fogsz néhány olyan húst is, amire biztosan nem gondoltál a fogyózás alatt. Itt most nem a halakra és a tofura gondolok, ez a cikk nem róluk szól. Vágjunk bele!

Csirke

Mi mással is kezdhetném a felsorolást, mint a csirkével, ami talán a legjobb a diétás húsok közül. Nem csak azért mert könnyű beszerezni, olcsó, de kevés zsírt és sok fehérjét tartalmaz. A testépítők és diétázók kedvenc ételének számít. A mellen kívül, amely a legtöbb fehérjét tartalmazza, a többi részét is bátran fogyaszthatjuk.

A legjobb elkészítési mód, ha a húsokat natúron sütjük meg egy serpenyőben és, ha lehet ritkán vagy ne is panírozzuk. Sütőben is süthetjük egészben és a húslevesben is nagyon jó, mint főtt hús. Heti rendszeres fogyasztása ajánlott. Természetesen kerülendő a bőr, mint minden további ételnél, ha diétázik az ember.

1_2.jpg

Pulyka

Hasonlóan a csirkéhez csak ajánlani lehet a diétás húsok közül. Bár a csirkehús egy fokkal jobb a kalóriatartalomban, de elenyészően. Pulykahúst nyugodtan ehetünk, ha fogyni szeretnénk. Bár a töltött pulykával óvatosan kell bánni és csak mértékkel fogyasztani.

Az emberek gyakran megfeledkeznek róla, hogy a mellen kívül több része is van a pulykának, ilyenek például a comb és a nyak. Ráadásul a csontos húsoknak mindig finomabb az íze. Igazán finomak levesben vagy natúran megsütve.

Fácán

Az egyre ismertebb fácán már kezd betörni a hétköznapokban. A vadon élők közül az a legjobb, hogy kevés zsírt tartalmaznak, így csak mi magunk tudjuk elrontani a kedvező hatását. Hasonlóan is elkészíthetjük, mint a többi szárnyast.

Galamb

A galambot, mint ínyenc fogás, nehéz beszerezni, de annál érdemesebb. Személye tapasztalataim is vannak, mivel a nagyapám galambokkal foglalkozott. Így nem egyszer került a vasárnapi asztalra galambleves vagy galambpörkölt.

Nagyon kedvező a kalóriatartalma, akár csak a csirkéé. Ha kiakarunk törni az unalmas és hétköznapi ételek közül, de mellette folytatni is szeretnénk a diétánkat, azoknak nagyon jó választás lehet.

Sertés

Talán meglepő, hogy a sertéshús mit keres ezen a listán. A sertés az, amiből a legsokoldalúbb ételeket lehet készíteni, és könnyen hozzáférhető. Azonban itt már nagyon vigyázni kell, hogy mit eszünk meg belőle és csak akkor fogyasszuk, ha már nagyon vágyunk a hagyományos ízekre. Ebben az esetben mi a sertésszüzet vagy a karaj felső, sovány részét ajánljuk, ami kevés zsírt és sok fehérjét tartalmaz. Megint csak igaz, natúr és főtt hús az igazi. 

Viszont nem igazán engedélyezett a töltött húsok, hurkák, kolbászok, csontvelő, köröm, szalonna, tepertő és a zsírosabb sonka félék. Ezek már egyáltalán nem diétásak.

Vadak

Vadban gazdag országnak számítunk, valamiért mégis megfeledkezünk a vadhúsokról. Az előnyük az, hogy egész biztosan szabadon tartott sovány húst fogunk kapni, ami minimális mértékben tartalmaz csak hormonszármazékokat.

Békacomb

A végére egy igazi különlegességet tartogattam a számodra, ez pedig a békacomb. Az tudtad, hogy régen igen gyakori volt a magyar konyha berkein belül - különösen a folyóvidékek mentén? Viszont mára mondhatjuk, hogy kiment a divatból.

Ha valaki nekibátorodik és ki szeretné próbálni ezt az ételt, az egy nyúlhús állagú, csirke ízű húsfélére készüljön, ami különösen finom zöld fűszerekkel és fokhagymával párolva.

A könnyű húsok előnye egyértelműen a fehérje tartalma, ugyanis csak fehérjéből, kevés zsírból és vízből épül fel, ami diéta alatt nagyon kedvező. Mint sokan tudják, a túlzott szénhidrát fogyasztás vagy a rossz étkezési szokásoktól hízik el leginkább az ember.

121003_775x400.jpg

A rendszeres hús fogyasztás - természetesen mértékkel - nagyon kedvező, mert diéta alatt, sajnos nem csak zsírt veszítünk, hanem az izomzatunk is vele együtt leépül. Ennek elkerülése véget fontos, hogy az elvesztet izomzatunkat visszapótoljuk. Ezt rendszeres erősítő edzésekkel tehetjük meg. Ahhoz viszont, hogy hatással legyen az izomnövekedésünkre, fehérjét kell bevinni a szervezettünkbe.

A felsorolásból láthatod, hogy még egy kifejezetten diétás étrend esetén sem kell egyhangúan étkezned. Arra viszont figyelj, hogy tényleg csak hazai vagy háztáji tartású állatok húsát fogyaszd. Sajnos a külföldről, sokszor ellenőrizhetetlen forrásból származó nagyüzemi állatok húsában hormonszármazék illetve szermaradványok halmozódhatnak fel. Így, ha azt elfogyasztod bejuthat a szervezetbe.

Mi is arra törekszünk, hogy a vásárlóinknak asztalára olyan termékek kerüljenek, amelyek természetes forrásból származnak. Az üzleteinkben olyan húsokat és húskészítményeket forgalmazunk, amelyet mi is fogyasztunk a családommal. Ezért alaposan megválogatjuk, hogy milyen beszállítókkal dolgozunk.

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr5614131595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása