Mikóczi Hús

5 isteni grillrecept

2018. április 24. - Mikóczi Hús

Egy picit nem figyel oda az ember és egyszer csak azt vesszük észre, hogy a tavaszt egy hét alatt letudtuk és semmiből beköszöntött a nyár. Két hónappal ezelőtt még a nagykabátban vacogtunk, vasárnap pedig már azon kaptam magam, hogy a fürdőnadrágomat keresem.

grill.jpg

Mielőtt azt gondolnád, hogy stílust váltottunk és mától meteorológiai blog leszünk, megnyugodhatsz, nem erről van szó. Maradunk a jól megszokott témáinknál és ma is ínycsiklandozó ételek sora kerül terítékre. Ahogy a rövid kis bevezetőben írtam, idén a megszokottnál hamarabb köszöntött be a nyár. Ami azt jelenti, hogy elhagyhatjuk a konyhát és mehetünk a szabadba grillezni.

Én fiatal korom óta nagyon szeretem a kerti grillpartikat. A  szabadtéri sütögetéseknek mindig különleges hangulatuk van, a családdal, barátokkal elfogyasztott ebéd, annak előkészületei és utómunkálatai egy kicsit összehozzák az embereket. A finom, zamatosra sült húsok mellett pedig egyszerűen jólesik beszélgetni, történeteket mesélni, vagy éppen csendben élvezni az ízeket.

A mai cikkemmel picit besegítek az előkészületekbe és megosztok veled 5 isteni grillreceptet, amivel nem fogsz mellélőni. Sőt, ha szeretnéd, még ennél is többel a rendelkezésedre tudunk állni. Hogy mivel is? Hamarosan meglátod. Addig is vágjunk bele!

Pácolt, grillezett csirkecomb

A pofonegyszerűen egészen különlegessé varázsolható húsfélét ráadásul bármikor beszerezheted, így ha megjön a kedv egy kis sütögetéshez, semmi nem akadályozhat meg benne.

15479_pacoltcsirkecombgrillezve_n-201510170338.jpg

Hozzávalók

  • 8 db csirkecom
  • 2 db citrom
  • 1 kávéskanál mustár
  • 2 dl olívaolaj
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

1 citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A citrom reszelt héját és levét a fokhagymával, sóval, őrölt borssal és annyi olajjal, hogy a combokat majd ellepje, összekeverjük.

A csirkecombokat bekenjük a mustárral, belehelyezzük egy zárható edénybe, ráöntjük a pácot, jól átforgatjuk benne, az edényt lezárjuk, és néhány órára hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tesszük.

A csirkecombokat grilltálcán, forró grillen, mindkét oldalukon, kb. 30 perc alatt megsütjük.

Grillezett zöldségeket vagy salátát adunk mellé. A megmaradt citromot felszeleteljük, és a csirkecombok mellé tálaljuk.

Grillezett rablóhús

A nyári grillpartik egyik elengedhetetlen fogása a rablóhús vagy más néven saslik. Sokféle húsból, sok hozzávalóval készülhet, a lényeg, hogy kellő ideig álljon a pácban. Leggyakrabban sertés- vagy csirkehúsból készítik, de most pulykacomb kerül a grillre.

9dcf4fdf8ad06fc0fe5324f2f4e865c8.jpeg

Hozzávalók

  • 80 dkg pulyka felsőcomb (csontozott)
  • 1 kk só
  • frissen őrölt bors
  • 1 kk szárított kakukkfű
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk mustár
  • 1-1 db zöld és pirospaprika
  • 1 db lila hagyma
  • további zöldségek, kolbász, virsli ízlés szerint

Elkészítés

A combot kockákra vágjuk, majd a fűszerekbe, a mustárba, és olajba forgatjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük (ha erre nincs idő, akkor néhány órára), majd másnap a kétféle paprikával és hagymával váltakozva fapálcára tűzzük.

Érdemes előtte a pálcákat vízbe áztatni, akkor sütés közben nem tapad rá a hús. Ha a nyársak elkészültek, mehetnek ezek is a rácsra.

A forró grillen nagyjából 30 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük.

A grillezés lényege az, hogy kívül ropogós, de belül is megsült húsokat kapjunk, a zöldségek is roppanósak maradjanak, és a nyárson, egymáshoz ízekben is illő ételek legyenek.

Klasszikus BBQ oldalas

A szabadtéri sütögetés egyik csúcsa a BBQ oldalas. Ma már nemcsak Amerikában, hanem az egész világon hódít. Az egyszerre édeskés, savanykás, füstös húsért mindenki odalesz. Az oldalast rosszul megsütni szinte lehetetlen. Azt azért érdemes tudni, hogy minél nagyobb szeletekben hagyod a húst, annál ízletesebb végeredményt kapsz.

17482884_1c89f2bf4dfe2b3bb329865ddfedcc5d_wm.jpg

Hozzávalók

  • 2 kg oldalas
  • 5 dl ketchup
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek barna cukor
  • 2 ek olaj
  • 2 ek Worcestershire-szósz
  • 1 dl sör
  • 1 vöröshagyma
  • 1 ek mustár
  • 1/2 ek sima ecet
  • chilipor
  • bors, só

Elkészítés

A húst daraboljuk fel a csíkok mentén akkora szeletekre, hogy kényelmesen tudjuk sütni. Mossuk meg alaposan, hogy véletlenül se maradjanak rajta csontszilánkok. Az oldalast tegyük kevés zsiradékkal kikent tepsibe, szórd meg sóval, borssal, önts alá kevés vizet. Fóliázd le jó szorosan, és 160 fokon süsd körülbelül másfél-két órán át.  Akkor jó, ha a hús már majdnem leválik a csontról.

Közben készítsük el a szószt. Aprítsuk fel a vöröshagymát, törjük át a fokhagymát, majd olajon picit pirítsuk meg őket. Tegyük bele a barna cukrot, és amikor elolvad, öntsük rá a ketchupot, az olajat, a Worcestershire-szószt, a sört, a mustárt, valamint az ecetet. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk csípősre, szórjunk bele chiliport. Körülbelül egy órán keresztül főzzük kis lángon. Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, majd forgassuk bele a húst, és pácoljuk legalább egy-két órán át, de akár egy éjszaka is a szószban hagyhatjuk. 
Sütés előtt készítsük elő a grillt, majd süssük meg az oldalast nyolc-tíz perc alatt. A szósz hamar meg karamellizálódik. Ha szenesebben szeretjük, tovább is a grillen hagyhatjuk.

Grillezett csirkeszárnyak

Megosztó étel a csirkeszárny, van, aki odavan a pácolt, ropogósra sült darabokért, van, aki lenézi, mert olcsó és nem színhús. De a csábító ropogós grillezett csirkeszárnyakat garantáltan mindenki megkívánja. Főleg ha még sütés előtt egy fűszeres pác csodálatos zamatait szívja magába.

c868f45b-rc309-megan-spicychickenwings-dishland2.jpg

Hozzávalók

  • 1 kg csirkeszárny
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 16 g friss oregánó
  • 8 g friss rozmaring
  • 1/2 l olaj
  • bors

Elkészítés

A páchoz keressünk egy nagy tálat, amibe majd beleférnek a csirkeszárnyak.

Öntsük bele az olajat, és adjuk hozzá az oregánót, a rozmaringot, a sót és a borsot. Tegyük bele az alaposan megmosott, és szárazra törölgetett csirkeszárnyakat.

Hagyjuk állni 1 órán vagy egy éjszakán át a hűtőben. Ezután grill rácson vagy addig süssük amíg ropogós aranybarna kérget nem kap a hús.

Hamburger

A hamburger talán az egyik legismertebb étel a földkerekségen, melynek egyszerűen lehetetlen ellenállni. Ha azonban mégsem fogyasztod szívesen a gyorséttermek tartósítószerrel készült egészségtelen változatát, próbáld ki házilag összedobható receptünket.

burger.jpg

De, ha nincs kedved a húspogácsák elkészítéséhez, akkor örömmel tudatom veled, hogy nálunk lehetőséged van háromféle ízvilágból (csirke, marha, sertés), színhúsból készült pogácsák megvásárlására.

Hozzávalók

  • 4 db hamburger zsemle
  • 60 dkg darált marhahús
  • 4 szelet sajt
  • 8 szelet szalonna
  • őrölt fekete bors
  • 1 ek olaj

A tálaláshoz

  • mustár
  • ketchup
  • hagymakarika
  • salátalevél
  • paradicsom vagy más tetszőleges zöldség

Elkészítés

A darált húst összekeverjük sóval és borssal, félretesszük 20 percre pihenni. Addig előkészíthetjük a zöldségeket, salátákat.

A fűszeres húsból olajozott kézzel 4 lepényt formázunk, de alaposan nyomkodjuk össze, hogy jól egybeálljon. Rostélyon vagy lapon megsütjük a szalonnával együtt.

A zsemléket kettévágjuk, és kicsit a lapon megpirítjuk. A zsemle aljára teszünk egy szelet sajtot, rá a forró húst és arra a szalonnát. Teszünk rá mustárt, ketchupot, hagymakarikákat, majd rá a tetejét. Tányérra tesszük, és még kiegészíthetjük pár levél salátával, szeletelt zöldséggel.

Te is láthatod, hogy ezen ételek elkészítése nem igényel mesterszakács tudást. Sokan viszont nem szeretnek bíbelődni az előkészületekkel, a pácolás túl sok időbe kerül, mivel több óra szükséges hozzá, mire az ízek teljesen átjárják a sütésre váró húst. Számodra is ismerősek ezek a kényelmetlenségek?

Ha igen, akkor van számodra egy jó hírem. Mint írtam, a receptek megosztásán kívül másban is tudunk neked segíteni. Mivel mindig szem előtt tartjuk az ügyfeleink igényeit és meghallgatjuk a kéréseiket, ezért bővítettük a kínálatunk előre pácolt csirke-, marha-, és sertéshúsokkal. Te csak elmondod, hogy milyen húst kérsz és a többit mi intézzük.

Bízom benne, hogy a mai cikkemmel sikerült meghoznom a kedved egy jó kis grillpartihoz.

Ha személyesen is szeretnél velünk találkozni és kóstolót kapni a finom ételeinkből, akkor gyere el 2018. május 8-án a dunaszerdahelyi Magyar Majálisra.

További receptekért és hasznos tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A jövő étele a szintetikus hús?

2018-ban te hogyan képzeled el a századvég konyhaművészetét? Vajon ugyanazokat az alapanyagokat fogjuk felhasználni, mint manapság? Esetleg a tudomány rohamos fejlődésével a jövő konyhája már inkább egy laboratóriumra fog hasonlítani?

muhus.jpg

Nemrég olvastam az ENSZ egyik előrejelzését, ami egy nagyon érdekes és egyben elgondolkodtató információt közölt. Eszerint az évszázad végén 10,9 milliárd ember fog élni a Földön. Ez pedig egy sor nagyon komoly kihívást állít az emberiség elé, amelyek közül talán a legfontosabb az élelmezés biztosítása. Az egyik korábbi bejegyzésemben már írtam a témáról, de most egy területet szeretnék neked tüzetesebben is bemutatni.

Az alultápláltság csökkentésére és a világ népességének ellátására számos ötlet merült már fel, köztük a laborokban előállított szintetikus hús. Ezt most ne úgy képzeld el, hogy 40 év múlva a sárga gumikacsát fogják felszolgálni az éttermekben. De vajon a műhús mennyire jelent valós alternatív megoldást? Egyáltalán mi az és hogyan készül?

Hogyan készül szintetikus hús?

Jelenleg több vállalat kísérletezik azzal, hogy laboratóriumi körülmények között állítson elő húst és egyenlőre két módszer tűnik befutónak.

A holland Post cég kétfajta marhából, vett őssejtekből néhány hét alatt 20 ezer izomrostot készített. Az eljárást pontosan nem ismertették. A pogácsányira összepréselt masszát céklalével színesítették, majd ízesítették, majd Londonban közönségnek tálalták. A kóstolóknak a készítők állítása szerint ízlett.

Egy amerikai vállalat, nevezetesen a Memphis Meat tavaly került a címlapokra azzal, hogy laboratóriumi marhahúsgolyót készített, amelynek íze a hírek szerint alig tért el az eredetiétől. Az eljárás hasonló a hollandokéhoz: állatokból vett sejtmintát látnak el tápanyagokkal, majd az növekedésnek indul. Ráadásul állításuk szerint olyan eljárást dolgoztak ki, hogy a sejtek határozatlan ideig képesek magukat reprodukálni, vagyis nem kell folyamatosan újabb mintákat venni az állatoktól.

A szintetikus hús készítésének másik módja, hogy szójából vagy borsóból sajtolnak ki proteint, és azt keverik össze vízzel és egyéb anyagokkal. Majd az így kapott tésztát magas nyomáson felmelegítik, és az eredmény hús, de legalábbis rostszerű állag lesz. Ebbe a második kategóriába tartozó és a technológiájukról ugyanúgy titkolózó vállalatok azt állítják, hogy az ő módszerük egyszerűbb.

timthumb.jpeg

Mennyire fenntartható a jelenlegi állapot?

Mivel az ember mindenevő, ezért a húsra ugyanúgy szüksége van, mint a növényi táplálékra. Idővel az egyoldalú táplálkozás az egészségi állapotunk romlásához fog vezetni. Ez igaz mind a két végletre.

Viszont az tény, hogy az állattenyésztés és az egész mezőgazdasági rendszer a jelen formájában hosszútávon fenntarthatatlan. Ugyanis rendkívüli módon szennyezi a környezetet és jelentős mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. Egyes számítások szerint a műhús elterjedésével az állattenyésztés által felhasznált víz 90, az energia 70 százaléka megmenthető lehetne.

Ezenkívül a készítők határozottan állítják, hogy a laboratóriumi hús egészségesebb a hagyományosnál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen állítások alapját Amerikában végzett kutatások eredményeire alapozzák. Tudni kell, hogy az amerikai antibiotikum-fogyasztás több mint 70 százalékát a nagyüzemi állattenyésztés használja fel. Sőt az USA-ban bizonyos növekedési hormonokat is kapnak az állatok, ami az Európai Unióban 2000-től már tilos.

Szóval nem a szabadon tartott, háztáji állatokat vizsgálták, aminek a húsáról én azt gondolom, hogy egészségesebb, mint egy üzemben nevelkedett társáé vagy egy csészében készült szintetikus másolaté.

Mennyi az annyi?

Kérdezheted, hogy mikortól fog a vasárnapi asztalra szintetikus marhasült kerülni? Ami azt illeti, valószínűleg nem a következő 5-10 évben. Ennek az oka, hogy az előállítása egyelőre nagyon drágaA Maastrichti Egyetem 2013-as hamburgere – a kutatásokat is beleszámolva – 250 ezer euróba került. Még most, 5 évvel később is 9 euró körül mozog egy műhamburger ára, ami még mindig ezerszer drágább, mint az igazi.

Az, hogy a szintetikus hús lesz-e a megoldás, nagyban függ a fogyasztóktól. Fog-e ízleni, és sikerül-e elkerülni, hogy a laboratóriumi marhát, csirkét vagy pulykát eleve rossznak tekintsék.

vx42nun7txysxnr1wqoh.png

Én személy szerint itt Közép-Európában az otthoni gazdaságok támogatásában és fellendítésében látom az egyik megoldást. Nem állítom, hogy ez az egész világon megvalósítható, de fontos tény, hogy az így előállított élelmiszerek bizonyítottan magasabb tápértékkel rendelkeznek, mint a Kínából behozott csirkék vagy a szivacson nevelt paprikák. Nem beszélve arról, hogy első forrásból tudjuk beszerezni és szeretettel, gondos odafigyeléssel vannak nevelve ezek az állatok. Ha nagyobb hangsúlyt fektetnék arra, hogy magasabb tápértékkel rendelkező ételek fogyasszunk, akkor kevesebb ételre lenne szükség és ezáltal csökkenne a termelés mennyisége.

Egyelőre mi még nem tudjuk szintetikus hússal kiszolgálni az ügyfeleinket a Mikóczi Hús üzleteinkben, ezért maradunk a jól bevált háztáji és friss alapanyagoknál. Ez igaz a mi általunk készített valódi hústartalmú hamburger pogácsákra is. 

Ezúttal is köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

Igazi magyar ételek

igazi_magyar_otelek.jpg

A hagyományos magyar ételekre méltán lehetünk büszkék. A magyar konyha híres a laktató ételeiről, ezért nem csoda, ha a mi, vagy a magyar lakta vidékekre látogató külföldiek hamar elkezdik hiányolni, ha elhagyják az országot. A levesektől kezdve a desszertekig szinte minden területen képviseltetjük magunkat az ételeinkkel.

Szinte biztos vagyok benne, hogy sokunk számára a magyar ételek többet jelentenek, mint egyszerű táplálék. A saját példámból tudom, hogy nagyon sok ételhez vannak kedves emlékeim. Ezért gondoltam, hogy most összeállítok egy rövid listát, amelyen négy tipikus magyar étel szerepel. Figyelem, a következő receptek híven egy igazi magyar ember gyomrához laktatóak és klasszikusak. Vágjunk bele!

Gulyás

Mi mással is kezdhetnék egy magyar ételekről szóló listát, mint a klasszikus gulyással. Kevesen tudják, de eredetileg marhapásztorok készítették. A gulyás remek étel, amely az otthon ízeit juttatja az ember eszébe.

gulyas_fokep.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhalábszár vagy marhanyak
  • 3 evőkanál disznózsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg burgonya
  • sárgarépa, zellerzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 2 kiskanál őrölt kömény

A húst mossuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk kis kockákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, majd a felforrósított zsiradékon lassú tűzön fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a húst, és lassú tűzön kevergetve pároljuk addig, míg ki nem fehéredik. Húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a pirospaprikát, némi sót és a köménymagot, majd öntsük fel 1 liter vízzel.

Adjunk hozzá 2 gerezd megtisztított fokhagymát, a félbevágott paradicsomokat és a kicsumázott paprikákat. Pároljuk majdnem puhára a húst.

Mikor már majdnem kész, adjuk a leveshez a megtisztított, apróra kockázott krumplit, a sárgarépát, valamint a zellerzöldet. Főzzük addig, amíg a leveszöldségek meg nem puhulnak. Apróra vágott petrezselyemzölddel és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Halászlé

Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerűnek tűnik, nagyon finom. A halászlevet hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból. Mivel a Duna mentén találtak az őseink hazára, ezért a halászat több száz éves múltra tekint vissza.

halaszle.jpg

Hozzávalók:

  • 3 kg hal
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • 4 db cseresznyepaprika (erős)
  • 500 g gyufatészta

A halat tisztítsuk meg, és tegyük félre a halikrát és a tejet. Irdaljuk be, szeleteljük fel, majd sózzuk ízlés szerint. 1 órára tegyük félre.

A vöröshagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. Az óra leteltével a bográcsba tegyük bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsük fel 3,6 l  vízzel.

A levet felforraljuk. Amikor elforrta a habját, beleszórjuk a paprikát. 15-20 perc elteltével tegyük bele a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát, ezután még 20 perc főzésre van szüksége. Akkor lesz jó, ha kóstolásnál a kanál peremére nem ül ki a paprika. Közben készítsük el a gyufatésztát egy külön fazékban.

Csirkepaprikás nokedlivel

Egy forró, pikáns, húsos finomság, amit általában nokedlivel tálalunk.

csirkepaprikas.jpg

Hozzávalók:

  • 1 egész háztáji csirke
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom, vagy 1 dl paradicsomlé
  • 1 paprika
  • só ízlés szerint
  • 3 evőkanál fűszerpaprika

Nokedlihez:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás

A csirkét feldaraboljuk. A lábasba vagy a bográcsba rétegezve berakjuk a húsokat és az apró kockákra vágott vöröshagymát, valamint a paradicsomot és a paprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Feltesszük főni, és amikor már forr, akkor beleszórjuk a fűszerpaprikát.

A nokedlihez kikeverjük a lisztet a tojásokkal, majd hozzáadunk annyi vizet, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. A tésztát forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, és készre főzzük. Végül leszűrjük. Ezzel tálaljuk a paprikás csirkét.

Rizses-májas hurka

Egy igazi, vidéki disznótoros elengedhetetlen kelléke a hurka. Sokféle receptet és elkészítési módot ismerünk. Én most a hagyományos rizses-májas hurkát hoztam el.

Hozzávalók:

  • 1 kg disznómáj
  • 80 dkg húsos tokaszalonna
  • 1 kg disznótüdő
  • 40 dkg rizs
  • 15 dkg zsír
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg őrölt feketebors
  • 1 dkg őrölt szegfűbors
  • 1 csapott evőkanál majoránna
  • 3 dkg pirospaprika
  • só ízlés szerint

hurka2watermarked_450x338.jpgA tokaszalonnát és a tüdőt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd a levétől leszűrve hűlni hagyjuk. A nyers májat hártyáitól megtisztítjuk, majd aprólyukú húsdarálón a főtt szalonnával és tüdővel együtt ledaráljuk. A megtisztított rizst puhára főzzük a szalonna és a tüdő főzőlevében. A megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát a zsíron világossárgára fonnyasztjuk, és a hideg vízzel leöblített rizzsel együtt hozzáadjuk a darált szalonnához és tüdőhöz.

Megfűszerezzük, megsózzuk, és annyi abálólevet öntünk hozzá, hogy a massza a töltéshez szükségesen képlékeny legyen, majd lazán bélbe töltjük, végeit elkötjük, és 90 fokos vízben 35 percig főzzük. A főzővízből kiemelve hagyjuk kihűlni, és néhány napig hidegen tárolva fogyasztás előtt megsütve fogyasztható.

Bevallom a cikk írása közben eszembe jutott rengeteg szép emlék és még meg is éheztem. Ezeket az ételeket egyszerűen csak szeretni lehet. Magukba foglalják egy nép történelmét és tradícióit. A magyarságét.

Külhoni magyarként a Felvidéken élve számomra ezért jelentenek többet egyszerű ételeknél. Ha egy cipőben jársz velem, akkor biztosra veszem, hogy tudod mit jelentenek a szavaim. Épp ezért a végére tartogattam egy nagyon jó hírt a számodra.

30185116_1587688178005832_1531103121_n.jpg

2018. május 3. a hajnali órákba nyitja kapuit a Betyártanya, ahol igazi magyar ételekkel várnak minden kedves betérőt. Az éttermet Dunaszerdahelyen találod, a Kukucsin utca 472. szám alatt - "Kukucsin utca girbegurba, a kanyar előtt térj el jobbra!"

Bízom benne, hogy a te érdeklődésedet is felkeltettük. További hasznos tartalmakért pedig kövesd a hetente új és érdekes tartalommal jelentkező blogunkat.

Jó étvágyat kívánunk az igazi magyar ételekhez!

„Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen…”

Mikóczi Ferenc – ügyvezető, Mikóczi Hús

 

Irány a szabadba!

Már te is vártad, hogy végre kilábaljunk a télből? A hirtelen jött jó időben viszont nem találod fel magad? Most adok neked egy nagyon jó kis ötletet.

szabadba.jpg

Végre itt az igazi tavasz. Gyönyörű napsütés, szikrázó kék égbolt. Ilyen időben a hétvégén szinte már bűn otthon, a lakásban elbújva ülni.

Mi más lehetne kellemesebb, mint a családdal egy túrázással egybekötött piknik? Amihez persze elengedhetetlen egy piknikkosár, finom ételekkel megpakolva.

De mit érdemes magunkkal vinni?

Elsősorban ügyeljünk rá, hogy olyan ételeket vigyünk magunkkal, amelyek hidegen, felszeletelve fogyasztva is ízletesek. Lehetőleg ne eresszenek levet és kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyek könnyen romlanak, mint például a nyers tojás vagy a nyers húst tartalmazó ételek. És persze ügyeljünk a csomagolásra.

Most nézzük meg, mik azok az ételek, amelyek kiválóak a családi piknikhez.

recipeblog-serve4honeygarlicsausagestuffedporkchop-14july15.jpg

A húsfélék közül a kolbásszal töltött sertéskaraj biztos találat, hiszen hidegen fogyasztva is nagyon finom, valamint az elkészítése sem bonyolult. Ajánlott a túrázás előtti estén elkészíteni, hogy másnap már vihessük is magunkkal.

Az elkészítéshez szükségünk van egy körülbelül 1 kilogrammos, csont nélküli sertéskarajra, vele megegyező hosszúságú puha kolbászra és sóra.

Megkérhetjük a hentest, hogy fűzzön a karajba egy szál kolbászt vagy egy éles késsel otthon, mi magunk is megoldhatjuk. Tőlünk más több alkalommal kérték az üzleteinkben és örömmel segítettünk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A karajt besózzuk, tepsibe tesszük és betesszük a felforrósított sütőbe. 20 perc múlva levesszük a hőmérsékletet 170 fokra, lefedjük és kb. 2 óra alatt puhára sütjük. Teljesen kihűlve felszeleteljük.

119127_rantott01.jpg

Egy másik jól bevált húsféle, a klasszikus rántott hús, ami remek étel a piknikhez. Az elkészítéshez segítségként nézd meg egy korábbi bejegyzésünket, amelyben bemutattuk, hogy készül a tökéletes rántott hús. Személy szerint azt javaslom, hogy ne szendvicsként vigyük magunkkal. Külön csomagoljuk, ne kerüljön mellé semmi, ami eláztathatja a panírt.

A túrázáshoz szintén remek húsétel a fasírtok, fasírtgolyók. Könnyen elkészíthető, nem igényel mesterszakács képességet. Hidegen, kenyérrel, uborkával, savanyúsággal fogyasztva nagyon finom és az utazást, rázkódást is jól bírja. A fasírtgolyók elkészítéséhez a Facebook oldalunkon többféle receptet is megtalálható.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk sokat bíbelődni az előkészületekkel, akkor ajánljuk a gyorsan elkészíthető szendvicseket, jó minőségű szeletelt sonkával, kolbásszal vagy bármi nemű füstölt hússal.

Természetesen a húsok mellé ajánlott, ha rakunk a kosárba zöldségeket, gyümölcsöket, kis édességet a gyerekeknek. Valamint, gondoskodjunk a folyadék bevitelről is. Lehetőleg mellőzzük a szénsavas üdítőket, amelyek útközben felrázódnak és a kinyitáskor mindent elúsztatnak.

Most már csak meg kell várni a hétvégét és kezdődhet is a családi piknik. A felsorolt ételek elkészítéséhez a vállalkozásunk Facebook oldalán több receptet is találsz és az üzleteinkben segítséget kaphatsz az alapanyagok kiválasztásához.

„Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen…”

Mikóczi Ferenc – ügyvezető, Mikóczi Hús

Tavaszi méregtelenítés

Szeretnéd frissen és feltöltődve kezdeni a valódi tavaszt? Lehetséges koplalás nélkül leadni 10 kilót?

meregtelenites.jpg

Amikor ezen sorokat írom már csak néhány nap választ el minket a húsvéttól. Ahogy szinte az összes ünnepünk, úgy a húsvét is szorosan összekapcsolódik a nagy lakomákkal. A sonka, sült húsok, majonézes saláták és sütemények mind kitűnően alkalmasak arra, hogy a szervezetünket és az emésztőrendszerünket jól leterheljük.

Karácsonyhoz hasonlóan ilyenkor is hajlamosak vagyunk elengedni magunkat, aminek az eredményét az ünnepek után vesszük észre. De tágabb értelemben akár az egész téli időszakot is említhetném. A rossz idő és a kevés napfény miatt a testmozgás háttérbe szorul és nehezebben jutunk hozzá friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

blendergirl2.jpgÁtvitt értelemben olyanná válunk, mint a téli álmot alvó maci. Ez a mentalitás sokáig az én életemre is jellemző volt, annyival megspékelve, hogy mellette még munkamániás is voltam. Túlzás nélkül csak karácsonykor és húsvétkor álltunk le 1-2 napra. Szóval minden adott volt ahhoz, hogy túlterheljem a testemet, amiben még a 20 kg felesleg is segített. A testem persze küldte a jeleket, hogy rossz úton járok, aminek végül gyomorfekély lett a vége.

Egészen 2012-ig ment ez a játék. Viszont az az év sok szempontból jelentett fordulópontot az életemben, és ahogy a könyvemben is megírtam, elindultam az Átalakulásom útján, ami a mai napig tart. Persze ahogy a régi mondás tartja, "ép testben ép lélek", ezért egy szellemi, mentális fejlődés sem mehet végbe úgy, hogy a tested közben romokban hever. Ennek okán újra elkezdtem sportolni, tudatosan étkezni, és tisztítókúrákat tartani.

Sok embernek a tisztítókúra hallatán egy nagyon drasztikus módszer jut az eszébe. Igaz, vannak szélsőséges eljárások is, de ma bemutatok neked egy egyszerűen elkészíthető koktélt, amit én néhány éve minden tavasszal fogyasztok, ahogy most is. Vágjunk bele!

Tavaszi tisztító koktél

  • egy evőkanál méz
  • egy evőkanál chiamag
  • egy evőkanál lenmag
  • egy alma
  • egy csésze víz

Hámozd meg az almát, szed ki belőle a magokat, majd vágd nagyon apró darabokra. Tedd az almát, a vizet, majd a mézet a turmixgépbe, és jól keverd össze, amíg egynemű krémet nem kapsz belőle. Tedd bele a chiamagot és a lenmagot, néhány percig turmixold tovább.

Rögtön ébredés után, üres gyomorra fogyaszd el. És a még hatékonyabb eredmény érdekében iktass be heti háromszor egy órás kardió edzést is.

20 napig ajánlott kúraszerűen fogyasztani a koktél. Ez időszak alatt kerüld az édes, cukorban gazdag és feldolgozott szénhidráttartalmú ételeket. Ez az ital nemcsak kitisztítja a vastagbelet, de a falát védve megszünteti a gyulladásokat benne. 

Ha be tudod tartani a kiegyensúlyozott étkezést, tehát koplalás nélkül kerülöd a túlzott szénhidrátfogyasztást, akár 10 kilót is lefogyhatsz az ital segítségével. Néhány esetben előfordulhat, hogy az első pár napban, ahogy távoznak a méreganyagok ingerültebb leszel. De ez pár nap alatt lecseng és minden visszaáll a régi kerékvágásba. 

Nekem segített, hogy testben is felfrissülve vágjak bele a tavaszi sürgés forgásba.

tavaty.jpg

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak és vásárlónknak kellemes húsvéti ünnepeket. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Miért lett "trendi" a húsvétot házon kívül tartani?

Te hogyan készülsz a húsvétra? Hagyományos módon tojást festve, kalácsot sütve, fiúk esetében pedig a locsoló verseket ismételve? Esetleg már megterveztél egy kirándulást?

husvet_trend.jpg

Az utóbbi pár évben egy érdekes dologra lettem figyelmes. Azt vettem észre, hogy mennyire megváltoztak a hagyományok és apránként tűnnek el a régi szokások. A világ változik, ahogy ezelőtt is folyamatosan változott. Ez természetes dolog, de az utóbbi 5 évben mondhatni rohamtempóban alakult át az életvitelünk. Ezt főleg az ünnepek alkalmából válik egyre inkább világossá.

Ahogy történt ez a húsvét esetében is.

Hogyan ünnepeltük régen a húsvétot?

Emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyire szerettem a húsvétot, és most nem csak a hétfői locsolkodásra gondolok. Hanem az egészre, ami már nagypénteken kezdődött számomra. Ilyenkor a barátaimmal együtt mentünk a templomba meghallgatni az ünnepi prédikációt, majd szombaton a körmenetet. Éreztük a tavasz közeledtét és az egészet átjárta az újjászületés hangulata. Végül is erről szól a húsvét.

Vasárnap pedig már elkezdtünk készülődni a másnapi nagy eseményekre. Volt, hogy egy mini térképet készítettem magamnak, hogy melyik útvonalat fogom bejárni hétfőn, hogy mindenkihez eljussak. Tudtam, hogy ki fog templomba menni, ezért őket előre vettem. 

Előástam a fiókom mélyéről a kölnit, újra begyakoroltam a locsolóverseket. Mindig legalább hárommal készültem, hogy változatos legyek.

1_1.jpg

Ezalatt a lányok már nagyban sürögtek-forogtak a konyhában. Készítették a húsvéti menüt, amiből természetesen nem maradhatott ki a sonka, az édes kalács és a sokféle kis sütemény. És persze ott volt a hagyományos tojásfestés.

Hétfőn reggel végre beindult a banzáj. Nagyon eleven gyerek voltam, ami húsvét hétfőn kapóra is jött. Néha drasztikus módszerekhez is folyamodtunk. Sorba jártuk a női ismerősök és a csinos fiatal lányok házait. Locsolkodtunk, ettünk, ittunk és nagyon jól éreztük magunkat. A lányokat hideg vízzel locsoltuk, egyenesen a rángató kútból. Nagyon változatos volt a repertoárunk.

Bevallom, egyszer majdnem rosszul sült el a móka. Az egyik lányt próbáltuk hideg vízzel leönteni, de kiderült, hogy a fürdőszobai tusolóban fordítva volt bekötve a hideg és a meleg víz. 

Hova tűntek a hagyományok?

Ezzel szemben ma már egészen más képes festenek a húsvéti szokások. A vendégvárás, sütés-főzés helyét átvették az egy-két napos kirándulások. Egyre több család dönt úgy, hogy az ünnepeket házon kívül tartja. Mi lehet a nagy változás oka?

Egy rohanó világban élünk. Nagyon elcsépelt szállóige, de teljesen fedi a valóságot. A felgyorsult információáramlásnak, a rohamosan fejlődő technikának köszönhetően ma már sokkal gyorsabban tudjuk elvégezni a feladatainkat. Ami oda vezet, hogy egyre több mindent próbálunk egy napba belesűríteni. Ez később rutinná válik, amit észre sem veszünk.

Egyre kevesebb szabadidőnk marad, amit az ünnepek alkalmából igyekszünk bepótolni. Pár napig nyugalmunk van, és ezt az időt megpróbáljuk magunkra és családunkra fordítani. A régi hagyományok helyét apránként átveszik az új szokások. Egy 10-15 éves fiatalnak a húsvétról ma már hamarabb jut eszébe az állatkert, mint a piros tojás.

sosto_falumuzeum.jpg

Én a magam részéről nagyon szeretem a családi kirándulásokat, hiszen számom a család az első. De nem szeretném, ha a szép szokásaink teljesen kivesznének a mai világból és a gyermekeink már csak az énekes könyvekben találkoznának a húsvéti versekkel.

Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire jó érzés átélni a régmúlt idők hangulatát. Nem azt mondom, hogy mindenki gyorsan mondja le a tervezett kirándulásokat, de ne felejtsük el a gyökereinket és nagyszüleink hagyatékát.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Húsvéti ételek a nagyvilágban

Szerinted milyen ételeket esznek Európa országaiban húsvétkor? Vajon van különbség az európai és az amerikai hagyományok között? Tarts velem egy újabb gasztronómiai utazásra a világ konyháiba.

husvet_vilag.jpg

Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Őszintén szólva bennem még mindig elevenen élnek a karácsonyi emlékek. Pedig már csak alig több, mint két hét és egy újabb jeles esemény elé nézünk. Ennek apropóján nézzük meg, hogy más országokban milyen ételek kerülnek húsvétkor az asztalra.

A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap. Mellette megtalálható a hagyományos bárány, illetve a már klasszikusnak mondható sonka, és természetesen az édeskés péksütemények.

Olaszország

Olaszországban például a böjti időszak után szinte kötelező a bárányevés. A sütőben sült borsos bárányt articsókával tálalják. A húsvétra szánt bárányt csak tejjel etetik, hogy puha legyen a húsa. Sonka helyett corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé, és náluk is megtalálhatóak az édes péksütemények az asztalon. Ezek általában galamb (Colomba), szív vagy korona alakúak.

Görögország

Görögországban nagypénteken csak olívát, zöldségeket és kenyeret esznek, húsvét vasárnapján azonban korán kezdődik a reggel, mert a bárányt öt órán át sütik a nyárson, majd rizzsel, salátával és húsgombóccal tálalják. A húsvéti lakomát általában a szabadban tartják, az étkezések délután kezdődnek, és késő estig tartanak. Az asztalokon sült bárány, tojás és kenyér, saláták, kalács és sajtok várják a családot.

Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

hornazo.png

Hornazo

Spanyolország

Mivel Spanyolország nemzeti összetétele elég sokszínű, ezért a különbségek az ünnepi asztalon is megfigyelhető. A tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány az ország nagy részén az asztalra kerül, ahogy a torrija péksütemény is. Viszont Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik.

Németország

Vegyük az irány északra. Németországban hal a hagyományos nagypénteki étek. Húsvét vasárnapján pedig az ártatlanság jelképeként bárány kerül az asztalra. Klasszikus húsvéti fogás a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, és sóskából készítenek. Illetve az Osterlamm, a bárány alakú sütemény.

Franciaország

A húsvéti asztalra hagyományosan bárány, sertés és valamilyen tojásétel kerül. A bárányt legtöbbször fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik, vagy pástétomnak készítik el, és népszerű a levendulával és mézzel pácolt báránycomb is. Sonkát is főznek fehérborban petrezselyemmel, tárkonnyal ízesítve.

20131218-leg-of-lamb-food-lab-23.jpg

Báránysült

Belgium

Húsvétkor jellegzetes ünnepi étel a foie gras, ami kacsa- vagy libamájat takar Általában füge- vagy cikórialekvárral fogyasztják. Itt is tálalnak báránysültet húsvétkor, legtöbbször zöldbabbal és újkrumplival körítve. A desszertek közül népszerű húsvéti édesség a csokitojásokkal díszített csokoládétorta, de népszerű az olasz Colomba is.

Nagy Britannia

A britek is tojást és bárányt esznek húsvétkor, a bárányt gyakran mentaszósszal, burgonyával és zöldbabbal tálalják. Legkedveltebb húsvéti fogásuk a hot cross buns, az édes, gyümölccsel és fűszerekkel ízesített kalács, amelyet cukorkereszttel díszítenek. 

Angliában nagypénteki hagyományos édesség, melyhez számos babona is kötődik. Vannak, akik szerint ha két ember megosztja a zsemlét, akkor azzal a barátságukat erősítik a következő évre, mások szerint, ha beteg ember eszik belőle, akkor hamarosan jobban lesz.

Amerika

Európából átszármazott hagyomány a húsvéti bárányevés. Mivel régen a bárány nem igazán volt elterjedt állat az USA-ban, ezért helyette malacot, leggyakrabban, sonka formájában ettek. A húsvéti mézes sonka azóta már hagyományos húsvéti étellé vált.

A gyerekek kedvence húsvétkor a csokinyuszi és a Peeps nevű édesség, ami egy húsvéti nyulat vagy csirkét ábrázoló mályvacukorka. Egyébként Kanadában is nagyon népszerű.

landscape-1458254174-easter-ham-delish.jpg

Mézes sonka

Láthatod, hogy kisebb különbségek vannak, de az alap húsvéti ételek minden kultúrában megtalálhatóak. Természetesen ott, ahol ünneplik Jézus feltámadását.

A mi családunkban a sonka és a tojás is megtalálható az ünnepi asztalon. Viszont nálunk már évek óta a kacsa az húsvéti menü főszereplője. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy egyre népszerűbbé válik a lakosság körében. Nem is csoda, hiszen egy nagyon finom vízi szárnyasról beszélünk.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

A hagyományos húsvéti menü alapanyagaiért bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Hogyan programoznak a vásárlásra?

Ismerő az a helyzet, mikor beugrassz a szupermarketbe tejet vásárolni, majd fél órával később két tele szatyorral jössz ki? Valóban ilyen szinten képesek minket vásárlásra ösztönözni? Más szóval, programozva vagyunk?

zombik.jpg

Ma reggel kinyitottam a postaládát és találtam benne egy darab levelet és nyolc reklámújságot. Szinte mindegyikben nagy betűkkel hirdették az éppen akciós termékeiket, főleg élelmiszereket. Ami megragadta a figyelmem, hogy néhány hústerméket elképesztően alacsony áron kínáltak. Mivel több, mint 20 éves tapasztalatom van a húsiparban és két üzletet üzemeltetünk, ezért tudom, hogy ennyiért nem lehet minőségi terméket előállítani és forgalmazni. Még nagy tétel esetében sem.

Vásárolj! Vásárolj! Vásárolj!

Emellett szemet szúrt, hogy sok terméket nagy mennyiségben vagy összekapcsolva kínálnak. Tehát, ha megveszed x terméket, akkor az y terméket hozzá kapod. Az egész egy célt szolgál, hogy gondolkozás nélkül vásárolj. Naponta bombáznak a szórólapokkal, később ugyanezeket látod az óriásplakátokon, tévében, hallod a rádióban. Az internetes "nyomkövető" reklámokról nem is beszélve.

Félreértés ne essék, nem a reklámokat, a marketinget kritizálom. Én is vállalkozó vagyok, ezért tudom mennyire fontos a hatékony marketing, hiszen azért dolgozunk, hogy termékeinket eljuttassuk a vevőkhöz. Itt jön, a DE. Egyáltalán nem mindegy, hogy mindezt milyen módszerekkel tesszük és, hogy a reklámszövegek mennyire tükrözik a valóságot

Tökéletes példa erre a már fent említett hihetetlen árú hústermékek, amelyekhez nagy betűkkel odaírják, hogy kiváló minőségű. Számomra ez kicsit gyanús, sőt inkább azt írom, hogy nem fedi a valóságot. Nem hiába született meg a józan paraszti gondolat, miszerint "olcsó húsnak híg a leve". Általában erre akkor döbben rá a gyanútlan vásárló, mikor az akciós csirkemell a felére zsugorodik sütés közben.

Irányított vásárlás

Miért van az, hogy bizonyos termékeket nem találsz meg az üzletekben, míg mások rögtön szemet szúrnak? Ilyen helyzettel főleg a nagyobb bevásárlóközpontokban találkozol. Azokat a termékeket helyezik el szemmagasságban, amelyeken az üzlet a legnagyobb hasznot keresi.

vasarlas-gyerekkel-600x400.jpgBizonyított tény, hogy a vásárlók legjobban a szemmagasságban, tehát a talajtól 120-160 centiméterre lévő árut észlelik. Ezzel természetesen a termékek gyártói és forgalmazói is tisztában vannak. Sőt, ezt kihasználva a gyártók úgynevezett „polcpénzt” fizetnek az üzleteknek. Ez annak az ára, hogy a kívánt terméket a vásárlók által könnyen észrevehető magasságban helyezzék el. A legszebb az egészben, hogy ez az összeg bele van kalkulálva a termék árába – tehát mi, a vásárlók fizetjük meg. Figyeld meg, hogy a szem és karmagasságban elhelyezett termékek általában a divatos, sokat reklámozott, drágább áruk.

Persze vannak kivételek, mégpedig a gyerekeket megcélzó termékek esetében. Te magad is megfigyelheted, hogy a gyermekek vásárlásának ösztönzésére az alsóbb polcokon – a gyermek szemmagasságában – helyezik el a nekik szóló termékeket. Ezzel a lépéssel a gyerekeket is bevonják a vásárlási folyamatba. Így a gyerekeken keresztül irányítja a felnőttek vásárlói döntéseit.

Ezek a trükkök, mint a termékelhelyezések, vagy a nagyon alacsony árak már több esetben felkeltették a fogyasztóvédelmi szervezetek figyelmét.

Az akciós hústól jobb anya leszel!

Gondolom nem kell bemutatnom sok reklám teljesen abszurd szövegét. Aki marketinggel foglalkozik, az tudja, hogy fel kell kelteni a vevők érdeklődését, elmondani, hogy az adott termék miben változtatja meg az életét, mivel teszi könnyebbé.

Sajnos nagyon sokan átesnek a ló túlsó oldalára és olyan ígéreteket tesznek, amelyeket nem tudnak betartani. Ezt persze sok esetben a gyártók is tudják, de a termékeladás érdekében az etikát félretéve cselekszenek. Gyakorlatilag becsapják az ügyfeleiket.

Egy átlagember nagyjából 3500 hirdetést lát naponta, és ezek többsége azt sugallja, ha nem veszed meg a terméket egy vesztes vagy – nem leszel elég menő, szexi, okos. Üres ígéretekkel kecsegtetnek és tudat alatt a vásárlásra programoznak.

A reklámokat elkerülni nem tudod, mert mindenhol ott vannak. De azt végiggondolhatod egy-egy vásárlás előtt, hogy az adott termékre valóban szükséged van-e, vagy csak a szemed akarja.

Végezetül pedig azt tanácsolom, hogy ne dőlj be minden esetben a hívogatóan alacsony áraknak. Mindannyian szeretünk spórolni, jó áron hozzájutni dolgokhoz. De az élelmiszerek, főleg a hús és tejtermékek vásárlásánál alaposan gondoljuk át, hogy meg-e éri.

A kialakult vásárlási szokásainkban mi is "bűnrészesek" vagyunk. Engedjük, hogy a nagy multik irányítsanak és az alacsonyabb ár érdekében lemondunk a minőségről. Azt jó dolognak tartom, hogy a piacon verseny alakul ki, mert így tudunk fejlődni. Viszont mikor olyan helyzettel találod magad szemben, amivel nem tudod felvenni a versenyt, akkor teljesen egyoldalú válik a dolog. Gondolok itt a már említett nagyon alacsony árakra, előre leosztott lapokra és színfalak mögött egyezségekre. A legtöbb esetben ez egy célt szolgál, ellehetetleníteni a helyi kisvállalkozókat.

27f2a8ab00000578-3055392-image-a-135_1429982343937.jpg

Nem akarok álszentnek tűnni, mi is használunk reklámokat. A marketing elengedhetetlen része egy jól működő vállalkozásnak. Viszont, amit mi leírunk és kimondunk, amellett ki is állunk. Nem mondjuk azt, hogy jobb anyává válsz, ha a mi csirkénkből készíted a vasárnapi ebédet. Nem ígérjük, hogy te leszel a férjek gyöngye, ha tőlünk vásárolsz kacsát. Sőt még azt sem mondjuk, hogy mi vagyunk a legolcsóbbak, mert ez hazugság lenne.

Azt viszont bátran kijelentem, hogy a háztáji termékeink minőséget képviselnek. Kizárólag olyan húsokat értékesítünk, amelyet mi is fogyasztunk a családommal. Nem pufogtatunk üres ígéreteket, amelyekkel nem tudunk azonosulni.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

  

 

 

5 legfurább magyar húsétel

Kezded unni, hogy általában ugyanazokat az ételeket fogyasztod? Hatalmas a választék, de valamiért mindig a jól bevált recepteknél maradsz? Vajon az elődeink mennyivel voltak kreatívabbak a konyhában?

fura_receptek.jpg

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szeretem a húst. Végül is több, mint 20 éve ezzel keresem a kenyerem. Természetesen nem eszek húst hússal, de az étrendemben meghatározó szerepe van. Igyekszem minél változatosabban összeállítani azt, hogy mit fogyasztok. Persze nekem is megvannak a kedvenceim, amik gyakrabban kerülnek az asztalra.

Általában mit eszünk? Előszeretettel maradunk a "csirke-kacsa-sertés-marha" vonalon. Ide írhatnám még a pulyka és a nyúl húst, amik még az asztalra kerülnek. Ehhez képes az őseink sokkal találékonyabbak voltak és olyan ételeket is fogyasztottak, amik lehet meg sem fordulnának a fejedben.

Éppen ezért erre a hétre egy különleges tartalommal készültem. Összegyűjtöttem az 5 legfurább magyar húsétel, amelyet elődeink előszeretettel fogyasztottak. Néhány étel a mai gondolkozásunknak nagyon fura lesz, de meg kell értenünk, hogy ezek egy más korból származnak. Egy olyan korból, amikor az állat szinte minden részét elfogyasztották. Nem állt minden sarkon egy hipermarket, amelynek polcairól lekapták a konyhakész ételeket.

Vágjunk bele!

Roston sült medvetalp

„A medvetalpakat mossuk le jól, tegyük egy lábasba, öntsük le húslével, sózzuk meg és 2 óra hosszat főzzük benne. Ha aztán megfőtt, vegyük ki a lábasból, kenjük be tojással vagy olvasztott vajjal, és hintsük meg törött zsemlemorzsával, majd egy lábas fölött állítsuk a rostélyra és süssük mindaddig, míg szép aranybarna színű nem lesz. Ekkor rakjuk a tálra, körítsük citromszeletekkel és sült petrezselyem zöldjével, mire asztalra adhatjuk.” (Kugler Géza, 19. század vége)

Gondolom, hogy már a recept nevéből rájöttél, hogy nem egy mai ételről van szó. Ez a különlegesség a 19. századból származik. Kicsit nehezebb elkészíteni, mint egy csirkepaprikást, az biztos. Ide tartozik, hogy nálunk már a medve védett állat, de Romániában és a Skandináv államokban legális a medvevadász, természetesen szigorú feltételekhez kötve.

Citromos ökörnyelv

„Egy ökör nyelvet ijesztgesd meg jól, mosd ki tisztán, főzd meg húslében. Azután szűrd le, vágd kétfelé hosszára a közepén. Fend meg vajjal, tedd rostélyra, facsarj citromnedvet reá, hintsd bé cukorral és zsemlemorzsával, önts reá citromlevet és vajat, és mikor már szép tajtékos, tedd tálba. Friss vagdalt citromhajakat reá.” (Czifray [Czövek] István 1816)

A nyelvet manapság is sok helyen fogyasztják, viszont a cukros-citromos mártás talán már kevésbé elterjedt. Valamint könnyebb is hozzájutni, mint a maci tappancsához.

Fahéjas sült hattyú

„Tépd meg az torkát, s hadd meg az szárnyát, nyakát, fejét s farkát. Nyúzd meg, szárazd meg a bőrit, magát süsd meg. Csinálj vasbúl a lábain által olyan eszközt, melynek lapos légyen a talpa, s ha megsült a hattyú, hadd hüljön meg. Csináld egy szép tiszta deszkára. Szegezd reá a talpát, csináld réá az nyakát, szárnyát, farkát s fejét. Állasd egy tálba, s csinálj ökörlábbúl hideg étket alája: borral, ecettel, fahajjal s sáfránnyal. Igen-igen szépnek látszik.” (Bornemisza Annának fordított szakácskönyv, 1680)

A hattyú hús ma már elég bizarrnak hangzik. Az igazsághoz tartozik, hogy a hattyú nem volt mindennapos étel az őseink idejében sem. Általában ünnepi lakomákon került az asztalra.

e9d1265b305f30f578b430a7ef77c548.jpg

Teknősleves

„A teknősbékát akasszuk föl a 2 hátsó lábánál fogva, vágjuk le a fejét, s egy fél napon át hagyjuk a vért kicsurogni belőle. Ezután levesszük, hátára fektetjük, s a hasát fölvágva a belső részeit kiszedjük, de eközben vigyázzunk, hogy semmit se nyomjunk szét benne. Most vágjuk le a 4 lábát s fűrészeljük 4 felé a teknőcöt, erre az egészet kiszedjük a héjából s vizet töltve rá, megsózzuk s megfőzzük. A kövér s nyálkás részektől megtisztítva lábasba rakjuk, hozzáadjuk a fűszereket, elég vizet öntünk rá és 4 órán át főzzük, miközben a habot gondosan leszedjük. Most a vajat hagymával megpirítjuk, s belerakjuk a teknősbékaszeleteket, apróra szétvagdalva (megelőzőleg még egyszer megtisztítjuk s a csontokat is kiszedjük), befedjük s jól megpároljuk, erre egy keveset belisztezzük, feltöltjük marhahús- (vagy teknősbékahús-) lével, hozzáadjuk a többi fűszert, a tejfölt, s darab ideig még tovább főzzük. A levesestálba most beszórjuk a pirított zsemleszeleteket, ráöntjük a levet, s végül még egy evőkanál citromlét tölthetünk hozzá.” (Kugler Géza, 19. század vége)

A 17. századtól kezdve a teknős meglepően sok régi magyar szakácskönyvben szerepel. Magyarországon egyetlen faja, a mocsári teknős őshonos. Az idézett receptek, elkészítési módok is erről a fajról szólnak. Ha valaki kedvet kapott hozzá, nyugodtan felejtse el, ugyanis védett fajta.

Viszont ha valaki mindenképpen rá van indulva a teknőchúsra, nem kell a mocsári teknőst enni: a többi édesvízi faj is ehető, például a szép nagyra megnőtt ékszerteknősök.

Tyúk, vérrel sűrített mártásban

„Az tikfiak vérét vödd ecetre, és egy kevéssé forrald meg, oztán hogy megforralod, szűrd meg, és úgy verj tikmonyot [tojást] belé, hogy az vér meghidegszik, aztán mikor a tikfiakot főzöd, limonát [citromot] is főzz közötte és tárkont is, aztán az tiklevet hidegítsd meg, és tölts egy kis ecetöt is belé, és úgy öntsd a vérre, és mikor össze csinálod ezöket, forrald meg őket, de ne sorojad, mert fejér leszön. Az limoniát aztán kétfelé metéljed, mikor aztán föladod az ételt, rakd az tikfira az étekbe, fahéj, méz, bors is köll belé, ezzel, ha szépön cselekedtél, olyan leszön ez, fekete pástélnak kit hínak, mint az cheri barát kápája.” (16. századi szakácskönyv-töredék)

Az ökörnyelvhez hasonlóan ennél a receptnél sem maga a fő alapanyag, hanem a mártás a különleges. A 16. és a 19. században sűrítésként leginkább kenyérbelet használtak, de az sem ritka, hogy az adott állat vérét.

js-foods-feasts-nov_-26-28.jpgA receptek végére érve kijelenthetjük, hogy 100 évvel ezelőtt az őseink nagyon kreatívak tudtak lenni a konyhában. Természetesen ahogy változnak az idők úgy alakult át az emberek ízlése is. Továbbá néhány alapanyaghoz már nem tudunk olyan könnyen hozzájutni, mint elődeink.

Attól függetlenül egy kis találékonysággal mi is képesek vagyunk különleges ételek készíteni a családi asztalra az elérhető alapanyagokból. Arra minden esetben ügyeljünk, hogy megbízható és legális forrásból szerezzük be a hozzávalókat. Főleg egzotikus ételek esetén.

Megrendelésre mi is ki tudjuk szolgálni az ügyfeleink különleges igényeit - persze emberi keretek között és törvényesen beszerezhető húsfélék esetében.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

Fontos a hús a gyermekek étrendjében?

A fejlődő szervezetnek kell a hús? Jót tesz a gyerekeknek a vegetáriánus étrend vagy épp ellenkezőleg? Helyes megoldás a tehéntej alapú tápszereket mással helyettesíteni?

gyerekek_hus.jpg

Mikor a fiam megszületett még nem foglalkoztam hússal és még tervben sem volt. Emlékszem, mikor etettük a kisfiamat, a húst mindig nehezen akarta megenni. Mint egy kis hörcsög, a falatokat jobbról balra tologatta a szájában és kiszívta belőlük a nedvet. A maradékot pedig úgy kellett kihalászni a szájából. Akkor azt gondoltuk, hogy vegetáriánus lesz.

Viszont tudtuk a párommal, hogy a húsra szüksége van a fejlődő szervezetnek. Bezzeg ma, 22 évvel később, nyolc szelet rántott hús az ebédje. Miért is meséltem el ezt a sztorit? 

Hazánkban is egyre többen térnek át a vegetáriánus és vegán életmódra. Amivel nincs semmi probléma, hiszen mindenki úgy él és táplálkozik, ahogy azt a legjobbnak látja. De vajon a gyerekek egészségére milyen hatással van a húsmentes étrend? Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a cikkemben leírtak mind bizonyított tények és nem kívánok senkit "megtéríteni". Viszont, mivel az utóbbi években sokat foglalkozom gyerekekkel, ezért fontos témának tartom a fiatalok táplálkozását. Vágjunk bele!

A hús elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez: teljes értékű fehérjeforrás, jól felszívódó formában tartalmaz vasat és B12 vitamint. Ezért a gyerekeknek ajánlatos minden nap húst fogyasztaniuk, hetente egyszer pedig halat is, ami a telítetlen zsírsavak bevitele miatt fontos.

Vashiány veszélye

A gyerekek egyoldalú táplálkozásának nagyon gyakori következménye a vashiány. Különösen csecsemőknél és kisgyerekeknél rejt komoly veszélyeket a vegetáriánus táplálkozás, mivel nem csak vérszegénységhez vezethet, hanem befolyásolja viselkedésüket és a fejlődésüket is.

Nyugat-Európában az egyik leggyakoribb hiánybetegségek a csecsemőknél és a kisgyermekeknél a vashiány. Hat hónapos korig a csecsemők szervezete elegendő vasat tárol a napi szükségletük ellátására. Ezek a tartalékok a magzati fejlődés során halmozódnak fel, ezért a kismamáknak terhesség alatt nagy figyelmet kell fordítaniuk az elegendő mennyiségű vas fogyasztására. Hat hónapos koruktól ajánlott vasban gazdag kiegészítő bébiételt adni, ugyanis az anyatej kevés vasat tartalmaz.

A vasban gazdag étrend serdülőkorban is kiemelt fontosságú, ugyanis a gyors testtömeg gyarapodás következtében gyakran léphet fel vashiány. A húsok vasat nagy mennyiségben és a szervezet számára jól hasznosítható formában tartalmaznak. A rendszeres húsfogyasztás a vashiány megelőzésének egyik módja.

a-meaty-question-_-why-won_t-my-child-eat-meat.jpg

Fehérjeforrás

A fehérje az izom építőköve. Az állati eredetű termékek, különösen a húsfélék sok fehérjét tartalmaznak, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen. A növényi fehérjék általában csekélyebb koncentrációban tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat, mint az állati fehérjék. Az egyik korábbi cikkemre kattintva találsz egy táblázatot a különböző húsok fehérjetartalmáról.

Továbbá ide tartozik, ha az anya a szoptatás ideje alatt vegán táplálkozást folytat, akkor az anyatejben nem lesz elég zsír és fehérje. Ez pedig, a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő növekedésének visszamaradásához vezet. Tehát szükséges tehéntej alapú tápszerekkel pótolni a fehérjét. A csecsemők teljes értékű étrendjében nem lehet szójaitalokkal, mandulatejjel, rizstejjel és hasonló pótlószerekkel helyettesíteni a tehéntej alapú tápszereket.

B12 vitamin bevitele

Az egyetlen vitamin, amit megfelelő mennyiségben csak állati eredetű táplálékkal tudunk bevinni a szervezetünkbe. Minimális mennyiségben megtalálható a savanyú káposztában és algákban, ez viszont a szervezet igényét nem fedezi.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges vérképzéshez, a jól működő ideg- és emésztőrendszerhez.  A B-12 hiány visszafordíthatatlan idegrendszeri elváltozásokat okozhat, mint a memóriazavar, krónikus álmatlanság, potenciazavarok.

Vegán táplálkozás mellett a B12-vitaminigény fedezése kizárólag táplálékkiegészítők szedésével lehetséges. A csak növényi eredetű ételeket fogyasztó anyáknak pedig különösen fontos, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt fedezzék a B-12 vitaminigényüket.

Prof. Szalai Csaba a Semmelweis Egyetem professzora szerint: "a szigorú vegetáriánus diétán felnövő gyermekek mind testi, mind szellemi fejlődésükben egyértelműen lemaradnak az állati termékeket is fogyasztó kortársaiktól".

1041378_large.jpgA csecsemők és kisgyermekek táplálkozásánál tegyük félre a nézeteinket és az egészséges fejlődésüket helyezzük előtérbe. Ne erőltessük rájuk a saját életvitelünket. Fiatal felnőttként már képesek lesznek maguk meghozni a döntést, hogy milyen táplálkozási formát részesítenek előnyben.

Az egészségünk érdekében viszont tudnunk kell, hogy a szükséges tápanyagokat csak a minőségi húsok, húskészítmények tartalmazzák. Ezért törekedjünk arra, hogy a húst mindig megbízható helyről szerezzük be

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

süti beállítások módosítása
Mobil