Mikóczi Hús

Hogyan készíts tökéletes óriás rántott húst

2017. június 16. - Mikóczi Hús

Lehet a rántott húst nem szeretni?

Ez egy költői kérdés, mert biztos akadnak olyanok, akik nem szeretik, hiszen a csokit sem szereti mindenki.

rantott_hus.pngIgaz, hogy a rántott hús nem magyar találmány, viszont mégis az egyik legmagyarabb (már ha létezik ilyen kifejezés) étel, amit ismerünk. Sok háztartásban elképzelhetetlen a vasárnapi ebéd a rántott hús nélkül. Egyszerű ételnek néz ki, az elkészítése sem tűnik bonyolultnak (hús, liszt, tojás, zsemlemorzsa). Mégis ahhoz, hogy tökéletes óriás rántott húst készítsünk sok mindenre kell odafigyelnünk.

Mint minden ételnél, itt is az alapanyagok minősége a legfontosabb. Kezdjük a sort a főszereplővel, a hússal.

A rántott húst készíthetjük sertésből, csirkéből, pulykából, de az igazi rántott hús, a bécsi szelet borjúhúsból készül. Viszont a borjúhúst elég nehéz beszerezni, ugyanis csak annak az állatnak a húsa számít borjúhúsnak, ami még nem kapott füvet, csak tejen élt. Természetesen nem lehetetlen a beszerzése, de mindenképp egy megbízható hentesnél vásároljuk.

Mivel a sertéshúst sokkal könnyebb beszerezni, ezért nálunk legtöbbször ezt használják, az óriás rántott hús alapanyagának. A legjobb választás a sertéscomb vagy széles, nagy sertéskaraj, hiszen ezekből tudunk nagy szeleteket készíteni. Természetesen ügyeljünk, hogy megbízható forrásból származó, minőségi alapanyago t válasszunk.

oriasi-becsiszelet.jpgA húst körülbelül 1,5 cm vastagságúakra vágjuk fel. Majd klopfoljuk. DE! A klopfolásnál nagyon ügyeljünk, mert sokan követik el azt a hibát, hogy a húst papírvékonyságúra klopfolják. Lehetőleg sima felületű klopfolót használjunk és csak óvatosan ütögessük meg, hogy a hús kissé kilapuljon és a rostok fellazuljanak. De használhatunk hús és rostlazítót is ehhez a művelethez. Majd jöhet a sózás, de ügyeljünk a mennyiségre, ugyanis a túl sós hús sütés közben könnyen kiszárad.

Ezután, mielőtt elkezdenénk bepanírozni, egy száraz konyharuhával vagy papírtörlővel töröljük teljesen szárazra a szeleteket. Ellenkező esetben a hús levet ereszt és eláztatja a bundát, amely így nem lesz ropogós.

Majd jöhet a panírozás, mai inkább macerás, mint bonyolult művelet. Akárcsak a hús kiválasztásánál, itt is ügyeljünk a tojás és a morzsa minőségére. A legjobb, ha otthon elkészített morzsát használunk.  A tojáshoz adjunk egy kevés tejet, sót, majd verjük minél habosabbra. A panírozást közvetlenül a sütés előtt végezzük el.

A hússzeleteket először a lisztbe tesszük, alaposan lerázzuk a felesleget, majd mártsuk bele a a felvert tojásba. Ne úsztassuk a tojásban, épp csak mártsuk bele és jól csöpögtessük le. Az utolsó lépés pedig a zsemlemorzsa. 

Majd jöhet a sütést, amit lehetőleg minél hamarabb kezdjünk el a panírozás után. A sütésnél a legfontosabb szempont a zsiradék vagy olaj megfelelő hőmérséklete. Ehhez használhatunk napraforgó olajat, vajat, de az igazi rántott hús sertészsírban készül. Kb. 2 cm vastagon álljon a zsiradék a serpenyőben és kellőképpen forró legyen, mikor belehelyezed a húst. Fedő nélkül süssük.

A sütés után a felesleges zsiradékot csepegtessük le vagy itassuk fel egy papírtörlővel. Azon melegében tálaljuk, ugyanis a rántott húst nem ajánlott tárolni. És amúgy is frissen a legfinomabb.

119127_rantott01.jpgEl is készült az isteni finom, óriási rántott hús. Én személy szerint nagyon szeretem, ugyanis minden falat felidézi bennem a gyerekkorom ízvilágát, a vasárnapi ebédeket a nagymamánál. De, mint említettem, a legfontosabb lépés a jó minőségű alapanyag beszerzése és használata. Mi a vállalkozásunkban csak olyan húsokat értékesítünk, amelyet a családunkban is fogyasztunk. 

Remélem sikerült minden kedves olvasónknak meghoznunk az étvágyát és ne feledd, nálunk mindenféle húst be tudsz szerezni, A-tól Z-ig.

„Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen…”

Mikóczi Ferenc – Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr5512592535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása