Mikóczi Hús

Mit fogunk enni 2050-ben?

2017. november 28. - Mikóczi Hús

"Mi történt míg bent voltam? Az étel végre pirula formájú és a pirulának végre kaja alakja van?" - Futurama

2050.jpg

A sci-fi filmek és rajzfilmek kedvelőinek bizonyára ismerős az a kép, amikor a szereplők csak bekapnak egy kis kapszulát és ezzel meg is volt az aznapi étkezés. Vagy a "Vissza a jövőbe" egyik jelenete, mikor egy picit korongot beraknak a sütőbe, majd 2 másodperccel később el is készült az óriási családi pizza. Sok hasonló filmjelenettel találkozunk, amik kicsit humoros módon mutatják be, hogyan fognak pár évtizeden belül megváltozni az étkezési szokásaink. Sok dolog, amit 20 évvel ezelőtt a képernyőn láttunk még elképzelhetetlen volt, ma már az életünk szerves része.

Jókat tudunk rajta szórakozni, esetleg elgondolkodni azon, hogy lehet ez lesz a jövő. Az is lehetséges, hogy a Szilícium-völgyben ebben a pillanatban is egy "ételzsugorító-transzformáló berendezésen" kísérleteznek, és 10 év múlva a vasárnapi ebéd két tablettából fog állni. A fehér lesz a rizs, a barna pedig a sült hús. És ezzel a forradalmi találmánnyal meg is oldottuk a világ élelmezésének a problematikáját. 

pirula.jpg

De sajnos a valóság más képet mutat, és a globális helyzet nem tartogat magában ennyi humort. Ha jelen ütemben folytatódik a Föld népességének gyarapodása, akkor 2050-re 30 százalékkal többen lakjuk majd bolygónkat. Ekkora tehát a mezőgazdaságnak 9 milliárd ember élelmezéséről kell gondoskodni.

Már most is rohamosan növekszik a világ élelmiszerigénye, és a szükségletek nem csak a népesség szaporulata miatt növekednek. Ugyanis világszerte javul az életszínvonal és a világ két legnépesebb országa, Kína és India lakossága egyre több húst, tojást, tejterméket fogyaszt, a marha-, sertés- és baromfiipar fölfuttatásához pedig egyre több kukorica és szója kell. Ha a jelenlegi módszerekkel és termelékenységgel számolunk, az emberiség létszám gyarapodása és a táplálkozás színvonalának javulása miatt 2050-re a mezőgazdaságnak már nagyjából kétszer annyit kell majd előállítania, mint amennyit jelen pillanatban képes.

De mégis hogyan?

Ez itt a nagy kérdés. Miközben a jelenlegi mezőgazdasági tevékenységek így is nagy mértékben veszélyeztetik a bolygónkat. A környezetszennyezésről elsőre a benzinfaló autók, füstokádó kémények jutnak eszünkbe. De valójában a mezőgazdaság a globális felmelegedés egyik legfőbb okozója. Azzal, hogy földet művelünk és jószágot tartunk, több üvegházhatású gázt juttatunk a levegőbe, mint a világ minden autója, teherkocsija, vasúti szerelvénye és repülőgépe összesen. Durva, igaz?

Főleg, ha belegondolunk, hogy már vidéken is esik vissza az otthoni kis mezőgazdaságok száma. Egyre inkább azt látjuk, hogy helyi kisgazdák sorban húzzák le a rolót, mert nem tudják felvenni az árversenyt a hatalmas multi cégekkel. Igaz, hogy az ipari mennyiségben előállított ételek minősége messze elmarad az otthon termesztett élelmiszerek és a saját tartásból származó húsokétól.

p01ff0g9.jpg

Lehet naivitás a részemről, de én az otthoni gazdaságok támogatásában és fellendítésében látom az egyik megoldást. Nem mondom, hogy így meg tudjuk váltani a világot, de már ezzel is képesek leszünk zsugorítani az ökológiai lábnyomunkat. Nem mellékesen, az így előállított élelmiszerek bizonyítottan magasabb tápértékkel rendelkeznek, mint például a laboratóriumban, szivacson termesztett paradicsomok vagy az antibiotikumokkal és hormonokkal telepumpált, Ázsiából behozott csirkék. Ha nagyobb hangsúlyt fektetnék arra, hogy magasabb tápértékkel rendelkező ételek fogyasszunk, akkor a bevitt és ezáltal megtermelt mennyiséget is tudnánk csökkenteni.

Azt gondolom, ez nagyon érdekes téma és ezért kíváncsi vagyok arra, hogy te mit gondolsz, mit fogunk enni 30 év múlva? Kérlek a hozzászólások között bátran oszd meg velem a te elképzeléseidet.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr7713400571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása