Mikóczi Hús

Miért lett "trendi" a húsvétot házon kívül tartani?

2018. március 22. - Mikóczi Hús

Te hogyan készülsz a húsvétra? Hagyományos módon tojást festve, kalácsot sütve, fiúk esetében pedig a locsoló verseket ismételve? Esetleg már megterveztél egy kirándulást?

husvet_trend.jpg

Az utóbbi pár évben egy érdekes dologra lettem figyelmes. Azt vettem észre, hogy mennyire megváltoztak a hagyományok és apránként tűnnek el a régi szokások. A világ változik, ahogy ezelőtt is folyamatosan változott. Ez természetes dolog, de az utóbbi 5 évben mondhatni rohamtempóban alakult át az életvitelünk. Ezt főleg az ünnepek alkalmából válik egyre inkább világossá.

Ahogy történt ez a húsvét esetében is.

Hogyan ünnepeltük régen a húsvétot?

Emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyire szerettem a húsvétot, és most nem csak a hétfői locsolkodásra gondolok. Hanem az egészre, ami már nagypénteken kezdődött számomra. Ilyenkor a barátaimmal együtt mentünk a templomba meghallgatni az ünnepi prédikációt, majd szombaton a körmenetet. Éreztük a tavasz közeledtét és az egészet átjárta az újjászületés hangulata. Végül is erről szól a húsvét.

Vasárnap pedig már elkezdtünk készülődni a másnapi nagy eseményekre. Volt, hogy egy mini térképet készítettem magamnak, hogy melyik útvonalat fogom bejárni hétfőn, hogy mindenkihez eljussak. Tudtam, hogy ki fog templomba menni, ezért őket előre vettem. 

Előástam a fiókom mélyéről a kölnit, újra begyakoroltam a locsolóverseket. Mindig legalább hárommal készültem, hogy változatos legyek.

1_1.jpg

Ezalatt a lányok már nagyban sürögtek-forogtak a konyhában. Készítették a húsvéti menüt, amiből természetesen nem maradhatott ki a sonka, az édes kalács és a sokféle kis sütemény. És persze ott volt a hagyományos tojásfestés.

Hétfőn reggel végre beindult a banzáj. Nagyon eleven gyerek voltam, ami húsvét hétfőn kapóra is jött. Néha drasztikus módszerekhez is folyamodtunk. Sorba jártuk a női ismerősök és a csinos fiatal lányok házait. Locsolkodtunk, ettünk, ittunk és nagyon jól éreztük magunkat. A lányokat hideg vízzel locsoltuk, egyenesen a rángató kútból. Nagyon változatos volt a repertoárunk.

Bevallom, egyszer majdnem rosszul sült el a móka. Az egyik lányt próbáltuk hideg vízzel leönteni, de kiderült, hogy a fürdőszobai tusolóban fordítva volt bekötve a hideg és a meleg víz. 

Hova tűntek a hagyományok?

Ezzel szemben ma már egészen más képes festenek a húsvéti szokások. A vendégvárás, sütés-főzés helyét átvették az egy-két napos kirándulások. Egyre több család dönt úgy, hogy az ünnepeket házon kívül tartja. Mi lehet a nagy változás oka?

Egy rohanó világban élünk. Nagyon elcsépelt szállóige, de teljesen fedi a valóságot. A felgyorsult információáramlásnak, a rohamosan fejlődő technikának köszönhetően ma már sokkal gyorsabban tudjuk elvégezni a feladatainkat. Ami oda vezet, hogy egyre több mindent próbálunk egy napba belesűríteni. Ez később rutinná válik, amit észre sem veszünk.

Egyre kevesebb szabadidőnk marad, amit az ünnepek alkalmából igyekszünk bepótolni. Pár napig nyugalmunk van, és ezt az időt megpróbáljuk magunkra és családunkra fordítani. A régi hagyományok helyét apránként átveszik az új szokások. Egy 10-15 éves fiatalnak a húsvétról ma már hamarabb jut eszébe az állatkert, mint a piros tojás.

sosto_falumuzeum.jpg

Én a magam részéről nagyon szeretem a családi kirándulásokat, hiszen számom a család az első. De nem szeretném, ha a szép szokásaink teljesen kivesznének a mai világból és a gyermekeink már csak az énekes könyvekben találkoznának a húsvéti versekkel.

Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire jó érzés átélni a régmúlt idők hangulatát. Nem azt mondom, hogy mindenki gyorsan mondja le a tervezett kirándulásokat, de ne felejtsük el a gyökereinket és nagyszüleink hagyatékát.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr1113756766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása