Mikóczi Hús

Aranylakodalom van a mi utcánkban...

2021. június 09. - Mikóczi Hús

„A házasságnál nincs kockázatosabb vállalkozás. De egy boldog házasságnál sincs nagyobb boldogság.” Benjamin Disraeli

Mi a hosszú, boldog házasság titka? Az élet eme nagy kérdéseinek egyikére már rengeteg író, költő és művész kereste a választ, amire megadni annyira egyszerű, mint strandpapucsban hegyet mászni. Lehetséges, de sokkal könnyebb leírni, mint megcsinálni.

aranylakodalom_blog.png

Ha létezik egyetemes válasz, akkor azt a Dostál házaspárnál érdemes keresni. Maria és Vlastimil szombaton tették fel az aranykoronát 50 éven tartó, Isten előtt köttetett boldog házasságukra.

50 év… Egyeseknek csak egy szám, mások egész élet. Fél évszázad alatt új országok jönnek létre, vagy tűnnek a feledés homályába. Milliónyi új lélek száll a földre beteljesíteni célját, és útja végével legalább ennyi hagyja el azt.

Az életnek nevezett nagy keringőben, Csallóköz szívében két lélek egymásra talált. E kerek évforduló okán az ember óhatatlanul is elgondolkozik azon, mi lehet a nagy titok. Mint minden emberi kapcsolatnak, a házasságnak is megvannak a stabil pillérjei, amikre épül. Bizalom, szeretet, elfogadás, tisztelet, közös értékrend és a legfontosabb, az őszinteség. Ez az alap, ami az egészet összefogja.

csulok.jpgLegyen szó a családról, a vállalkozásról, mi is ezeket tartjuk szem előtt nap, mint nap. A Vulkán Társulás keretében szervezett Életmód Táborainkban interaktív előadások formájában adjuk át a tehetséges fiataljainknak ezen nézőpontokat. Ha már tinédzser korban elsajátítják, beépítik az életükbe ezeket a sziklaszilárd jellemvonásokat, akkor felnőttként könnyebben alakítanak ki valós értékkel bíró emberi kapcsolatokat. Sokan hangoztatják, hogy ők magányos farkasok, de lássuk be, az ember természeténél fogva társas lény.

Maria és Vlastimil a példa rá, hogyha két ember őszintén szereti és tiszteli egymást, akkor nem létezik megoldhatatlan probléma, vagy legyőzhetetlen akadály. Vállalkozásunk életében kulcsszerepet játszik a család. Hiszen mi is együtt, tégláról téglára, „csirkéről csirkére”, a semmiből építettük fel kis cégünket. Ezért is hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy háztáji húsainkkal és különleges kemencénkkel részesei lehettünk a varázslatos aranylakodalomnak. Ezek a nagyszerű élmények, mosolygós arcok és a jóllakott boldog ügyfelek jelentik nekünk az üzemanyagot, ami hajt minket előre.

kemence_belseje.jpg

Kedvet kaptál egy finom, hagyományos családi ebédhez vagy vacsorához? A minőségi alapanyagot nálunk megtalálod, ráadásul az ajtódig is visszük! Az elérhetőségért látogasd meg a Facebook oldalunkat és a honlapunkat.

Egyedi kemencénk égő vággyal várja, hogy mennyei sült húsokkal ékesítse ünnepi asztalod, melyekkel pillanatok alatt elvarázsolhatod családod, barátaid. Júniusra még nem telt meg a kemence „gyomra”.

Hogy került a sült kacsa Floridába?

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.“ Vándorkemencés mester meséjének végén szavamat adtam, hogy megosztom veled a nagy csudát, a Floridáig „repült” sült kacsa káprázatos útját.

kemence_blog_2.jpg

István mester és hű segédje, ígérete szerint a varázskemencét megépítette.

 • Elkészült szíved vágya barátom. Hamarost visszatérek és megmutatom néked a sütés csínját-bínját. Addig is hagyd pihenni a sok téglát, ne tápláld tűzzel a gyomrát.

Jött is nagy csődület a porta kapujába, a falu apraja-nagyja kerek szemmel csudálta.

 • Ezt az óriást ki fia-borja csinálta? – Kérdezte az egyik.
 • Mennyi aranyat fizetett érte Gazda? – Vágott rá a másik.
 • Két zsák búzáért eladó a tervrajza? – Alkudozott a harmadik.
 • Mikor kerülhet az asztalunkra sült liba? – Kíváncsiskodott a negyedik.

Így záporozott a kérdések hada, a sok választól ki is száradt a torka. Igen ám, de járt is közben az agya.

 • Sütni már csak van hol… Na, de melyik magyar ember asztaláról hiányozhat a gulyás? Ugye azt meg főzni csak egyszerűbb, mint sütni... – Morfondírozott a bajusza alatt.

176244109_1612746635595176_2586966697589207772_n_1.jpgÚjabb szikra kapott lángra furmányos koponyájában. – De hát nekem van egy nagy üstöm, amivel három falut jól tudok lakatni! Azon nyomban megírta levelét István mesternek, hogy mikor jön a próbára, lenne még egy kis munkája.

Sebes szekerén az Úr napjának hajnalán megérkezett. Fellobbant végre az életet adó láng a kemence hasába, belekerült a sok fa egymásutánba. Ahogy az kell, át is melegedett a kemence, bele is került a jó munkásember alkonyi betevője.

Miközben a „kohó” végezte dolgát, a Vándorkemencés sem süttette hasát. Seperc alatt helyére került a nagy üst, miközben a kemencéből szállt a füst.

Jól van már, de hol a sült kacsa nagy útja? Járhat most-e kérdés a fejedben barátom. Türelem, rá is térek nyomba.

A gazda szomszédságában áll a jószívű Viola földesúr birtoka. Gyarapodott ám ez is, mint a dudva, meg is kapta nevét: Florida. László Uraság jámbor, szerény ember, kinek szíve jósággal van tele. Bizonyította ezt már számtalan alkalommal. Mikor a szükség úgy hozta, földdel és támfával támogatta a Gazda álmát.

 • Köszönöm néked jóuram. Segítséged nem feledem, az első leszel, kinek asztalára sült kacsám viszem.

kemence_2_cikk_1.jpg

Állta is a szavát, ahogy azt illik. Mikor a kemence ajtaja kinyílt, a frissen sült kacsapecsenye és disznócsülök mámorító illata lengte be a környéket. Az első sült kacsa el is szállt a nem oly távoli Floridába, László Uraság asztalára. Az ifjoncok is tátott szájjal nézték, ahogy a hatalmas tál kínálta káprázatos étkét.

A ropogós bőr alatt szinte a szájba olvadt a mennyei szárnyas húsa. Minden falat úgy hatott, mint ima az éhes gyomorhoz.

Így esett meg e fura eset, hogy a sült kacsa útjába Floridába esett. Nézd el nekem kis turpisságom, hogy szárnyasunk nem repült át az óceánon.     

kemence_2_cikk_2.jpg

Köszönöm néked, hogy elolvastad a mesébe szőtt igaz történetünk végét. Most nagy útra kélek, de hamarosan visszatérek. Sok mese vár még arra, hogy a nagyérdeműt szórakoztassa.

Ínycsiklandó receptekért, és varázslatos praktikákért bátran lesd meg a Hirdetőtáblánkat. Finom háztáji csirkéért, kacsáért, libáért látogass el kis faluszéli boltunkba, vagy varázsoldalunkra, ahol nagy örömmel és kedves fogadtatással várunk téged.

Végre fellobban a kemence lángja, készen arra, hogy a finomabbnál finomabb étkek a "terülj-terülj" családi asztalodra kerüljenek. Gyors szekerünkkel egész a portád kapujáig ügetünk vele.

A Vándor Kemencés meglelése

Hajdanán, három téllel ezelőtt papírra vettem a városszéli dolgos kis család nagy csudaját, mikor váratlan helyről érkezett a nagy zsákmány, az aranyban mért kacsamáj.

kemence_blog_1_1.png

Azóta is gyarapodik, szépül a családi birtok, így nyújtva csodálatos élményt hűséges vásárlóiknak. Az egyik szorgos téli napon történt, hogy a családfőnek kipattant egy szikra a fejéből.

 • Jertek ide gyorsan! – Kiáltotta boldogságában. Építünk egy kemencét!

A kis család döbbenetében nem értette, hogy holnaptól a hús helyett kenyeret adunk a népnek?! Jót kacagott rajta a gazda, majd kifejtette mi jár furmányos elméjében.

 • Tudjátok mi az ember legdrágább kincse? Az, amit ha elveszt, sosem szerezheti vissza?

Törte a fejét a család, záporoztak a válaszok, ám így sem jutottak dűlőre.

 • Az idő! – felelte az apuka.
 • Mi tudunk időt adni, azzal, hogy a konyhai robotot magunkra vesszük. Ahelyett, hogy órákat rostokolnának az otthoni forró kemence előtt, mi megcsináljuk helyettük.

2_kep.png

A lelkesedést rögvest tettek követték. Hetedhét országot bejárt, hogy megtalálja a legjobb kemenceépítő mestert. Kutakodott, kérdezősködött, így jutott el a Nagy – Duna túlpartjára, Magyarországra. Útja során hallotta, Győr városa mellett él széles e határ legjobb szakija, akit a nép csak Vándor Kemencés néven emleget.

Így talált rá a híres mesterre, Póta Istvánra. Több, mint egy évtizedet átívelő szakmai múltja és a 200 általa elővarázsolt „kohó” tanúsította elhivatottságát és zsenialitását. A Kemencés szívélyesen fogadta a fáradt utazót.

 • Megbízással érkeztem hozzád. Építs nekem egy olyan kemencét, aminek a világ minden pontjáról a csodájára járnak!
 • Nem úgy van az komám! Rengetegen igénylik mesterségem. Ha Isten is úgy akarja, az aratások végén felkeresem birtokod.

3_kep.pngÁm ez sem vette kedvét a gazdának. Oly szenvedéllyel mesélt szíve nagy vágyáról, amely a Vándor Kemencést is magával ragadta.

 • Legyen barátom! Szent György havának derekán felkereslek és megépítem neked, mit óhajtasz.

Egyenes ember lévén István mester állta a szavát és hű inasával, Bencével munkához is láttak. A habarcsot követte a címeres tégla, egyik sor került a másikra. Serény kezük alatt égett a munka, közben szólt a vidám nóta.

Nagy volt az öröm a családban, ahogy látták mi készül. Biza mondom néktek, az udvar dísze lesz, mi itt épül.

176314056_1139011946562535_4306729550445410320_n.jpg

Mesém az „éltető láng otthonáról“ itt még nem ért a végére. Nagy tervek vannak ám a gazda fejében, miket nem leszek rest tudtotokra hozni. Csak várjatok türelemmel és elmesélem, hogy "repült a sült kacsa Floridába..."

Köszönöm néked, hogy elolvastad a mesébe szőtt igaz történetünket. Ínycsiklandó receptekért, és varázslatos praktikákért bátran lesd meg a Hirdetőtáblánkat. Finom háztáji csirkéért, kacsáért, libáért látogass el kis faluszéli boltunkba, vagy varázsoldalunkra, ahol nagy örömmel és kedves fogadtatással várunk téged.

Hamarosan fellobban a kemence lángja, készen arra, hogy a finomabbnál finomabb étkek a "terülj-terülj" családi asztalodra kerüljenek. Gyors szekerünkkel egész a portád kapujáig ügetünk vele.

VY OBJEDNÁTE, MY DORUČÍME!

VY OBJEDNÁTE, MY DORUČÍME!

gondolkodas_2_0_fb_jatek_blogra.png

Ako môžete objednať?

Keď zadáte tento link nájdete náš cenník a potom pošlete Vašu objednávku na mailovú adresu � masohydina.mikoczi@gmail.com.

Minimálna cena objednávky?

14,99 €

Kedy doručíme tovar?

V Dunajskostredskom okrese: Štvrtok, 9:00-18:00

V Galantskom okrese: Piatok, 10:00-13:00

Dokedy môžete objednať?

V Dunajskostredskom okrese: do utorka, 17:00

V Galantskom okrese: do stredy, 17:00

Koľko stojí dodanie tovaru?

Minimálne množstvo pri doručení ZDARMA v cene 39,99 €

14,99 – 39,98 € cena dodania: 5,- €

Pre ďalšie informácie nás kontaktujte

� +421 905 432 292

� masohydina.mikoczi@gmail.com

� Mäso-hydina Mikóczi

ÖN RENDEL, MI KISZÁLLÍTJUK!

ÖN RENDEL, MI KISZÁLLÍTJUK!

gondolkodas_2_0_fb_jatek_blogra.png

Mi a teendő?

Az árjegyzékünk megtekintése után elküldi nekünk a megrendelését a � masohydina.mikoczi@gmail.com e-mail címre.

Mennyi a rendelés minimális összege?

14,99 €

Mikor szállítunk?

Dunaszerdahelyi járás: Csütörtök, 9:00-18:00

Galántai járás: Péntek, 10:00-13:00

Meddig lehet leadni a megrendelést?

Dunaszerdahelyi járás: Kedd, 17:00-ig

Galántai járás: Szerda, 17:00

Mennyibe kerül a kiszállítás?

39,99 € értékű, vagy a feletti vásárlás esetén a dunaszerdahelyi és galántai járásban a kiszállítás INGYENES.

14,99 – 39,98 € összegű vásárlás esetén: 5,- €

Hol kaphatok további információt?

� +421 905 432 292

� masohydina.mikoczi@gmail.com

� Mäso-hydina Mikóczi

 

A háztáji a nyerő!

Ahogy telnek az egyre gyakrabban halljuk, hogy: "Kiskorom óta nem ettem ilyet. Pont olyan, ahogy a nagymamát készítette.". Akárcsak egy fotó vagy egy dallam, az ízek is képesek olyan emlékeket felidézni bennünk, amelyekről azt gondoltuk már rég elfelejtettük.

haztaji.jpg

Valóban megváltoztak az ételek ízei? Vagy csak a nosztalgia, a szép emlékek mondatják ezt velünk? Ismerjük be, az ételek íze valóban változott a gyermekkorunkhoz képest. Ez tény.

Az első és legkézenfekvőbb ok a húsok esetében azok beszerzésének helye. 20-30 évvel ezelőtt a fogyasztók nagy része vidékről, közvetlen a gazdáktól szerezte be a húst. Ha valaki falun lakott, akkor meg teljesen természetes volt, hogy minden háznál tartottak állatok, sertést, baromfikat, juhokat.

gyerekkor.jpg

Mára viszont ez a szokás nagy mértékben visszaesett. A falukon egyre ritkább, hogy az emberek állatokat nevelnek a házaknál. A leggyakoribb ok, amit hallunk, hogy "nem éri meg állatot nevelni". "Minek tartsak sertést, mikor olcsóbb egy szupermarketben megvenni a húst?"

Igaz, hogy olcsóbb és egyszerűbb így beszerezni a húst, viszont az íze már nem lesz ugyanolyan. Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az állat étrendje nagyban befolyásolja a hús és ezáltal az ételek ízét. Ez különösen igaz a külföldről, ismeretlen forrásokból behozott húsokra. Nem tudhatjuk mivel etették az állatot, milyen táplálék-kiegészítőket kapott.

Ez már nem olyan, mint a tyúkudvarban elszórni a magokat a csirkéknek, berakni a frissen kaszált a herét a tapsifüleseknek, vagy hajnalban megetetni a sertéseket. A világ változik.

Mindezek mellett megváltozott az ételek elkészítésének a módja is. Az egyik első bejegyzésünkben foglalkoztunk az olajban vagy zsírban sütés témájával, amely a mai napig megosztja a fogyasztókat.

Egy dolgot viszont kiemelnék, amivel nem lehet vitatkozni: a zsírban elkészített ételek finomabbak. Én még tisztán emlékszem a zsírban kisütött rántott hús ízére. Zamatosabb és ízletesebb volt, mint manapság, mikor szinte már csak növényi olajak használunk.

Az élet része a változás, a fejlődés, úgy az ételek, ízek területén, mint mondjuk tudományos-technikai téren. Mi viszont szeretnénk, ha a régi hagyományok nem vesznének el és megőriznénk az utókornak. Ez a szellemiség a vállalkozásunkat is jellemzi, üzleteinkben csakis ellenőrzött forrásból származó húsokat értékesítünk, olyanokat, amelyeket mi magunk is fogyasztunk

5_kep_zs.jpg

2019-ben mi is nagy segítséget kaptunk ahhoz, hogy megőrizzük gyerekkorunk ízvilágának. Vállalkozásunk új tagja, az ügyes kis zsírolvasztónk lelkesen vetette bele magát a munkába, hogy ínycsiklandó, szaftos töpörtyűvel és hazai alapanyagokból készült zsírral lepje meg kedves ügyfeleinket! Ez a beruházás nem valósulhatott volna meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül! Szívből köszönjük a segítségüket, amivel kis családi vállalkozásunkat támogatták!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

 

 

5 fejedelmi húsos saláta

Veled is megesett már, hogy este tanácstalanul álltál a hűtő előtt azon morfondírozva, hogy mit is vacsorázz? A hosszú és fárasztó nap után már nem volt kedved nekiállni sütni-főzni?

husos_salika.jpg

Már annyiszor hallottuk, hogy egy felgyorsult világban élünk és kevés figyelmet fordítunk magunkra. Ezt a trendet az étkezési szokásaink esetében is megfigyelhetjük. Szinte állandóan rohanásban vagyunk, gyakran a rendszeres étkezésekről is megfeledkezünk. Napközben bekapunk valamit a legközelebbi gyors étteremben este pedig már nincs kedvünk még egy órát a konyhában robotolni.

Általában mit teszünk ebben az esetben? Farkasszemet nézünk a hűtő tartalmával egy isteni csodára várva, hogy hirtelen ott terem egy sült csirke, vagy rendelünk egy pizzát. Az utóbbi esetben igaz, hogy jól lakva térünk nyugovóra, de egy idő után azt vesszük észre, hogy a ruháink kezdenek picit összemenni.

Én viszont most ajánlok egy harmadik utat, amivel gyorsan tudsz magadnak készíteni egy finom és egészséges vacsorát. Hoztam neked 5 fejedelmi húsos saláta receptet, amit akár fogyókúrázás közben is bátran fogyaszthatsz. Nem kell lemondanod a finom falatokról mégis tudsz vigyázni az alakodra és az egészségedre. Vágjunk bele!

1. Csirkés zöldsaláta

csirke_salata_grill.jpg

Hozzávalók:

 • 50 dkg csirkemellfilé
 • 1 csomag salátakeverék
 • 3 evőkanál olívaolaj
 • 2 dl tejföl
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 1 szelet kenyér
 • sült csirke-fűszerkeverék
 • só, bors

Elkészítés:

A csirkemellet mossuk meg. Csíkozzuk fel, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd pici olajon pirítsuk meg.

A fokhagymát zúzzuk össze, és pici olajon azt is pirítsuk meg. Ha kész, a fokhagymadarabokat szedjük ki belőle, és az ízes olajon a kockára vágott kenyeret szintén süssük meg. Az olívaolajat a tejföllel és az apróra vágott petrezselyemmel keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A hozzávalókat öntsük össze egy tálba, majd locsoljuk meg a tejfölös öntettel. Hidegen tálaljuk.

2. Kelbimbós hússaláta

fall-shredded-brussels-sprouts-salad-iowagirleats-11.jpg

Hozzávalók:

 • 40 dkg kelbimbó
 • 40 dkg sárgarépa
 • 20 dkg sovány sertéshús
 • 20 dkg karfiol
 • 2 ek citromlé
 • 1 tyúkhúsleves kocka
 • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

Tegyünk fel vizet forrni, és dobjuk bele a tyúkhúsleves kockát, valamint a megtisztított sertéshúst. Tegyük bele a kelbimbót, a karikára vágott, megtisztított sárgarépát, és főzzük majdnem puhára.

A karfiolt moss meg, szedjük rózsákra, és tegyük oda a többi zöldséghez főni. Ha kész, a levet szűrjük le, a zöldségeket hagyjuk lecsepegni. A húst csíkozzuk fel, és a többi hozzávalóval együtt hagyjuk kihűlni.

A citromlevet az olívaolajjal keverjük össze, és ezzel locsoljuk meg a salátát.

3. Pulykasaláta

majonezes-pulykasalata.jpg

Hozzávalók:

 • 50 dkg pulykamell
 • 10 dkg sajt
 • 5 tojás
 • 4 paradicsom
 • 2 db paprika
 • 1 fej káposzta
 • 1 pohár joghurt
 • 1 sárgarépa
 • 1 lilahagyma
 • 1 karalábé
 • 1 kígyóuborka
 • 1 doboz joghurt
 • 1 kis csomag kapor

Elkészítés:

A répát és a karalábét pucoljuk meg, majd a káposztával, a sárgarépával, a lilahagymával, a karalábéval és a kígyóuborkával együtt reszeljük le.

Kockázzuk fel a paprikát és a paradicsomot, és azt is adjuk hozzá. A kaprot a joghurttal keverjük össze, és hagyjuk egy kicsit állni. Eközben a húst vágjuk kisebb csíkokra, és pici olajon süssük meg. A keményre főzött tojásokat szintén kockázzuk fel.

Keverjük össze a hozzávalókat, és locsoljuk meg a joghurttal, amibe előzőleg belekevertük a felaprított kaprot. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

4. Füstölt lazac saláta

lazac.jpg

Hozzávalók:

 • 4 közepes db salátalevél
 • 150 g uborka (fél uborka)
 • 200 g füstölt lazac
 • 4 db retek
 • 2 közepes db paradicsom
 • 2 ek almaecet

Elkészítés:

A salátát falatnyi darabokra vágjuk, két tányéron elosztjuk. Az uborkát felkockázzuk, a salátára szórjuk.

A füstölt lazacot falatnyi darabokra vágjuk, a zöldségeken elosztjuk. A retket felkockázzuk, a két tányéron elosztjuk. A paradicsomot is felkockázzuk a salátákra szórjuk. 

1-1 evőkanál almaecettel meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.

5. Sajtos csirkesaláta

sajtos_csirkesalata_0.jpg

Hozzávalók:

 • 50 dkg csirkemell filé
 • 25 dkg paradicsom
 • 10 dkg jégsaláta
 • 5 dkg sajt
 • csirke fűszersó ízlés szerint
 • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk 1x1 cm-es darabokra, majd beszórjuk a fűszersóval. Kevés olajat felhevítünk, és megsütjük rajta a csirkemell darabokat.

A paradicsomot és a sajtot felkockázzuk. 

A kisütött csirkemellet, a jégsalátát, a paradicsomot és a sajtot összeforgatjuk.

Sokan még ma is - csúnyán fogalmazva - úgy tekintenek a salátákra, mint a "nyúltápra". Pedig, ha jobban belegondolunk, egy nagyon változatos, könnyen elkészíthető és ízletes ételekről beszélünk. Ebből az 5 egyszerű receptből is láthatod, hogy a saláta fogyasztás nem jelenti azt, hogy zöld leveleket rágcsálsz. Ráadásul még a fogyókúrázás közben sem kell lemondanod a finom ízekről.

Persze sokat számít, hogy milyen alapanyagokat használunk az elkészítéshez. Nagyot tud rontani az élvezeti értéken, ha nem friss, vagy adalékanyagokkal telepumpált hozzávalókból készítjük el. Ezért ügyeljünk, hogy mindig friss, minőségi és ellenőrzött forrásból származó húsokat fogyasszunk. 

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért  és hasznos tanácsokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

5 fenséges grillrecept tavaszra

A tavalyi évvel ellentétben, mikor a tavaszt mindössze egy hét alatt letudtuk, most átélhetjük miért is tartják ezt a legszebb évszaknak. Csodás napsütés, kellemes idő, virágba borult fák és kedves madárcsicsergés. Ilyen időben vétek kihagyni az alkalmat egy grillpartira a családdal és barátokkal.

fenseges_grill.jpg

Mielőtt azt gondolnád, hogy stílust váltottunk és mától meteorológiai blog leszünk, megnyugodhatsz, nem erről van szó. Maradunk a jól megszokott témáinknál és ma is ínycsiklandó ételek sora kerül terítékre. Végre elhagyhatjuk a konyhát és mehetünk a szabadba grillezni.

Én fiatal korom óta nagyon szeretem a kerti grillpartikat. A  szabadtéri sütögetéseknek mindig különleges hangulatuk van, a családdal, barátokkal elfogyasztott ebéd, annak előkészületei és utómunkálatai egy kicsit összehozzák az embereket. A finom, zamatosra sült húsok mellett pedig egyszerűen jólesik beszélgetni, történeteket mesélni, vagy éppen csendben élvezni az ízeket.

A mai cikkemmel picit besegítek az előkészületekbe és megosztok veled 5 isteni grillreceptet, amivel nem fogsz mellélőni. Sőt, ha szeretnéd, még ennél is többel a rendelkezésedre tudunk állni. Hogy mivel is? Hamarosan meglátod. Addig is vágjunk bele!

Pácolt, grillezett csirkecomb

A pofonegyszerűen egészen különlegessé varázsolható húsfélét ráadásul bármikor beszerezheted, így ha megjön a kedv egy kis sütögetéshez, semmi nem akadályozhat meg benne.

15479_pacoltcsirkecombgrillezve_n-201510170338.jpg

Hozzávalók

 • 8 db csirkecom
 • 2 db citrom
 • 1 kávéskanál mustár
 • 2 dl olívaolaj
 • őrölt fekete bors

Elkészítés

1 citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A citrom reszelt héját és levét a fokhagymával, sóval, őrölt borssal és annyi olajjal, hogy a combokat majd ellepje, összekeverjük.

A csirkecombokat bekenjük a mustárral, belehelyezzük egy zárható edénybe, ráöntjük a pácot, jól átforgatjuk benne, az edényt lezárjuk, és néhány órára hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tesszük.

A csirkecombokat grilltálcán, forró grillen, mindkét oldalukon, kb. 30 perc alatt megsütjük.

Grillezett zöldségeket vagy salátát adunk mellé. A megmaradt citromot felszeleteljük, és a csirkecombok mellé tálaljuk.

Grillezett rablóhús

A nyári grillpartik egyik elengedhetetlen fogása a rablóhús vagy más néven saslik. Sokféle húsból, sok hozzávalóval készülhet, a lényeg, hogy kellő ideig álljon a pácban. Leggyakrabban sertés- vagy csirkehúsból készítik, de most pulykacomb kerül a grillre.

9dcf4fdf8ad06fc0fe5324f2f4e865c8.jpeg

Hozzávalók

 • 80 dkg pulyka felsőcomb (csontozott)
 • 1 kk só
 • frissen őrölt bors
 • 1 kk szárított kakukkfű
 • 1 ek olívaolaj
 • 1 kk mustár
 • 1-1 db zöld és pirospaprika
 • 1 db lila hagyma
 • további zöldségek, kolbász, virsli ízlés szerint

Elkészítés

A combot kockákra vágjuk, majd a fűszerekbe, a mustárba, és olajba forgatjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük (ha erre nincs idő, akkor néhány órára), majd másnap a kétféle paprikával és hagymával váltakozva fapálcára tűzzük.

Érdemes előtte a pálcákat vízbe áztatni, akkor sütés közben nem tapad rá a hús. Ha a nyársak elkészültek, mehetnek ezek is a rácsra.

A forró grillen nagyjából 30 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük.

A grillezés lényege az, hogy kívül ropogós, de belül is megsült húsokat kapjunk, a zöldségek is roppanósak maradjanak, és a nyárson, egymáshoz ízekben is illő ételek legyenek.

Klasszikus BBQ oldalas

A szabadtéri sütögetés egyik csúcsa a BBQ oldalas. Ma már nemcsak Amerikában, hanem az egész világon hódít. Az egyszerre édeskés, savanykás, füstös húsért mindenki odalesz. Az oldalast rosszul megsütni szinte lehetetlen. Azt azért érdemes tudni, hogy minél nagyobb szeletekben hagyod a húst, annál ízletesebb végeredményt kapsz.

17482884_1c89f2bf4dfe2b3bb329865ddfedcc5d_wm.jpg

Hozzávalók

 • 2 kg oldalas
 • 5 dl ketchup
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 4 ek barna cukor
 • 2 ek olaj
 • 2 ek Worcestershire-szósz
 • 1 dl sör
 • 1 vöröshagyma
 • 1 ek mustár
 • 1/2 ek sima ecet
 • chilipor
 • bors, só

Elkészítés

A húst daraboljuk fel a csíkok mentén akkora szeletekre, hogy kényelmesen tudjuk sütni. Mossuk meg alaposan, hogy véletlenül se maradjanak rajta csontszilánkok. Az oldalast tegyük kevés zsiradékkal kikent tepsibe, szórd meg sóval, borssal, önts alá kevés vizet. Fóliázd le jó szorosan, és 160 fokon süsd körülbelül másfél-két órán át.  Akkor jó, ha a hús már majdnem leválik a csontról.

Közben készítsük el a szószt. Aprítsuk fel a vöröshagymát, törjük át a fokhagymát, majd olajon picit pirítsuk meg őket. Tegyük bele a barna cukrot, és amikor elolvad, öntsük rá a ketchupot, az olajat, a Worcestershire-szószt, a sört, a mustárt, valamint az ecetet. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk csípősre, szórjunk bele chiliport. Körülbelül egy órán keresztül főzzük kis lángon. Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, majd forgassuk bele a húst, és pácoljuk legalább egy-két órán át, de akár egy éjszaka is a szószban hagyhatjuk. 
Sütés előtt készítsük elő a grillt, majd süssük meg az oldalast nyolc-tíz perc alatt. A szósz hamar meg karamellizálódik. Ha szenesebben szeretjük, tovább is a grillen hagyhatjuk.

Grillezett csirkeszárnyak

Megosztó étel a csirkeszárny, van, aki odavan a pácolt, ropogósra sült darabokért, van, aki lenézi, mert olcsó és nem színhús. De a csábító ropogós grillezett csirkeszárnyakat garantáltan mindenki megkívánja. Főleg ha még sütés előtt egy fűszeres pác csodálatos zamatait szívja magába.

c868f45b-rc309-megan-spicychickenwings-dishland2.jpg

Hozzávalók

 • 1 kg csirkeszárny
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 16 g friss oregánó
 • 8 g friss rozmaring
 • 1/2 l olaj
 • bors

Elkészítés

A páchoz keressünk egy nagy tálat, amibe majd beleférnek a csirkeszárnyak.

Öntsük bele az olajat, és adjuk hozzá az oregánót, a rozmaringot, a sót és a borsot. Tegyük bele az alaposan megmosott, és szárazra törölgetett csirkeszárnyakat.

Hagyjuk állni 1 órán vagy egy éjszakán át a hűtőben. Ezután grill rácson vagy addig süssük amíg ropogós aranybarna kérget nem kap a hús.

Hamburger

A hamburger talán az egyik legismertebb étel a földkerekségen, melynek egyszerűen lehetetlen ellenállni. Ha azonban mégsem fogyasztod szívesen a gyorséttermek tartósítószerrel készült egészségtelen változatát, próbáld ki házilag összedobható receptünket.

burger.jpg

De, ha nincs kedved a húspogácsák elkészítéséhez, akkor örömmel tudatom veled, hogy nálunk lehetőséged van háromféle ízvilágból (csirke, marha, sertés), színhúsból készült pogácsák megvásárlására.

Hozzávalók

 • 4 db hamburger zsemle
 • 60 dkg darált marhahús
 • 4 szelet sajt
 • 8 szelet szalonna
 • őrölt fekete bors
 • 1 ek olaj

A tálaláshoz

 • mustár
 • ketchup
 • hagymakarika
 • salátalevél
 • paradicsom vagy más tetszőleges zöldség

Elkészítés

A darált húst összekeverjük sóval és borssal, félretesszük 20 percre pihenni. Addig előkészíthetjük a zöldségeket, salátákat.

A fűszeres húsból olajozott kézzel 4 lepényt formázunk, de alaposan nyomkodjuk össze, hogy jól egybeálljon. Rostélyon vagy lapon megsütjük a szalonnával együtt.

A zsemléket kettévágjuk, és kicsit a lapon megpirítjuk. A zsemle aljára teszünk egy szelet sajtot, rá a forró húst és arra a szalonnát. Teszünk rá mustárt, ketchupot, hagymakarikákat, majd rá a tetejét. Tányérra tesszük, és még kiegészíthetjük pár levél salátával, szeletelt zöldséggel.

Te is láthatod, hogy ezen ételek elkészítése nem igényel mesterszakács tudást. Sokan viszont nem szeretnek bíbelődni az előkészületekkel, a pácolás túl sok időbe kerül, mivel több óra szükséges hozzá, mire az ízek teljesen átjárják a sütésre váró húst. Számodra is ismerősek ezek a kényelmetlenségek?

Ha igen, akkor van számodra egy jó hírem. Mint írtam, a receptek megosztásán kívül másban is tudunk neked segíteni. Mivel mindig szem előtt tartjuk az ügyfeleink igényeit és meghallgatjuk a kéréseiket, ezért bővítettük a kínálatunk előre pácolt csirke-, marha-, és sertéshúsokkal. Te csak elmondod, hogy milyen húst kérsz és a többit mi intézzük.

Bízom benne, hogy a mai cikkemmel sikerült meghoznom a kedved egy jó kis grillpartihoz.

További receptekért és hasznos tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Mit esznek húsvétkor a nagyvilágban?

Szerinted milyen ételeket esznek Európa országaiban húsvétkor? Vajon van különbség az európai és az amerikai hagyományok között? A közelgő ünnep fényében ismét tarts velem egy újabb gasztronómiai utazásra a világ konyháiba.

nagyvilagi_husvet.jpg

Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Őszintén szólva bennem még mindig elevenen élnek a karácsonyi emlékek. Pedig már csak alig több, mint két hét és egy újabb jeles esemény elé nézünk. Ennek apropóján nézzük meg, hogy más országokban milyen ételek kerülnek húsvétkor az asztalra.

A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap. Mellette megtalálható a hagyományos bárány, illetve a már klasszikusnak mondható sonka, és természetesen az édeskés péksütemények.

Olaszország

Olaszországban például a böjti időszak után szinte kötelező a bárányevés. A sütőben sült borsos bárányt articsókával tálalják. A húsvétra szánt bárányt csak tejjel etetik, hogy puha legyen a húsa. Sonka helyett corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé, és náluk is megtalálhatóak az édes péksütemények az asztalon. Ezek általában galamb (Colomba), szív vagy korona alakúak.

Görögország

Görögországban nagypénteken csak olívát, zöldségeket és kenyeret esznek, húsvét vasárnapján azonban korán kezdődik a reggel, mert a bárányt öt órán át sütik a nyárson, majd rizzsel, salátával és húsgombóccal tálalják. A húsvéti lakomát általában a szabadban tartják, az étkezések délután kezdődnek, és késő estig tartanak. Az asztalokon sült bárány, tojás és kenyér, saláták, kalács és sajtok várják a családot.

Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

hornazo.png

Hornazo

Spanyolország

Mivel Spanyolország nemzeti összetétele elég sokszínű, ezért a különbségek az ünnepi asztalon is megfigyelhető. A tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány az ország nagy részén az asztalra kerül, ahogy a torrija péksütemény is. Viszont Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik.

Németország

Vegyük az irány északra. Németországban hal a hagyományos nagypénteki étek. Húsvét vasárnapján pedig az ártatlanság jelképeként bárány kerül az asztalra. Klasszikus húsvéti fogás a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, és sóskából készítenek. Illetve az Osterlamm, a bárány alakú sütemény.

Franciaország

A húsvéti asztalra hagyományosan bárány, sertés és valamilyen tojásétel kerül. A bárányt legtöbbször fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik, vagy pástétomnak készítik el, és népszerű a levendulával és mézzel pácolt báránycomb is. Sonkát is főznek fehérborban petrezselyemmel, tárkonnyal ízesítve.

20131218-leg-of-lamb-food-lab-23.jpg

Báránysült

Belgium

Húsvétkor jellegzetes ünnepi étel a foie gras, ami kacsa- vagy libamájat takar Általában füge- vagy cikórialekvárral fogyasztják. Itt is tálalnak báránysültet húsvétkor, legtöbbször zöldbabbal és újkrumplival körítve. A desszertek közül népszerű húsvéti édesség a csokitojásokkal díszített csokoládétorta, de népszerű az olasz Colomba is.

Nagy Britannia

A britek is tojást és bárányt esznek húsvétkor, a bárányt gyakran mentaszósszal, burgonyával és zöldbabbal tálalják. Legkedveltebb húsvéti fogásuk a hot cross buns, az édes, gyümölccsel és fűszerekkel ízesített kalács, amelyet cukorkereszttel díszítenek. 

Angliában nagypénteki hagyományos édesség, melyhez számos babona is kötődik. Vannak, akik szerint ha két ember megosztja a zsemlét, akkor azzal a barátságukat erősítik a következő évre, mások szerint, ha beteg ember eszik belőle, akkor hamarosan jobban lesz.

Amerika

Európából átszármazott hagyomány a húsvéti bárányevés. Mivel régen a bárány nem igazán volt elterjedt állat az USA-ban, ezért helyette malacot, leggyakrabban, sonka formájában ettek. A húsvéti mézes sonka azóta már hagyományos húsvéti étellé vált.

A gyerekek kedvence húsvétkor a csokinyuszi és a Peeps nevű édesség, ami egy húsvéti nyulat vagy csirkét ábrázoló mályvacukorka. Egyébként Kanadában is nagyon népszerű.

landscape-1458254174-easter-ham-delish.jpg

Mézes sonka

Láthatod, hogy kisebb különbségek vannak, de az alap húsvéti ételek minden kultúrában megtalálhatóak. Természetesen ott, ahol ünneplik Jézus feltámadását.

A mi családunkban a sonka és a tojás is megtalálható az ünnepi asztalon. Viszont nálunk már évek óta a kacsa az húsvéti menü főszereplője. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy egyre népszerűbbé válik a lakosság körében. Nem is csoda, hiszen egy nagyon finom vízi szárnyasról beszélünk.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

A hagyományos húsvéti menü alapanyagaiért bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

süti beállítások módosítása