Vajon visszafagyasztható a felolvadt hús? A baktériumokat le lehet öblíteni? A fagyasztott élelmiszerek bármeddig elállnak?
Rengeteg szabály és tévhit kering a köztudatban az élelmiszerek helyes kezeléséről és tárolásáról. Ezek között vannak, ami hasznosak. Azonban néhány felesleges vagy kifejezetten veszélyes az ember egészségére. A nyers húsok és az ebből készült ételek kezelése külön figyelmet. Ugyanis a romlott húskészítmények komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukba.
A cikkemben csokorba gyűjtöttem a leggyakoribb kérdéseket, amelyek az ügyfeleink feltesznek az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban. És természetesen a válaszokat is megosztom veled. Vágjunk bele!
A kiolvadt húst már nem szabad visszafagyasztani?
Erre a kérdésre nem lehet egyszerűen igennel vagy nemmel válaszolni. A Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet kutatásai alapján, a hús vagy bármilyen élelmiszer biztonságosan újra fagyasztható, amíg 5 °C-on vagy az alatti hőmérsékleten üzemelő hűtőben engedett fel.
Viszont arra mindenképp figyeljünk, hogy ha a kiolvadt húst elkészítjük, várjuk meg míg kihűl és csak azután tegyük be a hűtőszekrénybe a fagyasztóba. Ellenkező esetben, ha még melegen bedobozoljuk és elrakjuk, akkor remek táptalajt biztosítunk a baktériumoknak.
A lefagyasztott élelmiszerek bármeddig elállnak?
Sokan gondolják, hogy a mélyhűtőben tárolt ételek akár több évig is megőrzik a a szavatosságukat. Valójában az élelmiszerek minősége a fagyasztóban eltöltött idővel arányosan fokozatosan romlik. A leveseket, a pörkölteket, a főtt húsokat és a tésztás ételeket nem érdemes három hónapnál tovább fagyasztva tárolni, míg a nyers húsoknál nagyjából egy év a felső határ.
A különböző húsok hűtési és fagyasztási idejéről korábban készítettem egy táblázatot, amit az alábbi linken megtalálsz.
Leöblítsük a nyers húsokat?
A saláták és gyümölcsök esetében természetes, hogy evés előtt megmossuk. Sokan a húsra vonatkozóan is általánosan elfogadott nézetnek tartják, hogy főzés előtt meg kell öblíteni. Valójában azonban ezzel inkább csak kedvezünk a baktériumoknak, mintsem megszabadulnánk tőlük. A húsok összetétele a folyadékkal és a friss levegővel nagyon vonzó a kórokozók számára. Ezzel szemben a forráspont feletti hőmérsékleten történő hőkezelés már elegendő a baktériumok elpusztításához.
A fagyasztás megöli a baktériumokat?
Ha forralással kiirthatóak a baktériumok, akkor vajon a fagyasztás is képes ugyanerre? Bár logikusan hangzik, de a valóság az, hogy nem. A mélyhűtés csak inaktívvá teszi a kórokozókat, de nem öli meg őket. Ha tehát fertőzött húst fagyasztunk le, akkor a baktériumok a felengedést követően ugyanúgy ott lesznek. Egészen addig, amíg magas hőmérséklettel nem találkoznak a serpenyőben.
Szag alapján is biztosra tudhatjuk, hogy romlott a hús?
Gyakori feltételezés, hogy az a hús, amely nem büdös, nem is romlott. Persze igaz, a lejárt hús valóban gyakran áraszt magából kellemetlen "illatokat", ugyanakkor egyes baktériumok teljesen színtelen és szagtalan módon végzik a dolgukat. Márpedig ezek a rejtett veszélyek is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Szóval, ha a húsnak lejárt a szavatossága, inkább ne kockáztassunk az elfogyasztásával.
Több, mint húszéves tapasztalatom van a húsiparban, ezért első kézből tudom, hogy mi mindenre kell figyelni a húsok tárolásánál.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Bízom benne, hogy ismét sikerült néhány gyakori tévhitet eloszlatnom és kielégítő válaszokat adnom a kérdésekre. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért látogasd meg a Facebook oldalunkat, kövesd a hetente friss tartalommal megjelenő blogunkat. Kiváló minőségű, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.
Örömmel várunk!
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető