Ebben a bejegyzésünkben szeretnénk egy rövid áttekintést adni, hogy a húsok, húskészítményeket meddig ajánlott és idális a hűtőszekrényben és a fagyasztóban tárolni.
Kezdjük a sort a felvágottakkal. A felvágottak esetében, amennyiben bontatlan vákuum csomagban található akár 2 hétig is tárolhatjuk, persze figyelve a szavatossági időre. A felbontott felvágottakat 3-5 napig szabad a hűtőszekrényben tárolni, lehetőleg papír csomagolásban. A felbontott felvágott a fagyasztóban 1-2 hónapig eláll. A bontatlan csomagot sem érdemes tovább a fagyasztóban hagyni 2 hónapnál. Igaz, hogy hosszabb ideig tartó lefagyasztás után is biztonságos marad a fogyasztása, viszont a minősége már nem lesz ugyanaz.
A füstölt, nem száraz sütni való kolbász a hűtőszekrényben mindössze 2 napig tartja meg az ízét és jó állagát, míg fagyasztóban maximum 2 hónapig.
A szalonna 7 napig áll el a hűtőszekrényben. Lefagyasztás esetén egy 1 hónap az ajánlott idő, amíg a minőségét megőrzi.
A darált húsok esetében 1-2 nap az ajánlott hűtési idő, a fagyasztóban 3-4 hónapig tárolhatjuk. Ez a tárolási idő mindenfajta darált húsra érvényes.
A nyers, nem feldolgozott marha- sertés- vagy bárányhús 5 napig is tartható a hűtőben, fagyasztóban akár 1 évig is eláll. A csirkét, kacsát, pulykát egészben 1-2 napig érdemes a hűtve tartani, a fagyasztóban szintén 1 évig tarthatjuk. Darabolva 9 hónap az ajánlott fagyasztási idő.
A végére készítettünk egy táblázatot, amelyben áttekinthető a mélyhűtött, -18 °C-on tárolt húsok minőség-megőrzési ideje:
Húsok fajtája Tárolási idő
Szalonna, kolbász 1 - 2 hónap
Sonka, virsli 1 - 2 hónap
Nyers rostélyos 4 - 12 hónap
Nyers bélszín vagy karj 4 - 12 hónap
Nyers darált hús 3 - 4 hónap
Sült, főtt hús 2 - 3 hónap
Nyers egész baromfi 12 hónap
Nyers baromfi darabolva 9 hónap
Nyers baromfi aprólék 3 - 4 hónap
Sült, főtt baromfi 4 hónap
Nyers vadhúsok 8 - 12 hónap