Mikóczi Hús

Húsok hűtése és fagyasztása

2017. január 30. - Mikóczi Hús

Ebben a bejegyzésünkben szeretnénk egy rövid áttekintést adni, hogy a húsok, húskészítményeket meddig ajánlott és idális a hűtőszekrényben és a fagyasztóban tárolni.

Kezdjük a sort a felvágottakkal. A felvágottak esetében, amennyiben bontatlan vákuum csomagban található akár 2 hétig is tárolhatjuk, persze figyelve a szavatossági időre. A felbontott felvágottakat 3-5 napig szabad a hűtőszekrényben tárolni, lehetőleg papír csomagolásban. A felbontott felvágott a fagyasztóban 1-2 hónapig eláll. A bontatlan csomagot sem érdemes tovább a fagyasztóban hagyni 2 hónapnál. Igaz, hogy hosszabb ideig tartó lefagyasztás után is biztonságos marad a fogyasztása, viszont a minősége már nem lesz ugyanaz.

A füstölt, nem száraz sütni való kolbász a hűtőszekrényben mindössze 2 napig tartja meg az ízét és jó állagát, míg fagyasztóban maximum 2 hónapig. 

A szalonna 7 napig áll el a hűtőszekrényben. Lefagyasztás esetén egy 1 hónap az ajánlott idő, amíg a minőségét megőrzi.

A darált húsok evoroshusok.jpgsetében 1-2 nap az ajánlott hűtési idő, a fagyasztóban 3-4 hónapig tárolhatjuk. Ez a tárolási idő mindenfajta darált húsra érvényes.

A nyers, nem feldolgozott marha- sertés- vagy bárányhús 5 napig is tartható a hűtőben, fagyasztóban akár 1 évig is eláll. A csirkét, kacsát, pulykát egészben 1-2 napig érdemes a hűtve tartani, a fagyasztóban szintén 1 évig tarthatjuk. Darabolva 9 hónap az ajánlott fagyasztási idő.

A végére készítettünk egy táblázatot, amelyben áttekinthető a mélyhűtött, -18 °C-on tárolt húsok minőség-megőrzési ideje:

Húsok fajtája                                     Tárolási idő 

Szalonna, kolbász                               1 - 2 hónap   

Sonka, virsli                                        1 - 2 hónap

Nyers rostélyos                                    4 - 12 hónap

Nyers bélszín vagy karj                        4 - 12 hónap

Nyers darált hús                                   3 - 4 hónap

Sült, főtt hús                                        2 - 3 hónap

Nyers egész baromfi                            12 hónap

Nyers baromfi darabolva                      9 hónap

Nyers baromfi aprólék                          3 - 4 hónap

Sült, főtt baromfi                                  4 hónap

Nyers vadhúsok                                   8 - 12 hónap                                       

                                              

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr2212160417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2017.01.30. 19:22:24

Nem tudom, milyen szalonnára gondolsz, de hogy 7 napig hűtőben, egy hónapig lefagyasztva? Mert a füstölt szalonna a kamrában, levegőn lógatva is eláll fél évig... Vagy talán olyan izére gondoltál, mint a "Sliced bacon" nevű, ismeretlen anyagból készült ipari termék, amiből folyik a nitrites, antioxidánsos, és még 10 féle vegyszerrel keverve beleinjekciózott víz? Vagy az abált, paprikás csécsi szalonnára? Vagy a sós szalonnára? Ugyanis egy átlag magyar tucatnyi szalonnát ismer és fogyaszt. Most melyik az, amely egy hetet bír ki hűtőben?

sZulamith 2017.01.30. 19:32:43

@Vén motoros: Ügyes. Igazad van.

Nyers húsokat valóban a hűtőben 1-2 napig tartom, de a fagyasztóban sem tartom maximum két hétig, nagy ünnepek előtt.
Egyéként a fagyasztóba hosszabb ideig a saját termésű zöldségféléket teszem.

ProsTata 2017.01.30. 19:43:11

Van egy éves hús is a fagyasztóban és nem aggódom. Igaz nem -18, hanem -28 fokon.
Felhasználás előtt 1-2 nappal kiveszem a fagyasztóból és átteszem a hűtőbe, 3 fokra.
Hűtőből nem érdemes gagyit venni, legalább 20 évre vásároljuk.
Pl. mosogatógépből meg csak alsóközép márkás olcsó készülék a nyerő, mert a márkás kétszeres áron talán plusz 2-3 évet ad és embert nem láttam, aki 3 programnál többet használ, ami mindegyikben benne van.

Budapest a kutyaszar városa 2017.01.30. 20:32:52

Sem a sertés, sem a baromfihúst nem szabad normál hűtóben 2 napnál később felhasználni, a 3. napon már bukéjuk van. A szalonna viszont papírzacskóban 2 hétig is fogyasztható, hiszen szinte csak zsír.

Medgar 2017.01.30. 21:00:37

@Vén motoros: Nem is értem nagyanyámék hogy élték túl ...

Zetor75 2017.01.31. 06:05:25

Szalonnára, húsfélékhez feltaláltuk a füstölést, biztos ismeritek. Az így tartósított (fél)kész ételekkel mivan?
Nekem egy féltábla füstölt szalonna kibírt 1-2 hónap közti időt, de pl. a füstölt mangalica comb két napot se akart megérni... :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2017.01.31. 08:00:21

Nagy kár az ilyen posztokért. Szalonna egy hétig??? Füstölt kolbász 2 nap????

Mikóczi Hús 2017.01.31. 08:54:37

Köszönjük a hozzászólásokat és a kritikákat. Mivel a blogunk még viszonylag friss, ezért a fejlődésünk érdekében szükségünk van az észrevételekre. Viszont pár észrevételt közölnénk:
Természetesen nem a házi, füstölt szalonnára gondoltunk, ami nálunk is a padláson fél évig tároltak, hanem a bevásárlóközpontokban kapható, gyors sóval és egyéb vegyszerekkel tartósított szalonnára.
A füstölt, nem száraz sütni való kolbász esetében kiemeltük, hogy nem a szavatosságát, hanem az ízét és az állagát őrzi meg 2 napig a hűtőszekrényben.
További szép napot :-)

2017.01.31. 09:48:40

Nem érzitek, hogy a "4-12 hónap" borzasztóan tág intervallum?????
;)

2017.01.31. 09:59:12

Én inkább azt a tanácsot adnám, hogy egy akármilyen, de erre alkalmas hőmérőt tegyünk a fagyasztóba, amelyikben nincs, vagy nem megbízható. Időnként ellenőrizzük, mert ez tud nagyon átverni. Én így vettem észre, hogy a -18-ra állított fagyóban időnként csak -10 van. Az már nem oké.
Másik, ha már ez a téma: vannak olyan fagyasztó szekrények, amik jégleolvasztósak. Konkrétan ezekben egy fűtőszál fut körben az ajtónál, a fiókok elejénél. Jártam már rosszul vele, nagyon melegített, az elöl lévő húsok megavasodtak.
Még egy: két fagyasztóm közül az egyikben -24 van inkább, amit ritkán nyitogatok, így a hőmérő időnként -30-ig lemegy. Ide rakom a hosszabb távú dolgokat. Van egy másik, ami környezetbarátabb módon -18-on megy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.31. 12:47:49

@pizzaszeletvágó:

"vannak olyan fagyasztó szekrények, amik jégleolvasztósak. Konkrétan ezekben egy fűtőszál fut körben az ajtónál..."

Manapság már mindegyik fagyasztó ilyen, az ajtónál amúgy szokásos dérképződést hivatott megakadályozni. Elég súlyos tervezési hiba, ha ettől felmelegszik a fagyasztott étel. Köszönöm, hogy említetted a veszélyt, megnézem a mi fagyasztóinkat e szempontból.

cselaxi 2017.01.31. 14:18:01

@Vén motoros: Lehet, hogy Mo-on mindenkinek van kamrája, de én pl. panelban lakom. A legnagyobb kincs a fagyasztó.

cselaxi 2017.01.31. 14:26:36

Amúgy a fagyasztóban vannak piktogramok, az bőven elég. Tovább is lehet tárolni, csak abban az esetben valamelyest megváltoznak az "élvezeti" értékek (lásd: "fogyasztható" és "szavatosság"; a lejárt szavatosságú termék is fogyasztható, bizonyos időkorlátok között, csak már nem szavatolt a kinézet, íz, illat, stb.).

fda 2018.05.29. 20:01:27

"Mivel a blogunk még viszonylag friss, ezért a fejlődésünk érdekében szükségünk van az észrevételekre."

A Mikóczi Hús miért a bevásárlóközpontos gagyiról ír bármit is? Önökkel ellentétben nekem nem a teszkós gagyi jutott eszembe a szalonnáról. Ha meg hülyeségeket, vagy pontatlanságokat írnak, az nem a blogmotor hibája, hanem azé, aki ideírta.
süti beállítások módosítása