Az év végéhez közeledve egyre jobban érezzük az ünnepi hangulatot. Készülődünk a szeretet ünnepére az ajándékok vásárlásával és a karácsonyi menü tervezésével. Jézus Krisztus születése előtt viszont van még egy jeles nap decemberben, amit főleg a gyermekek várnak nagy lelkesedéssel, mégpedig a Mikulás érkezését.
December 5-én este, a gyerekek nagy izgalommal fekszenek le aludni, kikészítik a cipőjüket, a zoknijukat. Valljuk be, még felnőtt korban is jól esik, ha találunk ott reggel egy kis meglepetést. Azonban, ha jobban belegondolunk december 6-a mégis kicsit kakukktojás a többi ünnephez képest. Mit értek ez alatt?
Szinte az összes ünnephez hozzá tudunk kapcsolni egy-egy jellegzetes ételt. Húsvétkor sonkát eszünk, Márton napján tradicionálisan liba kerül az asztalra, karácsonykor hagyományosan halat fogyasztunk - igaz, az utóbbi években a kacsa kezd újra visszatérni a köztudatba. Ha az ételekre gondolunk, akkor Szent Miklós érkezéről maximum a csoki Mikulás, mandarin és a mogyoró jut eszünkbe.
Épp ezért, hogy kicsit bővítsük a konyhai repertoárunkat, hoztam neked 3 ínycsiklandozó receptet, amivel feldobhatjuk Mikulás napi vacsoránkat. Vágjunk bele!
Paradicsomos csirkemell
Melyik szín ugrik be, ha a Mikulásra gondolsz? Hát a piros. A paradicsomos csirkemell egy gyorsan elkészíthető, ízletes fogás, amely ebédre vagy vacsorára egyaránt jó ötlet lehet.
Hozzávalók a csirkemellhez:
- 300 g csirkemell filé
- 8 csipet só
- 4 csipet fehérbors (őrölt)
- 3 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a mártáshoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 400g hámozott, darabolt paradicsom konzerv
- 1 csapott kk só
- 2 ek kristálycukor
- 1 db babérlevél (friss, vagy szárított)
- 1 kk köménymag (őrölt)
- 2 csipet fehérbors (őrölt)
- 20 db bazsalikomlevél - friss
- 1 teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)
- 100ml 1,5%-os tej
- 50g trappista sajt (reszelt)
Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk. Olíva olajon a húsok mindkét oldalát megsütjük, majd félretesszük.
A visszamaradt olajban alacsony lángon megfuttatjuk a reszelt fokhagymát, majd beleöntjük a darabolt paradicsom konzervet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Beletesszük a babérlevelet, majd megszórjuk őrölt köménnyel. Egy villa segítségével kissé összenyomkodhatjuk a paradicsom darabokat, így sűrűbb, krémesebb lesz a mártás.
A bazsalikom leveleket apróra vágjuk és a mártáshoz adjuk. Megszórjuk oregánóval, beleöntjük a tejet. A mártásba helyezzük a hússzeleteket, majd az egészet készre főzzük.
Főtt tésztával és reszelt sajttal tálaljuk az elkészült paradicsomos csirkemellet.
Paradicsomos csirkecomb
Maradva a piros szín ösvényén egy újabb paradicsomos recept következik, csirkemell helyett most combbal a főszerepben. Könnyen és gyorsan elkészíthető nagyon finom fogás.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb
- 1 vöröshagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 2 paradicsom
- 1 dl paradicsomlé
- 10 dkg gomba (konzerv)
- fél teáskanál bazsalikom
- friss petrezselyemzöld
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A combokat alaposan megmossuk. A hagymát felszeleteljük és kevés olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát is. Amikor a hagyma és a paprika megdinsztelődött, a húsokat is beletesszük és minden oldalukat 2-3 percig pirítjuk.
A felszeletelt paradicsomot is belekeverjük és fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá, majd a paradicsomlét is hozzáadjuk. Fedő alatt főzzük 30 percen át, majd a gombát is beletesszük és készre főzzük.
Amikor sűrű szaft marad alatta, le is vehetjük a tűzhelyről.
Mandarinos kacsamell
A végére egy különleges receptet hoztam, amely a narancsos kacsa újragondolt, mandarinos változata.
Hozzávalók:
- 2 db kacsamell
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1.2 dl mandarinlé
- 5 db mandarin
- 5 dl csirkealaplé
- 1 kis csokor kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej kelkáposzta
- só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A mellek zsíros részén egy éles késsel barázdákat ejtünk, és a húst enyhén megsózzuk. A kacsamelleket bőrös oldalukkal lefelé a felforrósított olajba tesszük, és a bőrös részt lassú tűzön ropogósra sütjük. A kiolvadt zsírt közben kikanalazzuk alóla és félretesszük.
Amikor a bőrt elég ropogósnak találjuk, megfordítjuk a húst, és közepes lángon a másik oldalt is megpirítjuk. (Vigyázzunk, a kacsamellnek belül rozénak kell maradnia!) Ezután a húst egy hőálló edényben 7-8 percre a sütőbe helyezzük, majd a sütőből kivéve vágódeszkán 10 percig állni hagyjuk, végül felszeleteljük.
Míg a kacsa sül, a mandarinlét 3 gerezdjeire bontott és félbevágott mandarinnal együtt addig hevítjük, míg a fele el nem forr és a szósz az edény alján ragacsos bevonatot nem képez. Ekkor hozzáadjuk az alaplé felét és az összeaprított kakukkfüvet, és megsózzuk. A szószt addig főzzük, míg ismét a felére nem forr, majd hozzáadunk még egy keveset a maradék alapléből, és azt is beforraljuk. (Ha szükséges, ízlés szerint még sózzuk.)
Míg a szósz készül, a kiolvadt zsírt egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, és közepes lángon addig hevítjük, míg a fokhagyma enyhén meg nem barnul, azután eltávolítjuk. A csíkokra vágott kelt a serpenyőbe tesszük, alaposan átforgatjuk, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a maradék alaplét és átpároljuk benne, ügyelve, hogy a színét ne veszítse el.
A tányérok alját kibéleljük a kelkáposztával, ráhelyezzük a hússzeleteket, és körbelocsoljuk a szósszal. Az egészben hagyott mandarinokkal díszítjük.
Íme 3 mesteri recept hétköznapi hozzávalókból. Az elkészítésük nem igényel mesterszakács tudást, de a lépéseket követve fantasztikus ételek készíthetünk családunknak, barátainknak. A lényeg, hogy merjünk változtatni és új dolgokat kipróbálni.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és további receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért - mint finom kacsa, liba, pulyka a karácsonyi asztalra - pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon és igény szerint akár házhoz is szállítjuk az alapanyagokat.
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető