Mikóczi Hús

Mikulás napi ételek

2018. december 05. - Mikóczi Hús

Az év végéhez közeledve egyre jobban érezzük az ünnepi hangulatot. Készülődünk a szeretet ünnepére az ajándékok vásárlásával és a karácsonyi menü tervezésével. Jézus Krisztus születése előtt viszont van még egy jeles nap decemberben, amit főleg a gyermekek várnak nagy lelkesedéssel, mégpedig a Mikulás érkezését.

mikulas.jpg

December 5-én este, a gyerekek nagy izgalommal fekszenek le aludni, kikészítik a cipőjüket, a zoknijukat. Valljuk be, még felnőtt korban is jól esik, ha találunk ott reggel egy kis meglepetést. Azonban, ha jobban belegondolunk december 6-a mégis kicsit kakukktojás a többi ünnephez képest. Mit értek ez alatt?

Szinte az összes ünnephez hozzá tudunk kapcsolni egy-egy jellegzetes ételt. Húsvétkor sonkát eszünk, Márton napján tradicionálisan liba kerül az asztalra, karácsonykor hagyományosan halat fogyasztunk - igaz, az utóbbi években a kacsa kezd újra visszatérni a köztudatba. Ha az ételekre gondolunk, akkor Szent Miklós érkezéről maximum a csoki Mikulás, mandarin és a mogyoró jut eszünkbe.

Épp ezért, hogy kicsit bővítsük a konyhai repertoárunkat, hoztam neked 3 ínycsiklandozó receptet, amivel feldobhatjuk Mikulás napi vacsoránkat. Vágjunk bele!

Paradicsomos csirkemell

Melyik szín ugrik be, ha a Mikulásra gondolsz? Hát a piros. A paradicsomos csirkemell egy gyorsan elkészíthető, ízletes fogás, amely ebédre vagy vacsorára egyaránt jó ötlet lehet.

paradicsomos-csirkemell-recept-foto.jpgHozzávalók a csirkemellhez:

  • 300 g csirkemell filé
  • 8 csipet só
  • 4 csipet fehérbors (őrölt)
  • 3 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400g hámozott, darabolt paradicsom konzerv
  • 1 csapott kk só
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  • 1 kk köménymag (őrölt)
  • 2 csipet fehérbors (őrölt)
  • 20 db bazsalikomlevél - friss
  • 1 teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)
  • 100ml 1,5%-os tej
  • 50g trappista sajt (reszelt)

Elkészítés:

A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk. Olíva olajon a húsok mindkét oldalát megsütjük, majd félretesszük. 

A visszamaradt olajban alacsony lángon megfuttatjuk a reszelt fokhagymát, majd beleöntjük a darabolt paradicsom konzervet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Beletesszük a babérlevelet, majd megszórjuk őrölt köménnyel. Egy villa segítségével kissé összenyomkodhatjuk a paradicsom darabokat, így sűrűbb, krémesebb lesz a mártás.

A bazsalikom leveleket apróra vágjuk és a mártáshoz adjuk. Megszórjuk oregánóval, beleöntjük a tejet. A mártásba helyezzük a hússzeleteket, majd az egészet készre főzzük.

Főtt tésztával és reszelt sajttal tálaljuk az elkészült paradicsomos csirkemellet.

Paradicsomos csirkecomb

Maradva a piros szín ösvényén egy újabb paradicsomos recept következik, csirkemell helyett most combbal a főszerepben. Könnyen és gyorsan elkészíthető nagyon finom fogás.

Hozzávalók:paradicsomos_csirkemell.jpg

  • 1 kg csirkecomb
  • 1 vöröshagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 10 dkg gomba (konzerv)
  • fél teáskanál bazsalikom
  • friss petrezselyemzöld
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés:

A combokat alaposan megmossuk. A hagymát felszeleteljük és kevés olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát is. Amikor a hagyma és a paprika megdinsztelődött, a húsokat is beletesszük és minden oldalukat 2-3 percig pirítjuk.

A felszeletelt paradicsomot is belekeverjük és fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá, majd a paradicsomlét is hozzáadjuk. Fedő alatt főzzük 30 percen át, majd a gombát is beletesszük és készre főzzük.

Amikor sűrű szaft marad alatta, le is vehetjük a tűzhelyről.

Mandarinos kacsamell

A végére egy különleges receptet hoztam, amely a narancsos kacsa újragondolt, mandarinos változata.

Hozzávalók:

  • 2 db kacsamell
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1.2 dl mandarinlé
  • 5 db mandarin
  • 5 dl csirkealaplé
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej kelkáposzta

Elkészítés:

800x965_mandarinos_kacsamell.jpgA sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A mellek zsíros részén egy éles késsel barázdákat ejtünk, és a húst enyhén megsózzuk. A kacsamelleket bőrös oldalukkal lefelé a felforrósított olajba tesszük, és a bőrös részt lassú tűzön ropogósra sütjük. A kiolvadt zsírt közben kikanalazzuk alóla és félretesszük.

Amikor a bőrt elég ropogósnak találjuk, megfordítjuk a húst, és közepes lángon a másik oldalt is megpirítjuk. (Vigyázzunk, a kacsamellnek belül rozénak kell maradnia!) Ezután a húst egy hőálló edényben 7-8 percre a sütőbe helyezzük, majd a sütőből kivéve vágódeszkán 10 percig állni hagyjuk, végül felszeleteljük.

Míg a kacsa sül, a mandarinlét 3 gerezdjeire bontott és félbevágott mandarinnal együtt addig hevítjük, míg a fele el nem forr és a szósz az edény alján ragacsos bevonatot nem képez. Ekkor hozzáadjuk az alaplé felét és az összeaprított kakukkfüvet, és megsózzuk. A szószt addig főzzük, míg ismét a felére nem forr, majd hozzáadunk még egy keveset a maradék alapléből, és azt is beforraljuk. (Ha szükséges, ízlés szerint még sózzuk.)

Míg a szósz készül, a kiolvadt zsírt egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, és közepes lángon addig hevítjük, míg a fokhagyma enyhén meg nem barnul, azután eltávolítjuk. A csíkokra vágott kelt a serpenyőbe tesszük, alaposan átforgatjuk, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a maradék alaplét és átpároljuk benne, ügyelve, hogy a színét ne veszítse el.

A tányérok alját kibéleljük a kelkáposztával, ráhelyezzük a hússzeleteket, és körbelocsoljuk a szósszal. Az egészben hagyott mandarinokkal díszítjük.

Íme 3 mesteri recept hétköznapi hozzávalókból. Az elkészítésük nem igényel mesterszakács tudást, de a lépéseket követve fantasztikus ételek készíthetünk családunknak, barátainknak. A lényeg, hogy merjünk változtatni és új dolgokat kipróbálni.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és további receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért - mint finom kacsa, liba, pulyka a karácsonyi asztalra - pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon és igény szerint akár házhoz is szállítjuk az alapanyagokat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr5414426888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása