Mikóczi Hús

Hagyományos húsvéti ételek

2017. április 12. - Mikóczi Hús

Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe, ugyanis e napon ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás. Ebből ered a húsvét magyar elnevezése. 

goodwp_com_28952.jpg
A húsvéthoz, akárcsak a karácsonyhoz hozzátartoznak a finom ételek, a nagy lakomák és a vendégvárás. A hagyományos húsvéti ételek a régi időkre vezethetők vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei a mai napig is szerves részét képezik a ünnepi menünek. 

Az egyik legrégebbi húsvét étel a bárány, amely Krisztust jelképezi. A bárány esetében érdemes minél fiatalabb állat húsát választani. Az idősebb bárány húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen elkészítve a legfinomabb. A régi magyar konyhának gyakori alapanyaga volt a bárány, de az utóbbi időben általában már csak húsvétkor kerül az asztalra. De sok esetben már ilyenkor sem, pedig a bárányhús energia- és tápanyagértékei hasonlóak a sovány sertéshúshoz. roast-leg-of-lamb-136397233401603901-150331154359.jpg

Talán a legjellegzetesebb húsvéti étel a tojás, ami az újjászületés jelképe. A keresztény szokás, hogy Jézus mennybemenetelének az ünneplésekor - tehát húsvétkor -, hogy a hívők a feltámadást jelképező tojással ajándékozzák meg egymást. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan jelképe, ami nagy változatos módon tudunk felhasználni. Szerepelhet hidegtálakban, felszolgálhatjuk köretként, készíthetünk belőle tojássalátát vagy elkészíthetjük kaszinótojásnak, ami nagyon jól, mint vendégváró falatka vagy mint előétel.

20110421hazitunde1.jpg

A húsvét gyakorlatilag nélkülözhetetlen szereplője a sonka. A húsvéti sonka a régi paraszti élethez vezethető vissza. A hagyományos paraszti családokban a téli disznóvágáskor készült a sonka. Majd tipikusan a kora tavaszi böjti időszakban volt a füstölés, érlelés alatt. Mivel a böjt ideje alatt nem lehetett elfogyasztani, ezért először húsvét vasárnap a böjt leteltével kerülhetett asztalra. A sonkát fogyaszthatjuk hidegen szendvicsként, meleg főételként, elkészíthetjük sültként, vagy tekercsként hidegtálakba. 

Az igazi parasztsonka érlelése három hétig tart, ugyanis ennyi időbe telik, míg a füst és a só a hús rostjáig beeszi magát. A gyors érlelésű sonka annyiban különbözik a parasztsonkától, hogy itt csak a külső réteget érintette a füstölés.

easter-2014-ham_thumb.jpg

A sonka esetében is nagyon sokat számít a hús színe. A finom sonka általában kellemes, rózsaszín árnyalatban játszik. Az előre csomagolt, kötözött sonkánál ezt nem tudjuk megállapítani. Ebben az esetben mindenképpen ellenőrizzük a sonka szavatosságát és a csomagolás sértetlenségét. 

Az ünnepi időszakban természetes, hogy kicsit elengedjük magunkat, lazítunk a gyeplőn. Ugyanis a húsvét sok helyen hagyományosan a családi összejövetelekről és nagy lakomákról szól. Azonban a húsvéti ünnepek alatt is éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint karácsonykor.

Az egész vállalkozásunk nevében kívánok Neked és a kedves családodnak kellemes húsvéti ünnepeket!

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr1212414153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása