Mikóczi Hús

Melyek a világ leghizlalóbb ételei?

Az 5 leghizlalóbb étel a nagyvilágból

2018. október 31. - Mikóczi Hús

A mai bejegyzésemmel ismét egy "utazásra" invitállak, amikor is vetünk egy gyors pillantást a világ országainak konyhaművészetére. Az év elején már voltunk Japánban, ahol megismerkedtünk a Wagyu nevű nem mindennapi szarvasmarhával, majd vetettünk egy pillantást az európai húsvéti ételekre és megismerkedtünk a világ legdrágább húskülönlegességeivel.

hizlalo.jpg

Most viszont azokat az ételek vesszük górcső alá, amelyek nem éppen pozitív tulajdonságaik miatt lettek közismertek. Ugyanis ma elhoztam nektek az 5 leghizlalóbb ételt a nagyvilágból. Mielőtt belevágnék, nézzünk meg három gyakori sztereotípiát, amelyek eszünkbe jutnak az egészségtelen, hizlaló táplálékról.

  • A magyar konyha nagyon egészségtelen és hizlaló...
  • Az amerikai ételek nagyon hizlalóak, ezért túlsúlyos az ország lakosainak nagy része...
  • Japánban azért magas az átlagéletkor, mert kiemelten figyelnek az egészséges táplálkozásra...

Elöljáróban annyit elárulok, hogy ezen a listán egyetlen magyar és amerikai étel sem szerepel, ami kissé meglepő lehet. Persze ez nem azt jelenti, hogy nálunk és a tengerentúlon mindenki tudatosan táplálkozik és kerüljük az egészségtelen gyors kajákat. Hiszen egy nagy tál gulyás két szelet fehér kenyérrel és a nyári alak nem járnak kéz a kézben. Ahogy az amerikai, szénhidrátban és cukrokban gazdag harapnivalók sem ajánlottak diéta idején. Nem beszélve a legújabb trendről, a bundában sült Snickers csokiszeletről... De erről majd máskor.

Most viszont vágjunk bele és nézzük meg a mai ötös listánkat.   

5. Acarajé, Brazília

7-comidas-tipicas-do-litoral-baiano-as-delicias-da-culinaria-nordestina.jpg

A leghizlalóbb ételek versenyének 5. helyezettje egy brazil finomság, az acajaré. Az acajaré nem is a hozzávalók, hanem sokkal inkább az elkészítési módja miatt került fel a listánkra. Ugyanis hagyományosan pálmaolajban készítik, amiből egy evőkanál 7 gramm telített zsírt tartalmaz. A brazil acarajé, labdává formázott fekete szemű borsókból készül, töltelékként pedig fűszeres krémek használnak (vatapát és carurut), amit szárított garnélából és őrölt kesudióból készítenek. A töltelékhez a "biztonság kedvéért" még több pálmaolajat adnak.

4. Aligot, Franciaország

aligot.jpgHallottad már azt a kijelentést, hogy a francia nők nem híznak? Ez meglepő, főleg ha olyan ételeket szolgálnak fel L’ Aubrac régióban, mint az aligot. Az aligot burgonyapüréből, vajból, tejszínből, fokhagymából és olvasztott sajtból készül.  Egy evőkanál aligot a napi telített zsír adag 6 százalékát tartalmazza. Szóval egy tállal akár a napi mennyiség dupláját is be tudod vinni a szervezetedbe.

3. Jalebi, India

jalebi-620.jpgDél-Amerika és Európa után most vegyük az irányt Ázsia felé. Köztudott, hogy a sült tészta önmagában is egészségtelen, de Indiában erre sikerült még egy lapáttal rátenni. A jalebi egy olajban kisütött tészta, amit belemártanak cukros szirupba. Ha ez nem lenne elég, a finomságot egy kevés porcukorral teszik még édesebbé.

2. Calzone, Olaszország

calzone.jpgA dobogó második fokát egy olasz étel a calzone foglalta le magának. Tudtad, hogy egy hagyományos calzonéhoz ugyanannyi tésztát használnak, mint egy egész pizzához? Ez azt jelenti, hogy egy adag négy személyre készül, viszont a legtöbben úgy gondolják, hogy az egész ízletes calzone egyedül az övék. Ez a pizzánál is egészségtelenebb étel Olaszország Campania régiójából származik. Egy könnyen fogyasztható, zsebszerűen félbehajtott tésztába paradicsomot, mozzarellát és bármilyen hagyományos pizza feltétet töltenek és forrón tálalják.

1. Rámen, Japán

ramen.jpgVégül, de nem utolsósorban elérkeztünk a mai felsorolásunk első helyezettjéhez, amivel megdöntjük a harmadik fent említett sztereotípiát is. Az utóbbi években tett szert növekvő népszerűségre a rámen, ami egy tradicionális japán tésztaleves húsokkal és zöldséggel - itt most nem a kiszárított, instant pohárlevesről van szó. A levesekről alapvetően azt gondoljuk, hogy egészségesek, de sajnos ebben az esetben maga az alaplé elég nagy adag zsírt tartalmaz még akkor is, ha a tészta nem olajban sült. Az alaplevet leggyakrabban marhahúsból készítik zsír és olaj hozzáadásával.

Láthatod, hogy a sztereotípiáknak sok esetben nincs alapjuk. Igaz, hogy most csak egy-egy ételt emeltem ki, amiket nem lehet egy ország egész gasztronómiájára rávetíteni. Viszont kapunk egy pontosabb képet. Hiszen a japán ételek nagy része valóban egészséges, de azért ott is tudnak nagyon hizlaló fogásokat az asztalra tenni.

Nem leszünk álszentek, a mi kínálatunkban is szerepelnek nagyon finom, de kalóriában gazdag ételek, mint a tömött háztáji kacsa, vagy éppen a liba. Ezeket a finomságokat bátran ajánlom kipróbálni, hiszen nagy ízletesek, viszont fontos, hogy ne képezze a mindennapi fogyasztásod szerves részét. Törekedj a választékos táplálkozásra, és akkor néha nyugodtan belefér egy-egy ilyen falat is.

Ha úgy érzed, hogy valami lemaradt a listáról, esetleg van bármilyen észrevételed, ami nem került szóba, akkor kérlek bátran oszd meg velünk. 

Köszönöm, hogy végigolvastad a mai bejegyzésemet. Receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat vagy olvasgass a korábbi bejegyzéseink között. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr8914331055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása