Mikóczi Hús

Az 5 legdrágább hús a világon

2018. június 20. - Mikóczi Hús

draga_hus.jpg

Már veled is megesett, hogy a pult előtt állva csóváltad a fejed, amikor megláttad egy-egy termék árát? Persze az, hogy kinek mi a drága, azt leginkább az ember pénztárcája határozza meg. Sokaknak már a libamáj és a lazac is a megfizethetetlen kategória, azonban vannak olyan húsfélék a világon, amelyek árától garantálom, hogy leesik az állad.

A lista összeállításából kihagytam azokat az ételeket, amelyek egy-egy étterem kínálatában találhatóak meg. Így például nem szerepel az összeállításban a Las Vegas-ban kapható 5 000,- Dolláros FleurBurger, vagy a 8 500,- €-s olasz Louis XIII. pizza sem.

Mivel húsételekről van szó, ezért főleg az alapanyagra helyezem a hangsúlyt. Ezért azokat az ételek sem kaptak helyet, amelyek egy-egy fűszer vagy a körítés miatt kerülnek csillagászati összegekben. Gondolok itt a sáfránnyal, szarvasgombával vagy az ehető arannyal kínált különlegességekre. Egyébként tudod, hogy a sáfrány után melyik a legdrágább fűszer a világon? Meg fogsz lepődni, a vanília.

Most pedig vágjunk bele és nézzük meg, hogy melyek a világ legdrágább húsai.

5. Ayam Cemani fekete csirke

A listát mindjárt egy különlegességgel kezdjük. Az Ayam Cemani fekete csirkét Indonéziában tenyésztik, de a madárinfluenza veszélye miatt az utóbbi években nem exportálják más országokba. Viszont még a tilalom előtt 1998-ban egy holland tenyésztő hozott néhány példányt Európába.

feketecsirke.jpeg

Ez a fajta baromfi nagyon ritka, egy csirke darabja 180,- € körül mozog, de Európában akár 2 500,- €-t is adnak érte. Érdekesség, hogy Malajziában ez a fajta csirke nem kerül többe, mint a közönséges baromfi.

A fekete csirke húsára pillantva az embernek az az érzése támad, hogy pár órával tovább felejtették a sütőben. Egyébként nem csak a hús színe teszi egyedivé és drágává ezt a szárnyast. Ugyanis nagyon nehezen szaporítható. A tyúk körülbelül 80 tojást rak évente, ám a fias tojásokból kevesebb, mint a fele kel csak ki. Összefoglalva, nem éppen a tenyésztők álma ez a fekete madárka.

4. Szárított ibériai sonka

Vegyük dél felé az irányt. A Jamón Ibéricót Spanyolországban készítik, ez a világ egyik legdrágább sonkája.

donde-comprar-jamon-iberico-de-bellota.jpg

A hús különlegességét az adja, hogy Spanyolországban az ibériai sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási területen legelhetnek. Egy kiló sonkáért 340,- €-t  is elkérnek.

3. Japán Wagyu steak

A rendszeres olvasóinknak ismerős lehet a Wagyu marha, mert januárban már szerepelt a blogunkon.

A Wagyu  a japán szarvasmarha és egyben a világ legdrágább marhahúsát adó fajta. Lassan érő típusról van szó, amit eredetileg igavonásra tenyésztettek ki. Japánban dús füvű legelőkön élnek és speciális takarmányt kapnak, ami gabonából, répából, burgonyából és csírából áll. Hormonkezelést, illetve antibiotikumokat egyáltalán nem használnak.

696662812.jpg

Japánban a fajtiszta Wagyu marhákat sörrel itatják, masszírozzák őket és klasszikus zenét játszanak nekik. A húsának a különlegessége a már már túlzásnak tűnő márványozottság. Ez biztosítja a hús kivételes ízét, ami a Wagyu steaket igazi konyhai különlegességé varázsolja.

Ha megszeretnéd kóstolni ezt a vajpuha húst, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ugyanis egy kiló hús ára 400,- €.

2. Eduardo Donato sonkája

Utazzunk vissza újra Dél-Európába. A dél-spanyolországi, Cortegana nevű faluban tevékenykedő Eduardo Donatónál nevelt Dehesa Maladúa fajtájú sertéseinek minden egyes combja körülbelül 4 100,- €-ba kerül az üzletekben.

237512.jpg

A tenyésztő évente csupán 80 darab sonkának való sertéscombot termel. Az ár azért ilyen magas, mert minden állatnál nagyjából három évet kell várni, míg kellően „érettek” lesznek, és nincs garancia arra, hogy a lábakból a megfelelő húst lehet előállítani.

Amikor Donatót a sikerének titkáról kérdezték, ő mindössze három szóval válaszolt: -- „Türelem, szenvedély és élvezet.”

1. Alexandre Polmard marhahúsok

Te fizetnél 3 000,- €-t egy 15 évvel ezelőtt levágott marha húsáért?

Egy francia hentes, Alexandre Polmard készíti jelenleg a legdrágább húsokat a világon. A férfi apja és nagyapja a kilencvenes években fejlesztette ki azt a speciális eljárást, mely során -43 fokon, 120 kilométeres sebességgel keringő levegővel tartósítják a húst, úgy, hogy ettől kezdve gyakorlatilag bármeddig eltartható.

031434e5bc62df58821428142bde2aad.jpg

Az így készült húsok értéke pedig az idő múlásával egyre csak nő. Egy 2000-es évjáratú tarja például 3 000,- €-ba kerül. A termék értékét a tartósítási eljáráson és a korán túl az adja, hogy egy különleges marhafajta, a Blonde d’Aquitaine húsából készül. A feldolgozásra kerülő állatokat a Polmard család maga tenyészti.

Ez volt az az 5 különleges húsféle, amik árához képest a libamáj és kaviár filléres apróságnak tűnik. Ha jobban megfigyeled, szinte mindegyik hús árának esetében az állatok tartása az egyik kulcstényező. Természetes körülmények között tartott, hormonkezelések és antibiotikumok használata nélkül nevelik az állatokat. Engem ez nagyon megragadott, mivel egyezik a vállalkozásunk látásmódjával.

Mi is arra törekszünk, hogy a vásárlóinknak asztalára olyan termékek kerüljenek, amelyek természetes forrásból származnak. Az üzleteinkben olyan húsokat és húskészítményeket forgalmazunk, amelyet mi is fogyasztunk a családommal. Ezért alaposan megválogatjuk, hogy milyen beszállítókkal dolgozunk. Kis pikantériája a dolognak, hogy ami régen teljesen természetes volt, már luxusnak számít.

Igaz, hogy a Mikóczi Hús üzleteinkben nem forgalmazzuk ezeket a különlegességeket, de igény esetében (emberi keretek között) akár még Wagyu steak vagy fekete csirke is kerülhet az ügyfeleink asztalára.

Ezúttal is köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr8514055472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.24. 19:57:03

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása