Mikóczi Hús

Igazi kakaspörkölt

2018. október 11. - Mikóczi Hús

Szeretnéd egy igazi, hamisítatlan magyar étellel felfrissíteni a recepttáradat? Ehhez hoztam ma neked egy ízletes, mára mégis háttérbe szorult fogást.

kakaspori.jpg

Ahogy írtam, a kakaspörkölt egy valódi magyar étel, amiről az utóbbi időben méltatlanul elfeledkeztünk. Sokan sokféleképpen készítik, ízesítik, fűszerezik, de a legfontosabb alapanyag mindegyikben megegyezik, mégpedig a kakas hús. A mellőzöttség egyik oka, hogy napjainkban egyre nehezebben lehet hozzájutni igazi háztáji kakashoz. A nagy üzletláncoknál időnként lehet kapni kakast, viszont azokat a "madárkákat" a legnagyobb jóindulattal sem lehet háztájinak nevezni.

Napjainkban a csirke már közönséges állat, az éltesebb kapirgáló tyúk és kakas azonban éppolyan ritka és megbecsült állat lett, akár csak hajdanán, dédszüleink idejében. Ahogy ígértem, most megosztom veled az ínycsiklandozó kakaspörkölt és házi galuska receptjét. Vágjunk bele!

Hozzávalók a pörkölthöz

  • 1 egész háztáji kakas
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsírt használnak
  • 2 púpozott ek őrölt pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 dl jó minőségű száraz vörösbor (vagy víz)
  • 2 dl víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk só
  • 10-12 tekerés színes bors

Hozzávalók a galuskához:

  • 25 dkg fehér tönkölyliszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 2,5-3 dl víz
  • 2 tojás
  • 2 tk só

32113_kakasporkolt_n-201510170736.jpgElőször is alaposan mossuk meg és daraboljuk fel a kakast. Majd vágjuk fel a hagymákat nagyon apró kockákra, majd a zsíron kezdjük el megpárolni. Mindezt nagyon lassú tűzön tegyük, hogy a hagymák jó pépesre párolódhassanak. Ha a hagymák már elérték a megfelelő állagot, adjuk hozzá a pirospaprikát. Kicsit emeljük a tűzhely hőmérsékletét, és pirítsd meg a paprikát, majd adjuk hozzá a kakas húst, és azt is kicsit pirítsuk meg.

Öntsünk hozzá 2 dl vizet, adjuk hozzá a babérlevelet, a sót, a borsot, az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd tegyük rá a fedőt, mérsékeljük a tűzhely hőmérsékletét, és lassú tűzön, hagyjuk főni a pörköltet.

Időnként keverjük meg, majd egy óra múlva adjuk hozzá a 2 dl vörösbort vagy ugyanennyi vizet, ha bort nem szeretnénk. A bortól kicsit karakteresebb lesz az íze a pörköltnek. Még egy óra főzés következik. Így lesz sűrű a szaftja, és a hús is tökéletesen átfő.

Közben készítsük el a galuskát. Keverjük össze a liszteket a sóval és a tojással, és a vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. Jól dolgozzuk össze. Akkor jó az állaga, ha masszív, de kicsit inkább lágyabb, ruganyos tésztát kapsz.

Amikor a pörkölt főzési ideje már majdnem lejárt, és úgy ítéljük meg, hogy hamarosan elkészül, tegyünk fel vizet forrni egy nagy fazékban, dobjunk bele 2 teáskanál sót.

A tésztát galuskaszaggatóval szaggassuk a lobogó vízbe. Miután a galuskák feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével szedjük ki, és tegyük őket hideg folyó csapvíz alá, majd csepegtessük le alaposan, és tegyük félre egy tálba.

Ha a pörkölt elkészült, és a galuska is kifőtt, már lehet is tálalni.

54a2f09e53d07_image.jpg

Igaz, ami igaz, ez nem egy diétás recept, mint ahogy a legtöbb tradicionális magyar étel sem. Viszont jól elkészítve egy nagyon laktató és ízletes fogásról beszélünk. A fenti receptet követve még a kevésbé rutinosak is le tudják nyűgözni a családjukat, barátaikat. Persze ehhez elengedhetetlen az alapanyagok minősége. Ha a hús nem jó minőségű, akkor a legjobb fűszerek sem tudják létrehozni azt az ízt, amit szeretnél.

További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és olvasgass a korábbi bejegyzéseink között. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért - igény szerint akár háztáji kakasért is -  pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

Jó étvágyat kívánunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr9014289127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása