Mikóczi Hús

Mi az igazság a mangalicáról?

2017. november 07. - Mikóczi Hús

mangalica.jpg

A mangalicáról és húsáról nagyon sok tévhit terjeng a köztudatban. Az legtöbb ember tudatában az él, hogy mivel a húsa zsírosabb más sertésfajtákéhoz képest, ezért nagyon egészségtelen. A mai bejegyzésem célja, hogy eloszlassa a tévhiteket és bemutassa az őshonos magyar sertésfajtát a mangalicát.

A mangalica története

Kezdjük egy gyors történelemórával. A törökök kiűzése után az egykori megszállt területen rendkívül kevés sertés maradt, hiszen a törökök vallási okokból nem fogyasztottak sertéshúst. Elsősorban a tenyésztés a Felföldre és az erdélyi területekre korlátozódott. Egy idő után megnőtt a kereslet, és a kereskedők eljutottak Horvátországba is. Az onnan származó sertések kedveltebbek voltak a bakonyi sertésnél, mivel több zsírt adtak és a hús íze is jobb volt.

6227a7577c9929fc2277cc8dfdb4edb5.jpgA mangalica a korábban őshonos bakonyi és Szalontai fajták, a birtokosok által beszerzett "mangalitza" és a vaddisznó keveredéséből jött létre. Elterjedését jelentősen elősegítette, hogy kültéren tartható, viszonylag igénytelen fajta, mely a vaddisznó sok tulajdonságát megőrizte. A lakosság körében egyre népszerűbb lett, a bakonyi sertés az 1840-es évek közepére teljesen eltűnt.

A mangalica néhány nemzedék alatt annyira alkalmazkodott az alföldi viszonyokhoz, hogy igazi magyar fajtává vált. Amennyiben néhány példány elkerült innen, az idegen környezetben az utódokban jelentős eltérések alakultak ki. A mangalica jelentőségét jelzi, hogy Győrben és Kőbányán hizlalótelepeket hoztak létre.

Viszont az 1890-es évek végén a gazdasági környezet változásnak indult. Az erdőket, amelyek makkoltatásra alkalmasak voltak, kiirtották, a legelőket felszántották. Csökkent a zsírsertések iránti kereslet, viszont nőtt a hússertés iránti érdeklődés.

Az 1900-as évek elején tomboló sertéspestisben több, mint 4 millió mangalica pusztult el. Ezután többé nem tudta visszaszerezni piaci pozícióit, állományának mérete egyre csökkent. Viszont 1973-ban a magyar állam védetté nyilvánították, majd 1974-től állami támogatás mellett folyt a tenyésztése. Ma már a mangalica nem veszélyeztetett, ebben hatalmas szerepe van nemzetközi sikerének is, jó minőségű húsa az alapja például a világhírű spanyol serrano sonkának.

A mangalica húsa

Hazugság lenne azt állítani, hogy a mangalica húsa nem tartalmaz koleszterint, hiszen magas zsírtartalmú húsfajtáról beszélünk. De sokan nem tudják, hogy koleszterin és koleszterin közt különbség van. A mangalica húsban található koleszterin úgynevezett könnyű koleszterin, amely szemben a fehér sertésben található nehéz koleszterinnel kifejezetten gyógyító hatású. 

mangalica_sonka.jpg

Sokan ezért tartanak a mangalicától, mert húsa zsírosabb a többi fajtához képest. Viszont a zsír, mint a táplálékaink ízhordozója fontos és nélkülözhetetlen táplálék. A modern fajtáktól eltérően zsírsav összetétele 8-10%-al nagyobb arányban tartalmaz táplálkozási szempontból értékesebb, egészségesebb telítetlen zsírsavakat mint a modern fajtáké.

Zsírja nehezebben avasodik, és a legeltetés során tetszőlegesen felvett táplálék ízanyagai különleges aromát kölcsönöznek a termékeknek. A régi időkben a mangalica zsírja népélelmezési cikk volt.

Az 1970-es években az USA-ból indult trend a zsírt gyakorlatilag közellenséggé változtatta a növényi eredetű olajak javára. Sajnos ez újabb gátat szabott a mangalica hús elterjedésének. Az utóbbi években viszont egyre többször halljuk azokat a tényeket, amelyeket én is megosztottam a mai írásomban. Ennek ellenére nagy mennyiségben mégsem lehet mangalica termékeket kapni.

zsindelyes-szalonnas_mangalica-recept.jpgMi a vállalkozásunkkal szeretnénk, ha az őshonos magyar sertés húsa ismét visszakerülne a köztudatba. A-tól Z-ig bármilyen húsfajtát be tudunk szerezni, és az üzleteinkben megrendelésre már mangalicahússal is ki tudjuk szolgálni az ügyfeleinket. Mint minden termékünk esetében ezáltal is különösen ügyelünk, hogy csakis megbízható, ellenőrzött forrásból származzanak a húsok. Ugyanis a mangalica esetében a zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha azt eredeti, rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr7413195850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.11.08. 21:39:18

hagyjuk már,,,hype az egész...átlag béla meg átlag marcsi megveszi a hormonalizált csirkemellet...mer a manygalica öccör annyi
süti beállítások módosítása