Mikóczi Hús

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

2018. december 20. - Mikóczi Hús

karacsonyi_menu_2.jpg

Te már kisütötted, hogy mi lesz a karácsonyi menü?

Tapasztalatból tudom, hogy az év vége mennyire zsúfolttá tud válni a sok teendő miatt. Ezért most szeretnék picit segíteni a konyhai munkában. Ha még nem tudod vagy teljesen nem körvonalazódtak az elképzeléseid, akkor most adok neked 3 nagyszerű ünnepi receptet, amivel garantáltan sikert fogsz aratni a családod körében. A klasszikus rántott pontyot is meg lehet unni, ezért most 3 különlegességet mutatok be neked. Vágjunk bele!

Lazac tejfölös uborkával

Kezdjük a sort egy halas recepttel, mivel a hal egy tipikus karácsonyi étel. De nem kell mindenáron ragaszkodnunk a hagyományos halakhoz. Bátran próbáljunk ki új ízeket. Egyébként nekem az egyik személyes kedvencem, amit év közben is nagyon gyakran fogyasztunk a családommal.34559_lazac-tejfolos-uborkaval_n-201510170817_1.jpg

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazacfilé
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 nagy kígyóubroka
  • 1 kis fej hagyma
  • kevés kapor
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

A lazacot leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk. A citromot megmossuk, a héját finoman lereszeljük, a citromot felszeleteljük. Egy tűzálló tálat az olajjal kikenünk, a lazacot beletesszük, sózzuk, befedjük a citromszeletekkel, 30 percig marináljuk.

A halfilét 180 fokon 15 percig a sütőben pároljuk, megszórjuk a reszelt citromhéjjal, rácsöpögtetjük a mézet. 3 percig 225 fokon grillezzük.

Időközben az uborkát felkockázzuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk. Az egészet összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tejfölt. A hallal tálaljuk.

Gombás pulykamell párolt almával

Az utóbbi években nálunk is egyre gyakrabban kap helyett a karácsonyi asztalon a pulyka. A Valentin naphoz hasonlóan ez is Amerikából került át az európai kultúrkörbe.

28498_gombas-pulykamell-parolt-almaval_n-201510170644.jpg

Hozzávalók:

  • 4 szelet pulykamellfilé
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 5 cl almapálinka
  • 4 alma
  • fehérbors

Elkészítés:

A kiveregetett hússzeleteket sóval, fehérborssal bedörzsöljük, és 5 dkg felforrósított vajon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből.

A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a megtisztított gombát. Sózzuk, borsozzuk, és visszatesszük a húst. Meglocsoljuk az almapálinkával, 1 percig pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Közben a meghámozott, cikkekre vágott almát a megmaradt vajon megpároljuk.

A gombás pulykamellet a párolt almával és burgonyapürével tálaljuk.

Színesborsos kacsamell

Végezetül jöjjön egy nagyon ínycsiklandozó vízi szárnyas recept, ami pár éve újra visszakerült az ünnepi menübe.

mg_4457-480x299.jpg

Hozzávalók:

  • 2 bőrös kacsamell
  • frissen őrölt színesbors
  • olívaolaj
  • 3-4 édesburgonya
  • friss vagy fagyasztott erdei gomba
  • 1 dl tejszín
  • kevés vaj

Elkészítés:

A kacsamelleken a bőrt bemetszük úgy, hogy a húsba ne vágjunk bele. Besózzuk, bekenjük olívaolajjal és megszórjuk frissen őrölt színesborsal. Egy órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percig.

Serpenyőben a bőrös oldalán sütjük, amíg a bőr ropogósra nem sül, majd megfordítjuk és további 5 percig sütjük. 200 fokos sütőben további 40 percig vagy 65 fokos maghőmérsékletig sütjük. Miután megsült a sütőből kivéve 5 percig letakarva pihentetjük.

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk, majd félpuhára főzzük. Serpenyőben vagy grillezőn megsózva, olívaolajjal megkenve készre sütjük.

Remélem sikerült segítséget adnom ahhoz, hogy a karácsony valóban a szeretet és a család ünnepe legyen. A fenti receptek elkészítése nem igényel mesterszakács képesítést, mégis egy ötcsillagos vacsorával fogod tudni meglepni a szeretteidet.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és további receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon és igény szerint akár házhoz is szállítjuk az alapanyagokat. 

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak és vásárlónknak békés, boldog, szeretetben teli karácsonyi ünnepeket. 

 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr4414495484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása