Mikóczi Hús

Tudod-e, hogy a füstölt makréla akár 8 órán át képes a gyomrodat terhelni?

Szerinted, a saláta mennyire könnyen emészthető?

2017. május 25. - Mikóczi Hús

Teljesen mindegy, hogy mit fogyasztunk, normális esetben mindenre ugyanaz a sors vár, az ételek azonos úton haladnak végig a szervezetünkben. 

Gondoltad volna, hogy az emberi testben a teljes emésztési folyamat 1-2 napot vesz igénybe?

bolg_makrela_2.jpgEz meglepő lehet annak fényében, hogy 3-4 órával az evés után már korog a gyomrunk. Ez annak a következménye, hogy a teljes emésztési folyamat csupán 10%-át tölti itt az étel. A további részét a bélrendszerünkön végighaladva tölti, ahol végbemegy a tápanyag felszívódás nagy része.

Mivel nem célom egy részletes elemzést írni a bélrendszer működéséről, ezért most maradjunk a gyomornál, nézzük meg, hogy a különböző ételek mennyi időt töltenek el a gyomrunkban. Ez azért fontos, mert bár igaz, hogy az emésztés szempontjából rövid ideig tartózkodik itt az étel, de a mindennapi táplálkozásunk szempontjából fontos információ. Ugyanis az éhségérzetünket a gyomor befolyásolja, tehát, ha kiürült akkor újra megéhezünk.

A gyomrunkat leggyorsabban a vizes, folyékony anyagok hagyják el, mint például a húsleves, amely már 1-2 óra alatt továbbáll. Természetesen közrejátszik, hogy mennyire zsíros a leves, de most maradjunk egy átlagos levesnél. De ugyanennyi ideig tart a víz, kávé, tea, tej vagy mártások gyomorból való távozásának ideje.

Szintén a gyorsan emészthető ételek közé tartoznak a szénhidrátok, mint a cukor, méz, rizs, búzadara vagy zabkása. Ezek mindössze 1/2-2 órát tartózkodnak a gyomrunkban

Viszont a vagdalt húsok, a főt hal, a tojásból készült ételek már 2-3 órát táboroznak a gyomrunknak. Szintén ennyit időt vesz igénybe, hogy elhagyja a fehér kenyér, a kétszersültek, a zsemle, a burgonya, vagy a sárgarépa.

Most pedig következzenek a "nehéz fiúk", többek között a húsok. A húsok közül a leggyorsabban a főzve elkészítettek hagyják el a gyomrot, mint például a főtt tyúkhús, marhahús vagy a főtt sonka. De ez a folyamat is legalább 3-4 órát vesz igénybe.

smoked_mackerel-01.jpgEnnél is tovább tart a sült húsok kiürülése, amelyek 4-5 óra elteltével intenek búcsút a gyomrunknak. Egyébként ennyi ideig tart a sós hering és a hüvelyes zöldségek, mint a borsó vagy a bab gyomorból való távozása. És ami talán a legmeglepőbb, hogy a saláta is ugyanannyi időt tartózkodik a gyomorban, mint egy sovány sült sertéshús. Ennek oka a saláta magas cellulóz tartalma.

A zsíros, sült húsoknak és a töpörtyűnek akár 5-6 órába is telik, mire tovább mennek. De a leghosszabb ideig, 6-8 órát a heringsaláta, a füstölt makréla, az olajos szardínia táboroznak. Ugyanannyi ideig, mint a zsíros sült kacsa- vagy libasültekA gyomor kiürülésének és az emésztésnek az idejét ugyanis a zsír lassítja. 

0ce23f95fdc64c2b82d293994e873d91.jpgTermészetesen ezek az időintervallumok személyenként változhatnak. Ugyanis nem vagyunk gépek és több tényező is befolyásolja, hogy mennyi idő alatt ürül ki az ember gyomra. Vannak emberek, akiknek nagyon gyors az emésztésük, másoknál viszont ez az idő akár a duplája is lehet. Közrejátszhat az életkor és az, hogy mennyire rágjuk meg az ételt. Ugyanis az alaposan megrágott étel, gyorsabban hagyja el a gyomrot. 

Az én tanácsom, hogy ismerjük meg a saját testünket. Legyünk tisztában vele, hogy mik azok az ételek, amelyeket képesek vagyunk gyorsan megemészteni és próbáljuk kerülni azokat, amelyektől puffadást, émelygést érzünk. Mint mondtam, különbözőek vagyunk, ezért az ételek is máshogy hatnak a különböző szervezetekre. 

Az emésztéssel kapcsolatos okfejtésem itt véget ér, de ha bármilyen kérdés vagy észrevételed merül fel, kérlek oszd meg velünk vagy keress meg bátran. Állunk a rendelkezésedre. És Ne feledd jövő héten újból jelentkezünk egy hasznos, érdekes bejegyzéssel.

„Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen…”

Mikóczi Ferenc – Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr112510949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása