Mikóczi Hús

Sertéshús kalauz

2017. március 20. - Mikóczi Hús

Biztosra veszem, hogy szinte már mindenkivel előfordult, hogy állt az üzletben a húspult előtt és tanácstalanul nézte a kínálatot. Ugyanis a választékból nem tudta, hogy milyen húsra is van szüksége. Az üzleteinkben sokszor előfordul, hogy a vásárlóink az eladóinktól kérnek segítséget, hogy a sertés melyik része milyen ételhez ajánlott.

21205677_m_1.jpgMinden esetben nagyon szívesen adunk tanácsokat az ügyfeleinknek. Épp ezért úgy döntöttem, a következő bejegyzésem egy rövid ismertető lesz a sertéshúsokról, ezáltal egyszerre több embernek tudunk a segítségére lenni.

A sertés húsa nagyon sokféle módon elkészíthető, és a különböző részei más-más ételekhez jók. Most röviden ismertetem, hogy a sertés részeit milyen módon ajánlott elkészíteni.

Hosszú- és rövidkaraj

A karaj a sertés leggyakrabban és a legváltozatosabban használt része. A karaj viszonylag sovány hús, kevés zsiradékot tartalmaz. Sütéshez kiváló alapanyag, melyet elkészíthetünk szeletelve vagy megsüthetjük egészben, például kolbásszal töltve. 

Szűzpecsenye

A szűzpecsenyét gyakran nevezik tévesen vesepecsenyének (a vesepecsenye a marhabélszín). Ez a sertés legértékesebb része. Nagyon finom, ízletes húsról beszélünk. A szűzpecsenye fejrésze és a vékony farokrésze raguhoz ideális, a középső részéből pedig remek sülteket készíthetünk. Gyakran készítik el töltve is. A sütésnél ügyelni kell, mivel ez egy sovány hús, így gyorsan kiszárad.

Tarja

A tarja kissé zsíros, de épp ezért nagyon finom, szaftos hús. Pácolva, grillezéshez kiváló, ugyanis nem szárad ki sütés közben. A leggyakrabban rántva készítik el.

six-hour-pork-roast.jpg

Comb

A comb sokoldalúan felhasználható sovány hús, amelynek különböző részeit más-más módon érdemes elkészíteni. Párolásra, egészben sütésre és főzésre minden része kiváló. A comb legnemesebb része a diója, amely majdnem teljesen gömbölyű. Finom, frissen sült készíthető a comb diójából. A comb belső felén található a felsál, amelyet a dióhoz hasonlóan ajánlott elkészíteni. A comb középső, hátsó részén található a frikandó. Mivel  szeletben sütéshez túlságosan rágós lenne, ezért párolva vagy egyben sütve szokták elkészíteni.

Lapocka

A lapocka egészben süthető vagy párolható, de kiváló apróhús ételekhez és fasírthoz. Gyakran használják kolbász vagy sonka alapanyagnak.

Csülök

A csülök a láb és a comb közötti rész, melyből van első és hátsó csülök. A hátsó lényegesen nagyobb az elsőnél. A csülök egyben sütve a legfinomabb. Felkockázva kiváló pörkölt alapanyag. Apróhúsos étel készítésénél ajánlott a csontot is mellé tenni, mert nagyon jó ízt kölcsönöz az ételnek.

Oldalas

Az oldalast elkészíthetjük párolva vagy töltve is vagy tálalhatjuk főzelékek feltétjeként is. Talán a leggyakoribb elkészítési módja lassan, fokhagymával sült oldalas. 

Dagadó

A sertés hasaalja, amely zsíros, szaftos húsféle. Készíthetünk belőle gulyást, pörköltet, fasírtot de kiváló töltött káposztába is. Sok helyen készitik töltve, lassan sütve.

honey_and_sage_roasted_rack_of_pork_hr.jpg

Bármelyik finom étel elkészítése mellett is döntünk, mindig figyeljünk, hogy az alapanyagként felhasznált sertéshús friss, minőségi, megbízható forrásból származó legyen. Számunkra is nagyon fontos a frissesség, a minőség, éppen ezért csak olyan húsokat kínálunk ügyfeleinknek, amit mi magunk is megennénk. 

Mikóczi Hús - "Hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr7012353665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása