Valóban annyi vizet tartalmaznak a fagyasztott halak, mint amennyit a gyártó feltüntet a csomagoláson?
Nem árulok el újdonságot azzal, hogy a legtöbb fagyasztott hal tartalmaz vizet. A gyártók a legtöbb esetben feltüntetik a csomagoláson, hogy mennyi a hal nettó súlya, tehát a csomagolás teljes súlyának hány százalékát teszi ki a víz. A csomagolásokon általában 20 százalék hozzáadott víztartalmat tüntetnek fel.
De mi az igazság?
Szinte mindannyian tapasztaltuk már, hogy a 20 százalék néhány esetben inkább 30, 40. Mivel a hal fogyasztása mellett az értékesítéssel is foglalkozunk, ezért számunkra is fontos, hogy az általunk eladott fagyasztott halak valóban a kívánt minőségben és mennyiségben kerüljenek az ügyfeleink asztalára.
Régiónkban a legelterjedtebb fagyasztott halfilé a pangasius vagyis a cápaharcsa. Viszont a pangasius halfilét is kapni többféle minőségben.
Mivel az utóbbi években a családommal együtt a táplálkozásunkra is tudatosan figyelünk, ezért az étrendünk szerves részét képezik a halételek. Ezért mi is elkezdtük a saját konyhánkban vizsgálni az általunk fogyasztott és kínált halak víztartalmát. Első körben a olcsó, legtöbb helyen kapható pangasiust teszteltük. Itt azt tapasztaltuk, hogy a csomagoláson feltüntetett 20 százalékosan veszteség valójában majdnem a duplája volt.
Ezek után a drágább, magasabb minőségű fagyasztott pangasius filéket kezdtük el tesztelni. Két dolgot is megtapasztaltunk. Először is, hogy hazánkban (Szlovákia) nagyon nehéz a prémium kategóriájú pangasius beszerzése. Másodszor, hogy a fagyasztott hal árának növekedésével egyenes arányban csökkent a hozzáadott víz mennyisége és valóban annyi volt a tiszta hús súlya, mint a csomagoláson.
Ebben az esetben is megtapasztaltuk, hogy igaz a mondás, miszerint: "olcsó húsnak híg a leve".