Mikóczi Hús

Fagyasztott halak víztartalma

2017. február 10. - Mikóczi Hús

rybi-filety-1.jpgValóban annyi vizet tartalmaznak a fagyasztott halak, mint amennyit a gyártó feltüntet a csomagoláson? 

Nem árulok el újdonságot azzal, hogy a legtöbb fagyasztott hal tartalmaz vizet. A gyártók a legtöbb esetben feltüntetik a csomagoláson, hogy mennyi a hal nettó súlya, tehát a csomagolás teljes súlyának hány százalékát teszi ki a víz. A csomagolásokon általában 20 százalék hozzáadott víztartalmat tüntetnek fel. 

De mi az igazság?

Szinte mindannyian tapasztaltuk már, hogy a 20 százalék néhány esetben inkább 30, 40. Mivel a hal fogyasztása mellett az értékesítéssel is foglalkozunk, ezért számunkra is fontos, hogy az általunk eladott fagyasztott halak valóban a kívánt minőségben és mennyiségben kerüljenek az ügyfeleink asztalára.

Régiónkban a legelterjedtebb fagyasztott halfilé a pangasius vagyis a cápaharcsa. Viszont a pangasius halfilét is kapni többféle minőségben.

Mivel az utóbbi években a családommal együtt a táplálkozásunkra is tudatosan figyelünk, ezért az étrendünk szerves részét képezik a halételek. Ezért mi is elkezdtük a saját konyhánkban vizsgálni az általunk fogyasztott és kínált halak víztartalmát. Első körben a olcsó, legtöbb helyen kapható pangasiust teszteltük. Itt azt tapasztaltuk, hogy a csomagoláson feltüntetett 20 százalékosan veszteség valójában majdnem a duplája volt.

Ezek után a drágább, magasabb minőségű fagyasztott pangasius filéket kezdtük el tesztelni. Két dolgot is megtapasztaltunk. Először is, hogy hazánkban (Szlovákia) nagyon nehéz a prémium kategóriájú pangasius beszerzése. Másodszor, hogy a fagyasztott hal árának növekedésével egyenes arányban csökkent a hozzáadott víz mennyisége és valóban annyi volt a tiszta hús súlya, mint a csomagoláson.

Ebben az esetben is megtapasztaltuk, hogy igaz a mondás, miszerint: "olcsó húsnak híg a leve".

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr1812240744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása