Mikóczi Hús

Hova tűntek gyerekkorunk ízei?

2019. január 24. - Mikóczi Hús

"Kiskorom óta nem ettem ilyet. Pont olyan, ahogy a nagymamát készítette." Ahogy telnek az évek a fenti mondatok mind-mind egyre nagyobb erővel képesek hatni az emberre. Akárcsak egy fotó vagy egy dallam, az ízek is képesek olyan emlékeket felidézni bennünk, amelyekről azt gondoltuk már rég elfelejtettük.

gyerekkori_izek.jpg

Hova tűntek a régi ízek?

Ezt is mind gyakrabban halljuk. A legtöbben csak legyintenek, hogy "ugyan, ez csak nosztalgia és nem változott az ételek íze". Viszont ez nem fedi teljes mértékben az igazságot, mert valóban szeretünk nosztalgiázni és azt mondogatni, hogy régen minden jobb volt. Ám ismerjük be, az ételek íze valóban változott a gyermekkorunkhoz képest. Ez tény.

Mi változott?

Feltehetjük magunknak a kérdést, amelyet több oldalról is megközelíthetünk. Most maradjunk a húsoknál és a húsételeknél.

Az első és legkézenfekvőbb ok a húsok beszerzésének helye. 20-30 évvel ezelőtt a fogyasztók nagy része vidékről, közvetlen a gazdáktól szerezte be a húst. Ha valaki falun lakott, akkor meg teljesen természetes volt, hogy minden háznál tartottak állatok, sertést, baromfikat, juhokat.

Én még emlékszem mikor a nagymamám vasárnap reggel a csirkékkel "kergetőzött" az udvaron. Igazi élet-halál harcot vívtak. Mindig a mama volt a gyorsabb, így vasárnap délben már a forró, gyöngyöző csirkehúslevest ehettük. 

Mára viszont ez a szokás nagy mértékben visszaesett. A falukon egyre ritkább, hogy az emberek állatokat nevelnek a házaknál. A leggyakoribb ok, amit hallunk, hogy "nem éri meg állatot nevelni". "Minek tartsak sertést, mikor olcsóbb egy szupermarketben megvenni a húst?"

Nehéz ezekkel az állításokkal vitatkozni. Igaz, hogy olcsóbb és egyszerűbb így beszerezni a húst, viszont az íze már nem lesz ugyanolyan. Helyette inkább vásároljuk a mirelit húsokat, mert gyorsabb és kényelmesebb. Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az állat étrendje nagyban befolyásolja a hús és ezáltal az ételek ízét. Ez különösen igaz a külföldről, ismeretlen forrásokból behozott húsokra. Nem tudhatjuk mivel etették az állatot, milyen táplálék-kiegészítőket kapott. Ez már nem olyan, mint a tyúkudvarban elszórni a magokat a csirkéknek, berakni a frissen kaszált a herét a tapsifüleseknek, vagy hajnalban megetetni a sertéseket. A világ változik. 

gyerekkor.jpgMindezek mellett megváltozott az ételek elkészítésének a módja is. Tegyük fel, hogy egy ismert, megbízható helyről vásároltuk a húst. Az ebből készült étel ugyan nagyon finom, de valahogy mégsem olyan, mint régen.

Az egyik első bejegyzésünkben foglalkoztunk az olajban vagy zsírban sütés témájával, amely a mai napig megosztja a fogyasztókat. Most nem szeretnék mélyebben belemenni a témába, ha szeretnél többet tudni, kérlek olvasd el az erről készült posztunkat.

Egy dolgot viszont kiemelnék, amivel nem lehet vitatkozni: a zsírban elkészített ételek finomabbak. Én még tisztán emlékszem a zsírban kisütött rántott hús ízére. Zamatosabb és ízletesebb volt, mint manapság, mikor szinte már csak növényi olajak használunk.

Az elkészítési módokban beállt változást a húsételek mellett szinte mindenhol megfigyelhetjük. A rengeteg új fűszer és alapanyag mind-mind befolyással van a végeredményre.

Lassan a poszt végére érkezve nem állítom, hogy ez rossz dolog. Az élet része a változás, a fejlődés, úgy az ételek, ízek területén, mint mondjuk tudományos-technikai téren. Mi viszont szeretnénk, ha a régi hagyományok nem vesznének el és megőriznénk az utókornak. Ez a szellemiség a vállalkozásunkat is jellemzi, üzleteinkben csakis ellenőrzött forrásból származó húsokat értékesítünk, olyanokat, amelyeket mi magunk is fogyasztunk. Ahhoz, hogy megőrizzük gyerekkorunk ízvilágának egy részét a legfontosabb az ételekhez felhasznált kiváló minőségű alapanyag.

magyar-etelek-andrey-zhuravlev.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr9114583772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása