Az időjárásból egyelőre nem látszik, de szépen lassan vége az idei nyárnak. Néhány nap és a gyerkőcök újra visszaülnek az iskolapadba és a nyári szabadságok, kirándulások is véget érnek.
Élményekkel gazdagodva térünk vissza a mindennapi rutinba. A nyári szabadság idejére egyre többen választják, hogy egy vagy két hétre elutaznak egy egzotikus országba, megismernek egy új kultúrát és lehetőség szerint végigkóstolják a helyi konyha finomságait. Persze nem teheti meg mindenki, hogy hosszabb időre elutazzon egy tengerpartra vagy akár az óceán túlsó oldalára.
Igaz, hogy a látványt és az élményeket más nem tudja pótolni, viszont az egzotikus ízeket akár otthon is tudjuk élvezni. Ehhez nyújtok most neked egy kis segítséget 3 isteni egzotikus csirke recepttel, három különböző földrészről. Olyan ételeket válogattam össze, amelyek elkészítéséhez az alapanyagokat idehaza is be tudod szerezni és nem kell körbeutaznod a fél világot. Vágjunk bele!
Indonéz csirke
Kezdjük a kis utazásunkat Ázsiában. Ha egy különleges, de ízletes ételre vágysz, próbáld ki ezt a keleties indonéz csirkés fogást.
Hozzávalók
- 80 dkg csirkemell
- 25 dkg érett paradicsom
- 10 dkg kókuszreszelék (kókusztejhez)
- 3 kisebb chilipaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl citromlé
- 1 szál citromfű
- 1 tk kurkuma
- 1 diónyi gyömbér
- 2,5 dl víz
Elkészítés
A csirkemellet tisztítsuk meg, kockázzuk fel, locsoljuk meg a citromlével és egy óráig hagyjuk pácolódni.
A paradicsomot és a fokhagymát mossuk meg, aprítsuk fel, a chilipaprikát tisztítsuk meg, csumázzuk ki és vágjuk csíkokra, a gyömbért pedig reszeljük le. A paradicsomot keverjük el a vízzel, passzírozzuk át és forraljuk fel. Ehhez adjuk a csirkét, a chilit, a gyömbért, a fokhagymát, a kurkumát és a citromfüvet. Lassú tűzön lefedve és néha megkeverve pároljuk fél óráig.
Közben készítsük el a kókusztejet: 2 és fél deciliter forrásban lévő vizet öntsünk a kókuszreszelékre, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A levet adjuk hozzá a húshoz és keverjük el. Zárjuk el alatta a gázt, kicsit hagyjuk hűlni, majd rizzsel tálaljuk.
Mexikó csirke
Ugorjunk egy nagyot és landoljunk egyenes Latin-Amerika északi felében Mexikóban. A mexikói ételek nálunk is népszerűek, hiszen ízles világban közel állnak a magyar konyhához.
Hozzávalók
- 4 ek napraforgó olaj
- 2 nagy db vöröshagyma
- 70 dkg csirkemell filé
- 10 g mexikói alap (ízlés szerint)
- 450 g mexikói zöldségkeverék
- 800 g chilis vörösbab (konzerv)
- 500 ml dobozos paradicsomszósz
- só ízlés szerint
Elkészítés
A hagymákat megpucoljuk, felkockázzuk.
Kevés olajon megdinszteljük. Közben a húst megmossuk és felkockázzuk. A megdinsztelt hagymához rakjuk, összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük.
Amikor a hús kezd átsülni, hozzáadjuk a mexikói zöldségkeveréket, és fedő alatt, lassú tűzön hagyjuk, hogy a zöldségek megpárolódjanak.
Ezután belerakjuk a babkonzerveket, amit nyugodtan hozzáadhatunk a levével együtt. Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a paradicsomszószt. Kevergetve főzzük még 5 percig közepes lángon.
Köretként párolt rizzsel tálaljuk.
Piccata csirke
Ez a 15 perc alatt elkészíthető olasz csirkefogás selymes, vajas, citromosan friss csoda. A recept úgy van összeállítva, hogy könnyű, egészséges legyen, anélkül, hogy veszítene az élvezetből. Nagyon finom és gyorsan elkészíthető!
Hozzávalók
- 350 g csirkemell, hosszában hasítva
- 120-150 g finomliszt
- 1 nagyobb tojás
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1 citrom leve
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 1 dl csirkehús leves alaplé kockából
- 2 evőkanálnyi kapribogyó
- kis csokor friss petrezselyem
- 250 g rizs
Elkészítés
A lisztet egy lapos tányéron sózzuk és borsozzuk. Majd verjünk fel egy tojást egy mélytányérban.
A megtisztított csirkemellet mártsuk a tojásba, majd a lisztbe, és tegyük félre.
Hevítsünk egy kanál vajat és két kanál olajat egy serpenyőben közepes hőfokra. Süssük a csirkedarabokat 3-3 percet mindkét oldalán. Tegyük félre a készre sütött húst.
Öntsük a serpenyőbe a maradék vajat és az olajat, és amikor serceg, öntsük hozzá a csirkeleves alaplevet, a citromlevet és a bort. Fakanállal keverjük fel az odaégett darabokat, majd adjuk hozzá a kapribogyót is. Főzzük 3-5 percig, hogy egy kicsit sűrűsödjön a mártás. A serpenyőben maradt lisztmaradványok be fogják sűríteni egy picit, ha nem, akkor szórjuk hozzá lisztet állandó keverés mellett egy spirál habverővel úgy, hogy ne csomósodjon.
Tálaláskor öntsük a csirkehúsra a szószt, és szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel. Mivel a citromtól és a kapribogyótól egy kicsit savanykás, párolt rizst javaslok köretnek.
A három recept bármelyikével mesterszakács képesítés nélkül nagy sikert fogsz aratni a családod vagy a baráti társaságod körében. A könnyen beszerezhető hozzávalókkal fel tudod dobni az egyhangú étkezéseket.
Az igaz, hogy a receptek egzotikus országokból származnak, viszont úgy lesz az igazi, hogy a legfőbb hozzávaló a csirke friss és hazai. A rosszul megválasztott hozzávalók elronthatják az összhatást és úgy érezheted, hogy feleslegesen sütögettél.
További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkat. Friss, minőségi, háztáji csirkéért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.
Jó étvágyat kívánunk! :-)
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető