Mikóczi Hús

Miért nem szeretik a gyerekek a "mócsingos" húst?

2018. január 30. - Mikóczi Hús

mocsing.jpg

Mi volt az ebéd az iskolában?

- Sült hús rizzsel, de nem ízlett, mert a hús kövér és mócsingos volt.

Ismerős ez a beszélgetés? Gondolom sok szülő lefolytatta már ezt a díszkurzust a csemetéjével, miután hazaért az iskolából. Nálunk sincs másképp a lányommal. Gyakran panaszkodik, hogy az iskolai menzán kapott hús inas és kövér volt.

Ezek a beszélgetések is elgondolkoztattak, hogy mennyire megváltoztak az étkezési szokások az elmúlt években. Most jönne az a rész, hogy: "bezzeg a mi időnkben", de úgy pontosabban ez a kijelentés, hogy: "bezzeg a nagyapáink idejében".

Mielőtt azonban kifejtem mire akarok kilyukadni, röviden nézzük meg, hogy gyermekeink mit értenek a "mócsing" alatt. Először is a hivatalos megfogalmazás szerint a mócsing az állat húsának szívós, inas vagy túl kövér része. A rugalmasságából eredően általában rágós, különösen, ha nincs megfelelően elkészítve.

Viszont a gyerekek szinte mindent mócsingnak hívnak, ami nem sovány színhús. Sokszor tapasztalom, hogy ha a húson egy pici kövér rész található, már akkor is fintorognak, húzzák a szájukat és kikotorják a tányér szélére. Lefogadom, hogy sok szülőnek vagy konyhás néninek ismerős ez a jelenség.

Ezen a ponton vissza is kanyarodhatunk a korábbi időkre. Emlékszem a saját gyerekkoromra, hogy minket soha nem zavart, ha inas volt a hús vagy volt kövér része. Minket az akkor miért nem zavart? Talán azért, mert tisztában voltunk vele, hogy az ilyen hús zamatosabb és ízletesebb, mint a színhús. Vegyük csak a marhalábszárból készült pörköltet.

crop_201607291410_marhapori.jpg

A marhalábszár alapból a nagyon inas húsok közé tartozik, viszont ez a lényege. A legfinomabb pörkölt és gulyás ebből készül, csak tudni kell jól megfőzni.  A főzési ideje valóban hosszú, akár 4 órát is igénybe vehet, de megéri. Az inak vajpuhára főnek, nem rágós, hanem kifejezetten omlós a marhalábszár, ha valaki kivárja a kellő főzési időt. A főzési folyamat kuktában felgyorsítható, de szerintem soha nem lesz olyan benne egy jó marhapörkölt, mint amelyik lassan, órák alatt fő meg.

Ebből is láthatod, hogy sokszor nem maga a hús a probléma forrása, hanem az elkészítési mód. Ez igaz az inas húsokra, amiknek sok időt és odafigyelést vesz igénybe az elkészítése, de az íz miatt nagyon is megéri. Ez az, amit mi is és a szüleink, nagyszüleink is tudtak. Ha belegondolsz a sovány húst is könnyen el lehet rontani. A kelleténél picit tovább sütve kiszárad és rágós lesz.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy néhány esetben maga a hús minősége hagy kivetni valót maga után. Ha rossz minőségű húst vásárolunk - néha még nem is alacsony áron-, megeshet, hogy szinte csak mócsingot kapunk. Magyarul a vásárló átverve érzi magát, valljuk be teljes joggal. 

family-dinner-400x400.jpgÉppen ezért mindig alaposan nézzük meg, hogy milyen helyről szerezzük be a húst. Lehet elcsábulunk egy-egy akció láttán, de a családi vacsora elfogyasztása közben jövünk rá, hogy nem érte meg. 

Végül azt sem lehet kizárni, hogy a termelők sok esetben rá vannak kényszerülve, hogy rövid időn belül sok húst adó állatokat neveljenek. Ezt csak úgy lehet elérni, hogy változtatnak az állatok takarmányán, aminek az eredménye, hogy kevesebb zsiradékot fog tartalmazni a hús.

Ehhez kapcsolódik, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben visszaesett az otthon nevelt állatok száma. Amelyek felnevelése valóban hosszabb időt vett igénybe, de épp ezért azoknak a húsoknak minősége is jobb volt. 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és bízom benne, hogy ismét hasznos tartalommal tudtam szolgálni. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért látogasd meg a Facebook oldalunkat, kövesd a hetente friss tartalommal megjelenő blogunkat. Kiváló minőségű, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

Örömmel várunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr2513616310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása