Mikóczi Hús

Hogyan vigyázz a vonalaidra az ünnepek alatt

2017. december 19. - Mikóczi Hús

Már csak néhány nap és eljön a legtöbbünk kedvenc időszaka, a karácsony ünnepe. Együtt az egész család békében és szeretetben. Végre nyugodt körülmények között kipihenhetjük az egész éves fáradalmakat és feltöltődve vághatunk bele az új évbe.

vonalak.jpg

Viszont ilyenkor hajlamosak vagyunk kicsit elengedni és a megszokottnál jobban kényeztetni magunkat. A finom ételek illata, a szebbnél szebb sütemények látványa óhatatlanul is elcsábítanak bennünket. Ez teljesen természetes jelenség. De az új év elején azt vesszük észre, hogy "a ruháink hirtelen összementek a szekrényben", (biztos a hideg miatt).

Ezután jön a bűntudat, amit követnek a fogadalomtételek, nemegyszer a drasztikus diéták a gyors fogyás elérése érdekében. Ami, hát lássuk be, sok esetben nem hozza a kívánt eredményt, sőt, akár fordítva is elsülhet.

Eszem ágában sincs senkit pont az ünnepek alatt arra biztatni, hogy fogyókúrázzon. Hiszen a finom ételek épp úgy a karácsony velejárói, mint a szeretet és a családi együttlét. Ehelyett kapsz tőlem néhány hasznos és bevált tippet, amiket megfogadva, január elején nem fogsz úgy tekinteni a mérlegre, mint a legnagyobb ellenségedre.

Mértékletesség

Mint mindenben az életben, az evésben is tarts mértékletességet. Az ünnepek alatt különösen fontos, hogy tudjunk a hasunknak (vagy a szemünknek) parancsolni. Nyugodtan kóstoljunk meg minden ételt, de mértékkel. Ha mindenből eszünk, de keveset, akkor nem kell a megugró kilóktól tartanunk. Bátran elkészítheted akár valamelyik sült kacsa receptet, amit a múlt héten osztottam meg veled, csak ne akarj egyszerre sokat megenni. Inkább fogyassz többször, de kevesebbet.

Egy kis mozgás

Mint írtam, az év vége sok embernek egyenlő a pihenéssel. De ezt tehetjük akár aktívan is. Ahelyett, hogy egész nap bent ülünk a tv előtt, menjünk el a családdal egy frissítő sétára. Nem nagy dolog, de mégis sokat segít, hogy átmozgassuk a testünket és felfrissüljünk. Ha lehetőségünk adódik, menjünk el korcsolyázni vagy akár síelni.

07122014-dsc_5423-lr.jpg

De, ha úgy gondolod, hogy ezeken felül könnyű ünnepi ételeket akarsz fogyasztani, akkor ebben is tudok segíteni. Hoztam neked két könnyű, mégis ínycsiklandozó karácsonyi receptet, amik nem nélkülözik a karácsony hagyományos ízeit.

Olasz halleves

4.jpg

Hozzávalók:

1 kg filézett tőkehalfilé vagy tengeri süllő
1 zellerszár
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 marék finomra vágott friss fűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya)
1 db 400 g-os daraboltparadicsom-konzerv
1 liter forró víz 
olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

A vöröshagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát a lehető legapróbbra szeleteljük. Az olívaolajat forró lábasba öntjük, és megpároljuk rajta a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, mehet a paradicsomkonzerv. Amikor felforr, dobd bele az ujjnyi darabokra vágott halfilét, és öntsd fel a forró vízzel.

Ekkor még mehetnek a friss fűszerek, és az egész levest gyöngyöztesd 20 percig. Ennyi idő pont elég, hogy a hal elkészüljön.

Egészben sült tormás-mézes csirke, vele sült zöldségekkel

2.jpg

Hozzávalók:

1 db háztáji csirke

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

1 db közepes cukkini

20 dkg brokkoli

2 fej közepes lilahagyma

5 ek. méz

2 ek torma

15 szem rózsabors

4 gerezd fokhagyma

50 dkg szilva

Elkészítés:

Töltelék: Felezzük meg a szilvák 3/4 részét, magozzuk ki és rakjuk tálba.  Adjunk hozzá 1 evőkanál mézet, szórjuk meg pár csipet sóval és egy csipet rózsaborssal.

Pác: Rakjuk tálba a maradék mézet, a tormát, a rózsaborsot és a sót. Keverjük alaposan össze és majd kenjük meg a felével alaposan a csirkét.

Mossuk meg a csirkét és zöldségeket, tisztítsuk meg a répákat, a brokkoli rózsákat, a petrezselyemgyökereket, a hagymát, a maradék kimagozott szilvákat, a fokhagymát és szeleteljük tetszőleges szeletekre. Béleljünk ki velük egy magas falú sütőtepsit, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, ezután rakjuk rá a csirkénket. Töltsük meg a belsejét az előre elkészített szilva töltelékkel és a lábát erősen kössük össze, majd a pác felével kenjük meg alaposan, mindenhol. Öntsünk alá 3 dl vizet, dupla mennyiségű alufóliával fedjük le és a tepsi széleit jól zárjuk le vele. Süssük a sütő alsó harmadába helyezve 1 óra 50 percet, 230 fokon.  A sütési idő elteltével vegyük le a fóliát, kenjük meg a csirkét újra a páccal és 185 fokon pirítsuk 10-15 percet.

Ezeken kívül az ilyenkor hagyományos gyümölcsökből (narancs, banán, mandarin) készíthetsz magadnak egy finom gyümölcstálat, egy egészséges kis nasit vagy turmixot. De ugyanezt elkészítheted akár zöldségekből is. 

A tanácsaimmal és a két recepttel te is képes leszel vigyázni az alakodra az ünnepek alatt, miközben nem kell nélkülöznöd a karácsony megszokott ízeit.

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak és vásárlónknak békés, boldog, szeretetben teli karácsonyi ünnepeket. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr2913511235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása