Mikóczi Hús

Újra itt a kacsa- és libaszezon

2017. október 03. - Mikóczi Hús

Gyorsan leszögezném, hogy nem váltottunk profilt és a cím nem a vadászszezonra utal. A viccet félretéve az ősz beálltával ismét megnövekedett a kacsa és liba iránti kereslet. Vízi szárnyasokat természetesen az egész évben szoktunk fogyasztani, de mégis az ősz és a tél az igazi főszezon. 

szezon.jpg

Ebben nagy szerepet játszanak a tradíciók, régi népszokások. Többek között november 11., azaz a Márton-napMárton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta.

Ősszel már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások. Egy frappáns kis mondóka is fennmaradt, miszerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

És még egy kis érdekesség, a régi időkben szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. 

Ha már szóba került az év utolsó negyede, a liba- és kacsahús időszaka egész karácsonyig tart. Ugyanis sok családban az ünnepi asztal elengedhetetlen szereplője a finom, ropogós kacsasült.

roast-duck.jpg

De, mint az elején írtam, nem csak ebben az időszakban kerülhet terítékre. Erre jó példa a most hétvégi történet, ami megosztok veletek. Pénteken felhívott egy kedves hölgy, hogy látta a hirdetésünket, miszerint többek között rendelésre sült kacsa elkészítését is vállaljuk. Egy családi összejövetelre készültek, de sajnos pár napja eltörte a lábát és így nem tudta ő maga elkészíteni. Kétségbe volt este, hogy mit fog feltálalni a családi asztalnál. Viszont miután beszéltünk teljesen megnyugodott, hogy mi meg tudjuk oldani a problémáját. Örömmel vállaltuk a rendelést és arra gondoltam, hogy akkor szombat este az én családomat is meglepem egy finom vacsorával.

Tehát elkészítettük a hölgy megrendelését, a finom kacsasültet és a külön kért sült kacsamájat. Szombat délután a megbeszélt időpontban kiszállítottunk, utána nekiálltunk a saját vacsora elkészítésének. A máj megsütését én magam vállaltam. A sütés közben, ahogy szálltak a fantasztikus illatok, odacsábította a mellettünk dolgozó kőműves és villanyszerelő barátaimat. Jó házigazdához illően megvendégeltem a "betért vándorokat" és hárman elfogyasztottuk az isteni lakomát. A nap zárásaként a munka után pedig meghitt, családi körben megvacsoráztunk.

5175593541_eddfd1d248.jpgViszont egy finom vacsora elkészítéséhez nagyon fontos az ételek alapanyaga. Többször leírtam és itt is megemlítem, hogy csak olyan termékeket értékesítek, amit nyugodt szívvel a saját családomnak is feltálalok. Röviden összefoglalva háztáji, minőségi, ellenőrzött forrásból származó húsokat. Több, mint 20 évvel ezelőtt, mikor elindítottam a vállalkozásomat sokáig kerestem olyan partnereket, akik hasonlóan gondolkodnak és nem a csak a profit miatt vállalkoznak. Végül találtam egy családi vállalkozást, akik a hagyományos módon tenyésztettek háztáji kacsákat. Erről a folyamatról és a vállalkozásunk filozófiájáról többet megtudhatsz A nagy Átalakulás című könyvemből.

Az üzleti kapcsolatunk ezzel a céggel a mai napig tart, mivel mi is és az ügyfeleink is nagyon elégedettek. Számunkra a profitnál többet jelent, hogy látjuk a visszajáró vásárlóink elégedettségét. Ugyanis mi úgy gondoljuk, egy vállalkozás legnagyobb értéke nem a gépek, épületek, hanem az ügyfél

Köszönöm, hogy megoszthattam veled a gondolataimat. 

Ha számodra is kihívást jelent egy ünnepi lakoma elkészítése akkor keress minket bátran. Örömmel állunk a rendelkezésedre és nagy szeretettel várunk a Mikóczi Hús üzleteinkben..

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

  

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr1712923137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása