Mikóczi Hús

Hogyan ügyeljünk ősszel az immunrendszerünkre

2017. szeptember 26. - Mikóczi Hús

osz_1.jpg

"Táplálékod legyen orvosságod." Hippokratész

Hippokratész ókorban született mondása napjainkban egyre nagyobb súllyal bír. Amilyen ételt elfogyasztunk, amit beviszünk, a szervezetünk a legtöbb esetben csak abból tud "építkezni" és ez határozza meg az egészségi állapotunkat.

Ez a gondolatot az ősz, a hideg esős idő közeledtével különösen fontos szem előtt tartanunk. A lakosság nagy részének az ősz egyet jelent a megfázás, az influenza kezdetével, amivel azután egész tavaszig küszködnek. Ennek nagyon egyszerű oka van, az immunrendszerünk nincs megfelelő állapotban és nem tudja a feladatát ellátni.

Az immunrendszerünk gyengülésének több oka lehet, de az első helyen az egészségtelen életmód szerepel, azon belül is a táplálkozási problémák. Az egészséges táplálkozás nem évszak függő, de nyilvánvaló, hogy az őszi időjárás változás komoly terhet jelent a szervezetünkre

Ebben a cikkemben hasznos tanácsokat szeretnék neked adni, hogyan tudod a hideg időben is megőrizni az egészséged. De mivel hússal foglalkozom és ezzel kapcsolatban tudok hitelesen nyilatkozni, ezért engedd meg, hogy erről az oldalról közelítsem meg.

Mi mással is kezdeném a sort, mint egy klasszikussal, a megfázás egyik hagyományos gyógymódjával ami a házi tyúkhúsleves. Több kutatócsoport, köztük az amerikai University of Nebraska kutatói vizsgálták a tyúkhúsleves egészségesre gyakorolt hatását, és arra jutottak, hogy egészséges és segít az immunrendszer erősítésében. Erről bővebben is olvashatsz az egyik korábbi bejegyzésemben.

classic-chicken-soup_1.jpg

Továbbá a fehér húsok, amik közé a csirke- és tyúkhús is sorolható magas fehérje tartalommal rendelkeznek

Az immunrendszerünk megóvása érdekében a szervezetünknek szüksége van a húsra minden évszakban. A húsfogyasztás körül évtizedek óta rendkívül sok vita alakult ki, abban viszont sok táplálkozással foglakozó ember egyet ért, hogy a mértéktartó és megfelelő minőségű, hús fogyasztása igenis fontos az egészséges táplálkozás érdekében.

A vörös húsokról például sokszor halljuk, hogy egészségtelen és kerüljük a fogyasztását. Az valóság viszont az, hogy a sovány vörös húsok különösen jó forrásai a vasnak, cinknek és a B12-vitaminnak. A vas különösen fontos tápanyag a fejlődésben lévő szervezetnek. 

Szervezetünk a húsokban található vasat és cinket, mint tápanyagot sokkal könnyebben képes felszívni, mint a növényi eredetű táplálékokból a magvakból vagy hüvelyes és bab típusú növényekből.

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A hideg időben különösen fontos a zsír és a magasabb energiatartalmú ételek fogyasztása, mivel a hidegben megnő a szervezetünk energiafelhasználása. Valamint egy jól elkészített, finom, meleg étel átmelegíti a fázós testet és ezáltal a közérzetünk is jobb lesz.   

20141217-tenderloin-roast-recipe-food-lab-primary-thumb-1500xauto-417108_1.jpg

Természetesen ebben az esetben is ügylejünk a mértékletességre. Amennyiben kiegyensúlyozottan igyekszünk táplálkozni, úgy állítsuk össze az étrendünket, hogy sötétebb és világosabb húsok egyaránt kerüljenek az asztalunkra és köretként sok zöldséget fogyasszunk.  

A mértékletes húsfogyasztás, megfelelően elkészített formában jelentősen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Fontos azonban, hogy a szükséges összetevőket csak a minőségi húsok tartalmazzák, így törekedjünk arra, hogy minden alkalommal megbízható helyről származó húst vásároljunk. A húsok esetében is igaz az a megállapítás, ami a zöldségeknél már bizonyítást nyert. Mégpedig, hogy az elmúlt 25 évben körülbelül 40%-kal esett vissza a húsok és zöldségek vitamintartalma. Ennek oka a termesztésben és a tenyésztésben beállt változásokban keresendő. A gyorsan növekedés elérése érdekében nem a megfelelő tápanyagot kapják a növények és az állatok.  

Amennyiben bármilyen kérdésed merül fel a húsokkal kapcsolatban, kérlek fordulj hozzánk bátran. Én és a munkatársaim örömmel állunk a rendelkezésedre.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr8312897292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása