Ebben a fagyos téli időben az ember legszívesebben ki sem mozdulna otthonról. Biztos észrevetted magadon vagy a környezetben, hogy ez a hetek óta tartó hideg kihat az ember hangulatára is. Gyakrabban érezzük magunkat levertnek, fáradékonynak, unottnak.
Ilyen állapotban a betegségek is hamarabb megtámadják a szervezetünket.
A megfázás, influenza egyik hagyományos kezelései módszere - amit még nagyanyáinktól tanultunk - az igazi házi tyúkhúsleves. Sok zöldséggel, friss háztáji húsból.
Sok vita megy a témáról, hogy valóban segít-e a tyúkhúsleves, hogy tényleg egészséges. A mi meglátásunk, hogy igenis segít a meghűlés kezelésében. De, ha további információkat szeretnél megtudni a témában, nézz utána az USA-beli University of Nebraska kutatásainak. A kutatók szintén a tyúkhúsleves egészséges hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy egészséges és segít az immunrendszer erősítésében.
De térjünk vissza az eredeti vonalra és kérlek, engedd meg, hogy megosszak veled egy igazi nagymamaféle házi tyúkhúsleves receptet.
Hozzávalók:
- 1 db háztáji tyúk
- 4 db sárgarépa
- 3 db petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- 1/2 fej káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 szem feketebors
A zöldségeket meghámozzuk, a répát és a zöldséget hosszába-negyedekbe vágjuk. A tyúkot alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A feldarabolt tyúkot 3-4 liter hideg vízben feltesszük főni.
Ha teteje már felhabosodott, egy kanál segítségével eltávolítjuk a habot a tetejéről. Beletesszük a hús mellé az összes zöldséget, hozzáadjuk a fekete borsot is, ízlés szerint sózzuk.
Lassú tűzön, amelyen éppen csak gyöngyözik a leves, addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
A hozzá kínált cérnametéltet vízben megfőzhetjük vagy akár a már elkészült levesből merünk, és abban főzzük ki a cérnametéltet.
Még forrón, gőzölögve tálaljuk az elkészült, finom tyúkhúslevest.
Jó étvágyat kívánunk! :-)