Mikóczi Hús

Házi tyúkhúsleves

Recept

2017. február 02. - Mikóczi Hús

Ebben a fagyos téli időben az ember legszívesebben ki sem mozdulna otthonról. Biztos észrevetted magadon vagy a környezetben, hogy ez a hetek óta tartó hideg kihat az ember hangulatára is. Gyakrabban érezzük magunkat levertnek, fáradékonynak, unottnak.

Ilyen állapotban a betegségek is hamarabb megtámadják a szervezetünket.

A megfázás, influenza egyik hagyományos kezelései módszere - amit még nagyanyáinktól tanultunk - az igazi házi tyúkhúsleves. Sok zöldséggel, friss háztáji húsból. 

Sok vita megy a témáról, hogy valóban segít-e a tyúkhúsleves, hogy tényleg egészséges. A mi meglátásunk, hogy igenis segít a meghűlés kezelésében. De, ha további információkat szeretnél megtudni a témában, nézz utána az USA-beli University of Nebraska kutatásainak. A kutatók szintén a tyúkhúsleves egészséges hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy egészséges és segít az immunrendszer erősítésében.

De térjünk vissza az eredeti vonalra és kérlek, engedd meg, hogy megosszak veled egy igazi nagymamaféle házi tyúkhúsleves receptet.

Hozzávalók:

- 1 db háztáji tyúk

- 4 db sárgarépa

- 3 db petrezselyemgyökér

- 1 db karalábé

- 1/2 fej káposzta

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 15 szem feketebors

 A zöldségeket meghámozzuk, a répát és a zöldséget hosszába-negyedekbe vágjuk. A tyúkot alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A feldarabolt tyúkot 3-4 liter hideg vízben feltesszük főni.

Ha teteje már felhabosodott, egy kanál segítségével eltávolítjuk a habot a tetejéről. Beletesszük a hús mellé az összes zöldséget, hozzáadjuk a fekete borsot is, ízlés szerint sózzuk. 

Lassú tűzön, amelyen éppen csak gyöngyözik a leves, addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. 

A hozzá kínált cérnametéltet vízben megfőzhetjük vagy akár a már elkészült levesből merünk, és abban főzzük ki a cérnametéltet. 

Még forrón, gőzölögve tálaljuk az elkészült, finom tyúkhúslevest.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr2212176028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WYW 2017.02.03. 11:25:50

Ez így rendben is lenne, a fél fej káposzta az sok, a fokhagyma az meg opcionális, tájegysége válogatja hogy tesznek-e bele vagy se.
Én nem.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.02.03. 11:42:35

Én kelkáposztát teszek a húslevesekbe.

szépjuhászné 2017.02.03. 12:45:38

Nem értem az ilyen recepteket! Az ember nem úgy főz húslevest (és mást sem), hogy kiszámolgat 15 szem borsot. Fogja a csirkét, beleteszi a fazékba, felönti vízzel, belerak egy hagymát egészben, némi borsot, sót, gyömbért, néha foghagymát (néha nem), a húst majdnem puhára főzi és utána jönnek a zöldségek. Hol van benne gomba, hol nincs, v. zöldborsó v. kelbimbó. Attól függ, milyen kedvem van és mi van otthon.

könyvbolond_konyhatündér 2017.02.03. 13:26:21

Húslevest az ember nem recept szerint főz. De azért érdekes ilyet olvasni. Én pl káposztát nem teszek bele, de kelkáposztát igen. Zellert mindenképpen és zellerzöldet is. De fokhagymát soha, attól kocsonyaiíze lesz. Sok mindent ami akad a ház körül éppen, gombát, pasztinákot, karfiolt miegymást. Sárgarépát sokkal többet, petrezselymet kevesebbet.

martineden 2017.02.03. 13:56:25

A zeller es egy szem krumpli ( tisztan tartja a levest)kimaradt, a fokhagyma viszont nem kell, a kaposzta helyett pedig kelkáposzta megy bele felenk is.

martineden 2017.02.03. 14:03:02

@martineden: í1db TV vagy zoldpaprika es egy eros is megy bele, azokat kifelejtettem hirtelenjeben..

John Doe3 2017.02.03. 14:20:54

"Segít az immunrendszer erősítésében". Kinek segít? (Amúgy az immunrendszert nem lehet erősíteni, egyes ritka kivételektől eltekintve pedig nem is célszerű, erről sokat beszélhetnének az érintett páciensek: de.wikipedia.org/wiki/Autoimmunerkrankung.)
süti beállítások módosítása