Vásárlásnál, tárolásnál vagy előkészítésnél fontos lehet számunka a hús színe.
A húsok színét befolyásolja az állat neme, kora, fajtája, étrendje és a testmozgás is, amit végez. Az idősebb állatok húsa sötétebb, mint a fiataloké. Az edzettebb izomzatú állat húsa is mindig sötétebb, ebből következik, hogy egy állat húsában különböző színváltozatokat találunk.
A hús színe a tárolás alatt is megváltozhat, amennyiben, ha odafigyelünk a tárolásra nem baj, ha megváltozik a színe.
A színváltozás nem biztos, hogy romlott húsra utal. Ugyanis a friss termékeknél normális a hús színének megváltozása. Romlott hús esetében valóban megváltozik a színe, kifakul és sötétedik. Emellett viszont ragadós lesz, megváltozik a szaga és nyálkás lesz a tapintása. Ebben az esetben semmikép ne használjuk fel a húst.
A hús színe megváltozhat a hűtőszekrényben és a fagyasztóban is. Fagyasztás esetében is sötétedhet és kifakulhat a hús színe, viszont a minőségét nem befolyásolja. Ha speciális mélyhűtőkhöz fejlesztett csomagolást használunk, kevésbé változik meg a hús színe.
Fagyasztás esetén a húson megjelenhetnek fehér foltok. Ezek fagyási égés miatt jönnek létre. Abban az esetben jön létre, ha hosszabb időre fagyasztjuk le a húst és nem megfelelően csomagoltuk. A hús fogyasztható marad, de a fehér részek szárazak és íztelenek lesznek.