Mikóczi Hús

Mire utal a hús színe?

2017. január 16. - Mikóczi Hús

Vásárlásnál, tárolásnál vagy előkészítésnél fontos lehet számunka a hús színe.

draft_286_big.jpg
A húsok színét befolyásolja az állat neme, kora, fajtája, étrendje és a testmozgás is, amit végez. Az idősebb állatok húsa sötétebb, mint a fiataloké. Az edzettebb izomzatú állat húsa is mindig sötétebb, ebből következik, hogy egy állat húsában különböző színváltozatokat találunk.

A hús színe a tárolás alatt is megváltozhat, amennyiben, ha odafigyelünk a tárolásra nem baj, ha megváltozik a színe.

A színváltozás nem biztos, hogy romlott húsra utal. Ugyanis a friss termékeknél normális a hús színének megváltozása. Romlott hús esetében valóban megváltozik a színe, kifakul és sötétedik. Emellett viszont ragadós lesz, megváltozik a szaga és nyálkás lesz a tapintása. Ebben az esetben semmikép ne használjuk fel a húst.

5d688c5bc902cb8564a2c1f9190b2410.jpg

 

A hús színe megváltozhat a hűtőszekrényben és a fagyasztóban is.  Fagyasztás esetében is sötétedhet és kifakulhat a hús színe, viszont a minőségét nem befolyásolja. Ha speciális mélyhűtőkhöz fejlesztett csomagolást használunk, kevésbé változik meg a hús színe.

 

Fagyasztás esetén a húson megjelenhetnek fehér foltok.  Ezek fagyási égés miatt jönnek létre. Abban az esetben jön létre, ha hosszabb időre fagyasztjuk le a húst és nem megfelelően csomagoltuk. A hús fogyasztható marad, de a fehér részek szárazak és íztelenek lesznek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr8212130317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása