Szeretnéd a családodat vagy vendégeidet meglepni egy különleges lakomával?
Lehet már gondoltál rá, hogy töltött húst készíts, de a szokásos zsemlés-tojásos-petrezselymes tölteléken kívül más nem jutott az eszedbe. Vagy nem találtál egy jó receptet, amit bátran el mertél volna készíteni. De, ha most továbbolvasol kitágíthatod a látómeződ és kapni fogsz tőlem 3 olyan receptet, amellyel új szintre emelheted a konyhaművészeted. Olyan hétköznapi hozzávalókból, amelyekre nem is gondoltál varázsolhatsz egy különleges vacsorát és meglepetheted a szeretteidet.
A mi törzsvásárlóink egyre gyakrabban teszik fel a kérdést a húspult előtt gondolkozva, hogy: "ma mit is főzzek"? Ezt a gondolatmenetet követve írtam meg a múltheti bejegyzésemet, amiben tippeket adtam új, izgalmas hétvégi ételek elkészítéséhez. A mai posztomban pedig megosztok veled 3 fantasztikus töltött hús receptet. A töltött hús remek fogás nagy baráti vagy üzleti lakomához, családi összejövetelhez. Ráadásul, a megmaradt húst hidegen, szendvicsként is felszolgálhatjuk.
Vágjunk bele!
Sajttal és gombával töltött karaj
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csontos karaj
• 20 dkg laskagomba
• 20 dkg kéksajt
• 2 gerezd fokhagyma
• só
• olaj
A gomba szárát levágjuk, majd viszonylag nagy kockákra aprítjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, lepirítjuk a gombát, sózzuk, és amikor a pirítás végén járunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Ha elkészült, félretesszük hűlni, közben lereszeljük a sajtot, aztán a kihűlt gombához keverjük.
A karajt már eleve szeletelve kérjük a hentestől, úgy, hogy egy 15 dekás szelethez egy bordacsont tartozzon, majd felszúrjuk, körbesózzuk, és betöltjük az üregbe a sajtos-gombás tölteléket. Serpenyőben mindkét oldalát elősütjük, majd 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük.
Petrezselymes burgonyapürét kínálunk mellé.
Töltött szűzpecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
- 70 dkg szűzpecsenye
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg főtt sonka
- 10 dkg ecetes uborka
- 10 dkg füstölt sajt
- só, őrölt bors
- kevés olaj
A húst mossuk meg és töröljük szárazra papír kéztörlővel. A felesleges zsírt és hártyát vágjuk le róla. Vékonyan vágjuk be a húst hosszában kétszer és „nyissuk szét”. Ha szükséges belül is ejtsünk egy-két hosszanti vágást, hogy minél jobban szétnyíljon, de ne vágjuk át a húst, azaz lehetőleg ne keletkezzen lyuk.
Az így előkészített húst klopfoljuk ki, hogy vékonyabb legyen. A szalonnát, sonkát, uborkát és sajtot vágjuk fel vékony csíkokra. A hozzávalókat helyezzük csíkban a hús alsó kétharmad részére, majd szorosan tekerjük fel. A feltekert szűzpecsenyét a végein, illetve szükség szerint több helyen tűzzük meg hústűkkel vagy kössük át húszsineggel.
Egy tepsibe öntsünk kevés olajat, helyezzük rá a húst. Tegyük 220 fokos sütőbe, süssük át minden oldalról, majd csökkentsük a hőt 180 fokra. Ezután süssük a húst további körülbelül 45 percig. Pihentessük 10 percig szeletelés előtt.
Libamájjal töltött csirkemell polentával
A polenta ne rémisszen el senkit. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető köret, ami nálunk puliszka néven ismert.
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 fél csirkemell (kb. 75-80 dkg)
• 50 dkg libamáj
• 1 fej vöröshagyma
• só, törött bors, majoránna
• 15 dkg kukoricadara
• 10 dkg vaj
• 10 dkg csipkebogyólekvár
• 1 dl narancslé
• olaj
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott libamájat. Sózzuk, megszórjuk kevés majoránnával, és rövid idő alatt megsütjük. Leöntjük róla a zsírt, és kicsit hagyjuk hűlni.
Közben a csirkemelleket felszúrjuk, kívül besózzuk, kevés törött borssal megszórjuk. Az üregbe töltjük a májat, majd közepes lángon elősütjük mindkét oldalát. Utána 180 °C-os sütőben készre sütjük nagyjából 10 perc alatt.
A polenta elkészítéséhez 6 dl sós vizet forralunk, beledobjuk a vajat, beleszórjuk a kukoricadarát, majd kevergetés mellett megfőzzük a polentát. A csipkebogyólekvárt felforraljuk, hozzáadjuk a narancslevet, összeforraljuk, és a csirkemell, illetve a polenta mellé tálaljuk.
Íme 3 mesteri recept hétköznapi hozzávalókból. Az elkészítésük nem igényel mesterszakács tudást, de a lépéseket követve fantasztikus ételek készíthetünk családunknak, barátainknak. A lényeg, hogy merjünk változtatni és új dolgokat kipróbálni.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és további receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon és igény szerint akár házhoz is szállítjuk az alapanyagokat.
Jó étvágyat kívánunk!
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető