Mikóczi Hús

Hogy kerül a leves a sütőbe?

Sütőben sült kacsaleves savanyú káposztával és burgonyagombóccal

2018. szeptember 14. - Mikóczi Hús

Szerinted lehet sütőben levest "sütni"? Ráadásul Kacsából?

leves_a_sutoben.jpg

Megnyugtatlak, hogy nem estem a fejemre, és nem fantáziálok. Ma egy nagyon különleges receptet hoztam el neked, méghozzá egy olyan levesről, amely a sütőben készül. Ha már lúd, legyen kövér, ráadásul egy olyan alapanyagból, amelyről első hallásra nem a leves jutna az ember eszébe. Ez pedig a kacsa.

Azoknak, akik nem kedvelik a sertés- vagy marhahúst, de valami különleges fogásra vágynak, a kacsa ideális választás lehet. A sütőben sült kacsaleves első pillantásra bonyolultnak tűnhet, pedig igazán egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig egy laktató fogás, amivel nagy sikert arathatsz majd a családod vagy a vendégeid körében.

Vágjunk bele!

Sütőben sült kacsaleves savanyú káposztával és burgonyagombóccal

Hozzávalók a leveshez

  • 1 egész háztáji kacsa
  • 2 szál sárgarépa; 3-4 cm-es darabokra vágva
  • 2 szál fehérrépa; 3-4 cm-es darabokra vágva
  • 1 fej vöröshagyma; vékonyra, félfőre vágva
  • 1-2 szál póréhagyma; 2 cm-es karikákra vágva, zöldje nélkül
  • 3-4 gerezd fokhagyma; aprítva
  • 200 g savanyú káposzta; kissé átmosva
  • 2 dl fehérbor
  • 20-25 szem egész bors
  • 2-3 db babérlevél
  • 2-3 ek tejföl
  • só; ízlés szerint

Hozzávalók a burgonya gombóchoz

  • 500 g burgonya; héjában főtt, áttörve
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek kacsazsír; ami kisül a kacsából
  • 1 db tojás
  • 15-20 dkg liszt
  • 2-3 ek étkezési keményítő
  • 1-2 csipet só

kacsaleves.jpg

Forrás: https://goo.gl/kpuKPq

Elkészítés

A kacsáról a combokat, melleket és szárnyat levágjuk, majd a combot ki is csontozzuk, a szárnyakat az ízületek menetén daraboljuk. A csontozott combot és mellet is 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A filézett kacsa csontjait ne dobjuk ki, azt is belesütjük a levesbe.

Egy nagyobb méretű, magas falú kerámia edénybe vagy magas falú tepsibe, sütőpapírra elrendezzük a kacsahúst és a csontjait, sózzuk, majd előmelegített, 200 Celsius-fokos sütőbe tesszük, míg a hús és a csont szép aranybarnára sülnek. Nagyjából 50-60 perc.

Ha elkészült, kivesszük a sütőből, leöntjük róla a kisült zsírt, és ha kerámiában sütöttük, hozzáadjuk az összes többi zöldséget: darabolt sárgarépát, fehérrépát és pórét, félfőre vágott vöröshagymát, aprított fokhagymát és a kiáztatott savanyú káposztát is. Hozzáadjuk a fehérbort és annyi forró vizet, hogy gazdagon ellepje. Ízesítjük egész borssal, babérlevéllel és sóval. Egy jó tanács, a babért és borsot kössük üres teafilterbe, úgy nem harapunk rá, és nem kell keresgélni tálaláskor.

Visszatesszük a sütőbe, a hőmérsékletet levesszük 180-190 fokra és újabb 40-50 percig sütjük, míg a zöldségek és a hús elkészülnek, illetve a lé fele elpárolog és szép sötét aranyszínű nem lesz. Sütés közben célszerű két-három alkalommal óvatosan megkeverni, hogy a zöldség és hús egyenletesen készüljön, illetve többször kóstoljuk, ha nem elég sós, ízesítsük.

Amíg „sül a leves”, bőven van időnk a gombócot elkészíteni.

A héjában főtt, hideg, áttört burgonyát elkeverjük a többi hozzávalóval, de ne dolgozzuk sokáig, mert nagyon nyúlóssá válhat! A kész tésztából egyforma méretű gombóckákat készítünk, nagyjából 2-3 cm átmérőjűeket. Lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire gyűjtjük a gombócokat, majd gyöngyöző, sós vízbe főzzük készre. Ha feljönnek a víz tetejére a gombócok, további 2 percig főzzük, majd vegyük ki őket és hagyjuk maguktól lehűlni.

50 perc alatt elkészült a leves.

Tálalás előtt vegyük ki a csontokat, rájuk már nincs szükség. Tegyük bele a forró levesbe a gombócokat, hogy felmelegedjenek, majd azonnal tálalhatunk is, frissen vágott snidlinggel szórjuk a tetejét! Nagy kanál tejfölt adhatunk hozzá, ha szeretnénk.

woman-cooking-recipes-720x480.jpg

Láthatod, hogy valóban nem igényel mesterszakácsi képesítést eme különlegesség elkészítése. Bátran próbáld ki, hiszen egy jól elkészített kacsával nem fogsz mellé lőni. Viszont egy finom vacsora elkészítéséhez nagyon fontos az ételek alapanyaga.

További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat vagy olvasgass a korábbi bejegyzéseink között. Hasznos tanácsokért és háztáji kacsáért, libáért, csirkéért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

Jó étvágyat kívánunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Forrás: https://goo.gl/kpuKPq

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr4214236169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása