Mikóczi Hús

Miért nem tudok lefogyni?

A legnagyobb hibák a fogyókúra során

2017. szeptember 08. - Mikóczi Hús

Ezen a héten egy olyan témával foglalkozok, ami nagyon sok embert érint, a fogyókúrával. Pontosabban azokkal a hibákkal, amiket a leggyakrabban követünk el és ez miatt a tartós eredmény elmarad.

fogyas.jpg

Nem vagyunk egyformák, ez igaz a fogyásra is.

Nem lehet olyan egyetemes módszert kitalálni, amit minden ember sikeresen tud alkalmazni. Viszont vannak olyan tényezők, amiket szinte bárki sikeresen tud. És pont ezek azok, ahol a legtöbb hibát elkövetjük.

Sorba szedtem, mik azok a lépések amik elengedhetetlenek a sikeres fogyás érdekében. De először is tudatosítsd magadban, hogy a felesleg leadása nem megy egyik napról a másikra. 

Határozd el magad és hozd meg a döntést!

Mint minden az életben, a fogyás is egy határozott döntéssel indult: "Le akarok fogyni"! Ezzel együtt azt is fontos tudatosítanod, hogy döntésed elkerülhetetlenül bizonyos életmódbeli változásokkal jár. Ha mindent ugyanúgy csinálsz tovább, mint eddig, miért várnál más eredményt?

Fogalmazd meg magadnak, miért szeretnél lefogyni! Mi a célod a fogyással? Miért lenne Neked jó, ha elérnéd a számodra ideális testsúlyt? Mert csak akkor érdemes belevágni egy fogyókúrába, ha megvan a saját célod vele és nem mások unszolására kezded el.

Ne akarj hirtelen lefogyni!

A fogyás nem megy varázsütésre, sajnos ez a helyzet. A tények azt mutatják, hogy 1 kg testzsír megközelítőleg 7000 kcal energiát tartalmaz. Ha hetente 1 kilótól szeretnél megszabadulni, napi szinten nagyjából 1000 kalóriával kell csökkentened a kalória bevitelt vagy növelni a kalória felhasználást.

Amikor valaki hirtelen ledob néhány kilót, azt leginkább nem a testzsírból adja le, hanem az elraktározott vízből és szénhidrátokból. Ezt egy rohamdiétával vagy a kalória megvonásával el lehet érni. Viszont az így leadott kilók a diéta végeztével gyorsan vissza tudnak jönni! A hosszú távú, tartós fogyás csakis a zsírtömeg csökkentésével érhető el.

Természetesen nemcsak a kalóriák számítanak, a fenti adat csupán egy viszonyítási értéket ad, ami jól mutatja az egészséges és tartós fogyás lehetséges sebességét.

Ne éheztesd magad - egyél rendszeresen!

restricting-diet-mistakes-youre-still-making.jpg

A koplalással gyorsan el tudsz érni eredményt, de az csak átmeneti.

Ugyanis a szervezetnek a fennmaradáshoz energiára van szüksége. Csupán az alapvető fizikai funkciók működtetéséhez, mint a légzés, szívverés, testhőmérséklet szabályzása, stb., a szervezet bizonyos mennyiségű energiát igényel. Ez a mennyiség teszi ki a napi kalóriaszükséglet 60-70%-át.

Koplalás következtében a szervezet vészüzemmódba kapcsol, és akár 20-25%-kal is csökkentheti az energia felhasználást. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a fogyás mértéke a kezdeti hirtelen megugrást követően lecsökken, másrészt amikor a személy elkezd ismét többet enni, mint azt a koplalás idején tette. Ennek következtében testsúlya jóval gyorsabban növekszik, mint amit az elfogyasztott kalória mennyiség indokolna. Ez magyarázza, hogy egy szigorú diéta befejeztével, miért hízza vissza valaki nagy ütemben a leadott kilókat még akkor is, ha egyáltalán nem eszik sokat.

Tehát figyelj arra, hogy ne éheztesd magad! Add meg a szervezetednek a működéshez szükséges energia mennyiséget! Egyél rendszeresen, gyakrabban kevesebbet, mint egyszerre sokat. És nem várd meg, amíg kopog a szemed az éhségtől.

Étkezz egészségesen!

Ha teheted került a "mű" kajákat. Manapság ez nehéznek tűnik, mikor a legtöbb élelmiszer tele van tartósító szerekkel és mesterséges ízesítőkkel. De van pár dolog, amit érdemes szem előtt tartani. 

Először is igyál eleget! 

A víz a legfontosabb tényező az egészség és a karcsú testalkat visszaszerzésében. Egy felnőtt ember napi 2-3 liter folyadékot veszít izzadáson, légzésen és mozgáson keresztül. Éppen ezért jó minőségű tiszta vízzel - nem cukrozott üdítőkkel, kávéval, teával - folyamatosan pótolni kell a napi víz veszteséget.

Fogyassz jó zsírokat!

Egy egészséges felnőtt ember testének 20%-a zsír. Egészségünk szempontjából az oxigén és víz után, a zsír a legfontosabb tényező. A zsír szükséges a sejtek felépítéséhez, a hormonok termeléséhez, az ízületek olajozott működéséhez, kipárnázza a szerveinket, valamint segíti a vér sima áramlását. Ezen kívül a jó zsír képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat, valamint sokkal jobb üzemanyag, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék égetéséből származó energia.

o-diet-facebook.jpg

Csökkentsd a cukrozott ételek fogyasztását!

Életünk során a testünk soha nem áll le, az anyagcsere állandó mozgásban van. Működése főként glükóz (egyszerű cukor) felhasználásával van biztosítva. A testben minden szénhidrát végezetül glükózzá (vércukorrá) bomlik, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez az átalakítás milyen gyorsan megy végbe.

Fogyassz minél kevesebb lisztből készült élelmiszert!

Egy fogyókúra alatt az az ideális, ha minimálisra csökkented a liszt, lisztből készült termékek, mint a kenyér, péksütemény, keksz, stb., fogyasztását. Ha pedig nem tudsz ezekről lemondani, keresd inkább a teljes kiőrlésű termékeket!

Fogyassz elegendő vitamint és természetes étrend-kiegészítőket!

Az elmúlt 20 évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma. Éppen ezért a pluszban szedett természetes táplálékkiegészítők és vitaminok létfontosságúak szervezetünk optimális működésének szempontjából. A természetes táplálékkiegészítők, vitaminok óriási segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a szervezet zsírégető folyamatai beinduljanak. Ezek a táplálék-kiegészítők a fogyókúra szerves részei, s ahogy a nevükben is benne van, kiegészítik a táplálékot nem helyettesítik azt.

Sportolj!

tennis-sports-girl-fitness-48788.jpegFogyás szemszögéből a testmozgás néha igencsak fárasztó út a sikerhez. Természetesen a sport lényege és öröme nem a fogyásról szól, de tény, hogy mivel a felnőtt lakosság közel fele súlyproblémákkal küzd, a testmozgás nagyban hozzá tud járulni az ideális alkat visszanyeréséhez.

Ha a testmozgással elsősorban a zsírégetés a célunk, egyáltalán nem mindegy, mit, hogyan és mennyit mozgunk! Tehát találd meg azt a sportot, ami a te fogyásodhoz a legideálisabb. Keress fel egy személyi edzőt vagy nézz körbe az interneten, ahol rengeteg anyagot találsz ezzel kapcsolatban.

A bejegyzés végére bizonyára benned is tudatosult, hogy a sikeres fogyáshoz türelem, kitartás és önuralom szükséges. Én is tudom mennyi erőfeszítéssel és lemondással jár a fogyás, hiszen én is megszabadultam 20 kilótól az utóbbi években. Hosszú évekig hanyagoltam a sportot és az egészséges táplálkozást.

A rossz közérzet mellet már egészségügyi problémák is jelentkeztek nálam. Ekkor elhatároztam magam, - tehát meghoztam a döntést - hogy lefogyok. Nem mások miatt, hanem a saját jólétem érdekében. Azóta rendszeresen heti 4 alkalommal sportolok és tudatosan táplálkozom, amiben a családom is követ. Kerülöm a szénhidrátot és a cukrozott élelmiszereket, üdítőket. A családommal együtt nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minőségi, hazai, ellenőrzött forrásból származó ételeket fogyasszunk.

Bízom benne, hogy tudtam neked segíteni a tanácsaimmal. Ha ezekkel a pontokkal kapcsolatban bármi észrevételed van, kérlek oszd meg velünk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - ügyvezető, Mikóczi Hús

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr3712802650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása