A legfurább magyar ételek

2019. március 14. - Mikóczi Hús

Kezded unni, hogy általában ugyanazokat az ételeket fogyasztod? Hatalmas a választék, de valamiért mindig a jól bevált recepteknél maradsz? Vajon az elődeink mennyivel voltak kreatívabbak a konyhában?

fura_magyar_kaja_fokep.jpg

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szeretem a húst. Végül is több, mint 20 éve ezzel keresem a kenyerem. Természetesen nem eszek húst hússal, de az étrendemben meghatározó szerepe van. Igyekszem minél változatosabban összeállítani azt, hogy mit fogyasztok. Persze nekem is megvannak a kedvenceim, amik gyakrabban kerülnek az asztalra.

Általában mit eszünk? Előszeretettel maradunk a "csirke-kacsa-sertés-marha" vonalon. Ide írhatnám még a pulyka és a nyúl húst, amik még az asztalra kerülnek. Ehhez képes az őseink sokkal találékonyabbak voltak és olyan ételeket is fogyasztottak, amik lehet meg sem fordulnának a fejedben.

Éppen ezért erre a hétre egy különleges tartalommal készültem. Összegyűjtöttem az 5 legfurább magyar húsétel, amelyet elődeink előszeretettel fogyasztottak. Néhány étel a mai gondolkozásunknak nagyon fura lesz, de meg kell értenünk, hogy ezek egy más korból származnak. Egy olyan korból, amikor az állat szinte minden részét elfogyasztották. Nem állt minden sarkon egy hipermarket, amelynek polcairól lekapták a konyhakész ételeket.

Vágjunk bele!

Roston sült medvetalp

„A medvetalpakat mossuk le jól, tegyük egy lábasba, öntsük le húslével, sózzuk meg és 2 óra hosszat főzzük benne. Ha aztán megfőtt, vegyük ki a lábasból, kenjük be tojással vagy olvasztott vajjal, és hintsük meg törött zsemlemorzsával, majd egy lábas fölött állítsuk a rostélyra és süssük mindaddig, míg szép aranybarna színű nem lesz. Ekkor rakjuk a tálra, körítsük citromszeletekkel és sült petrezselyem zöldjével, mire asztalra adhatjuk.” (Kugler Géza, 19. század vége)

Gondolom, hogy már a recept nevéből rájöttél, hogy nem egy mai ételről van szó. Ez a különlegesség a 19. századból származik. Kicsit nehezebb elkészíteni, mint egy csirkepaprikást, az biztos. Ide tartozik, hogy nálunk már a medve védett állat, de Romániában és a Skandináv államokban legális a medvevadász, természetesen szigorú feltételekhez kötve.

Citromos ökörnyelv

„Egy ökör nyelvet ijesztgesd meg jól, mosd ki tisztán, főzd meg húslében. Azután szűrd le, vágd kétfelé hosszára a közepén. Fend meg vajjal, tedd rostélyra, facsarj citromnedvet reá, hintsd bé cukorral és zsemlemorzsával, önts reá citromlevet és vajat, és mikor már szép tajtékos, tedd tálba. Friss vagdalt citromhajakat reá.” (Czifray [Czövek] István 1816)

A nyelvet manapság is sok helyen fogyasztják, viszont a cukros-citromos mártás talán már kevésbé elterjedt. Valamint könnyebb is hozzájutni, mint a maci tappancsához.

Fahéjas sült hattyú

„Tépd meg az torkát, s hadd meg az szárnyát, nyakát, fejét s farkát. Nyúzd meg, szárazd meg a bőrit, magát süsd meg. Csinálj vasbúl a lábain által olyan eszközt, melynek lapos légyen a talpa, s ha megsült a hattyú, hadd hüljön meg. Csináld egy szép tiszta deszkára. Szegezd reá a talpát, csináld réá az nyakát, szárnyát, farkát s fejét. Állasd egy tálba, s csinálj ökörlábbúl hideg étket alája: borral, ecettel, fahajjal s sáfránnyal. Igen-igen szépnek látszik.” (Bornemisza Annának fordított szakácskönyv, 1680)

A hattyú hús ma már elég bizarrnak hangzik. Az igazsághoz tartozik, hogy a hattyú nem volt mindennapos étel az őseink idejében sem. Általában ünnepi lakomákon került az asztalra.

fura_kaja.jpg

Teknősleves

„A teknősbékát akasszuk föl a 2 hátsó lábánál fogva, vágjuk le a fejét, s egy fél napon át hagyjuk a vért kicsurogni belőle. Ezután levesszük, hátára fektetjük, s a hasát fölvágva a belső részeit kiszedjük, de eközben vigyázzunk, hogy semmit se nyomjunk szét benne. Most vágjuk le a 4 lábát s fűrészeljük 4 felé a teknőcöt, erre az egészet kiszedjük a héjából s vizet töltve rá, megsózzuk s megfőzzük. A kövér s nyálkás részektől megtisztítva lábasba rakjuk, hozzáadjuk a fűszereket, elég vizet öntünk rá és 4 órán át főzzük, miközben a habot gondosan leszedjük. Most a vajat hagymával megpirítjuk, s belerakjuk a teknősbékaszeleteket, apróra szétvagdalva (megelőzőleg még egyszer megtisztítjuk s a csontokat is kiszedjük), befedjük s jól megpároljuk, erre egy keveset belisztezzük, feltöltjük marhahús- (vagy teknősbékahús-) lével, hozzáadjuk a többi fűszert, a tejfölt, s darab ideig még tovább főzzük. A levesestálba most beszórjuk a pirított zsemleszeleteket, ráöntjük a levet, s végül még egy evőkanál citromlét tölthetünk hozzá.” (Kugler Géza, 19. század vége)

A 17. századtól kezdve a teknős meglepően sok régi magyar szakácskönyvben szerepel. Magyarországon egyetlen faja, a mocsári teknős őshonos. Az idézett receptek, elkészítési módok is erről a fajról szólnak. Ha valaki kedvet kapott hozzá, nyugodtan felejtse el, ugyanis védett fajta.

Viszont ha valaki mindenképpen rá van indulva a teknőchúsra, nem kell a mocsári teknőst enni: a többi édesvízi faj is ehető, például a szép nagyra megnőtt ékszerteknősök.

Tyúk, vérrel sűrített mártásban

„Az tikfiak vérét vödd ecetre, és egy kevéssé forrald meg, oztán hogy megforralod, szűrd meg, és úgy verj tikmonyot [tojást] belé, hogy az vér meghidegszik, aztán mikor a tikfiakot főzöd, limonát [citromot] is főzz közötte és tárkont is, aztán az tiklevet hidegítsd meg, és tölts egy kis ecetöt is belé, és úgy öntsd a vérre, és mikor össze csinálod ezöket, forrald meg őket, de ne sorojad, mert fejér leszön. Az limoniát aztán kétfelé metéljed, mikor aztán föladod az ételt, rakd az tikfira az étekbe, fahéj, méz, bors is köll belé, ezzel, ha szépön cselekedtél, olyan leszön ez, fekete pástélnak kit hínak, mint az cheri barát kápája.” (16. századi szakácskönyv-töredék)

Az ökörnyelvhez hasonlóan ennél a receptnél sem maga a fő alapanyag, hanem a mártás a különleges. A 16. és a 19. században sűrítésként leginkább kenyérbelet használtak, de az sem ritka, hogy az adott állat vérét.

js-foods-feasts-nov_-26-28.jpgA receptek végére érve kijelenthetjük, hogy 100 évvel ezelőtt az őseink nagyon kreatívak tudtak lenni a konyhában. Természetesen ahogy változnak az idők úgy alakult át az emberek ízlése is. Továbbá néhány alapanyaghoz már nem tudunk olyan könnyen hozzájutni, mint elődeink.

Attól függetlenül egy kis találékonysággal mi is képesek vagyunk különleges ételek készíteni a családi asztalra az elérhető alapanyagokból. Arra minden esetben ügyeljünk, hogy megbízható és legális forrásból szerezzük be a hozzávalókat. Főleg egzotikus ételek esetén.

Megrendelésre mi is ki tudjuk szolgálni az ügyfeleink különleges igényeit - persze emberi keretek között és törvényesen beszerezhető húsfélék esetében.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Elegendő a sport a fogyáshoz?

Szerinted a sikeres fogyáshoz és az alakunk megőrzéséhez elegendő a sportolás? Mindegy mennyi kalóriát viszel be, hiszen úgy is "lemozgod"? Amúgy van különbség kalória és kalória között?

sport_fogyashoz.jpg

A válaszok sorrendben: nem, nem, igen. Persze, ennyivel nem tudom le a bevezetésbe felvett kérdéseimet. A cikkemben alaposan kivesézek pár tévhitet, ami az emberek fejében él a fogyással, testmozgással és az egészséges táplálkozással kapcsolatban. 

Számomra kiemelt fontossággal bír az egészséges, tudatos táplálkozás és a sportolás (a korábbi cikkeimet ebben a témában ITT, ITT és ITT megtalálod). Annak idején 2012-ben, amikor elindultam az Átalakulás útján, a szellemi megújulás mellett nagy hangsúlyt fektettem a fizikumom "rendbe tételére" is. Ismered a mondást: "ép testben ép lélek". Hát rajtam volt nagyjából 25 kg felesleg és 20 évig hanyagoltam a sportolást. Röviden, volt mit behoznom, de, mint mondják, innen szép nyerni. De térjünk vissza az eredeti témához, vizsgáljuk meg a sport és a táplálkozás kapcsolatát mélyebben. Vágjunk bele!

Gyakori tévedés

"Ha túl sokat eszek, egyszerűen csak sportolnom kell és megszabadulok a felesleges kilóktól." Sajnos ez a kijelentés téves. Sokan azt gondolják, hogy az extra kalóriákat olyan könnyen le tudják dolgozni. Valójában a sport nem vezet súlyvesztéshezAz elmúlt 30 évben, az emberek mozgási szokásai gyakorlatilag nem változtak, körülbelül ugyanannyit mozgunk. Mégis az elhízás és a túlsúly egyre gyakoribb. Tehát a mozgás önmagában nem segít.

Az igazság, hogy úszással vagy sétálással nem futhatunk el a túlsúly elől. Az ok, amiért egyre kövérebbek leszünk, a rossz táplálkozás. Ezen sajnos a sok sport sem változtat. Hiába mondogatjuk, hogy annyit ehetünk, amennyit szeretnénk, ameddig mellette sportolunk. Ez az állítás nem csak hamis, sőt akár még árthat is. Az igazságot már kevesebben szeretik hallani: A sport önmagában kevés. Ha leszeretnél fogyni, akkor táplálkozásodat is át kell alakítanod. Ezzel kapcsolatban ajánlom egyik korábbi bejegyzésem, amelyben kapsz tőlem egy útmutatót az egészséges táplálkozáshoz.

sport_fogyas_2.jpg

Mindegy milyen formában viszem be a kalóriát a szervezetbe?

Többször hallottam, olyan érvet, hogy teljesen mindegy, hogy 200-300 kalóriát zöldségekkel vagy csokival vesz fel valaki. Ami sajnos egy újabb tévedés, mert nem mindegy, hogy honnan származik az energia. A cukorból felvett kalóriát a szervezet nagyobb valószínűséggel tárolja zsírként. Ezen túlmenően, még éhesebb lesz tőle. A zsírból származó kalória ezzel ellentétben telít. Hosszú távon, a zsírban gazdag és szénhidrátban szegény táplálkozás egészségesebb, mint fordítva.

Itt most álljunk meg egy pillanatra. és tudatosítsuk, hogy a sport nagyon egészséges, és hasznos a fogyás szempontjából, mert így a kalóriaégetés növekszik. A táplálkozási szokások átállításával kombinálva felgyorsítja a fogyás folyamatát. A táplálkozási szokások átalakítása nélkül nagyon keveset segít a fogyásban.

Mielőtt áttérünk magára a sportra, had osszak meg veled még egy érdekességet. A rossz étkezési szokások nem csak a túlsúlyos emberekre érvényesek. A túl sok kalória, különösen a cukor nem csak hizlal, hanem más negatív hatásokat is okoz. Az alábbi betegségek, mint a magas vérnyomás, anyagcsere zavarok, szív- és érrendszeri betegségek egyre több normális testtömeg-indexű (BMI) embert érintenek. Az emberek körülbelül 40 százaléka, akik ezekben a betegségekben szenvednek, normális testsúlyúak. 

Hogyan kezdjek hozzá?

Vegyük át, hogy mit tudunk eddig. Az étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül a sport vajmi kevés, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól. Viszont, ha a kettőt kombináljuk, akkor a fogyás folyamatát alaposan felgyorsíthatjuk. Most ehhez adok neked hasznos tanácsokat, tehát mire ügyelj, ha hosszabb kihagyás után újból sportolni kezdesz.

sport_fogyas_3.jpg

Lassan kezdj és ne ess túlzásba!  Először elegendő, ha hetente 3-4 alkalommal 20 percet sétálsz vagy lassú tempóban kocogsz, hogy keringésed lendületbe hozza. Miután ez már könnyen megy, az intenzitást lassan növelheted. Jobb, ha többször mozogsz kevesebbet, mint egyszer túl sokat. A kezdetekben nagyon fontos, hogy ne terheld túl magát. Ugyanis a túlsúly alapvetően megterhelő a szervezet számára. Egy ember minél nehezebb, annál óvatosabbnak kell lennie, mivel a fizikai megterhelés által a szív- és érrendszer, az ízületek, és az inak is károsodhatnak.

Váljon a szokásoddá! A legegyszerűbb módja ennek, ha a sportot és a mozgást beépíted a heti szokásaid közé. Egy-két hónap után egyáltalán nem gondolsz rá, mivel automatikussá válik. Ha ezt sikerrel alkalmazod, akkor nem fogsz kifogások mögé bújni, mint például a rossz időjárás, korai sötétedés, stb. Hiszen nem muszáj mindig a szabadban edzened. Légy rugalmas.

Élvezd, amit csinálsz! Röviden, enélkül nem fogsz sokáig kitartani. Fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelő, örömet okozó sportágat. Persze ügyelj arra, hogy ne csak egy területre koncentrálj. Ebből a szempontból nézve az erő- és állóképességi edzés a rendszeres testmozgással kombinálva tökéletes lehet.

A végére érve remélem ismét tudtam segíteni, hogy néhány tévhitet eloszlassunk. Bátran ajánlom, hogy fogadd meg a felsorolt tanácsokat és a rendszeres sportolás mellett figyelj a táplálkozási szokásaidra. A kettőt megfelelően párosítva nagy eredményeket fogsz elérni. Viszont a végére még adok neked egy hasznos tippet, mielőtt belevágsz a fogyókúrába végezz el egy tisztítókúrát, ami megtisztítja a tested.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Bízom benne, hogy ismét sikerült néhány tévhitet eloszlatnom. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért látogasd meg a Facebook oldalunkat, kövesd a hetente friss tartalommal megjelenő blogunkat. Kiváló minőségű, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Mennyire fontos a gyermekek étrendjében a hús?

A fejlődő szervezetnek kell a hús? Jót tesz a gyerekeknek a vegetáriánus étrend vagy épp ellenkezőleg? Helyes megoldás a tehéntej alapú tápszereket mással helyettesíteni?

gyerek_etrend.jpg

Mikor a fiam megszületett még nem foglalkoztam hússal és még tervben sem volt. Emlékszem, mikor etettük a kisfiamat, a húst mindig nehezen akarta megenni. Mint egy kis hörcsög, a falatokat jobbról balra tologatta a szájában és kiszívta belőlük a nedvet. A maradékot pedig úgy kellett kihalászni a szájából. Akkor azt gondoltuk, hogy vegetáriánus lesz.

Viszont tudtuk a párommal, hogy a húsra szüksége van a fejlődő szervezetnek. Bezzeg ma, 22 évvel később, nyolc szelet rántott hús az ebédje. Miért is meséltem el ezt a sztorit? 

Hazánkban is egyre többen térnek át a vegetáriánus és vegán életmódra. Amivel nincs semmi probléma, hiszen mindenki úgy él és táplálkozik, ahogy azt a legjobbnak látja. De vajon a gyerekek egészségére milyen hatással van a húsmentes étrend? Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a cikkemben leírtak mind bizonyított tények és nem kívánok senkit "megtéríteni". Viszont, mivel az utóbbi években sokat foglalkozom gyerekekkel, ezért fontos témának tartom a fiatalok táplálkozását. Vágjunk bele!

A hús elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez: teljes értékű fehérjeforrás, jól felszívódó formában tartalmaz vasat és B12 vitamint. Ezért a gyerekeknek ajánlatos minden nap húst fogyasztaniuk, hetente egyszer pedig halat is, ami a telítetlen zsírsavak bevitele miatt fontos.

Vashiány veszélye

A gyerekek egyoldalú táplálkozásának nagyon gyakori következménye a vashiány. Különösen csecsemőknél és kisgyerekeknél rejt komoly veszélyeket a vegetáriánus táplálkozás, mivel nem csak vérszegénységhez vezethet, hanem befolyásolja viselkedésüket és a fejlődésüket is.

Nyugat-Európában az egyik leggyakoribb hiánybetegségek a csecsemőknél és a kisgyermekeknél a vashiány. Hat hónapos korig a csecsemők szervezete elegendő vasat tárol a napi szükségletük ellátására. Ezek a tartalékok a magzati fejlődés során halmozódnak fel, ezért a kismamáknak terhesség alatt nagy figyelmet kell fordítaniuk az elegendő mennyiségű vas fogyasztására. Hat hónapos koruktól ajánlott vasban gazdag kiegészítő bébiételt adni, ugyanis az anyatej kevés vasat tartalmaz.

A vasban gazdag étrend serdülőkorban is kiemelt fontosságú, ugyanis a gyors testtömeg gyarapodás következtében gyakran léphet fel vashiány. A húsok vasat nagy mennyiségben és a szervezet számára jól hasznosítható formában tartalmaznak. A rendszeres húsfogyasztás a vashiány megelőzésének egyik módja.

a-meaty-question-_-why-won_t-my-child-eat-meat.jpg

Fehérjeforrás

A fehérje az izom építőköve. Az állati eredetű termékek, különösen a húsfélék sok fehérjét tartalmaznak, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen. A növényi fehérjék általában csekélyebb koncentrációban tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat, mint az állati fehérjék. Az egyik korábbi cikkemre kattintva találsz egy táblázatot a különböző húsok fehérjetartalmáról.

Továbbá ide tartozik, ha az anya a szoptatás ideje alatt vegán táplálkozást folytat, akkor az anyatejben nem lesz elég zsír és fehérje. Ez pedig, a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő növekedésének visszamaradásához vezet. Tehát szükséges tehéntej alapú tápszerekkel pótolni a fehérjét. A csecsemők teljes értékű étrendjében nem lehet szójaitalokkal, mandulatejjel, rizstejjel és hasonló pótlószerekkel helyettesíteni a tehéntej alapú tápszereket.

B12 vitamin bevitele

Az egyetlen vitamin, amit megfelelő mennyiségben csak állati eredetű táplálékkal tudunk bevinni a szervezetünkbe. Minimális mennyiségben megtalálható a savanyú káposztában és algákban, ez viszont a szervezet igényét nem fedezi.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges vérképzéshez, a jól működő ideg- és emésztőrendszerhez.  A B-12 hiány visszafordíthatatlan idegrendszeri elváltozásokat okozhat, mint a memóriazavar, krónikus álmatlanság, potenciazavarok.

Vegán táplálkozás mellett a B12-vitaminigény fedezése kizárólag táplálékkiegészítők szedésével lehetséges. A csak növényi eredetű ételeket fogyasztó anyáknak pedig különösen fontos, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt fedezzék a B-12 vitaminigényüket.

Prof. Szalai Csaba a Semmelweis Egyetem professzora szerint: "a szigorú vegetáriánus diétán felnövő gyermekek mind testi, mind szellemi fejlődésükben egyértelműen lemaradnak az állati termékeket is fogyasztó kortársaiktól".

1041378_large.jpgA csecsemők és kisgyermekek táplálkozásánál tegyük félre a nézeteinket és az egészséges fejlődésüket helyezzük előtérbe. Ne erőltessük rájuk a saját életvitelünket. Fiatal felnőttként már képesek lesznek maguk meghozni a döntést, hogy milyen táplálkozási formát részesítenek előnyben.

Az egészségünk érdekében viszont tudnunk kell, hogy a szükséges tápanyagokat csak a minőségi húsok, húskészítmények tartalmazzák. Ezért törekedjünk arra, hogy a húst mindig megbízható helyről szerezzük be

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Mi kerül az asztalra 2050-ben?

"Mi történt míg bent voltam? Az étel végre pirula formájú és a pirulának végre kaja alakja van?" - Futurama

2050_blog_1.jpg

A sci-fi filmek és rajzfilmek kedvelőinek bizonyára ismerős az a kép, amikor a szereplők csak bekapnak egy kis kapszulát és ezzel meg is volt az aznapi étkezés. Vagy a "Vissza a jövőbe" egyik jelenete, mikor egy picit korongot beraknak a sütőbe, majd 2 másodperccel később el is készült az óriási családi pizza. Sok hasonló filmjelenettel találkozunk, amik kicsit humoros módon mutatják be, hogyan fognak pár évtizeden belül megváltozni az étkezési szokásaink. Sok dolog, amit 20 évvel ezelőtt a képernyőn láttunk még elképzelhetetlen volt, ma már az életünk szerves része.

Jókat tudunk rajta szórakozni, esetleg elgondolkodni azon, hogy lehet ez lesz a jövő. Az is lehetséges, hogy a Szilícium-völgyben ebben a pillanatban is egy "ételzsugorító-transzformáló berendezésen" kísérleteznek, és 10 év múlva a vasárnapi ebéd két tablettából fog állni. A fehér lesz a rizs, a barna pedig a sült hús. És ezzel a forradalmi találmánnyal meg is oldottuk a világ élelmezésének a problematikáját. 

pirula.jpg

De sajnos a valóság más képet mutat, és a globális helyzet nem tartogat magában ennyi humort. Ha jelen ütemben folytatódik a Föld népességének gyarapodása, akkor 2050-re 30 százalékkal többen lakjuk majd bolygónkat. Ekkora tehát a mezőgazdaságnak 9 milliárd ember élelmezéséről kell gondoskodni.

Már most is rohamosan növekszik a világ élelmiszerigénye, és a szükségletek nem csak a népesség szaporulata miatt növekednek. Ugyanis világszerte javul az életszínvonal és a világ két legnépesebb országa, Kína és India lakossága egyre több húst, tojást, tejterméket fogyaszt, a marha-, sertés- és baromfiipar fölfuttatásához pedig egyre több kukorica és szója kell. Ha a jelenlegi módszerekkel és termelékenységgel számolunk, az emberiség létszám gyarapodása és a táplálkozás színvonalának javulása miatt 2050-re a mezőgazdaságnak már nagyjából kétszer annyit kell majd előállítania, mint amennyit jelen pillanatban képes.

De mégis hogyan?

Ez itt a nagy kérdés. Miközben a jelenlegi mezőgazdasági tevékenységek így is nagy mértékben veszélyeztetik a bolygónkat. A környezetszennyezésről elsőre a benzinfaló autók, füstokádó kémények jutnak eszünkbe. De valójában a mezőgazdaság a globális felmelegedés egyik legfőbb okozója. Azzal, hogy földet művelünk és jószágot tartunk, több üvegházhatású gázt juttatunk a levegőbe, mint a világ minden autója, teherkocsija, vasúti szerelvénye és repülőgépe összesen. Durva, igaz?

Főleg, ha belegondolunk, hogy már vidéken is esik vissza az otthoni kis mezőgazdaságok száma. Egyre inkább azt látjuk, hogy helyi kisgazdák sorban húzzák le a rolót, mert nem tudják felvenni az árversenyt a hatalmas multi cégekkel. Igaz, hogy az ipari mennyiségben előállított ételek minősége messze elmarad az otthon termesztett élelmiszerek és a saját tartásból származó húsokétól.

p01ff0g9.jpg

Lehet naivitás a részemről, de én az otthoni gazdaságok támogatásában és fellendítésében látom az egyik megoldást. Nem mondom, hogy így meg tudjuk váltani a világot, de már ezzel is képesek leszünk zsugorítani az ökológiai lábnyomunkat. Nem mellékesen, az így előállított élelmiszerek bizonyítottan magasabb tápértékkel rendelkeznek, mint például a laboratóriumban, szivacson termesztett paradicsomok vagy az antibiotikumokkal és hormonokkal telepumpált, Ázsiából behozott csirkék. Ha nagyobb hangsúlyt fektetnék arra, hogy magasabb tápértékkel rendelkező ételek fogyasszunk, akkor a bevitt és ezáltal megtermelt mennyiséget is tudnánk csökkenteni.

Azt gondolom, ez nagyon érdekes téma és ezért kíváncsi vagyok arra, hogy te mit gondolsz, mit fogunk enni 30 év múlva? Kérlek a hozzászólások között bátran oszd meg velem a te elképzeléseidet.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

Meddig állnak el az ételek a fagyasztóban?

Vajon visszafagyasztható a felolvadt hús? A baktériumokat le lehet öblíteni? A fagyasztott élelmiszerek bármeddig elállnak?

meddig_allnak_el.jpg

Rengeteg szabály és tévhit kering a köztudatban az élelmiszerek helyes kezeléséről és tárolásáról. Ezek között vannak, ami hasznosak. Azonban néhány felesleges vagy kifejezetten veszélyes az ember egészségére. A nyers húsok és az ebből készült ételek kezelése külön figyelmet. Ugyanis a romlott húskészítmények komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukba.

A cikkemben csokorba gyűjtöttem a leggyakoribb kérdéseket, amelyek az ügyfeleink feltesznek az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban. És természetesen a válaszokat is megosztom veled. Vágjunk bele!

A kiolvadt húst már nem szabad visszafagyasztani?

Erre a kérdésre nem lehet egyszerűen igennel vagy nemmel válaszolni. A Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet kutatásai alapján, a hús vagy bármilyen élelmiszer biztonságosan újra fagyasztható, amíg 5 °C-on vagy az alatti hőmérsékleten üzemelő hűtőben engedett fel

Viszont arra mindenképp figyeljünk, hogy ha a kiolvadt húst elkészítjük, várjuk meg míg kihűl és csak azután tegyük be a hűtőszekrénybe a fagyasztóba. Ellenkező esetben, ha még melegen bedobozoljuk és elrakjuk, akkor remek táptalajt biztosítunk a baktériumoknak.

A lefagyasztott élelmiszerek bármeddig elállnak?

Sokan gondolják, hogy a mélyhűtőben tárolt ételek akár több évig is megőrzik a a szavatosságukat. Valójában az élelmiszerek minősége a fagyasztóban eltöltött idővel arányosan fokozatosan romlik. A leveseket, a pörkölteket, a főtt húsokat és a tésztás ételeket nem érdemes három hónapnál tovább fagyasztva tárolni, míg a nyers húsoknál nagyjából egy év a felső határ.

A különböző húsok hűtési és fagyasztási idejéről korábban készítettem egy táblázatot, amit az alábbi linken megtalálsz. 

store-meat.jpg

Leöblítsük a nyers húsokat?

A saláták és gyümölcsök esetében természetes, hogy evés előtt megmossuk. Sokan a húsra vonatkozóan is általánosan elfogadott nézetnek tartják, hogy főzés előtt meg kell öblíteni. Valójában azonban ezzel inkább csak kedvezünk a baktériumoknak, mintsem megszabadulnánk tőlük. A húsok összetétele a folyadékkal és a friss levegővel nagyon vonzó a kórokozók számára. Ezzel szemben a forráspont feletti hőmérsékleten történő hőkezelés már elegendő a baktériumok elpusztításához.

A fagyasztás megöli a baktériumokat?

Ha forralással kiirthatóak a baktériumok, akkor vajon a fagyasztás is képes ugyanerre? Bár logikusan hangzik, de a valóság az, hogy nem. A mélyhűtés csak inaktívvá teszi a kórokozókat, de nem öli meg őket. Ha tehát fertőzött húst fagyasztunk le, akkor a baktériumok a felengedést követően ugyanúgy ott lesznek. Egészen addig, amíg magas hőmérséklettel nem találkoznak a serpenyőben.

Szag alapján is biztosra tudhatjuk, hogy romlott a hús?

Gyakori feltételezés, hogy az a hús, amely nem büdös, nem is romlott. Persze igaz, a lejárt hús valóban gyakran áraszt magából kellemetlen "illatokat", ugyanakkor egyes baktériumok teljesen színtelen és szagtalan módon végzik a dolgukat. Márpedig ezek a rejtett veszélyek is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Szóval, ha a húsnak lejárt a szavatossága, inkább ne kockáztassunk az elfogyasztásával.

6862201398_000d67e30c_o_wide-91efaf04f0d36b64f0d130e90b580a7dcf647970.jpg

Több, mint húszéves tapasztalatom van a húsiparban, ezért első kézből tudom, hogy mi mindenre kell figyelni a húsok tárolásánál. 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Bízom benne, hogy ismét sikerült néhány gyakori tévhitet eloszlatnom és kielégítő válaszokat adnom a kérdésekre. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért látogasd meg a Facebook oldalunkat, kövesd a hetente friss tartalommal megjelenő blogunkat. Kiváló minőségű, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

Örömmel várunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető 

Miért fontos a tudatos táplálkozás?

Naponta halljuk, hogy mennyire fontos a tudatos táplálkozás, de tudjuk mit is jelent pontosan? Tényleg az egészségünk megőrzésének a kulcsa? A mai cikkemben részletesebben is körüljárjuk a kiegyensúlyozott étkezés témakörét.

tudatos_tap_2_0.jpg

"A múltkor én tudatosan táplálkoztam egy edés sütemény féleséget. És végig tudtam, hogy eszek és egyszer sem haraptam mellé!" A mindent mindenkinél jobban tudó Besenyő István egyszerűen összefoglalta, a tudatos táplálkozás egyenlő azzal, tudjuk, hogy eszünk. Tehát meg is kaptuk a választ, én mára végeztem és köszönöm, hogy elolvastad a mély elemzéssel tarkított cikkemet...

Na de fordítsuk kicsit komolyra a szót, és térjünk vissza a témánkhoz. A tudatos táplálkozás a változatos, kiegyensúlyozott és egészséges étkezést jelenti. Ennek a fontosságáról hallunk a rádióból, tévéből, rengeteg cikket látunk róla a magazinokban vagy az online hírportálokon. A mindennapokban mégis kis hangsúlyt fektetünk a táplálkozás minőségére és mikéntjére, előszeretettel engedünk a finom, de egészségtelen ételek csábításának. Mindezek után pedig csodálkozunk, ha rossz közérzettel ébredünk, és így vágunk neki a napnak. Mindaddig nem is változtatunk, amíg nem következik be egy súlyos egészségügyi probléma.

Itt említhetném a saját példámat is.  Az egyik korábbi bejegyzésemben már szót ejtettem róla, hogy 2012-ig milyen életvitelt folytattam. Rendszertelenül táplálkoztam, úgy ittam a Red Bull-t, mintha kötelező lenne és vég nélküli munka mellett a sportolást is hanyagoltam. Én is addig feszítettem a húrt, amíg a szervezetem egy gyomorfekéllyel nem jelezte, hogy itt az ideje változtatni.

Miután megkaptam ezt kellemesnek egyáltalán nem mondható figyelmeztetést, változtattam az addigi életstílusomon. Ez időtájt kezdtem jobban megismerni a spirituális világgal, ezáltal más szemmel kezdtem látni magamat, a környezetemet és az egész világot. Tudatosítottam magamban, hogy ebben a testben csak egyszer élek. Ha nem törődöm vele, rövid időn belül felmondja a szolgálatot. Ezért megosztok veled pár fontos lépést, amit én is bevezettem a mindennapjaimba.

brainfood-gehirnnahrung-lebensmittel-997x563.jpg

Az egészséges táplálkozás bennünk kezdődik, azzal a belső elhatározással indul, hogy szeretnénk napjainkat jobb hangulatban és teljesebben megélni. Sokan azt hiszik, hogy ez számos lemondással jár, holott igazából csak kicsit át kell gondolnunk napi étkezési rutinunkat. Ennek fontos eleme, hogy változatosan táplálkozzunk.

Azt tudtad például, hogy szervezetünknek legalább 40 féle különböző tápanyagra van szüksége az egészséges működéshez? Ha belegondolsz, ennyi összetevőt egyetlen élelmiszer sem tartalmaz. Viszont a hiányuk akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. Emiatt fontos, hogy jó minőségű, változatos ételeket fogyasszunk.

Persze mindezt rendszeresen, ami szintén lényeges. Naponta 4-5 alkalommal vegyél magadhoz táplálékot, és lehetőleg egy főétkezést se hagyj ki. Sokan szándékosan - olyan kifogásokkal, hogy nincs idejük enni, esetleg fogyókúráznak - kihagyják a reggelit vagy a vacsorát. Ezzel viszont pont ellenkező hatást érnek el és megnehezítik a szervezetük optimális működését. Ebben az esetben a szervezet elkezd tartalékot felhalmozni - gyarapodik az úszógumi, mert abban a hiszemben lesz, hogy többé nem jut táplálékhozLehet, hogy soknak hangzik az ötszöri étkezés. Pedig csak annyi a titok, hogy ne edd magad degeszre.

A rendszeres evés mellett ugyanilyen fontos a megfelelő napi folyadékbevitel, ami nem Cola, Fanta vagy Red Bull. A legtöbb helyen azt lehet olvasni, hogy egy felnőtt napi vízfogyasztása 2-3 liter. Ennél viszont pontosabban meg tudjuk állapítani azt a mennyiséget, ami szervezetünk számára a megfelelő mennyiség. Ehhez annyit kell tudnunk, hogy nagyjából 10 kilogrammonként kell 4 dl folyadékkal számolnunk. Tehát egy 80 kilós embernek a vízszükséglete több mint 3 liter. Sportoláskor vagy a nyári hőségben még ennél is több.

A tudatos táplálkozásnak van még egy alappillére, ez pedig a rendszeres testmozgásA nagy mennyiségű kalória bevitel súlygyarapodáshoz vezet, míg a túl kevés pedig súlycsökkenéshez. Ez logikus. Mindkettőre jó megoldás lehet a rendszeresen testedzés. Ezzel jót teszünk a szívünknek és a vérkeringésünknek is. Emellett energia szintünket is megemelheti és a közérzetünkre is jó hatással van a rendszeres testmozgás.

Én ezeket a lépéseket mind bevezettem az életembe. Ennek köszönhetően lefogytam 20 kilót éhezés nélkül. Azóta energikusabb vagyok és sokkal jobban érzem magam a saját testemben. És néha-néha még egy kis "bűnözés" is belefér. Ma már vicces belegondolni, hogy régen nagyobb figyelmet fordítottam az autómra, mint a saját testemre.

mother-daughter-vegetables-1200-525.jpg

Az utolsó jó tanács, amit ma megosztok veled: a tudatos táplálkozás már a vásárlásnál kezdődik. Hiába fogsz változatosan és rendszeresen étkezni, ha egészségtelen, tartósítószerekkel és mesterséges adalékanyagokkal teletömött zöldséget és húst fogsz magadhoz venni. Ilyen élelmiszerekkel nem fogod megkapni a kívánt eredményt.

Ezt a részét a tudatos táplálkozásnak már az Átalakulásom előtt is jól csináltam, és az egész vállalkozásunkat erre építettük.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

Hova tűntek gyerekkorunk ízei?

"Kiskorom óta nem ettem ilyet. Pont olyan, ahogy a nagymamát készítette." Ahogy telnek az évek a fenti mondatok mind-mind egyre nagyobb erővel képesek hatni az emberre. Akárcsak egy fotó vagy egy dallam, az ízek is képesek olyan emlékeket felidézni bennünk, amelyekről azt gondoltuk már rég elfelejtettük.

gyerekkori_izek.jpg

Hova tűntek a régi ízek?

Ezt is mind gyakrabban halljuk. A legtöbben csak legyintenek, hogy "ugyan, ez csak nosztalgia és nem változott az ételek íze". Viszont ez nem fedi teljes mértékben az igazságot, mert valóban szeretünk nosztalgiázni és azt mondogatni, hogy régen minden jobb volt. Ám ismerjük be, az ételek íze valóban változott a gyermekkorunkhoz képest. Ez tény.

Mi változott?

Feltehetjük magunknak a kérdést, amelyet több oldalról is megközelíthetünk. Most maradjunk a húsoknál és a húsételeknél.

Az első és legkézenfekvőbb ok a húsok beszerzésének helye. 20-30 évvel ezelőtt a fogyasztók nagy része vidékről, közvetlen a gazdáktól szerezte be a húst. Ha valaki falun lakott, akkor meg teljesen természetes volt, hogy minden háznál tartottak állatok, sertést, baromfikat, juhokat.

Én még emlékszem mikor a nagymamám vasárnap reggel a csirkékkel "kergetőzött" az udvaron. Igazi élet-halál harcot vívtak. Mindig a mama volt a gyorsabb, így vasárnap délben már a forró, gyöngyöző csirkehúslevest ehettük. 

Mára viszont ez a szokás nagy mértékben visszaesett. A falukon egyre ritkább, hogy az emberek állatokat nevelnek a házaknál. A leggyakoribb ok, amit hallunk, hogy "nem éri meg állatot nevelni". "Minek tartsak sertést, mikor olcsóbb egy szupermarketben megvenni a húst?"

Nehéz ezekkel az állításokkal vitatkozni. Igaz, hogy olcsóbb és egyszerűbb így beszerezni a húst, viszont az íze már nem lesz ugyanolyan. Helyette inkább vásároljuk a mirelit húsokat, mert gyorsabb és kényelmesebb. Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az állat étrendje nagyban befolyásolja a hús és ezáltal az ételek ízét. Ez különösen igaz a külföldről, ismeretlen forrásokból behozott húsokra. Nem tudhatjuk mivel etették az állatot, milyen táplálék-kiegészítőket kapott. Ez már nem olyan, mint a tyúkudvarban elszórni a magokat a csirkéknek, berakni a frissen kaszált a herét a tapsifüleseknek, vagy hajnalban megetetni a sertéseket. A világ változik. 

gyerekkor.jpgMindezek mellett megváltozott az ételek elkészítésének a módja is. Tegyük fel, hogy egy ismert, megbízható helyről vásároltuk a húst. Az ebből készült étel ugyan nagyon finom, de valahogy mégsem olyan, mint régen.

Az egyik első bejegyzésünkben foglalkoztunk az olajban vagy zsírban sütés témájával, amely a mai napig megosztja a fogyasztókat. Most nem szeretnék mélyebben belemenni a témába, ha szeretnél többet tudni, kérlek olvasd el az erről készült posztunkat.

Egy dolgot viszont kiemelnék, amivel nem lehet vitatkozni: a zsírban elkészített ételek finomabbak. Én még tisztán emlékszem a zsírban kisütött rántott hús ízére. Zamatosabb és ízletesebb volt, mint manapság, mikor szinte már csak növényi olajak használunk.

Az elkészítési módokban beállt változást a húsételek mellett szinte mindenhol megfigyelhetjük. A rengeteg új fűszer és alapanyag mind-mind befolyással van a végeredményre.

Lassan a poszt végére érkezve nem állítom, hogy ez rossz dolog. Az élet része a változás, a fejlődés, úgy az ételek, ízek területén, mint mondjuk tudományos-technikai téren. Mi viszont szeretnénk, ha a régi hagyományok nem vesznének el és megőriznénk az utókornak. Ez a szellemiség a vállalkozásunkat is jellemzi, üzleteinkben csakis ellenőrzött forrásból származó húsokat értékesítünk, olyanokat, amelyeket mi magunk is fogyasztunk. Ahhoz, hogy megőrizzük gyerekkorunk ízvilágának egy részét a legfontosabb az ételekhez felhasznált kiváló minőségű alapanyag.

magyar-etelek-andrey-zhuravlev.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Milyen a jól érlelt marhahús?

Milyen szempontok alapján vesz az ember húst? A legtöbben nézik az árat, származási helyet, kinézetet és természetesen a frissességet. Romlandó élelmiszer esetében különösen fontos szempont a frissesség. Ámde tudtad, hogy a marhahús esetében nem a legfrissebb lehet a legjobb választás?

erleles.jpg

Ez alatt nem azt értem, hogy a rosszul tárolt, több hetes bélszín mennyire ízletes. Hanem a marhahús érlelését szeretném részletesebben bemutatni, aminek köszönhetően isteni steaket tudsz az asztalra varázsolni.

Mi az érlelés?

A marhahús érlelésének lényege, hogy a vágás után a friss húst nem tesszük azonnal a hűtőbe, fagyasztó vagy készítünk belőle ételt, hanem hagyjuk állni a húst. Persze nem szobahőmérsékleten a konyhapúlton, hanem speciális, erre kialakított környezetben. Érlelés alatt a hús szerkezetében olyan biokémiai folyamatok zajlanak, melyek nemcsak, hogy sokkal porhanyósabbá teszik a húst, hanem mélyebb ízekkel is felruházzák.

A több, mint 20 éves pályafutásom alatt nagyon sokszor tették fel nekem a kérdést, hogy mikori vágásból származik a hús. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az a legjobb, ha vágás után mihamarabb felhasználjuk. Ezt azzal támasztják alá, hogy a hús akkor friss, ha minél világosabb. Az igazság viszont, amit a tapasztalt szakácsok is megerősítenek, hogy a marhahúsnak kell minimum három nap, hogy megkapja a finom ízét.

Az érlelési folyamat szárazon, illetve nedvesen is végbemehet.

dry-ager-dry-aging-fridge-03.jpgA száraz érlelés egy régi, tradicionális húsérlelési metódus, amit a nagyszüleink is alkalmaztak, amikor is a húst egy hideg kamrában lógatva tárolták. Azonban manapság jóval nagyobb körültekintéssel végzik, mint hajdanán. A száraz érlelésnél a húst leggyakrabban felfüggesztve, csomagolás nélkül, hidegben, 1-3 Celsius fokon, rendkívül magas, 75-85 százalékos páratartalom mellett érlelik. Az átlagos érlelési idő 21-28 nap.

A nedves érlelés egy meglehetősen újfajta és jóval elterjedtebb technika. Ebben az esetben a marhahús speciális, vákuumzárású tasakba kerül. A fagypont körüli hőmérsékleten való tároláskor természetes enzimek gondoskodnak róla, hogy a hús omlósabbá és ízletesebbé váljon. Ez mindössze pár napig tart, emiatt jóval olcsóbb eljárás, mint a száraz érlelés. A rövid ideig tartó érlelés alatt a hús nem veszít annyi vizet, ezért jóval nedvdúsabb marad. Kellő odafigyeléssel ezt a módszert otthon is alkalmazhatjuk, ugyanis létezik egy speciális érlelő zsák, melyben a hús csak kifelé párolog.

Miért ajánlott érlelni a marhahúst?

Az ínyencek szerint ahhoz, hogy nagyon finom, omlós steaket tudjunk készíteni, kötelező az érlelés. Igaz, hogy a frissen szeletelt marha ízletes, viszont nincs túl jellegzetes íze. Valójában az érlelési eljárás különlegesen porhanyóssá, intenzíveb ízűvé alakítja a húst. Emellett a hús állaga sem hasonlítható a megszokottakhoz. Mindazonáltal jöhet a kérdés, hogyan tudjuk felismerni az érlelt húst?

Az érlelt húsok színe sokkal pirosabb, esetenként bordó, de semmi esetre sem sápadt vagy lilás színű. Valamint a tapintása is más. A friss hús tömött, rugalmatlan, míg az érlelt puha, benyomva kis mélyedés marad benne. Továbbá a legszembetűnőbb különbség az árakban található, ugyanis az érlelt húsok jóval drágábbak hagyományos társaiknál.

screen-shot-2013-09-24-at-13_00_391.png

Éppen ezért nagyon fontos magának a húsnak a minősége. Vehetsz viszonylag olcsón marhahúst, hogy majd otthon elvégezed az érlelést, de ha kiöregett szarvasmarhából származik, akkor az érlelés sem fog rajta segíteni. Hiába dolgozol vele, az eredmény messze lesz attól, amit elképzeltél. Gondolhatod, hogy jó üzletet csináltál az olcsó hússal, de ahogy a mondás is tartja, híg lesz a leve. Ezekután saját magadat fogod feleslegesen kínozni, hogy miért akartál ezen spórolni. Nagy igazság, hogy minőségi termékeknek meg kell fizetni az árát, de ezért cserébe meg is kapod, amit elvártál.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és további receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán. Nálunk nyugodt lehetsz, hogy a kínálatból a legjobb minőséget kapod, amire garanciát is vállalunk.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

5 ínycsiklandó húsból készült leves

Az ünnepi időszak leteltével lassan mindannyian visszatérünk a megszokott hétköznapok ritmusához. Az új esztendő második hetében az igazi tél is beköszöntött. Odakint repkednek a mínuszok, és a friss hó hatalmas fehér takaróként lepi be a tájat. Az ember legszívesebben ki sem tenné a lábát a meleg lakásból, helyette egy jó meleg pokrócba bújva várná a tél végét, mint Maci Laci.

5_leveske.jpg

Persze a világ télen sem áll meg. Vár bennünket a munka, iskola a napi teendők, ami miatt muszáj elhagynunk a jó meleg otthonunkat. Ahova délután visszatérünk lehűlve, átfagyva és vágyunk valamire, ami jól átmelegíti az egész testünket. Erre mi sem alkalmasabb egy nagy tányér forró, gazdag húsból készült levesnél. Ezért most megosztom veled az 5 kedvenc húsból készült leves receptemet. Bátran próbáld ki bármelyiket, akkor is, ha nem érzed magad a "konyha ördögének", hiszen egyik recept sem igényel mesterszakácsi képesítést. Vágjunk bele!

Csirkés gombaleves

Kezdjük a sort egy csirkéből készült levessel, ami mindössze 45 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók:

 • 25 dkg csirkemellfilé
 • só, bors
 • 1 ek olívaolaj
 • 3 gerezd fokhagyma
 • 1 fej vöröshagyma
 • 3 db sárgarépa
 • 25 dkg gomba
 • 2 ek vaj
 • 1/4 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)
 • 1 liter húslevesalaplé
 • 1 db babérlevél
 • 1/2 dl habtejszín
 • 5 dkg tejföl
 • 1/2 csokor petrezselyem
 • 1 ág rozmaring

husos_leves_1.jpg

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd falatnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd egy lábasban felhevített olívaolajon 2-3 percig pirítjuk. Kiszedjük, és félretesszük. A kétféle hagymát, a répát és a gombafejeket megtisztítjuk. A fokhagymát átnyomjuk, a többi zöldséget felaprítjuk.

A hússütés után visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk, majd kissé megpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. Meghintjük a liszttel, és további 1 percig pirítjuk rajta. Azután felöntjük az alaplével, és simára keverjük. A levesbe dobjuk a babérlevelet, beleforgatjuk a húskockákat, és közepes lángon 15 percig főzzük.

A tűzről levéve a tejszín és a tejföl keverékével dúsítjuk a levest, végül megsózzuk és megborsozzuk. A finomra vágott zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.

Húsos lencseleves

A következő leves már egy kicsit "testesebb", köszönhetően a füstölt karajnak, ami nagyon jól passzol a lencséhez.

Hozzávalók:

 • 10 dkg lencse
 • 5 dl sonkalé
 • 20 dkg füstölt sertéskaraj (csontos)
 • 1 ek mangalica zsír
 • 1 fej közepes vöröshagyma
 • 5 dkg sűrített paradicsom
 • 2 tk fűszerpaprika
 • 1 tk csípős fűszerpaprika 
 • 50 dkg sertéscomb
 • 2 db sárgarépa
 • 2 szár zeller

husos_leves_2.jpg

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1-1,5 órára.

A sonkalét egy lábosba rakjuk, a füstölt hús csontját belerakjuk, és kis lángon főzzük, amíg a lencse ázik. A zsíron megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, az édes és a csípős pirospaprikát. Rádobjuk a kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük.

Felöntjük a sonkalével meg a vízzel, belerakjuk a lecsepegtetett lencsét is. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük.

Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, végül a feldarabolt zellerszárakat. További 20 percig főzzük.

Erdélyi tárkonyos bableves

Maradjunk füstölt sertéshús vonalon, hiszen a lencse mellett a babbal is nagyon jó "barátok".

Hozzávalók:

 • 50 dkg tarkabab
 • 1 db hagyma
 • 50 dkg füstölt oldalas
 • 2 ek tárkonyos ecet
 • 1 tk tárkony
 • 1 tk paprika
 • 1 ek búzaliszt
 • 1 db sárgarépa
 • 1 db fehérrépa
 • 1 tk petrezselyem
 • 1 db paprika
 • 1 dl paradicsomlé
 • 2 ek olaj
 • tejföl
 • 1 fel lila hagyma

husos_leves_3.jpg

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk, a füstölt húst megmossuk. Feltesszük főni a füstölt húst a babbal, amikor félig megpuhult hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget és a hagymát.

Amikor megfőtt minden, egy serpenyőben rántást készítünk, az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és pirítjuk, majd rátesszük a piros paprikát. Gyorsan összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, a paradicsomlével és kavargatjuk. Amikor felforr beleöntjük a levesünkbe.

A végén hozzáadjuk a felaprított tárkonyt, és a tárkony ecetet, a petrezselymet, ezzel 2-3 percig főzzük. Tálaláskor tejföllel és lila hagymával kínáljuk.

Currys pulykaleves

"Szárnyaljunk vissza" a szárnyasokhoz, a currynak hála egy kis indiai beütéssel. 

Hozzávalók:

 • 30 dkg pulykamell
 • 1 ek vaj
 • 1 fej hagyma
 • 1 db fehérrépa
 • 1 db sárgarépa
 • 4 ek currypor
 • 5 dl csirkealaplé
 • 10 dkg rizs
 • 2 db zöldalma
 • só, bors
 • 2 db babérlevél
 • tejföl

 husos_leves_4.jpg

Elkészítés:

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beletesszük a felkockázott hagymát, a felkockázott pulykamellet és az apróra vágott zöldségeket, és 10 perc alatt puhára pirítjuk.

Hozzáadjuk a curryport, majd ezzel is 1-2 percig pirítjuk.

Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a rizst és főzzük 5 percig, majd beletesszük a meghámozott és felkockázott almát és a babérlevelet, és még 10 percet főzzük.

Sózzuk, borsozzuk és 15 perc alatt összefőzzük. Tejföllel tálaljuk.

Házi tyúkhúsleves

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban jöjjön az én személyes kedvencem, az igazi házi tyúkhúsleves a nagymamáink receptje alapján.

Hozzávalók:

 • 1 db háztáji tyúk
 • 4 db sárgarépa
 • 3 db petrezselyemgyökér
 • 1 db karalábé
 • 1/2 fej káposzta
 • 1 fej vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 15 szem feketebors

classic-chicken-soup_2.jpg

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk, a répát és a zöldséget hosszába-negyedekbe vágjuk. A tyúkot alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A feldarabolt tyúkot 3-4 liter hideg vízben feltesszük főni.

Ha teteje már felhabosodott, egy kanál segítségével eltávolítjuk a habot a tetejéről. Beletesszük a hús mellé az összes zöldséget, hozzáadjuk a fekete borsot is, ízlés szerint sózzuk. Lassú tűzön, amelyen éppen csak gyöngyözik a leves, addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. 

A hozzá kínált cérnametéltet vízben megfőzhetjük vagy akár a már elkészült levesből merünk, és abban főzzük ki. 

Még forrón, gőzölögve tálaljuk az elkészült, finom tyúkhúslevest.

Az 5 isteni leves közül bármelyik elkészítésével garantálom, hogy osztatlan sikert fogsz aratni a családod körében, és már átmelegedve várhatjátok a tavasz beköszöntét. Mielőtt azonban nekiállsz a főzésnek, egy dolgot nem szabad szem elől tévesztened: minden alkalommal kizárólag minőségi alapanyagokból készíts ételt a magad és a családod számára, különösen, ha húsról van szó. A silány minőségű húsok tönkretehetik az ételt és a kedved is elvehetik a további próbálkozástól. 

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkat. Friss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

karacsonyi_menu_2.jpg

Te már kisütötted, hogy mi lesz a karácsonyi menü?

Tapasztalatból tudom, hogy az év vége mennyire zsúfolttá tud válni a sok teendő miatt. Ezért most szeretnék picit segíteni a konyhai munkában. Ha még nem tudod vagy teljesen nem körvonalazódtak az elképzeléseid, akkor most adok neked 3 nagyszerű ünnepi receptet, amivel garantáltan sikert fogsz aratni a családod körében. A klasszikus rántott pontyot is meg lehet unni, ezért most 3 különlegességet mutatok be neked. Vágjunk bele!

Lazac tejfölös uborkával

Kezdjük a sort egy halas recepttel, mivel a hal egy tipikus karácsonyi étel. De nem kell mindenáron ragaszkodnunk a hagyományos halakhoz. Bátran próbáljunk ki új ízeket. Egyébként nekem az egyik személyes kedvencem, amit év közben is nagyon gyakran fogyasztunk a családommal.34559_lazac-tejfolos-uborkaval_n-201510170817_1.jpg

Hozzávalók:

 • 4 szelet lazacfilé
 • 1 citrom
 • 1 evőkanál olívaolaj
 • bors
 • 1 evőkanál méz
 • 1 nagy kígyóubroka
 • 1 kis fej hagyma
 • kevés kapor
 • 2 dl tejföl

Elkészítés:

A lazacot leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk. A citromot megmossuk, a héját finoman lereszeljük, a citromot felszeleteljük. Egy tűzálló tálat az olajjal kikenünk, a lazacot beletesszük, sózzuk, befedjük a citromszeletekkel, 30 percig marináljuk.

A halfilét 180 fokon 15 percig a sütőben pároljuk, megszórjuk a reszelt citromhéjjal, rácsöpögtetjük a mézet. 3 percig 225 fokon grillezzük.

Időközben az uborkát felkockázzuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk. Az egészet összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tejfölt. A hallal tálaljuk.

Gombás pulykamell párolt almával

Az utóbbi években nálunk is egyre gyakrabban kap helyett a karácsonyi asztalon a pulyka. A Valentin naphoz hasonlóan ez is Amerikából került át az európai kultúrkörbe.

28498_gombas-pulykamell-parolt-almaval_n-201510170644.jpg

Hozzávalók:

 • 4 szelet pulykamellfilé
 • 20 dkg csiperkegomba
 • 10 dkg vaj
 • 1 dl tejszín
 • 5 cl almapálinka
 • 4 alma
 • fehérbors

Elkészítés:

A kiveregetett hússzeleteket sóval, fehérborssal bedörzsöljük, és 5 dkg felforrósított vajon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből.

A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a megtisztított gombát. Sózzuk, borsozzuk, és visszatesszük a húst. Meglocsoljuk az almapálinkával, 1 percig pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Közben a meghámozott, cikkekre vágott almát a megmaradt vajon megpároljuk.

A gombás pulykamellet a párolt almával és burgonyapürével tálaljuk.

Színesborsos kacsamell

Végezetül jöjjön egy nagyon ínycsiklandozó vízi szárnyas recept, ami pár éve újra visszakerült az ünnepi menübe.

mg_4457-480x299.jpg

Hozzávalók:

 • 2 bőrös kacsamell
 • frissen őrölt színesbors
 • olívaolaj
 • 3-4 édesburgonya
 • friss vagy fagyasztott erdei gomba
 • 1 dl tejszín
 • kevés vaj

Elkészítés:

A kacsamelleken a bőrt bemetszük úgy, hogy a húsba ne vágjunk bele. Besózzuk, bekenjük olívaolajjal és megszórjuk frissen őrölt színesborsal. Egy órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percig.

Serpenyőben a bőrös oldalán sütjük, amíg a bőr ropogósra nem sül, majd megfordítjuk és további 5 percig sütjük. 200 fokos sütőben további 40 percig vagy 65 fokos maghőmérsékletig sütjük. Miután megsült a sütőből kivéve 5 percig letakarva pihentetjük.

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk, majd félpuhára főzzük. Serpenyőben vagy grillezőn megsózva, olívaolajjal megkenve készre sütjük.

Remélem sikerült segítséget adnom ahhoz, hogy a karácsony valóban a szeretet és a család ünnepe legyen. A fenti receptek elkészítése nem igényel mesterszakács képesítést, mégis egy ötcsillagos vacsorával fogod tudni meglepni a szeretteidet.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és további receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon és igény szerint akár házhoz is szállítjuk az alapanyagokat. 

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak és vásárlónknak békés, boldog, szeretetben teli karácsonyi ünnepeket. 

 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető