5 fejedelmi húsos saláta

2019. május 10. - Mikóczi Hús

Veled is megesett már, hogy este tanácstalanul álltál a hűtő előtt azon morfondírozva, hogy mit is vacsorázz? A hosszú és fárasztó nap után már nem volt kedved nekiállni sütni-főzni?

husos_salika.jpg

Már annyiszor hallottuk, hogy egy felgyorsult világban élünk és kevés figyelmet fordítunk magunkra. Ezt a trendet az étkezési szokásaink esetében is megfigyelhetjük. Szinte állandóan rohanásban vagyunk, gyakran a rendszeres étkezésekről is megfeledkezünk. Napközben bekapunk valamit a legközelebbi gyors étteremben este pedig már nincs kedvünk még egy órát a konyhában robotolni.

Általában mit teszünk ebben az esetben? Farkasszemet nézünk a hűtő tartalmával egy isteni csodára várva, hogy hirtelen ott terem egy sült csirke, vagy rendelünk egy pizzát. Az utóbbi esetben igaz, hogy jól lakva térünk nyugovóra, de egy idő után azt vesszük észre, hogy a ruháink kezdenek picit összemenni.

Én viszont most ajánlok egy harmadik utat, amivel gyorsan tudsz magadnak készíteni egy finom és egészséges vacsorát. Hoztam neked 5 fejedelmi húsos saláta receptet, amit akár fogyókúrázás közben is bátran fogyaszthatsz. Nem kell lemondanod a finom falatokról mégis tudsz vigyázni az alakodra és az egészségedre. Vágjunk bele!

1. Csirkés zöldsaláta

csirke_salata_grill.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 csomag salátakeverék
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet kenyér
  • sült csirke-fűszerkeverék
  • só, bors

Elkészítés:

A csirkemellet mossuk meg. Csíkozzuk fel, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd pici olajon pirítsuk meg.

A fokhagymát zúzzuk össze, és pici olajon azt is pirítsuk meg. Ha kész, a fokhagymadarabokat szedjük ki belőle, és az ízes olajon a kockára vágott kenyeret szintén süssük meg. Az olívaolajat a tejföllel és az apróra vágott petrezselyemmel keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A hozzávalókat öntsük össze egy tálba, majd locsoljuk meg a tejfölös öntettel. Hidegen tálaljuk.

2. Kelbimbós hússaláta

fall-shredded-brussels-sprouts-salad-iowagirleats-11.jpg

Hozzávalók:

  • 40 dkg kelbimbó
  • 40 dkg sárgarépa
  • 20 dkg sovány sertéshús
  • 20 dkg karfiol
  • 2 ek citromlé
  • 1 tyúkhúsleves kocka
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

Tegyünk fel vizet forrni, és dobjuk bele a tyúkhúsleves kockát, valamint a megtisztított sertéshúst. Tegyük bele a kelbimbót, a karikára vágott, megtisztított sárgarépát, és főzzük majdnem puhára.

A karfiolt moss meg, szedjük rózsákra, és tegyük oda a többi zöldséghez főni. Ha kész, a levet szűrjük le, a zöldségeket hagyjuk lecsepegni. A húst csíkozzuk fel, és a többi hozzávalóval együtt hagyjuk kihűlni.

A citromlevet az olívaolajjal keverjük össze, és ezzel locsoljuk meg a salátát.

3. Pulykasaláta

majonezes-pulykasalata.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell
  • 10 dkg sajt
  • 5 tojás
  • 4 paradicsom
  • 2 db paprika
  • 1 fej káposzta
  • 1 pohár joghurt
  • 1 sárgarépa
  • 1 lilahagyma
  • 1 karalábé
  • 1 kígyóuborka
  • 1 doboz joghurt
  • 1 kis csomag kapor

Elkészítés:

A répát és a karalábét pucoljuk meg, majd a káposztával, a sárgarépával, a lilahagymával, a karalábéval és a kígyóuborkával együtt reszeljük le.

Kockázzuk fel a paprikát és a paradicsomot, és azt is adjuk hozzá. A kaprot a joghurttal keverjük össze, és hagyjuk egy kicsit állni. Eközben a húst vágjuk kisebb csíkokra, és pici olajon süssük meg. A keményre főzött tojásokat szintén kockázzuk fel.

Keverjük össze a hozzávalókat, és locsoljuk meg a joghurttal, amibe előzőleg belekevertük a felaprított kaprot. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

4. Füstölt lazac saláta

lazac.jpg

Hozzávalók:

  • 4 közepes db salátalevél
  • 150 g uborka (fél uborka)
  • 200 g füstölt lazac
  • 4 db retek
  • 2 közepes db paradicsom
  • 2 ek almaecet

Elkészítés:

A salátát falatnyi darabokra vágjuk, két tányéron elosztjuk. Az uborkát felkockázzuk, a salátára szórjuk.

A füstölt lazacot falatnyi darabokra vágjuk, a zöldségeken elosztjuk. A retket felkockázzuk, a két tányéron elosztjuk. A paradicsomot is felkockázzuk a salátákra szórjuk. 

1-1 evőkanál almaecettel meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.

5. Sajtos csirkesaláta

sajtos_csirkesalata_0.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg paradicsom
  • 10 dkg jégsaláta
  • 5 dkg sajt
  • csirke fűszersó ízlés szerint
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk 1x1 cm-es darabokra, majd beszórjuk a fűszersóval. Kevés olajat felhevítünk, és megsütjük rajta a csirkemell darabokat.

A paradicsomot és a sajtot felkockázzuk. 

A kisütött csirkemellet, a jégsalátát, a paradicsomot és a sajtot összeforgatjuk.

Sokan még ma is - csúnyán fogalmazva - úgy tekintenek a salátákra, mint a "nyúltápra". Pedig, ha jobban belegondolunk, egy nagyon változatos, könnyen elkészíthető és ízletes ételekről beszélünk. Ebből az 5 egyszerű receptből is láthatod, hogy a saláta fogyasztás nem jelenti azt, hogy zöld leveleket rágcsálsz. Ráadásul még a fogyókúrázás közben sem kell lemondanod a finom ízekről.

Persze sokat számít, hogy milyen alapanyagokat használunk az elkészítéshez. Nagyot tud rontani az élvezeti értéken, ha nem friss, vagy adalékanyagokkal telepumpált hozzávalókból készítjük el. Ezért ügyeljünk, hogy mindig friss, minőségi és ellenőrzött forrásból származó húsokat fogyasszunk. 

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért  és hasznos tanácsokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

5 fenséges grillrecept tavaszra

A tavalyi évvel ellentétben, mikor a tavaszt mindössze egy hét alatt letudtuk, most átélhetjük miért is tartják ezt a legszebb évszaknak. Csodás napsütés, kellemes idő, virágba borult fák és kedves madárcsicsergés. Ilyen időben vétek kihagyni az alkalmat egy grillpartira a családdal és barátokkal.

fenseges_grill.jpg

Mielőtt azt gondolnád, hogy stílust váltottunk és mától meteorológiai blog leszünk, megnyugodhatsz, nem erről van szó. Maradunk a jól megszokott témáinknál és ma is ínycsiklandó ételek sora kerül terítékre. Végre elhagyhatjuk a konyhát és mehetünk a szabadba grillezni.

Én fiatal korom óta nagyon szeretem a kerti grillpartikat. A  szabadtéri sütögetéseknek mindig különleges hangulatuk van, a családdal, barátokkal elfogyasztott ebéd, annak előkészületei és utómunkálatai egy kicsit összehozzák az embereket. A finom, zamatosra sült húsok mellett pedig egyszerűen jólesik beszélgetni, történeteket mesélni, vagy éppen csendben élvezni az ízeket.

A mai cikkemmel picit besegítek az előkészületekbe és megosztok veled 5 isteni grillreceptet, amivel nem fogsz mellélőni. Sőt, ha szeretnéd, még ennél is többel a rendelkezésedre tudunk állni. Hogy mivel is? Hamarosan meglátod. Addig is vágjunk bele!

Pácolt, grillezett csirkecomb

A pofonegyszerűen egészen különlegessé varázsolható húsfélét ráadásul bármikor beszerezheted, így ha megjön a kedv egy kis sütögetéshez, semmi nem akadályozhat meg benne.

15479_pacoltcsirkecombgrillezve_n-201510170338.jpg

Hozzávalók

  • 8 db csirkecom
  • 2 db citrom
  • 1 kávéskanál mustár
  • 2 dl olívaolaj
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

1 citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A citrom reszelt héját és levét a fokhagymával, sóval, őrölt borssal és annyi olajjal, hogy a combokat majd ellepje, összekeverjük.

A csirkecombokat bekenjük a mustárral, belehelyezzük egy zárható edénybe, ráöntjük a pácot, jól átforgatjuk benne, az edényt lezárjuk, és néhány órára hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tesszük.

A csirkecombokat grilltálcán, forró grillen, mindkét oldalukon, kb. 30 perc alatt megsütjük.

Grillezett zöldségeket vagy salátát adunk mellé. A megmaradt citromot felszeleteljük, és a csirkecombok mellé tálaljuk.

Grillezett rablóhús

A nyári grillpartik egyik elengedhetetlen fogása a rablóhús vagy más néven saslik. Sokféle húsból, sok hozzávalóval készülhet, a lényeg, hogy kellő ideig álljon a pácban. Leggyakrabban sertés- vagy csirkehúsból készítik, de most pulykacomb kerül a grillre.

9dcf4fdf8ad06fc0fe5324f2f4e865c8.jpeg

Hozzávalók

  • 80 dkg pulyka felsőcomb (csontozott)
  • 1 kk só
  • frissen őrölt bors
  • 1 kk szárított kakukkfű
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk mustár
  • 1-1 db zöld és pirospaprika
  • 1 db lila hagyma
  • további zöldségek, kolbász, virsli ízlés szerint

Elkészítés

A combot kockákra vágjuk, majd a fűszerekbe, a mustárba, és olajba forgatjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük (ha erre nincs idő, akkor néhány órára), majd másnap a kétféle paprikával és hagymával váltakozva fapálcára tűzzük.

Érdemes előtte a pálcákat vízbe áztatni, akkor sütés közben nem tapad rá a hús. Ha a nyársak elkészültek, mehetnek ezek is a rácsra.

A forró grillen nagyjából 30 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük.

A grillezés lényege az, hogy kívül ropogós, de belül is megsült húsokat kapjunk, a zöldségek is roppanósak maradjanak, és a nyárson, egymáshoz ízekben is illő ételek legyenek.

Klasszikus BBQ oldalas

A szabadtéri sütögetés egyik csúcsa a BBQ oldalas. Ma már nemcsak Amerikában, hanem az egész világon hódít. Az egyszerre édeskés, savanykás, füstös húsért mindenki odalesz. Az oldalast rosszul megsütni szinte lehetetlen. Azt azért érdemes tudni, hogy minél nagyobb szeletekben hagyod a húst, annál ízletesebb végeredményt kapsz.

17482884_1c89f2bf4dfe2b3bb329865ddfedcc5d_wm.jpg

Hozzávalók

  • 2 kg oldalas
  • 5 dl ketchup
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek barna cukor
  • 2 ek olaj
  • 2 ek Worcestershire-szósz
  • 1 dl sör
  • 1 vöröshagyma
  • 1 ek mustár
  • 1/2 ek sima ecet
  • chilipor
  • bors, só

Elkészítés

A húst daraboljuk fel a csíkok mentén akkora szeletekre, hogy kényelmesen tudjuk sütni. Mossuk meg alaposan, hogy véletlenül se maradjanak rajta csontszilánkok. Az oldalast tegyük kevés zsiradékkal kikent tepsibe, szórd meg sóval, borssal, önts alá kevés vizet. Fóliázd le jó szorosan, és 160 fokon süsd körülbelül másfél-két órán át.  Akkor jó, ha a hús már majdnem leválik a csontról.

Közben készítsük el a szószt. Aprítsuk fel a vöröshagymát, törjük át a fokhagymát, majd olajon picit pirítsuk meg őket. Tegyük bele a barna cukrot, és amikor elolvad, öntsük rá a ketchupot, az olajat, a Worcestershire-szószt, a sört, a mustárt, valamint az ecetet. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk csípősre, szórjunk bele chiliport. Körülbelül egy órán keresztül főzzük kis lángon. Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, majd forgassuk bele a húst, és pácoljuk legalább egy-két órán át, de akár egy éjszaka is a szószban hagyhatjuk. 
Sütés előtt készítsük elő a grillt, majd süssük meg az oldalast nyolc-tíz perc alatt. A szósz hamar meg karamellizálódik. Ha szenesebben szeretjük, tovább is a grillen hagyhatjuk.

Grillezett csirkeszárnyak

Megosztó étel a csirkeszárny, van, aki odavan a pácolt, ropogósra sült darabokért, van, aki lenézi, mert olcsó és nem színhús. De a csábító ropogós grillezett csirkeszárnyakat garantáltan mindenki megkívánja. Főleg ha még sütés előtt egy fűszeres pác csodálatos zamatait szívja magába.

c868f45b-rc309-megan-spicychickenwings-dishland2.jpg

Hozzávalók

  • 1 kg csirkeszárny
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 16 g friss oregánó
  • 8 g friss rozmaring
  • 1/2 l olaj
  • bors

Elkészítés

A páchoz keressünk egy nagy tálat, amibe majd beleférnek a csirkeszárnyak.

Öntsük bele az olajat, és adjuk hozzá az oregánót, a rozmaringot, a sót és a borsot. Tegyük bele az alaposan megmosott, és szárazra törölgetett csirkeszárnyakat.

Hagyjuk állni 1 órán vagy egy éjszakán át a hűtőben. Ezután grill rácson vagy addig süssük amíg ropogós aranybarna kérget nem kap a hús.

Hamburger

A hamburger talán az egyik legismertebb étel a földkerekségen, melynek egyszerűen lehetetlen ellenállni. Ha azonban mégsem fogyasztod szívesen a gyorséttermek tartósítószerrel készült egészségtelen változatát, próbáld ki házilag összedobható receptünket.

burger.jpg

De, ha nincs kedved a húspogácsák elkészítéséhez, akkor örömmel tudatom veled, hogy nálunk lehetőséged van háromféle ízvilágból (csirke, marha, sertés), színhúsból készült pogácsák megvásárlására.

Hozzávalók

  • 4 db hamburger zsemle
  • 60 dkg darált marhahús
  • 4 szelet sajt
  • 8 szelet szalonna
  • őrölt fekete bors
  • 1 ek olaj

A tálaláshoz

  • mustár
  • ketchup
  • hagymakarika
  • salátalevél
  • paradicsom vagy más tetszőleges zöldség

Elkészítés

A darált húst összekeverjük sóval és borssal, félretesszük 20 percre pihenni. Addig előkészíthetjük a zöldségeket, salátákat.

A fűszeres húsból olajozott kézzel 4 lepényt formázunk, de alaposan nyomkodjuk össze, hogy jól egybeálljon. Rostélyon vagy lapon megsütjük a szalonnával együtt.

A zsemléket kettévágjuk, és kicsit a lapon megpirítjuk. A zsemle aljára teszünk egy szelet sajtot, rá a forró húst és arra a szalonnát. Teszünk rá mustárt, ketchupot, hagymakarikákat, majd rá a tetejét. Tányérra tesszük, és még kiegészíthetjük pár levél salátával, szeletelt zöldséggel.

Te is láthatod, hogy ezen ételek elkészítése nem igényel mesterszakács tudást. Sokan viszont nem szeretnek bíbelődni az előkészületekkel, a pácolás túl sok időbe kerül, mivel több óra szükséges hozzá, mire az ízek teljesen átjárják a sütésre váró húst. Számodra is ismerősek ezek a kényelmetlenségek?

Ha igen, akkor van számodra egy jó hírem. Mint írtam, a receptek megosztásán kívül másban is tudunk neked segíteni. Mivel mindig szem előtt tartjuk az ügyfeleink igényeit és meghallgatjuk a kéréseiket, ezért bővítettük a kínálatunk előre pácolt csirke-, marha-, és sertéshúsokkal. Te csak elmondod, hogy milyen húst kérsz és a többit mi intézzük.

Bízom benne, hogy a mai cikkemmel sikerült meghoznom a kedved egy jó kis grillpartihoz.

További receptekért és hasznos tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Mit esznek húsvétkor a nagyvilágban?

Szerinted milyen ételeket esznek Európa országaiban húsvétkor? Vajon van különbség az európai és az amerikai hagyományok között? A közelgő ünnep fényében ismét tarts velem egy újabb gasztronómiai utazásra a világ konyháiba.

nagyvilagi_husvet.jpg

Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Őszintén szólva bennem még mindig elevenen élnek a karácsonyi emlékek. Pedig már csak alig több, mint két hét és egy újabb jeles esemény elé nézünk. Ennek apropóján nézzük meg, hogy más országokban milyen ételek kerülnek húsvétkor az asztalra.

A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap. Mellette megtalálható a hagyományos bárány, illetve a már klasszikusnak mondható sonka, és természetesen az édeskés péksütemények.

Olaszország

Olaszországban például a böjti időszak után szinte kötelező a bárányevés. A sütőben sült borsos bárányt articsókával tálalják. A húsvétra szánt bárányt csak tejjel etetik, hogy puha legyen a húsa. Sonka helyett corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé, és náluk is megtalálhatóak az édes péksütemények az asztalon. Ezek általában galamb (Colomba), szív vagy korona alakúak.

Görögország

Görögországban nagypénteken csak olívát, zöldségeket és kenyeret esznek, húsvét vasárnapján azonban korán kezdődik a reggel, mert a bárányt öt órán át sütik a nyárson, majd rizzsel, salátával és húsgombóccal tálalják. A húsvéti lakomát általában a szabadban tartják, az étkezések délután kezdődnek, és késő estig tartanak. Az asztalokon sült bárány, tojás és kenyér, saláták, kalács és sajtok várják a családot.

Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

hornazo.png

Hornazo

Spanyolország

Mivel Spanyolország nemzeti összetétele elég sokszínű, ezért a különbségek az ünnepi asztalon is megfigyelhető. A tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány az ország nagy részén az asztalra kerül, ahogy a torrija péksütemény is. Viszont Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik.

Németország

Vegyük az irány északra. Németországban hal a hagyományos nagypénteki étek. Húsvét vasárnapján pedig az ártatlanság jelképeként bárány kerül az asztalra. Klasszikus húsvéti fogás a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, és sóskából készítenek. Illetve az Osterlamm, a bárány alakú sütemény.

Franciaország

A húsvéti asztalra hagyományosan bárány, sertés és valamilyen tojásétel kerül. A bárányt legtöbbször fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik, vagy pástétomnak készítik el, és népszerű a levendulával és mézzel pácolt báránycomb is. Sonkát is főznek fehérborban petrezselyemmel, tárkonnyal ízesítve.

20131218-leg-of-lamb-food-lab-23.jpg

Báránysült

Belgium

Húsvétkor jellegzetes ünnepi étel a foie gras, ami kacsa- vagy libamájat takar Általában füge- vagy cikórialekvárral fogyasztják. Itt is tálalnak báránysültet húsvétkor, legtöbbször zöldbabbal és újkrumplival körítve. A desszertek közül népszerű húsvéti édesség a csokitojásokkal díszített csokoládétorta, de népszerű az olasz Colomba is.

Nagy Britannia

A britek is tojást és bárányt esznek húsvétkor, a bárányt gyakran mentaszósszal, burgonyával és zöldbabbal tálalják. Legkedveltebb húsvéti fogásuk a hot cross buns, az édes, gyümölccsel és fűszerekkel ízesített kalács, amelyet cukorkereszttel díszítenek. 

Angliában nagypénteki hagyományos édesség, melyhez számos babona is kötődik. Vannak, akik szerint ha két ember megosztja a zsemlét, akkor azzal a barátságukat erősítik a következő évre, mások szerint, ha beteg ember eszik belőle, akkor hamarosan jobban lesz.

Amerika

Európából átszármazott hagyomány a húsvéti bárányevés. Mivel régen a bárány nem igazán volt elterjedt állat az USA-ban, ezért helyette malacot, leggyakrabban, sonka formájában ettek. A húsvéti mézes sonka azóta már hagyományos húsvéti étellé vált.

A gyerekek kedvence húsvétkor a csokinyuszi és a Peeps nevű édesség, ami egy húsvéti nyulat vagy csirkét ábrázoló mályvacukorka. Egyébként Kanadában is nagyon népszerű.

landscape-1458254174-easter-ham-delish.jpg

Mézes sonka

Láthatod, hogy kisebb különbségek vannak, de az alap húsvéti ételek minden kultúrában megtalálhatóak. Természetesen ott, ahol ünneplik Jézus feltámadását.

A mi családunkban a sonka és a tojás is megtalálható az ünnepi asztalon. Viszont nálunk már évek óta a kacsa az húsvéti menü főszereplője. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy egyre népszerűbbé válik a lakosság körében. Nem is csoda, hiszen egy nagyon finom vízi szárnyasról beszélünk.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

A hagyományos húsvéti menü alapanyagaiért bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Miért "trendi" a húsvétot kirándulással tölteni?

Te hogyan készülsz a húsvétra? Hagyományos módon tojást festve, kalácsot sütve, fiúk esetében pedig a locsoló verseket ismételve? Esetleg már megterveztél egy kirándulást? A múlt heti vonalat követve, ismét a közeledő ünneppel foglalkozunk, viszont most ne az ételek kerülnek a középpontba.

husveti_kirandulas.jpg

Az utóbbi pár évben egy érdekes dologra lettem figyelmes. Azt vettem észre, hogy mennyire megváltoztak a hagyományok és apránként tűnnek el a régi szokások. A világ változik, ahogy ezelőtt is folyamatosan változott. Ez természetes dolog, de az utóbbi 5 évben mondhatni rohamtempóban alakult át az életvitelünk. Ezt főleg az ünnepek alkalmából válik egyre inkább világossá.

Ahogy történt ez a húsvét esetében is.

Hogyan ünnepeltük régen a húsvétot?

Emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyire szerettem a húsvétot, és most nem csak a hétfői locsolkodásra gondolok. Hanem az egészre, ami már nagypénteken kezdődött számomra. Ilyenkor a barátaimmal együtt mentünk a templomba meghallgatni az ünnepi prédikációt, majd szombaton a körmenetet. Éreztük a tavasz közeledtét és az egészet átjárta az újjászületés hangulata. Végül is erről szól a húsvét.

Vasárnap pedig már elkezdtünk készülődni a másnapi nagy eseményekre. Volt, hogy egy mini térképet készítettem magamnak, hogy melyik útvonalat fogom bejárni hétfőn, hogy mindenkihez eljussak. Tudtam, hogy ki fog templomba menni, ezért őket előre vettem. 

Előástam a fiókom mélyéről a kölnit, újra begyakoroltam a locsolóverseket. Mindig legalább hárommal készültem, hogy változatos legyek.

b3acb5dc028bd3c6c652198aa2c9021a.jpg

Ezalatt a lányok már nagyban sürögtek-forogtak a konyhában. Készítették a húsvéti menüt, amiből természetesen nem maradhatott ki a sonka, az édes kalács és a sokféle kis sütemény. És persze ott volt a hagyományos tojásfestés.

Hétfőn reggel végre beindult a banzáj. Nagyon eleven gyerek voltam, ami húsvét hétfőn kapóra is jött. Néha drasztikus módszerekhez is folyamodtunk. Sorba jártuk a női ismerősök és a csinos fiatal lányok házait. Locsolkodtunk, ettünk, ittunk és nagyon jól éreztük magunkat. A lányokat hideg vízzel locsoltuk, egyenesen a rángató kútból. Nagyon változatos volt a repertoárunk.

Bevallom, egyszer majdnem rosszul sült el a móka. Az egyik lányt próbáltuk hideg vízzel leönteni, de kiderült, hogy a fürdőszobai tusolóban fordítva volt bekötve a hideg és a meleg víz. 

Hova tűntek a hagyományok?

Ezzel szemben ma már egészen más képes festenek a húsvéti szokások. A vendégvárás, sütés-főzés helyét átvették az egy-két napos kirándulások. Egyre több család dönt úgy, hogy az ünnepeket házon kívül tartja. Mi lehet a nagy változás oka?

Egy rohanó világban élünk. Nagyon elcsépelt szállóige, de teljesen fedi a valóságot. A felgyorsult információáramlásnak, a rohamosan fejlődő technikának köszönhetően ma már sokkal gyorsabban tudjuk elvégezni a feladatainkat. Ami oda vezet, hogy egyre több mindent próbálunk egy napba belesűríteni. Ez később rutinná válik, amit észre sem veszünk.

Egyre kevesebb szabadidőnk marad, amit az ünnepek alkalmából igyekszünk bepótolni. Pár napig nyugalmunk van, és ezt az időt megpróbáljuk magunkra és családunkra fordítani. A régi hagyományok helyét apránként átveszik az új szokások. Egy 10-15 éves fiatalnak a húsvétról ma már hamarabb jut eszébe az állatkert, mint a piros tojás.

sosto_falumuzeum.jpg

Én a magam részéről nagyon szeretem a családi kirándulásokat, hiszen számom a család az első. De nem szeretném, ha a szép szokásaink teljesen kivesznének a mai világból és a gyermekeink már csak az énekes könyvekben találkoznának a húsvéti versekkel.

Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire jó érzés átélni a régmúlt idők hangulatát. Nem azt mondom, hogy mindenki gyorsan mondja le a tervezett kirándulásokat, de ne felejtsük el a gyökereinket és nagyszüleink hagyatékát.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Hagyományos húsvéti ételeink

Közeledik a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe, ugyanis e napon ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás. Egyébiránt ebből ered a húsvét magyar elnevezése

husveti_etelek.jpg
A húsvéthoz, akárcsak a karácsonyhoz, hozzátartoznak a finom ételek, a nagy lakomák és a vendégvárás. A hagyományos húsvéti ételek a régi időkre vezethetők vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei a mai napig is szerves részét képezik a ünnepi menünek. 

Az egyik legrégebbi húsvét étel a bárány, amely Krisztust jelképezi. A bárány esetében érdemes minél fiatalabb állat húsát választani. Az idősebb bárány húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen elkészítve a legfinomabb. A régi magyar konyhának gyakori alapanyaga volt a bárány, de az utóbbi időben általában már csak húsvétkor kerül az asztalra. De sok esetben már ilyenkor sem, pedig a bárányhús energia- és tápanyagértékei hasonlóak a sovány sertéshúshoz. roast-leg-of-lamb-136397233401603901-150331154359.jpg

Talán a legjellegzetesebb húsvéti étel a tojás, ami az újjászületés jelképe. A keresztény szokás, hogy Jézus mennybemenetelének az ünneplésekor - tehát húsvétkor -, hogy a hívők a feltámadást jelképező tojással ajándékozzák meg egymást. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan jelképe, ami nagy változatos módon tudunk felhasználni. Szerepelhet hidegtálakban, felszolgálhatjuk köretként, készíthetünk belőle tojássalátát vagy elkészíthetjük kaszinótojásnak, ami nagyon jól, mint vendégváró falatka vagy mint előétel.

20110421hazitunde1.jpg

A húsvét gyakorlatilag nélkülözhetetlen szereplője a sonka. A húsvéti sonka a régi paraszti élethez vezethető vissza. A hagyományos paraszti családokban a téli disznóvágáskor készült a sonka. Majd tipikusan a kora tavaszi böjti időszakban volt a füstölés, érlelés alatt. Mivel a böjt ideje alatt nem lehetett elfogyasztani, ezért először húsvét vasárnap a böjt leteltével kerülhetett asztalra. A sonkát fogyaszthatjuk hidegen szendvicsként, meleg főételként, elkészíthetjük sültként, vagy tekercsként hidegtálakba. 

Az igazi parasztsonka érlelése három hétig tart, ugyanis ennyi időbe telik, míg a füst és a só a hús rostjáig beeszi magát. A gyors érlelésű sonka annyiban különbözik a parasztsonkától, hogy itt csak a külső réteget érintette a füstölés.

easter-2014-ham_thumb.jpg

A sonka esetében is nagyon sokat számít a hús színe. A finom sonka általában kellemes, rózsaszín árnyalatban játszik. Az előre csomagolt, kötözött sonkánál ezt nem tudjuk megállapítani. Ebben az esetben mindenképpen ellenőrizzük a sonka szavatosságát és a csomagolás sértetlenségét. 

Az ünnepi időszakban természetes, hogy kicsit elengedjük magunkat, lazítunk a gyeplőn. Ugyanis a húsvét sok helyen hagyományosan a családi összejövetelekről és nagy lakomákról szól. Azonban a húsvéti ünnepek alatt is éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint karácsonykor vagy az év bármely szakába.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

3+1 mennyei csirkés recept

csirkerecept.jpg

Szereted a csirkehúsból készült ételeket, de már unod a klasszikus recepteket? Szívesen kipróbálnál új ízeket, de eddig még nem találtál egy igazán jó receptet? Ha szeretnéd feldobni az egyhangú étkezéseket, akkor most hoztam neked 3+1 mennyei receptet.

A csirkehúst szinte mindenki szereti. Legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki mást mondott volna. Nagyon sokféle képen felhasználható, ízletes és könnyen hozzáférhető. Viszont azt is be kell látni, hogy általában ugyanazokat az ételeket készítjük belőle, grillcsirke, rántott csirke esetleg szoté. Hiába ízlik, idővel az ember kicsit ráun. 

Ezért hoztam neked most 4 különleges csirke receptet, amik elkészítéséhez nem kell Gordon Ramsay-nek lenned, mégis te lehetsz az est sztárja. Vágjunk bele!

1. Barbecue csirkeszárny grillezett zöldségekkel

Egy igazi barbecue recept, ami egyaránt elkészíthető a konyhában, de a kerti sütögetések alkalmával is nagy sikert fogsz aratni vele.

chickenwings-wurzen-und-zubereiten.jpg

Hozzávalók

  • 8 db csirkeszárny
  • só ízlés szerint
  • 1 db leveskocka
  • chili ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek méz
  • 0.5 dl eperszörp
  • 20 ml ketchup
  • 40 dkg zöldségkeverék
  • szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj

Elkészítés

A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, besózzuk, és egy főzőedényben fél húsleveskockával, 1 gerezd fokhagymával előfőzzük, de nem teljesen omlósra. Közben a zöldségeket előkészítjük. A padlizsánt és a cukkinit felkarikázzuk, besózzuk, pihentetjük, majd lemossuk a levét. Beszórjuk a grillfűszerrel a felszeletelt, darabolt zöldségeket, és olajat öntünk rá.

A szósz elkészítéséhez, a serpenyőben a felaprított fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mézet, az eperszörpöt, sziruposítjuk, majd ketchuppal felöntjük, megszórjuk ízlés szerint chilivel, és tovább sziruposítjuk. A közben kihűlt csirkeszárnyakat egy tálban a szósszal összekeverjük.

Előmelegített sütőben rácson (alá tegyünk tepsit, amelyben ujjnyi víz van) 15 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük.

A zöldségeket grillserpenyőben megsütjük. Mindent frissen elkészítve tálalunk.

2. Ropogós mézes-fokhagymás csirke

A méz és fokhagyma keverékét a népi gyógyászatban megfázás és köhögés enyhítésére javasolják, én most egy sokkal finomabb verzióban mutatom be ezt a kombinációt. Mivel pácolt húsról van szó, ezért ajánlott, hogy még az előző nap pácold be, hogy az ízek alaposan átjárják a husit.

mezes_csirke_ok.jpg

Hozzávalók

  • 4 csirkecomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 citrom
  • fél dl olívaolaj
  • fél dl szójaszósz
  • kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés

A csirkecombokat mossuk meg és húzzuk le róluk a bőrt. A zúzott fokhagymát az olívaolajjal, a citromlével, a mézzel, a szójaszósszal és egy pici sóval keverjük össze. Forgassuk bele a lebőrözött csirkecombokat, és hűtőszekrényben hagyjuk őket pácolódni egy éjszakán át.

Tegyük a csirkecombokat előmelegített sütőbe, egy fóliával kibélelt tepsiben, és süssük közepes lángon 30 percig.

2. Currys zöldséges csirke

A következő recept az egzotikus Indiából származik. Ne aggódj, a hozzávalók könnyen beszerezhetőek nálunk is, és amilyen finom, annyira egyszerű az elkészítése is.

currys_csirke.jpg

Hozzávalók

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db közepes padlizsán
  • 2 dl víz
  • 3 tk curry por
  • 2 kk só
  • 1 darab fehérhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kókuszolaj

Elkészítés

A húst alaposan megmossuk. Felkockázzuk a csirkemellet, a paprikát, a padlizsánt, és besózzuk.

Egy serpenyőben olajat melegítünk, és az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Miután kész, beledobjuk a kockákra vágott csirkemellet, és fehéredésig sütjük, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és padlizsánt. Kicsit átforgatjuk, hogy a zöldségek kapjanak egy szép színt.

Végül felöntjük kevés vízzel, és rászórjuk a curryport, összeforraljuk és már tálalhatjuk is párolt rizzsel.

+1. Mandulával és mazsolával töltött csirke

Végül de nem utolsó sorban következzen egy isteni töltött csirke recept.

crop_201604141240_mandulaval_mazsolaval_toltott.jpg

Hozzávalók

  • 1 db konyhakész háztáji csirke
  • 2 db zsemle
  • 5 dkg mandula
  • 4 dkg mazsola
  • 1 db tojás
  • 0,4 dl tej
  • 6 dkg vaj

Elkészítés

A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd kívül-belül besózzuk és félretesszük. A zsemléket felkockázzuk, beletesszük egy tálba a felaprított mandulával, a mazsolával, a tojással, a tejjel és a vaj felével. Alaposan összedolgozzuk az egészet.

A csirke hasüregét megtöltjük a mandulás keverékkel, majd fehér cérnával összevarrjuk a nyílást. A megmaradt vajjal megkenegetjük, tepsibe tesszük, befedjük alufóliával, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.

50 percig sütjük, majd levesszük a fóliát. A csirkét ropogósra pirítjuk, ha szükséges, meglocsoljuk egy kevés vízzel.

Sült burgonyával, forrón tálaljuk.

Ezen receptek valamelyikének elkészítésével nagy sikert fogsz aratni a családod vagy a barátaid körében. A könnyen beszerezhető hozzávalókkal fel tudod dobni az egyhangú étkezéseket.

De sütés-főzéssel kapcsolatban az egyik legfontosabb dolgokról ne feledkezz meg, mégpedig az alapanyagok minőségéről és frissességéről. A rosszul megválasztott hozzávalók elronthatják az összhatást és úgy érezheted, hogy feleslegesen sürögtél forogtál a konyhában

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkatFriss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyveze

A szintetikus hús a jövő étele?

2019-ban te hogyan képzeled el a századvég konyhaművészetét? Vajon ugyanazokat az alapanyagokat fogjuk felhasználni, mint manapság? Esetleg a tudomány rohamos fejlődésével a jövő konyhája már inkább egy laboratóriumra fog hasonlítani?

jovo_hus.jpg

A napokban olvastam az ENSZ egyik előrejelzését, ami egy nagyon érdekes és egyben elgondolkodtató információt közölt. Eszerint az évszázad végén 10,9 milliárd ember fog élni a Földön. Ez pedig egy sor nagyon komoly kihívást állít az emberiség elé, amelyek közül talán a legfontosabb az élelmezés biztosítása. Az egyik korábbi bejegyzésemben már írtam a témáról, de most egy területet szeretnék neked tüzetesebben is bemutatni.

Az alultápláltság csökkentésére és a világ népességének ellátására számos ötlet merült már fel, köztük a laborokban előállított szintetikus hús. Ezt most ne úgy képzeld el, hogy 40 év múlva a sárga gumikacsát fogják felszolgálni az éttermekben. De vajon a műhús mennyire jelent valós alternatív megoldást? Egyáltalán mi az és hogyan készül?

Hogyan készül szintetikus hús?

Jelenleg több vállalat kísérletezik azzal, hogy laboratóriumi körülmények között állítson elő húst és egyenlőre két módszer tűnik befutónak.

A holland Post cég kétfajta marhából, vett őssejtekből néhány hét alatt 20 ezer izomrostot készített. Az eljárást pontosan nem ismertették. A pogácsányira összepréselt masszát céklalével színesítették, majd ízesítették, majd Londonban közönségnek tálalták. A kóstolóknak a készítők állítása szerint ízlett.

Egy amerikai vállalat, nevezetesen a Memphis Meat tavaly került a címlapokra azzal, hogy laboratóriumi marhahúsgolyót készített, amelynek íze a hírek szerint alig tért el az eredetiétől. Az eljárás hasonló a hollandokéhoz: állatokból vett sejtmintát látnak el tápanyagokkal, majd az növekedésnek indul. Ráadásul állításuk szerint olyan eljárást dolgoztak ki, hogy a sejtek határozatlan ideig képesek magukat reprodukálni, vagyis nem kell folyamatosan újabb mintákat venni az állatoktól.

A szintetikus hús készítésének másik módja, hogy szójából vagy borsóból sajtolnak ki proteint, és azt keverik össze vízzel és egyéb anyagokkal. Majd az így kapott tésztát magas nyomáson felmelegítik, és az eredmény hús, de legalábbis rostszerű állag lesz. Ebbe a második kategóriába tartozó és a technológiájukról ugyanúgy titkolózó vállalatok azt állítják, hogy az ő módszerük egyszerűbb.

timthumb.jpeg

Mennyire fenntartható a jelenlegi állapot?

Mivel az ember mindenevő, ezért a húsra ugyanúgy szüksége van, mint a növényi táplálékra. Idővel az egyoldalú táplálkozás az egészségi állapotunk romlásához fog vezetni. Ez igaz mind a két végletre.

Viszont az tény, hogy az állattenyésztés és az egész mezőgazdasági rendszer a jelen formájában hosszútávon fenntarthatatlan. Ugyanis rendkívüli módon szennyezi a környezetet és jelentős mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. Egyes számítások szerint a műhús elterjedésével az állattenyésztés által felhasznált víz 90, az energia 70 százaléka megmenthető lehetne.

Ezenkívül a készítők határozottan állítják, hogy a laboratóriumi hús egészségesebb a hagyományosnál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen állítások alapját Amerikában végzett kutatások eredményeire alapozzák. Tudni kell, hogy az amerikai antibiotikum-fogyasztás több mint 70 százalékát a nagyüzemi állattenyésztés használja fel. Sőt az USA-ban bizonyos növekedési hormonokat is kapnak az állatok, ami az Európai Unióban 2000-től már tilos.

Szóval nem a szabadon tartott, háztáji állatokat vizsgálták, aminek a húsáról én azt gondolom, hogy egészségesebb, mint egy üzemben nevelkedett társáé vagy egy csészében készült szintetikus másolaté.

Mennyi az annyi?

Kérdezheted, hogy mikortól fog a vasárnapi asztalra szintetikus marhasült kerülni? Ami azt illeti, valószínűleg nem a következő 5-10 évben. Ennek az oka, hogy az előállítása egyelőre nagyon drágaA Maastrichti Egyetem 2013-as hamburgere – a kutatásokat is beleszámolva – 250 ezer euróba került. Még most, 5 évvel később is 9 euró körül mozog egy műhamburger ára, ami még mindig ezerszer drágább, mint az igazi.

Az, hogy a szintetikus hús lesz-e a megoldás, nagyban függ a fogyasztóktól. Fog-e ízleni, és sikerül-e elkerülni, hogy a laboratóriumi marhát, csirkét vagy pulykát eleve rossznak tekintsék.

vx42nun7txysxnr1wqoh.png

Én személy szerint itt Közép-Európában az otthoni gazdaságok támogatásában és fellendítésében látom az egyik megoldást. Nem állítom, hogy ez az egész világon megvalósítható, de fontos tény, hogy az így előállított élelmiszerek bizonyítottan magasabb tápértékkel rendelkeznek, mint a Kínából behozott csirkék vagy a szivacson nevelt paprikák. Nem beszélve arról, hogy első forrásból tudjuk beszerezni és szeretettel, gondos odafigyeléssel vannak nevelve ezek az állatok. Ha nagyobb hangsúlyt fektetnék arra, hogy magasabb tápértékkel rendelkező ételek fogyasszunk, akkor kevesebb ételre lenne szükség és ezáltal csökkenne a termelés mennyisége.

Egyelőre mi még nem tudjuk szintetikus hússal kiszolgálni az ügyfeleinket a Mikóczi Hús üzleteinkben, ezért maradunk a jól bevált háztáji és friss alapanyagoknál. Ez igaz a mi általunk készített valódi hústartalmú hamburger pogácsákra is. 

Ezúttal is köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A legfurább magyar ételek

Kezded unni, hogy általában ugyanazokat az ételeket fogyasztod? Hatalmas a választék, de valamiért mindig a jól bevált recepteknél maradsz? Vajon az elődeink mennyivel voltak kreatívabbak a konyhában?

fura_magyar_kaja_fokep.jpg

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szeretem a húst. Végül is több, mint 20 éve ezzel keresem a kenyerem. Természetesen nem eszek húst hússal, de az étrendemben meghatározó szerepe van. Igyekszem minél változatosabban összeállítani azt, hogy mit fogyasztok. Persze nekem is megvannak a kedvenceim, amik gyakrabban kerülnek az asztalra.

Általában mit eszünk? Előszeretettel maradunk a "csirke-kacsa-sertés-marha" vonalon. Ide írhatnám még a pulyka és a nyúl húst, amik még az asztalra kerülnek. Ehhez képes az őseink sokkal találékonyabbak voltak és olyan ételeket is fogyasztottak, amik lehet meg sem fordulnának a fejedben.

Éppen ezért erre a hétre egy különleges tartalommal készültem. Összegyűjtöttem az 5 legfurább magyar húsétel, amelyet elődeink előszeretettel fogyasztottak. Néhány étel a mai gondolkozásunknak nagyon fura lesz, de meg kell értenünk, hogy ezek egy más korból származnak. Egy olyan korból, amikor az állat szinte minden részét elfogyasztották. Nem állt minden sarkon egy hipermarket, amelynek polcairól lekapták a konyhakész ételeket.

Vágjunk bele!

Roston sült medvetalp

„A medvetalpakat mossuk le jól, tegyük egy lábasba, öntsük le húslével, sózzuk meg és 2 óra hosszat főzzük benne. Ha aztán megfőtt, vegyük ki a lábasból, kenjük be tojással vagy olvasztott vajjal, és hintsük meg törött zsemlemorzsával, majd egy lábas fölött állítsuk a rostélyra és süssük mindaddig, míg szép aranybarna színű nem lesz. Ekkor rakjuk a tálra, körítsük citromszeletekkel és sült petrezselyem zöldjével, mire asztalra adhatjuk.” (Kugler Géza, 19. század vége)

Gondolom, hogy már a recept nevéből rájöttél, hogy nem egy mai ételről van szó. Ez a különlegesség a 19. századból származik. Kicsit nehezebb elkészíteni, mint egy csirkepaprikást, az biztos. Ide tartozik, hogy nálunk már a medve védett állat, de Romániában és a Skandináv államokban legális a medvevadász, természetesen szigorú feltételekhez kötve.

Citromos ökörnyelv

„Egy ökör nyelvet ijesztgesd meg jól, mosd ki tisztán, főzd meg húslében. Azután szűrd le, vágd kétfelé hosszára a közepén. Fend meg vajjal, tedd rostélyra, facsarj citromnedvet reá, hintsd bé cukorral és zsemlemorzsával, önts reá citromlevet és vajat, és mikor már szép tajtékos, tedd tálba. Friss vagdalt citromhajakat reá.” (Czifray [Czövek] István 1816)

A nyelvet manapság is sok helyen fogyasztják, viszont a cukros-citromos mártás talán már kevésbé elterjedt. Valamint könnyebb is hozzájutni, mint a maci tappancsához.

Fahéjas sült hattyú

„Tépd meg az torkát, s hadd meg az szárnyát, nyakát, fejét s farkát. Nyúzd meg, szárazd meg a bőrit, magát süsd meg. Csinálj vasbúl a lábain által olyan eszközt, melynek lapos légyen a talpa, s ha megsült a hattyú, hadd hüljön meg. Csináld egy szép tiszta deszkára. Szegezd reá a talpát, csináld réá az nyakát, szárnyát, farkát s fejét. Állasd egy tálba, s csinálj ökörlábbúl hideg étket alája: borral, ecettel, fahajjal s sáfránnyal. Igen-igen szépnek látszik.” (Bornemisza Annának fordított szakácskönyv, 1680)

A hattyú hús ma már elég bizarrnak hangzik. Az igazsághoz tartozik, hogy a hattyú nem volt mindennapos étel az őseink idejében sem. Általában ünnepi lakomákon került az asztalra.

fura_kaja.jpg

Teknősleves

„A teknősbékát akasszuk föl a 2 hátsó lábánál fogva, vágjuk le a fejét, s egy fél napon át hagyjuk a vért kicsurogni belőle. Ezután levesszük, hátára fektetjük, s a hasát fölvágva a belső részeit kiszedjük, de eközben vigyázzunk, hogy semmit se nyomjunk szét benne. Most vágjuk le a 4 lábát s fűrészeljük 4 felé a teknőcöt, erre az egészet kiszedjük a héjából s vizet töltve rá, megsózzuk s megfőzzük. A kövér s nyálkás részektől megtisztítva lábasba rakjuk, hozzáadjuk a fűszereket, elég vizet öntünk rá és 4 órán át főzzük, miközben a habot gondosan leszedjük. Most a vajat hagymával megpirítjuk, s belerakjuk a teknősbékaszeleteket, apróra szétvagdalva (megelőzőleg még egyszer megtisztítjuk s a csontokat is kiszedjük), befedjük s jól megpároljuk, erre egy keveset belisztezzük, feltöltjük marhahús- (vagy teknősbékahús-) lével, hozzáadjuk a többi fűszert, a tejfölt, s darab ideig még tovább főzzük. A levesestálba most beszórjuk a pirított zsemleszeleteket, ráöntjük a levet, s végül még egy evőkanál citromlét tölthetünk hozzá.” (Kugler Géza, 19. század vége)

A 17. századtól kezdve a teknős meglepően sok régi magyar szakácskönyvben szerepel. Magyarországon egyetlen faja, a mocsári teknős őshonos. Az idézett receptek, elkészítési módok is erről a fajról szólnak. Ha valaki kedvet kapott hozzá, nyugodtan felejtse el, ugyanis védett fajta.

Viszont ha valaki mindenképpen rá van indulva a teknőchúsra, nem kell a mocsári teknőst enni: a többi édesvízi faj is ehető, például a szép nagyra megnőtt ékszerteknősök.

Tyúk, vérrel sűrített mártásban

„Az tikfiak vérét vödd ecetre, és egy kevéssé forrald meg, oztán hogy megforralod, szűrd meg, és úgy verj tikmonyot [tojást] belé, hogy az vér meghidegszik, aztán mikor a tikfiakot főzöd, limonát [citromot] is főzz közötte és tárkont is, aztán az tiklevet hidegítsd meg, és tölts egy kis ecetöt is belé, és úgy öntsd a vérre, és mikor össze csinálod ezöket, forrald meg őket, de ne sorojad, mert fejér leszön. Az limoniát aztán kétfelé metéljed, mikor aztán föladod az ételt, rakd az tikfira az étekbe, fahéj, méz, bors is köll belé, ezzel, ha szépön cselekedtél, olyan leszön ez, fekete pástélnak kit hínak, mint az cheri barát kápája.” (16. századi szakácskönyv-töredék)

Az ökörnyelvhez hasonlóan ennél a receptnél sem maga a fő alapanyag, hanem a mártás a különleges. A 16. és a 19. században sűrítésként leginkább kenyérbelet használtak, de az sem ritka, hogy az adott állat vérét.

js-foods-feasts-nov_-26-28.jpgA receptek végére érve kijelenthetjük, hogy 100 évvel ezelőtt az őseink nagyon kreatívak tudtak lenni a konyhában. Természetesen ahogy változnak az idők úgy alakult át az emberek ízlése is. Továbbá néhány alapanyaghoz már nem tudunk olyan könnyen hozzájutni, mint elődeink.

Attól függetlenül egy kis találékonysággal mi is képesek vagyunk különleges ételek készíteni a családi asztalra az elérhető alapanyagokból. Arra minden esetben ügyeljünk, hogy megbízható és legális forrásból szerezzük be a hozzávalókat. Főleg egzotikus ételek esetén.

Megrendelésre mi is ki tudjuk szolgálni az ügyfeleink különleges igényeit - persze emberi keretek között és törvényesen beszerezhető húsfélék esetében.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Elegendő a sport a fogyáshoz?

Szerinted a sikeres fogyáshoz és az alakunk megőrzéséhez elegendő a sportolás? Mindegy mennyi kalóriát viszel be, hiszen úgy is "lemozgod"? Amúgy van különbség kalória és kalória között?

sport_fogyashoz.jpg

A válaszok sorrendben: nem, nem, igen. Persze, ennyivel nem tudom le a bevezetésbe felvett kérdéseimet. A cikkemben alaposan kivesézek pár tévhitet, ami az emberek fejében él a fogyással, testmozgással és az egészséges táplálkozással kapcsolatban. 

Számomra kiemelt fontossággal bír az egészséges, tudatos táplálkozás és a sportolás (a korábbi cikkeimet ebben a témában ITT, ITT és ITT megtalálod). Annak idején 2012-ben, amikor elindultam az Átalakulás útján, a szellemi megújulás mellett nagy hangsúlyt fektettem a fizikumom "rendbe tételére" is. Ismered a mondást: "ép testben ép lélek". Hát rajtam volt nagyjából 25 kg felesleg és 20 évig hanyagoltam a sportolást. Röviden, volt mit behoznom, de, mint mondják, innen szép nyerni. De térjünk vissza az eredeti témához, vizsgáljuk meg a sport és a táplálkozás kapcsolatát mélyebben. Vágjunk bele!

Gyakori tévedés

"Ha túl sokat eszek, egyszerűen csak sportolnom kell és megszabadulok a felesleges kilóktól." Sajnos ez a kijelentés téves. Sokan azt gondolják, hogy az extra kalóriákat olyan könnyen le tudják dolgozni. Valójában a sport nem vezet súlyvesztéshezAz elmúlt 30 évben, az emberek mozgási szokásai gyakorlatilag nem változtak, körülbelül ugyanannyit mozgunk. Mégis az elhízás és a túlsúly egyre gyakoribb. Tehát a mozgás önmagában nem segít.

Az igazság, hogy úszással vagy sétálással nem futhatunk el a túlsúly elől. Az ok, amiért egyre kövérebbek leszünk, a rossz táplálkozás. Ezen sajnos a sok sport sem változtat. Hiába mondogatjuk, hogy annyit ehetünk, amennyit szeretnénk, ameddig mellette sportolunk. Ez az állítás nem csak hamis, sőt akár még árthat is. Az igazságot már kevesebben szeretik hallani: A sport önmagában kevés. Ha leszeretnél fogyni, akkor táplálkozásodat is át kell alakítanod. Ezzel kapcsolatban ajánlom egyik korábbi bejegyzésem, amelyben kapsz tőlem egy útmutatót az egészséges táplálkozáshoz.

sport_fogyas_2.jpg

Mindegy milyen formában viszem be a kalóriát a szervezetbe?

Többször hallottam, olyan érvet, hogy teljesen mindegy, hogy 200-300 kalóriát zöldségekkel vagy csokival vesz fel valaki. Ami sajnos egy újabb tévedés, mert nem mindegy, hogy honnan származik az energia. A cukorból felvett kalóriát a szervezet nagyobb valószínűséggel tárolja zsírként. Ezen túlmenően, még éhesebb lesz tőle. A zsírból származó kalória ezzel ellentétben telít. Hosszú távon, a zsírban gazdag és szénhidrátban szegény táplálkozás egészségesebb, mint fordítva.

Itt most álljunk meg egy pillanatra. és tudatosítsuk, hogy a sport nagyon egészséges, és hasznos a fogyás szempontjából, mert így a kalóriaégetés növekszik. A táplálkozási szokások átállításával kombinálva felgyorsítja a fogyás folyamatát. A táplálkozási szokások átalakítása nélkül nagyon keveset segít a fogyásban.

Mielőtt áttérünk magára a sportra, had osszak meg veled még egy érdekességet. A rossz étkezési szokások nem csak a túlsúlyos emberekre érvényesek. A túl sok kalória, különösen a cukor nem csak hizlal, hanem más negatív hatásokat is okoz. Az alábbi betegségek, mint a magas vérnyomás, anyagcsere zavarok, szív- és érrendszeri betegségek egyre több normális testtömeg-indexű (BMI) embert érintenek. Az emberek körülbelül 40 százaléka, akik ezekben a betegségekben szenvednek, normális testsúlyúak. 

Hogyan kezdjek hozzá?

Vegyük át, hogy mit tudunk eddig. Az étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül a sport vajmi kevés, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól. Viszont, ha a kettőt kombináljuk, akkor a fogyás folyamatát alaposan felgyorsíthatjuk. Most ehhez adok neked hasznos tanácsokat, tehát mire ügyelj, ha hosszabb kihagyás után újból sportolni kezdesz.

sport_fogyas_3.jpg

Lassan kezdj és ne ess túlzásba!  Először elegendő, ha hetente 3-4 alkalommal 20 percet sétálsz vagy lassú tempóban kocogsz, hogy keringésed lendületbe hozza. Miután ez már könnyen megy, az intenzitást lassan növelheted. Jobb, ha többször mozogsz kevesebbet, mint egyszer túl sokat. A kezdetekben nagyon fontos, hogy ne terheld túl magát. Ugyanis a túlsúly alapvetően megterhelő a szervezet számára. Egy ember minél nehezebb, annál óvatosabbnak kell lennie, mivel a fizikai megterhelés által a szív- és érrendszer, az ízületek, és az inak is károsodhatnak.

Váljon a szokásoddá! A legegyszerűbb módja ennek, ha a sportot és a mozgást beépíted a heti szokásaid közé. Egy-két hónap után egyáltalán nem gondolsz rá, mivel automatikussá válik. Ha ezt sikerrel alkalmazod, akkor nem fogsz kifogások mögé bújni, mint például a rossz időjárás, korai sötétedés, stb. Hiszen nem muszáj mindig a szabadban edzened. Légy rugalmas.

Élvezd, amit csinálsz! Röviden, enélkül nem fogsz sokáig kitartani. Fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelő, örömet okozó sportágat. Persze ügyelj arra, hogy ne csak egy területre koncentrálj. Ebből a szempontból nézve az erő- és állóképességi edzés a rendszeres testmozgással kombinálva tökéletes lehet.

A végére érve remélem ismét tudtam segíteni, hogy néhány tévhitet eloszlassunk. Bátran ajánlom, hogy fogadd meg a felsorolt tanácsokat és a rendszeres sportolás mellett figyelj a táplálkozási szokásaidra. A kettőt megfelelően párosítva nagy eredményeket fogsz elérni. Viszont a végére még adok neked egy hasznos tippet, mielőtt belevágsz a fogyókúrába végezz el egy tisztítókúrát, ami megtisztítja a tested.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Bízom benne, hogy ismét sikerült néhány tévhitet eloszlatnom. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért látogasd meg a Facebook oldalunkat, kövesd a hetente friss tartalommal megjelenő blogunkat. Kiváló minőségű, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

Mennyire fontos a gyermekek étrendjében a hús?

A fejlődő szervezetnek kell a hús? Jót tesz a gyerekeknek a vegetáriánus étrend vagy épp ellenkezőleg? Helyes megoldás a tehéntej alapú tápszereket mással helyettesíteni?

gyerek_etrend.jpg

Mikor a fiam megszületett még nem foglalkoztam hússal és még tervben sem volt. Emlékszem, mikor etettük a kisfiamat, a húst mindig nehezen akarta megenni. Mint egy kis hörcsög, a falatokat jobbról balra tologatta a szájában és kiszívta belőlük a nedvet. A maradékot pedig úgy kellett kihalászni a szájából. Akkor azt gondoltuk, hogy vegetáriánus lesz.

Viszont tudtuk a párommal, hogy a húsra szüksége van a fejlődő szervezetnek. Bezzeg ma, 22 évvel később, nyolc szelet rántott hús az ebédje. Miért is meséltem el ezt a sztorit? 

Hazánkban is egyre többen térnek át a vegetáriánus és vegán életmódra. Amivel nincs semmi probléma, hiszen mindenki úgy él és táplálkozik, ahogy azt a legjobbnak látja. De vajon a gyerekek egészségére milyen hatással van a húsmentes étrend? Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a cikkemben leírtak mind bizonyított tények és nem kívánok senkit "megtéríteni". Viszont, mivel az utóbbi években sokat foglalkozom gyerekekkel, ezért fontos témának tartom a fiatalok táplálkozását. Vágjunk bele!

A hús elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez: teljes értékű fehérjeforrás, jól felszívódó formában tartalmaz vasat és B12 vitamint. Ezért a gyerekeknek ajánlatos minden nap húst fogyasztaniuk, hetente egyszer pedig halat is, ami a telítetlen zsírsavak bevitele miatt fontos.

Vashiány veszélye

A gyerekek egyoldalú táplálkozásának nagyon gyakori következménye a vashiány. Különösen csecsemőknél és kisgyerekeknél rejt komoly veszélyeket a vegetáriánus táplálkozás, mivel nem csak vérszegénységhez vezethet, hanem befolyásolja viselkedésüket és a fejlődésüket is.

Nyugat-Európában az egyik leggyakoribb hiánybetegségek a csecsemőknél és a kisgyermekeknél a vashiány. Hat hónapos korig a csecsemők szervezete elegendő vasat tárol a napi szükségletük ellátására. Ezek a tartalékok a magzati fejlődés során halmozódnak fel, ezért a kismamáknak terhesség alatt nagy figyelmet kell fordítaniuk az elegendő mennyiségű vas fogyasztására. Hat hónapos koruktól ajánlott vasban gazdag kiegészítő bébiételt adni, ugyanis az anyatej kevés vasat tartalmaz.

A vasban gazdag étrend serdülőkorban is kiemelt fontosságú, ugyanis a gyors testtömeg gyarapodás következtében gyakran léphet fel vashiány. A húsok vasat nagy mennyiségben és a szervezet számára jól hasznosítható formában tartalmaznak. A rendszeres húsfogyasztás a vashiány megelőzésének egyik módja.

a-meaty-question-_-why-won_t-my-child-eat-meat.jpg

Fehérjeforrás

A fehérje az izom építőköve. Az állati eredetű termékek, különösen a húsfélék sok fehérjét tartalmaznak, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen. A növényi fehérjék általában csekélyebb koncentrációban tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat, mint az állati fehérjék. Az egyik korábbi cikkemre kattintva találsz egy táblázatot a különböző húsok fehérjetartalmáról.

Továbbá ide tartozik, ha az anya a szoptatás ideje alatt vegán táplálkozást folytat, akkor az anyatejben nem lesz elég zsír és fehérje. Ez pedig, a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő növekedésének visszamaradásához vezet. Tehát szükséges tehéntej alapú tápszerekkel pótolni a fehérjét. A csecsemők teljes értékű étrendjében nem lehet szójaitalokkal, mandulatejjel, rizstejjel és hasonló pótlószerekkel helyettesíteni a tehéntej alapú tápszereket.

B12 vitamin bevitele

Az egyetlen vitamin, amit megfelelő mennyiségben csak állati eredetű táplálékkal tudunk bevinni a szervezetünkbe. Minimális mennyiségben megtalálható a savanyú káposztában és algákban, ez viszont a szervezet igényét nem fedezi.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges vérképzéshez, a jól működő ideg- és emésztőrendszerhez.  A B-12 hiány visszafordíthatatlan idegrendszeri elváltozásokat okozhat, mint a memóriazavar, krónikus álmatlanság, potenciazavarok.

Vegán táplálkozás mellett a B12-vitaminigény fedezése kizárólag táplálékkiegészítők szedésével lehetséges. A csak növényi eredetű ételeket fogyasztó anyáknak pedig különösen fontos, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt fedezzék a B-12 vitaminigényüket.

Prof. Szalai Csaba a Semmelweis Egyetem professzora szerint: "a szigorú vegetáriánus diétán felnövő gyermekek mind testi, mind szellemi fejlődésükben egyértelműen lemaradnak az állati termékeket is fogyasztó kortársaiktól".

1041378_large.jpgA csecsemők és kisgyermekek táplálkozásánál tegyük félre a nézeteinket és az egészséges fejlődésüket helyezzük előtérbe. Ne erőltessük rájuk a saját életvitelünket. Fiatal felnőttként már képesek lesznek maguk meghozni a döntést, hogy milyen táplálkozási formát részesítenek előnyben.

Az egészségünk érdekében viszont tudnunk kell, hogy a szükséges tápanyagokat csak a minőségi húsok, húskészítmények tartalmazzák. Ezért törekedjünk arra, hogy a húst mindig megbízható helyről szerezzük be

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek bátran oszd meg. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető