Mit esznek húsvétkor a nagyvilágban?

2019. április 17. - Mikóczi Hús

Szerinted milyen ételeket esznek Európa országaiban húsvétkor? Vajon van különbség az európai és az amerikai hagyományok között? A közelgő ünnep fényében ismét tarts velem egy újabb gasztronómiai utazásra a világ konyháiba.

nagyvilagi_husvet.jpg

Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Őszintén szólva bennem még mindig elevenen élnek a karácsonyi emlékek. Pedig már csak alig több, mint két hét és egy újabb jeles esemény elé nézünk. Ennek apropóján nézzük meg, hogy más országokban milyen ételek kerülnek húsvétkor az asztalra.

A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap. Mellette megtalálható a hagyományos bárány, illetve a már klasszikusnak mondható sonka, és természetesen az édeskés péksütemények.

Olaszország

Olaszországban például a böjti időszak után szinte kötelező a bárányevés. A sütőben sült borsos bárányt articsókával tálalják. A húsvétra szánt bárányt csak tejjel etetik, hogy puha legyen a húsa. Sonka helyett corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé, és náluk is megtalálhatóak az édes péksütemények az asztalon. Ezek általában galamb (Colomba), szív vagy korona alakúak.

Görögország

Görögországban nagypénteken csak olívát, zöldségeket és kenyeret esznek, húsvét vasárnapján azonban korán kezdődik a reggel, mert a bárányt öt órán át sütik a nyárson, majd rizzsel, salátával és húsgombóccal tálalják. A húsvéti lakomát általában a szabadban tartják, az étkezések délután kezdődnek, és késő estig tartanak. Az asztalokon sült bárány, tojás és kenyér, saláták, kalács és sajtok várják a családot.

Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

hornazo.png

Hornazo

Spanyolország

Mivel Spanyolország nemzeti összetétele elég sokszínű, ezért a különbségek az ünnepi asztalon is megfigyelhető. A tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány az ország nagy részén az asztalra kerül, ahogy a torrija péksütemény is. Viszont Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik.

Németország

Vegyük az irány északra. Németországban hal a hagyományos nagypénteki étek. Húsvét vasárnapján pedig az ártatlanság jelképeként bárány kerül az asztalra. Klasszikus húsvéti fogás a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, és sóskából készítenek. Illetve az Osterlamm, a bárány alakú sütemény.

Franciaország

A húsvéti asztalra hagyományosan bárány, sertés és valamilyen tojásétel kerül. A bárányt legtöbbször fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik, vagy pástétomnak készítik el, és népszerű a levendulával és mézzel pácolt báránycomb is. Sonkát is főznek fehérborban petrezselyemmel, tárkonnyal ízesítve.

20131218-leg-of-lamb-food-lab-23.jpg

Báránysült

Belgium

Húsvétkor jellegzetes ünnepi étel a foie gras, ami kacsa- vagy libamájat takar Általában füge- vagy cikórialekvárral fogyasztják. Itt is tálalnak báránysültet húsvétkor, legtöbbször zöldbabbal és újkrumplival körítve. A desszertek közül népszerű húsvéti édesség a csokitojásokkal díszített csokoládétorta, de népszerű az olasz Colomba is.

Nagy Britannia

A britek is tojást és bárányt esznek húsvétkor, a bárányt gyakran mentaszósszal, burgonyával és zöldbabbal tálalják. Legkedveltebb húsvéti fogásuk a hot cross buns, az édes, gyümölccsel és fűszerekkel ízesített kalács, amelyet cukorkereszttel díszítenek. 

Angliában nagypénteki hagyományos édesség, melyhez számos babona is kötődik. Vannak, akik szerint ha két ember megosztja a zsemlét, akkor azzal a barátságukat erősítik a következő évre, mások szerint, ha beteg ember eszik belőle, akkor hamarosan jobban lesz.

Amerika

Európából átszármazott hagyomány a húsvéti bárányevés. Mivel régen a bárány nem igazán volt elterjedt állat az USA-ban, ezért helyette malacot, leggyakrabban, sonka formájában ettek. A húsvéti mézes sonka azóta már hagyományos húsvéti étellé vált.

A gyerekek kedvence húsvétkor a csokinyuszi és a Peeps nevű édesség, ami egy húsvéti nyulat vagy csirkét ábrázoló mályvacukorka. Egyébként Kanadában is nagyon népszerű.

landscape-1458254174-easter-ham-delish.jpg

Mézes sonka

Láthatod, hogy kisebb különbségek vannak, de az alap húsvéti ételek minden kultúrában megtalálhatóak. Természetesen ott, ahol ünneplik Jézus feltámadását.

A mi családunkban a sonka és a tojás is megtalálható az ünnepi asztalon. Viszont nálunk már évek óta a kacsa az húsvéti menü főszereplője. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy egyre népszerűbbé válik a lakosság körében. Nem is csoda, hiszen egy nagyon finom vízi szárnyasról beszélünk.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha van bármilyen észrevételed, akkor kérlek oszd meg velem. Hasznos tippekért, receptekért pedig látogasd meg a Facebook oldalunkat, és kövesd a hetente friss tartalommal jelentkező blogunkat. 

A hagyományos húsvéti menü alapanyagaiért bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr1814765214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.