Mesteri töltött húsok

2018. december 13. - Mikóczi Hús

Szeretnéd a családodat vagy vendégeidet meglepni egy különleges lakomával?

toltott_husik.jpg

Lehet már gondoltál rá, hogy töltött húst készíts, de a szokásos zsemlés-tojásos-petrezselymes tölteléken kívül más nem jutott az eszedbe. Vagy nem találtál egy jó receptet, amit bátran el mertél volna készíteni. De, ha most továbbolvasol kitágíthatod a látómeződ és kapni fogsz tőlem 3 olyan receptet, amellyel új szintre emelheted a konyhaművészeted. Olyan hétköznapi hozzávalókból, amelyekre nem is gondoltál varázsolhatsz egy különleges vacsorát és meglepetheted a szeretteidet.

A mi törzsvásárlóink egyre gyakrabban teszik fel a kérdést a húspult előtt gondolkozva, hogy: "ma mit is főzzek"? Ezt a gondolatmenetet követve írtam meg a múltheti bejegyzésemet, amiben tippeket adtam új, izgalmas hétvégi ételek elkészítéséhez.  A mai posztomban pedig megosztok veled 3 fantasztikus töltött hús receptet. A töltött hús remek fogás nagy baráti vagy üzleti lakomához, családi összejövetelhez. Ráadásul, a megmaradt húst hidegen, szendvicsként is felszolgálhatjuk.

Vágjunk bele!

Sajttal és gombával töltött karaj

3_1.jpg Hozzávalók 4 személyre:

   • 60 dkg csontos karaj
   • 20 dkg laskagomba
   • 20 dkg kéksajt
   • 2 gerezd fokhagyma
   • só
   • olaj

A gomba szárát levágjuk, majd viszonylag nagy kockákra aprítjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, lepirítjuk a gombát, sózzuk, és amikor a pirítás végén járunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Ha elkészült, félretesszük hűlni, közben lereszeljük a sajtot, aztán a kihűlt gombához keverjük.

A karajt már eleve szeletelve kérjük a hentestől, úgy, hogy egy 15 dekás szelethez egy bordacsont tartozzon, majd felszúrjuk, körbesózzuk, és betöltjük az üregbe a sajtos-gombás tölteléket. Serpenyőben mindkét oldalát elősütjük, majd 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük.

Petrezselymes burgonyapürét kínálunk mellé.

Töltött szűzpecsenye

18662_toltottszuzpecsenye_n-201510170425.jpg Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg szűzpecsenye
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg főtt sonka
  • 10 dkg ecetes uborka
  • 10 dkg füstölt sajt
  • só, őrölt bors
  • kevés olaj

A húst mossuk meg és töröljük szárazra papír kéztörlővel. A felesleges zsírt és hártyát vágjuk le róla. Vékonyan vágjuk be a húst hosszában kétszer és „nyissuk szét”. Ha szükséges belül is ejtsünk egy-két hosszanti vágást, hogy minél jobban szétnyíljon, de ne vágjuk át a húst, azaz lehetőleg ne keletkezzen lyuk.

Az így előkészített húst klopfoljuk ki, hogy vékonyabb legyen. A szalonnát, sonkát, uborkát és sajtot vágjuk fel vékony csíkokra. A hozzávalókat helyezzük csíkban a hús alsó kétharmad részére, majd szorosan tekerjük fel. A feltekert szűzpecsenyét a végein, illetve szükség szerint több helyen tűzzük meg hústűkkel vagy kössük át húszsineggel.

Egy tepsibe öntsünk kevés olajat, helyezzük rá a húst. Tegyük 220 fokos sütőbe, süssük át minden oldalról, majd csökkentsük a hőt 180 fokra. Ezután süssük a húst további körülbelül 45 percig. Pihentessük 10 percig szeletelés előtt.

Libamájjal töltött csirkemell polentával

A polenta ne rémisszen el senkit. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető köret, ami nálunk puliszka néven ismert.

9.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

   • 4 fél csirkemell (kb. 75-80 dkg)
   • 50 dkg libamáj
   • 1 fej vöröshagyma
   • só, törött bors, majoránna
   • 15 dkg kukoricadara 
   • 10 dkg vaj
   • 10 dkg csipkebogyólekvár
   • 1 dl narancslé
   • olaj

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott libamájat. Sózzuk, megszórjuk kevés majoránnával, és rövid idő alatt megsütjük. Leöntjük róla a zsírt, és kicsit hagyjuk hűlni.

Közben a csirkemelleket felszúrjuk, kívül besózzuk, kevés törött borssal megszórjuk. Az üregbe töltjük a májat, majd közepes lángon elősütjük mindkét oldalát. Utána 180 °C-os sütőben készre sütjük nagyjából 10 perc alatt.

A polenta elkészítéséhez 6 dl sós vizet forralunk, beledobjuk a vajat, beleszórjuk a kukoricadarát, majd kevergetés mellett megfőzzük a polentát. A csipkebogyólekvárt felforraljuk, hozzáadjuk a narancslevet, összeforraljuk, és a csirkemell, illetve a polenta mellé tálaljuk.

Íme 3 mesteri recept hétköznapi hozzávalókból. Az elkészítésük nem igényel mesterszakács tudást, de a lépéseket követve fantasztikus ételek készíthetünk családunknak, barátainknak. A lényeg, hogy merjünk változtatni és új dolgokat kipróbálni.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és további receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe Dunaszerdahelyen és Jókán vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon és igény szerint akár házhoz is szállítjuk az alapanyagokat. 

Jó étvágyat kívánunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr1614361489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.