Mi főzzek a hétvégén?

2018. október 26. - Mikóczi Hús

hetvegi_fozes.jpg

Belegondoltál már, hogy tudatunkon kívül mennyire a megszokásaink rabjai vagyunk? Vegyünk csak egy hétköznapi példát, gondolj a vasárnapi ebédre. Lefogadom, hogy a legtöbb embernek a húsleves és rántott hús ugrik be. Hiszen nagyon finom, már rutinszerűen eltudjuk készíteni és a család is nagyon szereti. 

Saját tapasztalataimból tudom, hogy milyen nehéz változtatni a szokásainkon. Ami alól a főzés, a megszokott receptek elhagyása sem képez kivétel. De, ha már unod minden hétvégén elkészíteni a szokásos ételsort, akkor engedd meg, hogy ajánljak 3 isteni receptet, amivel garantáltan sikert fogsz elérni a családod, barátaid, vendégeid körében.

Lehet most azt mondod, hogy azért nem próbálsz ki egy új receptet, mert nem tartod magad konyhatündérnek vagy még nem dolgoztál azzal az alapanyaggal. De ez miatt ne aggódj, mert a mi receptjeink részletes leírást adnak neked és az elsőtől az utolsó lépésig fogják a kezed. Ha aprólékosan követed a leírásunkat, biztosan nem tudsz majd hibázni.

Viszont, ha még több ötletet szeretnél, akár az alapanyagokat vagy a beszerzést illetően, fordulj hozzánk bizalommal és ebben is segítünk.  

Vágjunk bele!

Töltött kacsa

Az őszi időszakot úgy szoktam jellemezni, hogy a kacsa- és libaszezon kezdete. Stílszerűen kezdjük a sort egy kacsa recepttel, amihez kapcsolódik egy érdekes kis sztori, ami a múlt héten történt meg. A főszereplői egy idős hölgy, aki eltörte a lábát, egy finom kacsa és a mi extra szolgáltatásunk. Ha szeretnél többet megtudni a kis történetünkről itt elolvashatod a korábbi bejegyzésemet. 

kacsasult.jpg

Hozzávalók:

  • 1 egész háztáji kacsa
  • 2 db tojás (keményre főzött)
  • 1 db kacsamáj
  • 1 db vöröshagyma
  • 100 g. szalonna
  • 150 g. gomba
  • 1 db tojás
  • 4 db zsemle
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt fekete bors, majoránna

Elkészítés:

A kacsát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, kívül belül bedörzsöljük sóval, a belsejét borssal is. Majd félretesszük, míg elkészítjük a tölteléket. A zsömléket vízbe áztatjuk.

A szalonnát, főtt tojást kis kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, a májat alaposan megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, petrezselymet felaprítjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk is rögtön. Hozzáadjuk, megdinszteljük vele a hagymát. Hozzáadjuk a májat, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá pici majoránnát, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott gombát is és picit összepirítjuk. Akkor jó, ha a gomba elfőtte a levét.

A zsemléket alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk az apróra vágott tojást, a szalonnás májat, apróra vágott petrezselymet, nyers tojást, áttört fokhagymát. Alaposan összegyúrjuk a tölteléket. A tölteléket a kacsa hasába töltjük. Egy hústűvel összetűzzük. Ha ez nincs érdemes összevarrni a kacsa pocakját. Tepsibe tesszük a kacsát, öntünk alá 2 dl vizet, lefedjük a kacsasütő tetejével vagy alufóliával, és 2- 2,5 órát sütjük 200 C fokon légkeverés nélkül.  Ha letelt az idő megnézzük, ha puha, akkor levesszük az alufóliát, és visszatoljuk a sütőbe, amíg szép piros színt kap. Ez körülbelül plusz fél óra.

Szecsuáni csirkemell

Most pedig jöjjön egy különleges, mégis egyszerű csirkerecept, amit 45 perc alatt el tudunk készíteni. Pár apró lépéssel képes leszel Ázsia ízeit a családi asztalra csempészni hazai alapanyagokból. Nem csak, hogy gyorsan elkészíthető, de könnyű, laktató, ami után ki tudsz majd menni a szabadba és nem fogsz "kajakómásan" feküdni a szobádban. 

szecsuani_csirke.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg. csirkemell
  • 10 dkg. gomba
  • 15 dkg. répa
  • 3 szál újhagyma
  • 15 dkg. zöldség
  • 2 TV paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek szójaszósz
  • 4 ek ketchup
  • só, curry, fehérbors

Elkészítés:

A húst és a megtisztított zöldségeket metéltre vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel, fokhagymával.

Serpenyőben forró olajon hirtelen átsütjük, majd mér-sékeljük a tüzet, fedő alatt 7-10 perc alatt puhára pároljuk. Levét pótoljuk. Végül hozzá-adjuk a szójaszószt, ketchupot, és velük együtt forrósítjuk át.

Rizzsel tálaljuk.

Egészben sült sertéscomb

A végéré, a szárnyasok után következzen egy szintén gyorsan elkészíthető sertéshús recept. Egy klasszikus hozzávaló, hazai, egészséges sertésből amivel garantáltan nem fogsz mellélőni.

pecena-veprova-kyta.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb
  • 20 dkg disznózsír
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 3 tk só

Elkészítés:

A húst a sóval bedörzsöljük. A sütéshez használt tál (jénai) alján terítjük a zsírt, beletesszük a húst, a meg-tisztított és felszeletelt fok-hagymát mellészórjuk.

Ráöntünk 1 dl vizet. A tálat letakarjuk a fedelével és 220 fokos előmelegített sütőben 1 órán keresztül pároljuk. Levesszük a tál tetejét, mellédobjuk a felszeletelt zöld-paprikát és még körülbelül 30 percig sütjük.Közben a húst időnként meg-forgatjuk, a levével locsoljuk.

Felszeletelve tálaljuk.

Mint láthatod, ahogy ígértem 3 isteni recept, mindennapos hozzávalókból és mégsem a megszokott ételsort tálalod a családodnak. 

De sütés-főzéssel kapcsolatban az egyik legfontosabb dolgokról ne feledkezz meg, mégpedig az alapanyagok minőségéről és frissességéről. A rosszul megválasztott hozzávalók elronthatják az összhatást és úgy érezheted, hogy feleslegesen sürögtél forogtál a konyhában

További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat vagy olvasgass a korábbi bejegyzéseink között. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon.

Jó étvágyat kívánunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr6614323123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.