3 ínycsiklandozó recept a kacsaszezonra

2018. szeptember 27. - Mikóczi Hús

Az ősz beköszöntével szépen lassan újra elérkezik a kacsaszezon. Persze, most nem a vadászatra gondolok, hanem a finom husi fogyasztására. Kacsát az egész évben szoktunk fogyasztani, de a hosszú évek alatt azt figyeltem meg, hogy hideg idő közeledtével egyre növekszik a kereslet a vízi szárnyasok iránt.

3_toltott_kacsa.jpg

Ebből kifolyólag ezen héten hoztam neked 3 isteni töltött kacsa receptet, amik elkészítésével te lehetsz a vacsora sztárja. Vágjunk bele!

Kacsamájjal töltött kacsa

Hozzávalók:

  • 1 db háztáji kacsa
  • 25 dkg kacsamáj
  • 20 dkg gomba
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 3 db tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • majoránna, petrezselyemzöld
  • őrölt fekete bors, só
  • szárnyas fűszerkeverék

A tepsibe:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma

1172.jpg

A kacsát megtisztítjuk, megmossuk. Kívül-belül sózzuk, fűszerezzük.

2 darab tojást megfőzünk. A szalonnát, a hagymát, a májat, a gombát és a 2 főtt tojást kis kockákra vágjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk. A petrezselymet, ha friss, apróra vágjuk.

A szalonnát kisütjük, megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a májat, sózzuk, borsozzuk, csipet majoránnát adunk hozzá és lepirítjuk. Beletesszük a gombát, és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a petrezselymet, a zsemléket, a kockára vágott főtt tojásokat és 1 darab nyers tojást.

A tölteléket a kacsa hasüregébe töltjük, hústűvel összetűzzük. A kacsát tepsibe tesszük, mellérakjuk a fokhagymagerezdeket és a négybe vágott vöröshagymákat. Zsiradékot nem, csak vizet öntünk alá /kb. 2 dl/.

Alufóliával letakarva 2-2,5 órát sütjük. Levesszük a fóliát, és 30-40 percre visszatesszük a kacsát, amíg szép színt kap. A sütési idő a kacsa méretével változik.

Aszalt szilvával töltött kacsa

Hozzávalók:

  • 1 db háztáji kacsa
  • 2 tk só
  • 1/2 tk bors
  • 250 g magozott aszalt szilva
  • 1/4 l vörösbor
  • 500 g alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 250 ml húsleves
  • 4 evőkanál olaj

kacsasult_1.jpg

A kacsát megmossuk, megszárítjuk, és kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. Az aszalt szilvát vörösborban addig pároljuk, amíg felszívja a levet.

A meghámozott almákat nyolc részre vágjuk, kimagozva összekeverjük a citromlével, majd az asztalt szilvával is, és ezzel megtöltjük a kacsát. Olajat forrósítunk, és a kacsára öntjük.

Előmelegített sütőbe rakjuk, és időnként meglocsoljuk húslevessel. Nagyjából másfél-két óra alatt készre sütjük. Az utolsó tíz percben a maradék tölteléket is a tepsibe rakjuk. Párolt lila káposzta, sült alma, burgonya illik mellé.

Csirkemájjal töltött kacsa

Hozzávalók:

  • 1 db háztáji kacsa
  • 35 dkg csirkemáj
  • 2 db zsemle
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • petrezselyem, majoránna
  • 1 db tojás
  • 2 ek mustár
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kávéskanál ételízesítő

wholeduck_v1_copy.jpg

Az egész kacsát bedörzsöljük belül sóval, borssal, ételízesítővel, 2 gerezd lereszelt fokhagymával, kívülről csak sóval, és hűtőben 1 óráig állni hagyjuk.

Közben megcsináljuk a tölteléket. A májat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, petrezselyemzölddel. Belerakjuk a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét, 1 tojást, a mustárt, 1 pici lereszelt hagymát és 1 gerezd lereszelt fokhagymát.

Jól összekeverjük, és ezzel töltjük meg a kacsánkat. Jól bevarrjuk a nyílást. A kacsát egy tepsibe tesszük, és mellérakjuk a megmaradt hagymát és fokhagymát, és a fehérbort is mellé öntjük. A kacsa bőrét tetszőleges módon beirdaljuk, és ahol vastagabb zsírréteg van a bőr alatt, meg is szurkáljuk. Lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben nagyjából 2 óráig sütjük.

Levesszük róla az alufóliát, kiszedjük mellőle a hagymadarabokat. Megint megszurkáljuk a zsírosabb részeken, hogy kisüljön belőle a zsír, és ropogósra sütjük.

Néhányan ódzkodnak a kacsa sütésétől, mert úgy gondolják, hogy nehéz jól elkészíteni. Ezen receptek segítségével és a lépések betartásával ettől nem kell tartanod. Egy valamire azonban nagyon ajánlott odafigyelni, ez pedig az ételek alapanyaga. Éppen ezért mi is csak olyan baromfikat és vízi szárnyasokat forgalmazunk, amit nyugodt szívvel tálalunk fel a saját családunknak is. Röviden összefoglalva háztáji, minőségi, ellenőrzött forrásból származó húsokat. Több, mint 20 évvel ezelőtt, mikor elindítottam a vállalkozásomat sokáig kerestem olyan partnereket, akik hasonlóan gondolkodnak és nem a csak a profit miatt vállalkoznak.

Az üzleti kapcsolatunk ezekkel a cégekkel a mai napig tart, mivel mi is és az ügyfeleink is nagyon elégedettek. Számunkra a profitnál többet jelent, hogy látjuk a visszajáró vásárlóink elégedettségét. Ugyanis egy vállalkozás legnagyobb értéke nem a gépek, épületek, hanem az ügyfél.

Köszönöm, hogy végigolvastad a mai bejegyzésemet. További receptötletekért és hasznos konyhai tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat vagy olvasgass a korábbi bejegyzéseink között. Hasznos tanácsokért és háztáji alapanyagokért pedig bátran látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe vagy vedd fel a kapcsolatot a Facebook oldalunkon.

Jó étvágyat kívánunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr6114266541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.