Mikóczi Hús

7 ok, amiért húst kell fogyasztanunk

2017. október 30. - Mikóczi Hús

7_ok.jpg

Valóban egészségtelen a húsfogyasztás? A vegetáriánusok tényleg egészségesebbek és tovább élnek? Az ember mégsem mindenevő?

Csapjunk bele a lecsóba és ismét álljunk neki a XXI. század egyik legmegosztóbb témájának a kivesézésébe. Én is több ízben írtam már ebben a témában. A kialakult vitákat hallva és a sokszor szélsőséges írásokat olvasva az embernek az az érzése támad, mintha nem lenne középút, csak végletek

Naponta jelennek meg újabb és újabb pro-kontra tanulmányok a húsfogyasztásról. A legkülönfélébb kutatócsoportok vizsgálják, gyakorlatilag már minden aspektusból. Épp ezért a cikkemben nem is akarok tanulmányokra hivatkozni, mert, mint írtam kismillió eredményt tettek közzé és hetekig lehetne elemezni.  Ehelyett azokra a tényekre fókuszálok, amik igazoltan a húsfogyasztás mellett szólnak

1. Teljes értékű fehérjék

Az állati eredetű termékekben, különösen a húsfélékben, igen sok fehérje található, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen. Persze bármekkora fehérjemennyiséget be lehet vinni növényi étrenddel is, de az állati fehérjék jelentős mennyiséget tartalmaznak úgynevezett esszenciális aminosavakból, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Növényekben is vannak ilyenek, de általánosságban jelentősen kevesebb. Ezért az állati eredetű fehérjéket teljes értékű fehérjéknek nevezzük. Ez azt is jelenti, hogy húsokból kevesebbet kell elfogyasztanunk, mint növényekből, hogy minden esszenciális aminosavat letudjunk.

2. Vas

A vas emberi szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. A vas legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerekkel kerül be a szervezetbe. Jelentős vasforrás a hús és az állati belsőségek. A vashiány tünetei lehetnek a gyakori fejfájás, indokolatlan fáradtság valamint a koncentrálóképesség csökkenése

thanksgiving-dinner_1.jpg

3. B-12 vitamin

Az egyetlen vitamin, amit megfelelő mennyiségben csak állati eredetű táplálékkal tudunk bevinni a szervezetünkbe. A B-12 vitamin szükséges az idegrendszer és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.  Ezen kívül a B-12 hiány visszafordíthatatlan idegrendszeri elváltozásokat okozhat, mint a memóriazavar, krónikus álmatlanság, potenciazavarok. A húsok mellett a belsőségekben, főleg a májban is megtalálható. 

4. Egészséges telített zsírsavak 

A húsevéssel egészséges telített zsírsavakat juttatunk be a szervezetünkbe, mely erősíti az immunrendszert és az idegpályákat. Ezen túl A, D, E és K-vitaminokat is tartalmaz, amik csak zsírban oldódnak. A telített zsírsavakat nélkülözhetetlenek a sejtek egészsége szempontjából, építik és jó kondícióban tartják azokat. Segítenek testünknek a kalcium felszívódásában. Az állati zsírokból származó koleszterin az agyi szerotonin receptorok működéséhez nélkülözhetetlen. Az alacsony koleszterin és szerotonin szint hatással van a depresszió kialakulására.

5. Folát

A folát a folsav biológiailag aktív formája, tehát ez az, ami hasznosul és nem maga a folsav. A folát egy kifejezetten olyan vitamin, amit növényi táplálékkal ugyan lehet fedezni, de állati eredetű táplálékokban, különösen belsőségekben van igazán jelentős mértékben jelen. Ráadásul számolni kell azzal, hogy a növényi eredetű folát hasznosulása úgymond nehézkesebb. A folát csökkenti a magas vérnyomást, és bizonyos vesebetegségekben esetében is pozitív hatása van.

6. Kreatin

Természetes úton csak állati eredetű táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetünkbe. A kreatin egy magas nitrogéntartalmú szerves sav, amely alapvető szerepet játszik a sejtek, legfőképpen az izomrostok energiaellátásában.

7. DHA/EPA

Az omega-3 zsírsavak azon fajtái, melyek kizárólag állati eredetű élelmiszerekben találhatóak meg. Támogatják a szív-és érrendszert, az idegrendszert a megfelelő immunrendszert. A növényekben megtalálható omega-3 zsírsav-típusokból a szervezetünk elő tudja állítani, viszont csak csekély mértékben. Húsfélék közül a halak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben. 

20141217-tenderloin-roast-recipe-food-lab-primary-thumb-1500xauto-417108_2.jpg

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a húsfogyasztás ugyanúgy hozzátartozik, mint a gabona, zöldség, gyümölcs, vagy a tejfogyasztás. Én hússal foglalkozom, épp ezért fogyasztom is. De tudom, magában a mértéktelen húsfogyasztás egészségtelen, ezért mindig sok zöldséget együtt eszem. 

Mint mindenben az életben, a táplálkozásnál is próbáljuk megtalálni az egyensúlyt. Ha a két véglet valamelyikébe kerülünk, a táplálkozásunk egysíkúvá válik, ami egy idő után kihat az egészségre. Még a keleti filozófiák követői is belátták, hogy szükséges a hús fogyasztása.

Az egészségünk érdekében viszont tudnunk kell, hogy a szükséges tápanyagokat csak a minőségi húsok, húskészítmények tartalmazzák. Ezért törekedjünk arra, hogy a húst mindig megbízható helyről szerezzük be.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr5713116820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása