A munka után állsz a konyhában és nézel bele a hűtőszekrénybe, miközben azon jár az agyad, hogy milyen ételt készíts.
Mindenből van bent egy kevés, sonka, sajt, zöldségek, stb. Te pedig csak állsz ott tanácstalanul. Ismerős a jelenet?
Biztos vagyok benne, hogy mindannyian voltuk már hasonló helyzetben. Éhesen állunk a hűtőszekrény előtt azon morfondírozva, hogy mit tudunk kihozni a talált alapanyagokból, ami lehetőleg gyorsan elkészül, de mégis finom.
A legújabb rovatunkban pont ilyen recepteket, ötleteket osztunk meg veletek.
Kezdjük a sort egy gyorsan elkészíthető, finom vegyes salátával, amit bátran fogyaszthatunk reggelire vagy vacsorára.
A saláta elkészítéséhez szükséges alapanyagok a legtöbb háztartásban mind megtalálhatóak. De ne aggódjunk, ha ezek közül valami hiányzik, mindenre találhatunk gyors megoldást. Talán nem is gondoljuk, hogy ennyi hozzávalóból akár egy 4 fős vacsorát is el tudunk készíteni. Kezdjünk is hozzá.
Fogjunk 1 fej salátát, amit jól mossunk át és tépjük vagy vágjuk fel az ízlésünk szerint. Vágjunk fel 2 paradicsomot, de használhatunk helyette koktélparadicsomot, amit elég, ha félbe vágunk. Sokan nem szeretik a salátákban, mert levet eresztenek. De az is megeshet, hogy nincs otthon paradicsom, ebben az esetben nyugodtan elhagyhatjuk vagy rakhatunk hozzá más zöldséget, amit éppen találunk - mondjuk paprikát vagy uborkát.
4 tojásból, kevés sóval készítsünk rántottát. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy már ne melegítse át a salátát. Ezután vágjuk fel csíkokra a rántottát, majd tegyük a felszeletelt salátához és paradicsomhoz - már, ha tettünk hozzá.
Kockázzunk fel 120 g sonkát és ugyanennyi félkemény sajtot. Ha nincs otthon sonka akkor helyettesíthetjük megmaradt főtt vagy sült sertés- illetve csirkehússal, esetleg füstölt sonkával. A bátrabbak kolbásszal, szalonnával is próbálkozhatnak.
Ami a sajtot illeti, ehhez a salátához a márványsajt illik leginkább, de használhatunk helyett edamit is, ami gyakrabban megtalálható a háztartásokban.
A sonkát vagy húst és a sajtot helyezzük rá az eddig elkészített alapanyagokra. Jól keverjük össze, majd tegyünk rá 2-3 kanál tartármártást. Tehetünk többet is, attól függően, hogy mennyire krémesen szeretjük a salátát. Tartármártás helyett használhatunk majonézt, esetleg kevés tejfölt, mindenki a maga ízlése szerint. Ha nem akarunk krémes salátát készíteni, akkor menjünk be a kamrába, emeljük le a polcról az olívaolajat és csepegtessünk a salátánkra.
Ha tettünk a salátába paradicsomot, akkor azzal számoljunk, hogy egy kevés levet fog ereszteni.
Gyorsan, kevés hozzávalóból egy kis leleményességgel el is készült a finom vacsora a család számára. Ezt a receptet bátran variálhatjuk az ízlésünk és a kéznél lévő hozzávalóink szerint.
Jó étvágyat kívánunk!
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - ügyvezető