Mikóczi Hús

Marhahús kalauz

2017. március 27. - Mikóczi Hús

A múlt heti bejegyzésemben a sertéshús fajtáiról és azok elkészítési módjairól írtam. 

shutterstock_187627262.jpg

Ezen a héten pedig a szarvasmarha húsa kerül sorra. A hentesek visszajelzései alapján a marhalábszáron kívül kevesen hasznosítják az állat további részeit. Ennek egyik oka, hogy az átlag vásárló keveset tud a többi rész felhasználásáról. A bejegyzésemnek a célja, hogy egy rövid áttekintést adjak az olvasóimnak és az ügyfeleimnek a marhahús fajtáiról és azok elkészítéséről.

A marhahús sötétvörös színű, ízletes és nagyon jó vele dolgozni. A szaga jellegzetes, de egyáltalán nem kellemetlen. A friss hús tapintásra száraz és rugalmas. 

Most pedig következzen a húsok fajtái:

Tarja (nyak)

A marhanyakat leggyakrabban főzve készítjük el apróhús ételekhez, mint a gulyás, tokány vagy pörkölt.

Magas hátszín

A marhánál a magas hátszín a rostélyos és a gerinc. Ajánlott sütve elkészíteni, egyben, szeletbe hirtelen vagy kirántva. Abban az esetben, ha az állat már idős ezt a részt párolva készítsük el.

Lapos hátszín

A lapos hátszín a borda és a kotlett. Úgy  használjuk fel, mint a magas hátszínt, tehát leggyakrabban sütve vagy párolva.

grill_1769941149_a0-ri-id2413.png

Bélszín

A bélszín vagy más néven vesepecsenye a marha legdrágább és legnemesebb része. Változatosan, sokféle módon tudjuk elkészíteni, egyben sütve, szeletben, kirántva vagy tatárbifsztekként. A bélszín szélét felhasználhatjuk pörköltbe vagy raguba. Idősebb állat esetében a vesepecsenyét is párolva ajánlom elkészíteni.

Fartő, fehér- és feketepecsenye, felsál, dió

A marha ezen részeit elősütés után párolva vagy főzve, mártással tálalva ajánlom elkészíteni. Borjú esetében szeletelve frissensültként vagy egybensültként kiváló.

Marhaszegy

A marhaszegyet elkészíthetjük egyben húslevesbe főzve, szeletelve párolva mártással kínálva. Továbbá apróhúsételekbe, gulyásnak, pörköltnek. De füstölve is nagyon ízletes. Borjú esetében sütésre is alkalmas.

Lapocka

Hasonló módon ajánlom elkészíteni, mint a marhaszegyet, tehát főzve vagy párolva. Borjú esetében szinten nagyon finom töltve, feltekerve megsütve.

Lábszár

A lábszárból leggyakrabban pörkölt, gulyás, tokány készül vagy húslevesbe kerül. Ha borjúhúsról beszélünk akkor szeletelve a sütést ajánlom.

Farok

A farokrészt egyben főzve levesként vagy szeletelve mártással szolgáljuk fel. De szintén remek alapanyag vagdalthúsokhoz és apróhúsételekhez.

marhagulyasl.jpg

A hús vásárlása esetén mindig ügyeljünk a frissességre és a minőségre. A marhahúsra jellemző, hogy a színe sokszor már mélyvörös, de ez nem a romlottságát jelzi. Ugyanis kevesen tudják és elég megtévesztő, de a marha esetében, ha a hús színe minél vörösebb, annál jobb. Mikor a színe nagyon világos, akkor még zsenge, tehát nincs megérve. A romlott marhahúst könnyű felismeri a kellemetlen szagáról és nyálkás tapintásáról. 

Bízom benne, hogy ezzel a rövid útmutatóval tudtam Neked - mint egyik húsfogyasztó a másiknak - segíteni, és továbbra is nagy szeretettel várunk a húsüzleteinkben, ahol igény szerint bármilyen hús beszerezhető, A-tól Z-ig.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr9012366689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása