Mikóczi Hús

5 legkedveltebb húsból készült leves

2018. január 22. - Mikóczi Hús

husoso_leves.jpg

Miközben írom a bejegyzésem bátran kijelenthetem, hogy újból ideért a tél. Odakint a szürkeség uralkodik, repkednek a mínuszok, amit kísér a kellemesnek nem mondható szél. Az ember legszívesebben ki sem tenné a lábát a meleg lakásból, helyette egy jó meleg pokrócba bújva várná a tél végét, mint Maci Laci.

Persze a világ télen sem áll meg. Vár bennünket a munka, iskola a napi teendők, ami miatt muszáj elhagynunk a jó meleg otthonunkat. Ahova délután visszatérünk lehűlve, átfagyva és vágyunk valamire, ami jól átmelegíti az egész testünket. Erre mi sem alkalmasabb egy nagy tányér forró, gazdag húsból készült levesnél. Ezért most megosztom veled az 5 kedvenc húsból készült leves receptemet. Bátran próbáld ki bármelyiket, akkor is, ha nem érzed magad a "konyha ördögének", hiszen egyik recept sem igényel mesterszakácsi képesítést. Vágjunk bele!

Csirkés gombaleves

Kezdjük a sort egy csirkéből készült levessel, ami mindössze 45 perc alatt elkészíthető.

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • só, bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 25 dkg gomba
  • 2 ek vaj
  • 1/4 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)
  • 1 liter húslevesalaplé
  • 1 db babérlevél
  • 1/2 dl habtejszín
  • 5 dkg tejföl
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 ág rozmaring

husos_leves_1.jpg

A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd falatnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd egy lábasban felhevített olívaolajon 2-3 percig pirítjuk. Kiszedjük, és félretesszük. A kétféle hagymát, a répát és a gombafejeket megtisztítjuk. A fokhagymát átnyomjuk, a többi zöldséget felaprítjuk.

A hússütés után visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk, majd kissé megpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. Meghintjük a liszttel, és további 1 percig pirítjuk rajta. Azután felöntjük az alaplével, és simára keverjük. A levesbe dobjuk a babérlevelet, beleforgatjuk a húskockákat, és közepes lángon 15 percig főzzük.

A tűzről levéve a tejszín és a tejföl keverékével dúsítjuk a levest, végül megsózzuk és megborsozzuk. A finomra vágott zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.

Húsos lencseleves

A következő leves már egy kicsit "testesebb", köszönhetően a füstölt karajnak, ami nagyon jól passzol a lencséhez.

  • 10 dkg lencse
  • 5 dl sonkalé
  • 20 dkg füstölt sertéskaraj (csontos)
  • 1 ek mangalica zsír
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 1 tk csípős fűszerpaprika 
  • 50 dkg sertéscomb
  • 2 db sárgarépa
  • 2 szár zeller

husos_leves_2.jpg

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1-1,5 órára.

A sonkalét egy lábosba rakjuk, a füstölt hús csontját belerakjuk, és kis lángon főzzük, amíg a lencse ázik. A zsíron megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, az édes és a csípős pirospaprikát. Rádobjuk a kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük.

Felöntjük a sonkalével meg a vízzel, belerakjuk a lecsepegtetett lencsét is. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük.

Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, végül a feldarabolt zellerszárakat. További 20 percig főzzük.

Erdélyi tárkonyos bableves

Maradjunk füstölt sertéshús vonalon, hiszen a lencse mellett a babbal is nagyon jó "barátok".

  • 50 dkg tarkabab
  • 1 db hagyma
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 2 ek tárkonyos ecet
  • 1 tk tárkony
  • 1 tk paprika
  • 1 ek búzaliszt
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 tk petrezselyem
  • 1 db paprika
  • 1 dl paradicsomlé
  • 2 ek olaj
  • tejföl
  • 1 fel lila hagyma

 husos_leves_3.jpg

A babot előző este beáztatjuk, a füstölt húst megmossuk. Feltesszük főni a füstölt húst a babbal, amikor félig megpuhult hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget és a hagymát.

Amikor megfőtt minden, egy serpenyőben rántást készítünk, az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és pirítjuk, majd rátesszük a piros paprikát. Gyorsan összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, a paradicsomlével és kavargatjuk. Amikor felforr beleöntjük a levesünkbe.

A végén hozzáadjuk a felaprított tárkonyt, és a tárkony ecetet, a petrezselymet, ezzel 2-3 percig főzzük. Tálaláskor tejföllel és lila hagymával kínáljuk.

Currys pulykaleves

"Szárnyaljunk vissza" a szárnyasokhoz, a currynak hála egy kis indiai beütéssel. 

  • 30 dkg pulykamell
  • 1 ek vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db sárgarépa
  • 4 ek currypor
  • 5 dl csirkealaplé
  • 10 dkg rizs
  • 2 db zöldalma
  • só, bors
  • 2 db babérlevél
  • tejföl

 husos_leves_4.jpg

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beletesszük a felkockázott hagymát, a felkockázott pulykamellet és az apróra vágott zöldségeket, és 10 perc alatt puhára pirítjuk.

Hozzáadjuk a curryport, majd ezzel is 1-2 percig pirítjuk.

Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a rizst és főzzük 5 percig, majd beletesszük a meghámozott és felkockázott almát és a babérlevelet, és még 10 percet főzzük.

Sózzuk, borsozzuk és 15 perc alatt összefőzzük. Tejföllel tálaljuk.

Házi tyúkhúsleves

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban jöjjön az én személyes kedvencem, az igazi házi tyúkhúsleves a nagymamáink receptje alapján.

  • 1 db háztáji tyúk
  • 4 db sárgarépa
  • 3 db petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 1/2 fej káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 szem feketebors

classic-chicken-soup_2.jpg

A zöldségeket meghámozzuk, a répát és a zöldséget hosszába-negyedekbe vágjuk. A tyúkot alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A feldarabolt tyúkot 3-4 liter hideg vízben feltesszük főni.

Ha teteje már felhabosodott, egy kanál segítségével eltávolítjuk a habot a tetejéről. Beletesszük a hús mellé az összes zöldséget, hozzáadjuk a fekete borsot is, ízlés szerint sózzuk. Lassú tűzön, amelyen éppen csak gyöngyözik a leves, addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. 

A hozzá kínált cérnametéltet vízben megfőzhetjük vagy akár a már elkészült levesből merünk, és abban főzzük ki. 

Még forrón, gőzölögve tálaljuk az elkészült, finom tyúkhúslevest.

Az 5 isteni leves közül bármelyik elkészítésével garantálom, hogy osztatlan sikert fogsz aratni a családod körében, és már átmelegedve várhatjátok a tavasz beköszöntét. Mielőtt azonban nekiállsz a főzésnek, egy dolgot nem szabad szem elől tévesztened: minden alkalommal kizárólag minőségi alapanyagokból készíts ételt a magad és a családod számára, különösen, ha húsról van szó. A silány minőségű húsok tönkretehetik az ételt és a kedved is elvehetik a további próbálkozástól. 

További receptekért és hasznos táplálkozási tippekért látogasd meg a Facebook oldalunkat és kövesd a hetente új tartalommal jelentkező blogunkat. Friss, minőségi, háztáji alapanyagokért pedig látogass el a Mikóczi Hús üzleteinkbe, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk! :-)

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr6913579247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása