Mikóczi Hús

A vadhús előnyei és hátrányai

2018. január 11. - Mikóczi Hús

Ezen a héten folytatjuk a kalandozásainkat a húsfélék világában. Múlt héten jobban megismertük a világ legdrágább marhahúst, a japán Wagyut, ami egy igazi különlegesség, mondhatni Európában egy valódi ritkaság. Most viszont maradunk a tájainkon és kicsit körbenézünk a minket körülvevő vadvilágban, egész pontosan a vadhúsokat fogjuk jobban szemügyre venni.

vadhus.jpg

Rengeteg tévhit kering a világban a vadak húsáról, sok cikket találhatunk a világhálón a fogyasztásának előnyeiről, hátrányairól, pozitív hatásokról és a veszélyekről. Ugyanis az elmúlt évtizedekben a táplálkozással foglalkozó tudósok a vörös húst annyira megbélyegezték, hogy az emberekben félelmek alakultak ki fogyasztásával kapcsolatban. Ezért gondoltam, hogy szentelek a témának egy bejegyzést, amiből valós képet kaphatsz arról, mit is rejt magában a vadhús. Vágjunk bele!

A vadhús fogyasztás előnyei

A vad az állat életminősége és természetes takarmánya miatt a legfenntarthatóbb és legjobb minőségű húsok közé tartozik. Alacsony víztartalommal, magas fehérjetartalommal és gazdag ízvilággal rendelkeznek. Mind minden hús, a vadak vörös húsa is fehérjéből és zsírból tevődik össze. A vadhúsoknál ez az arány nagyjából 80% fehérje és 20% zsír. Összehasonlításképpen egy zsírosabb báránycombnál pont a fordítottja. Mivel a vadállatok változatos növényi táplálékot fogyasztanak, sokat mozognak, és egész életüket a szabadban töltik, ezért húsuk alacsonyabb zsírtartalmú, rostosabb és keményebb, mint a tenyésztett házi állatoké.

A vadhúsból készült étel a fogyasztó számára a természetes környezetéből származó egészséges táplálékot jelenti, minőségi alapanyagból kiváló élelmiszerhez juthat.

A tenyésztett, külföldről importált ellenőrizhetetlen állományokkal ellentétben a vad húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban az iparilag gyártott tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől. A tápszerekkel táplált háziállatok húsába beépül a zsír, míg vadon élő fajok húsa gyakorlatilag mentes attól.

vadhus_2.jpg

A vad nem rendelkezik a háziállatoknál rejtett módon előforduló (inter- és intramuszkuláris) zsírszövetekkel, életmódi sajátosságként máshová, és csak télire raktározzák el a zsírréteget. Ezért húsuk kalória tartalma szinte csak fele a háziállatokénak. Zsírmentességük miatt a vad hasonlóan kevés kalóriát tartalmaz, mint a sovány halhús, amit szakemberek a diéta fontos elemeként ajánlanak. Továbbá bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszeres, háromszoros, vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.

A vadhús hátrányai

Ahogy régi mondás tartja, "nincsen rózsa tövis nélkül". Hazánk vadban gazdag ország, így logikusnak tűnhet, hogy könnyen és olcsón hozzá lehet jutni. Ám a valóság az, hogy a vadhús a házi állatok húsához képest jóval drágább és frissen nehéz hozzájutni.  Ezekhez főképp csak fagyasztottan tudjuk beszerezni, elsősorban a hipermarketekben. 

A vadhús árának maga a vadászat csak kis része a vadgazdálkodás folyamatának. Megelőzi az élőhelyek kialakítása, az etetés, itatás, vadlesek, vadászati körülmények kialakítása, a vadkár megelőzése érdekében az erdősítések védelme. Az egyik legnagyobb tétel a vad által a mezőgazdaságban okozott kár megtérítése.

A további hátrányok közé sorolható a vadhús eredete, egész pontosan, hogy honnan származik. Igaz, ez érvényes minden húsfélére. Ugyanis, ha nem ellenőrzött helyről szerezzük be a húst, akkor hozzájuthatunk rossz minőségű, esetleg beteg állat húsához, ami egy életre elveheti a kedvünket a fogyasztásától. Úgyhogy erre minden esetben kiemelten figyeljünk, mikor húst vásárolunk.

Ez számomra is nagy jelenséggel bír, hiszen mi is az üzleteink csakis ellenőrzött forrásból származó húsokat és húskészítményeket forgalmazunk. Kizárólag olyat, amit mi is fogyasztunk a családommal. Ugyanez érvényes a vadhús értékesítésére, amivel rendelés esetén szintén ki tudjuk szolgálni az ügyfeleinket a Mikóczi Hús üzleteinkben.   

vadhus_3.jpg

Röviden ennyit szerettem volna elmondani a vadhúsok előnyeiről és hátrányairól. Akár több oldalon keresztül részletezhettem volna, hogy miért fogyasszunk vadhúst, de nem akartam egy tudományos, táblázatokkal, latin kifejezésekkel telezsúfolt disszertációt közzétenni, helyette a szerintem legfontosabb pontokat emeltem ki.

Végezetül ajánlom, ha megtehetjük, fogyasszunk minél többször vadhúst, készítsünk minél több vadételt saját és családunk egészségének megóvása érdekében, hiszen bizonyított tény, hogy minden más tápanyagnál egészségesebb, szervezetünknek pedig nagy szüksége van a benne rejlő bio- ásványi anyag forrásra.

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr2213559279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.01.11. 19:54:23

A multkor egy vadasz barátom hozott szarvas és vaddisznó hust. Kockázat?Biztosan van. Ugye?
süti beállítások módosítása