Mikóczi Hús

Töltött sült kacsa

5 isteni ünnepi recept

2017. december 12. - Mikóczi Hús

5_kacsa.jpg

A karácsony a családi együttlét és pihenés mellette a finom ételekről is szól. Tény, hogy az ünnepek alatt szeretjük magunkat jobbnál jobb finomságokkal kényeztetni. Az egész éves hajtás után ezt meg is érdemeljük. Én pedig az ünnepek közeledtével folytatom a karácsonyi receptek, ételkülönlegességek és hasznos tippek megosztását veletek.

Ezen héten kaptok tőlem 5 isteni receptet töltött kacsa elkészítéséhez. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy a kacsa szépen lassan visszakerült a köztudatba és egyre több családnál kerül a karácsonyi asztalra.

Vágjunk bele!   

Kacsamájjal töltött kacsa

Hozzávalók:

1 db háztáji kacsa

25 dkg kacsamáj

20 dkg gomba

15 dkg húsos füstölt szalonna

3 db tojás

2 fej vöröshagyma

2 db szikkadt zsemle

2 dl tej

majoránna, petrezselyemzöld

őrölt fekete bors, só

szárnyas fűszerkeverék

A tepsibe:

2 fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1172.jpg

A kacsát megtisztítjuk, megmossuk. Kívül-belül sózzuk, fűszerezzük.

2 darab tojást megfőzünk. A szalonnát, a hagymát, a májat, a gombát és a 2 főtt tojást kis kockákra vágjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk. A petrezselymet, ha friss, apróra vágjuk.

A szalonnát kisütjük, megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a májat, sózzuk, borsozzuk, csipet majoránnát adunk hozzá és lepirítjuk. Beletesszük a gombát, és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a petrezselymet, a zsemléket, a kockára vágott főtt tojásokat és 1 darab nyers tojást.

A tölteléket a kacsa hasüregébe töltjük, hústűvel összetűzzük. A kacsát tepsibe tesszük, mellérakjuk a fokhagymagerezdeket és a négybe vágott vöröshagymákat. Zsiradékot nem, csak vizet öntünk alá /kb. 2 dl/.

Alufóliával letakarva 2-2,5 órát sütjük. Levesszük a fóliát, és 30-40 percre visszatesszük a kacsát, amíg szép színt kap. A sütési idő a kacsa méretével változik.

Naranccsal töltött kacsa

Hozzávalók:

1 db kisebb háztáji kacsa

3 db narancs

2 db alma

10 dkg mazsola

1 db zsemle

só, bors, majoránna

duck-a-lorange.jpg

A kacsa belsejét dörzsöljük meg sóval és majoránnával, az alma- és a narancshéját hámozzuk le. Majd a gyümölcsöket vágjuk fel kockákra, a zsemlét áztassuk be kevés vízbe.

A kockára vágott gyümölcsöket keverjük össze a kicsavart zsemlével és a mazsolával. Dolgozzuk össze alaposan, és töltsük meg vele a kacsa belsejét. Zárjuk le hústűvel, és fektessük egy tűzálló tálba. Öntsünk alá kevés vizet, és 1-1,5 óra alatt süssük ropogósra, időnként locsolgassuk meg a levével.

Darált hússal töltött kacsa

Hozzávalók:

1 db nagy háztáji kacsa

25 dkg darált csirke vagy pulykahús

1 db sertésnyelv

só és bors

5 fűszer keverék

1 db tojás

daralt_husos.jpg

Ehhez az ételhez a kacsát ki kell csontozni, egyedül csak a combjában és a szárnyában maradhat. Ez az eljárás legbonyolultabb része. A csontozáshoz segítséget kaphatunk az alábbi videóból.

Ha ez megvan, onnantól egyáltalán nem bonyolult a dolog. A darált húst sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük az 5 fűszer keverékkel és belekeverjük a tojást is. A kacsát kívül belül sózzuk, majd egyengessük el rajta a darált húst, a közepére pedig fektessük a főtt nyelvet.

Kacsa alakúra formázzuk, majd egy sima tűvel és vastag cérnával varrjuk össze. A tepsibe úgy helyezzük, hogy a hátára fektetjük (ahol a varrás van), így szép ropogósra megsül a mellehúsán a bőr.

Mehet is a 140 fokos sütőbe. Ha lassan sütjük, kiolvad a zsírja, amíg a belseje puhára sül. Locsolgassuk meg időközönként a kisülő zsírral, hogy ne száradjon ki. A sütési idő a kacsa méretétől változik. Az utolsó 30 percre kapcsoljuk fel a sütőt 200 fokra, hogy a bőre szép ropogósra süljön.

Ha elkészült, hagyjuk egy fél órát hűlni és szeletelhetjük is.

Csirkemájjal töltött kacsa

Hozzávalók:

1 db háztáji kacsa

35 dkg csirkemáj

2 db zsemle

50 dkg vöröshagyma

1 fej fokhagyma

só, őrölt bors ízlés szerint

petrezselyem, majoránna

1 db tojás

2 ek mustár

1 dl fehérbor

1 kávéskanál ételízesítő

wholeduck_v1_copy.jpg

Az egész kacsát bedörzsöljük belül sóval, borssal, ételízesítővel, 2 gerezd lereszelt fokhagymával, kívülről csak sóval, és hűtőben 1 óráig állni hagyjuk.

Közben megcsináljuk a tölteléket. A májat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, petrezselyemzölddel. Belerakjuk a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét, 1 tojást, a mustárt, 1 pici lereszelt hagymát és 1 gerezd lereszelt fokhagymát.

Jól összekeverjük, és ezzel töltjük meg a kacsánkat. Jól bevarrjuk a nyílást. A kacsát egy tepsibe tesszük, és mellérakjuk a megmaradt hagymát és fokhagymát, és a fehérbort is mellé öntjük. A kacsa bőrét tetszőleges módon beirdaljuk, és ahol vastagabb zsírréteg van a bőr alatt, meg is szurkáljuk.

Lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben nagyjából 2 óráig sütjük.

Levesszük róla az alufóliát, kiszedjük mellőle a hagymadarabokat. Megint megszurkáljuk a zsírosabb részeken, hogy kisüljön belőle a zsír, és ropogósra sütjük.

Aszalt szilvával töltött kacsa

Hozzávalók:

1 db háztáji kacsa

2 tk só

1/2 tk bors

250 g magozott aszalt szilva

1/4 l vörösbor

500 g alma

2 evőkanál citromlé

1/4 l húsleves

4 evőkanál olaj

kacsasult_1.jpg

A kacsát megmossuk, megszárítjuk, és kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. Az aszalt szilvát vörösborban addig pároljuk, amíg felszívja a levet.

 A meghámozott almákat nyolc részre vágjuk, kimagozva összekeverjük a citromlével, majd az asztalt szilvával is, és ezzel megtöltjük a kacsát. Olajat forrósítunk, és a kacsára öntjük.

Előmelegített sütőbe rakjuk, és időnként meglocsoljuk húslevessel. Nagyjából másfél-két óra alatt készre sütjük. Az utolsó tíz percben a maradék tölteléket is a tepsibe rakjuk. Párolt lila káposzta, sült alma, burgonya illik mellé.

Hát, így a végére bevallom megéheztem és én is elkezdem összeállítani a karácsonyi menüt. Egy biztos, kacsa fog benne szerepelni. Most viszont arra kérlek, hogy hozzászólásaitokban  ti osszátok meg velünk, hogy milyen ételekkel készült karácsony ünnepére.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és, ha szeretnél még több ínycsiklandozó receptet olvasni, akkor lesd meg a Facebook oldalunkat. További hasznos tanácsokért és a felejthetetlen ünnepi ételsor alapanyagaiért pedig látogass el az üzleteinkben, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.

Jó étvágyat kívánunk!

"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."

Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikoczihus.blog.hu/api/trackback/id/tr1813480781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása