A karácsony a családi együttlét és pihenés mellette a finom ételekről is szól. Tény, hogy az ünnepek alatt szeretjük magunkat jobbnál jobb finomságokkal kényeztetni. Az egész éves hajtás után ezt meg is érdemeljük. Én pedig az ünnepek közeledtével folytatom a karácsonyi receptek, ételkülönlegességek és hasznos tippek megosztását veletek.
Ezen héten kaptok tőlem 5 isteni receptet töltött kacsa elkészítéséhez. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy a kacsa szépen lassan visszakerült a köztudatba és egyre több családnál kerül a karácsonyi asztalra.
Vágjunk bele!
Kacsamájjal töltött kacsa
Hozzávalók:
1 db háztáji kacsa
25 dkg kacsamáj
20 dkg gomba
15 dkg húsos füstölt szalonna
3 db tojás
2 fej vöröshagyma
2 db szikkadt zsemle
2 dl tej
majoránna, petrezselyemzöld
őrölt fekete bors, só
szárnyas fűszerkeverék
A tepsibe:
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
A kacsát megtisztítjuk, megmossuk. Kívül-belül sózzuk, fűszerezzük.
2 darab tojást megfőzünk. A szalonnát, a hagymát, a májat, a gombát és a 2 főtt tojást kis kockákra vágjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk. A petrezselymet, ha friss, apróra vágjuk.
A szalonnát kisütjük, megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a májat, sózzuk, borsozzuk, csipet majoránnát adunk hozzá és lepirítjuk. Beletesszük a gombát, és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a petrezselymet, a zsemléket, a kockára vágott főtt tojásokat és 1 darab nyers tojást.
A tölteléket a kacsa hasüregébe töltjük, hústűvel összetűzzük. A kacsát tepsibe tesszük, mellérakjuk a fokhagymagerezdeket és a négybe vágott vöröshagymákat. Zsiradékot nem, csak vizet öntünk alá /kb. 2 dl/.
Alufóliával letakarva 2-2,5 órát sütjük. Levesszük a fóliát, és 30-40 percre visszatesszük a kacsát, amíg szép színt kap. A sütési idő a kacsa méretével változik.
Naranccsal töltött kacsa
Hozzávalók:
1 db kisebb háztáji kacsa
3 db narancs
2 db alma
10 dkg mazsola
1 db zsemle
só, bors, majoránna
A kacsa belsejét dörzsöljük meg sóval és majoránnával, az alma- és a narancshéját hámozzuk le. Majd a gyümölcsöket vágjuk fel kockákra, a zsemlét áztassuk be kevés vízbe.
A kockára vágott gyümölcsöket keverjük össze a kicsavart zsemlével és a mazsolával. Dolgozzuk össze alaposan, és töltsük meg vele a kacsa belsejét. Zárjuk le hústűvel, és fektessük egy tűzálló tálba. Öntsünk alá kevés vizet, és 1-1,5 óra alatt süssük ropogósra, időnként locsolgassuk meg a levével.
Darált hússal töltött kacsa
Hozzávalók:
1 db nagy háztáji kacsa
25 dkg darált csirke vagy pulykahús
1 db sertésnyelv
só és bors
5 fűszer keverék
1 db tojás
Ehhez az ételhez a kacsát ki kell csontozni, egyedül csak a combjában és a szárnyában maradhat. Ez az eljárás legbonyolultabb része. A csontozáshoz segítséget kaphatunk az alábbi videóból.
Ha ez megvan, onnantól egyáltalán nem bonyolult a dolog. A darált húst sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük az 5 fűszer keverékkel és belekeverjük a tojást is. A kacsát kívül belül sózzuk, majd egyengessük el rajta a darált húst, a közepére pedig fektessük a főtt nyelvet.
Kacsa alakúra formázzuk, majd egy sima tűvel és vastag cérnával varrjuk össze. A tepsibe úgy helyezzük, hogy a hátára fektetjük (ahol a varrás van), így szép ropogósra megsül a mellehúsán a bőr.
Mehet is a 140 fokos sütőbe. Ha lassan sütjük, kiolvad a zsírja, amíg a belseje puhára sül. Locsolgassuk meg időközönként a kisülő zsírral, hogy ne száradjon ki. A sütési idő a kacsa méretétől változik. Az utolsó 30 percre kapcsoljuk fel a sütőt 200 fokra, hogy a bőre szép ropogósra süljön.
Ha elkészült, hagyjuk egy fél órát hűlni és szeletelhetjük is.
Csirkemájjal töltött kacsa
Hozzávalók:
1 db háztáji kacsa
35 dkg csirkemáj
2 db zsemle
50 dkg vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só, őrölt bors ízlés szerint
petrezselyem, majoránna
1 db tojás
2 ek mustár
1 dl fehérbor
1 kávéskanál ételízesítő
Az egész kacsát bedörzsöljük belül sóval, borssal, ételízesítővel, 2 gerezd lereszelt fokhagymával, kívülről csak sóval, és hűtőben 1 óráig állni hagyjuk.
Közben megcsináljuk a tölteléket. A májat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, petrezselyemzölddel. Belerakjuk a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét, 1 tojást, a mustárt, 1 pici lereszelt hagymát és 1 gerezd lereszelt fokhagymát.
Jól összekeverjük, és ezzel töltjük meg a kacsánkat. Jól bevarrjuk a nyílást. A kacsát egy tepsibe tesszük, és mellérakjuk a megmaradt hagymát és fokhagymát, és a fehérbort is mellé öntjük. A kacsa bőrét tetszőleges módon beirdaljuk, és ahol vastagabb zsírréteg van a bőr alatt, meg is szurkáljuk.
Lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben nagyjából 2 óráig sütjük.
Levesszük róla az alufóliát, kiszedjük mellőle a hagymadarabokat. Megint megszurkáljuk a zsírosabb részeken, hogy kisüljön belőle a zsír, és ropogósra sütjük.
Aszalt szilvával töltött kacsa
Hozzávalók:
1 db háztáji kacsa
2 tk só
1/2 tk bors
250 g magozott aszalt szilva
1/4 l vörösbor
500 g alma
2 evőkanál citromlé
1/4 l húsleves
4 evőkanál olaj
A kacsát megmossuk, megszárítjuk, és kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. Az aszalt szilvát vörösborban addig pároljuk, amíg felszívja a levet.
A meghámozott almákat nyolc részre vágjuk, kimagozva összekeverjük a citromlével, majd az asztalt szilvával is, és ezzel megtöltjük a kacsát. Olajat forrósítunk, és a kacsára öntjük.
Előmelegített sütőbe rakjuk, és időnként meglocsoljuk húslevessel. Nagyjából másfél-két óra alatt készre sütjük. Az utolsó tíz percben a maradék tölteléket is a tepsibe rakjuk. Párolt lila káposzta, sült alma, burgonya illik mellé.
Hát, így a végére bevallom megéheztem és én is elkezdem összeállítani a karácsonyi menüt. Egy biztos, kacsa fog benne szerepelni. Most viszont arra kérlek, hogy hozzászólásaitokban ti osszátok meg velünk, hogy milyen ételekkel készült karácsony ünnepére.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem és, ha szeretnél még több ínycsiklandozó receptet olvasni, akkor lesd meg a Facebook oldalunkat. További hasznos tanácsokért és a felejthetetlen ünnepi ételsor alapanyagaiért pedig látogass el az üzleteinkben, ahol örömmel állunk a rendelkezésedre.
Jó étvágyat kívánunk!
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető