Rohamléptekkel közeledik az év legszebb ünnepe a karácsony. Miközben ezen sorokat írom, az jár a fejemben, hogy nem is oly rég írtam a hagyományos húsvéti ételekről és azóta már eltelt 8 hónap. Hiába, rohan az idő és elérkeztünk egy újabb ünnepi időszakhoz. Amelynek a családi együttlét és az ajándékozás mellett a további főszereplője a karácsonyi menü.
Te már kisütötted, hogy mi lesz a karácsonyi menü?
Tapasztalatból tudom, hogy az év vége mennyire zsúfolttá tud válni a sok teendő miatt. Ezért a korábbi cikkemhez hasonlóan, amiben ötleteket adtam a káosz elkerüléséhez, most a konyhai munkában szeretnék picit segíteni. Ha még nem tudod vagy teljesen nem körvonalazódtak az elképzeléseid, akkor most adok neked 3 nagyszerű ünnepi receptet, amivel garantáltan sikert fogsz aratni a családod körében. A klasszikus rántott pontyot is meg lehet unni, ezért most 3 különlegességet mutatok be neked. Vágjunk bele!
Lazac tejfölös uborkával
Kezdjük a sort egy halas recepttel, mivel a hal egy tipikus karácsonyi étel. De nem kell mindenáron ragaszkodnunk a hagyományos halakhoz. Bátran próbáljunk ki új ízeket. Egyébként nekem az egyik személyes kedvencem, amit év közben is nagyon gyakran fogyasztunk a családommal.
Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé
- 1 citrom
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 1 evőkanál méz
- 1 nagy kígyóubroka
- 1 kis fej hagyma
- kevés kapor
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A lazacot leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk. A citromot megmossuk, a héját finoman lereszeljük, a citromot felszeleteljük. Egy tűzálló tálat az olajjal kikenünk, a lazacot beletesszük, sózzuk, befedjük a citromszeletekkel, 30 percig marináljuk.
A halfilét 180 fokon 15 percig a sütőben pároljuk, megszórjuk a reszelt citromhéjjal, rácsöpögtetjük a mézet. 3 percig 225 fokon grillezzük.
Időközben az uborkát felkockázzuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk. Az egészet összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tejfölt. A hallal tálaljuk.
Gombás pulykamell párolt almával
Az utóbbi években nálunk is egyre gyakrabban kap helyett a karácsonyi asztalon a pulyka. A Valentin naphoz hasonlóan ez is Amerikából került át az európai kultúrkörbe.
Hozzávalók:
- 4 szelet pulykamellfilé
- 20 dkg csiperkegomba
- 10 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 5 cl almapálinka
- 4 alma
- fehérbors
- só
Elkészítés:
A kiveregetett hússzeleteket sóval, fehérborssal bedörzsöljük, és 5 dkg felforrósított vajon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből.
A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a megtisztított gombát. Sózzuk, borsozzuk, és visszatesszük a húst. Meglocsoljuk az almapálinkával, 1 percig pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Közben a meghámozott, cikkekre vágott almát a megmaradt vajon megpároljuk.
A gombás pulykamellet a párolt almával és burgonyapürével tálaljuk.
Színesborsos kacsamell
Végezetül jöjjön egy nagyon ínycsiklandozó vízi szárnyas recept, ami pár éve újra visszakerült az ünnepi menübe.
Hozzávalók:
- 2 bőrös kacsamell
- frissen őrölt színesbors
- olívaolaj
- 3-4 édesburgonya
- friss vagy fagyasztott erdei gomba
- só
- 1 dl tejszín
- kevés vaj
Elkészítés:
A kacsamelleken a bőrt bemetszük úgy, hogy a húsba ne vágjunk bele. Besózzuk, bekenjük olívaolajjal és megszórjuk frissen őrölt színesborsal. Egy órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percig.
Serpenyőben a bőrös oldalán sütjük, amíg a bőr ropogósra nem sül, majd megfordítjuk és további 5 percig sütjük. 200 fokos sütőben további 40 percig vagy 65 fokos maghőmérsékletig sütjük. Miután megsült a sütőből kivéve 5 percig letakarva pihentetjük.
Az édesburgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk, majd félpuhára főzzük. Serpenyőben vagy grillezőn megsózva, olívaolajjal megkenve készre sütjük.
Remélem ezúttal is sikerült segítséget adnom ahhoz, hogy a karácsony valóban a szeretet és a család ünnepe legyen. A fenti receptek elkészítése nem igényel mesterszakács képesítést, mégis egy ötcsillagos vacsorával fogod tudni meglepni a szeretteidet.
Ha még küszködsz a karácsonyi ételsor összeállításával vagy a hozzávalók beszerzésével, akkor elárulok egy titkot. Mivel nem akarjuk cserbenhagyni az ügyfeleinket, ezért még pár napig veszünk fel megrendeléseket az ünnepi időszakra. De psszt! Ez bizalmas és csak neked árultam el neked.
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető